Agronet

Keskusteluaiheet => Vapaa sana => Aiheen aloitti: supersammakko - 24.03.11 - klo:07:42

Otsikko: Vähän lähiruuasta ja siitä, että EU ei olekkaan syyllinen kaikkeen
Kirjoitti: supersammakko - 24.03.11 - klo:07:42
Katsoin eilen jutun telkkarista ja nyt se näytti olevan ylen uutisissakin. http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/2011/03/eu_ei_olekaan_syyllinen_pilkunviilaukseen_2458889.html

Jutun hyvänä sanomana on se, että ei EU ole syyllinen kaikkeen, eikä EU tasolla todellakaan päätetä pullanmyyntiluvista. Toinen tärkeä sanoma oli se, että miten näillä säädöksillä meidät pakotetaan syömään teollisesti käsiteltyä ruokaa. Ja mitä tulee maitosotaan, niin mä en keksi yhtäkään perustelua sille, miten tinkimaidon maksimimyyntimäärään voidaan edes puuttua? Se on vähän sama, kuin lähikaupalle sanottaisiin että saat myydä päivittäin vain sata litraa maitoa ulos, että jää riittävästi siivua marketeillekkin. Kuka muuten tietää, mikä on MTK:N kanta tässä maitosodassa?
Otsikko: Vs: Vähän lähiruuasta ja siitä, että EU ei olekkaan syyllinen kaikkeen
Kirjoitti: JoHaRa - 24.03.11 - klo:07:53
Paljon kansallista hosumista laitetaan EU:n syyksi  :-[
Otsikko: Vs: Vähän lähiruuasta ja siitä, että EU ei olekkaan syyllinen kaikkeen
Kirjoitti: emo-heikki - 24.03.11 - klo:08:07
EU on täynnä paikallisia pieniä toimijoita, juustoja, viinejä, tilamyymälöitä, teurastamo löytyy melkein joka kylästä, ei EU:lla ole mitään tekemistä näiden meidän virkamiesten toilailujen kanssa ????
Otsikko: Vs: Vähän lähiruuasta ja siitä, että EU ei olekkaan syyllinen kaikkeen
Kirjoitti: iskra - 24.03.11 - klo:09:47
 Kuka muuten tietää, mikä on MTK:N kanta tässä maitosodassa?
[/quote]

   Hah, jokainenhan sen nyt pitäs tietää,onhan sitä kantaa tuotu julki jo tuossa erään meijeriryhmän suosimisessakin...
Otsikko: ...kansallista hosumista...
Kirjoitti: Aulis Anttila - 24.03.11 - klo:09:50
Paljon kansallista hosumista laitetaan EU:n syyksi  :-[

Niinpä... kun sekulisakki kusee ite omat urakkansa ni se rääkyy pää punasena et EU tyri... sekuleilla ei vissii oo peilejä... se et niil ei oo älliä on jo tiedossa  :P :P :P
Otsikko: Vs: Vähän lähiruuasta ja siitä, että EU ei olekkaan syyllinen kaikkeen
Kirjoitti: Courtney1 - 24.03.11 - klo:09:52
Niin, silmiä avaava kokemus on käydä muualla Euroopassa tuottajien ja pikkufirmojen pyörittämillä ruokatoreilla, siellä ei paikallishallinto taida jarrutella  ??? Siellä on sitten meinaan muutakin ku hikinen ja käppyrä multaporkkana myynnissä  :P
Otsikko: Vs: Vähän lähiruuasta ja siitä, että EU ei olekkaan syyllinen kaikkeen
Kirjoitti: iskra - 24.03.11 - klo:09:55
Niin, silmiä avaava kokemus on käydä muualla Euroopassa tuottajien ja pikkufirmojen pyörittämillä ruokatoreilla, siellä ei paikallishallinto taida jarrutella  ??? Siellä on sitten meinaan muutakin ku hikinen ja käppyrä multaporkkana myynnissä  :P

  Täälä eräs torikauppias ennenvanhaan myi pienet ja epämuotoiset porkkanat luomuna,sai sillä konstilla nekin menemään..
Otsikko: Vs: Vähän lähiruuasta ja siitä, että EU ei olekkaan syyllinen kaikkeen
Kirjoitti: kylmis - 24.03.11 - klo:09:58
Tässä viikolla törmäilin tyyppiin, jolla on yhteyksiä maatalousministeriöön. Sanoin, että järjetön homma ahdistaa Ahlmannia suoramaidon myynnistä. Kaveri sanoi, että oli jo ottanut tuttuihin henkilöihin yhteyttä ministeriössä ja kysynyt asian taustoja. Elintarvikevirasto on kuulemma ottanut sen kannan, että tämä on suuri terveysriski ja ministeriön virkamiehet eivät mahda mitään. Jos asiaan halutaan vaikuttaa, niin ministeritason juttu. Kuulosti kyllä uskomattomalta, mutta minkäs mahtaa.

Onhan se totta, että moni asia on ihan puhtaasti suomalaisten omia keksintöjä. Mielestäni esim. Maaseudun Tulevaisuus on aivan liian kärkäs laittamaan asioita EU:n syyksi, vaikka taustalla onkin etupäässä meidän oma virkamieskunta.
Otsikko: Vs: Vähän lähiruuasta ja siitä, että EU ei olekkaan syyllinen kaikkeen
Kirjoitti: JoHaRa - 24.03.11 - klo:10:15
Niin, silmiä avaava kokemus on käydä muualla Euroopassa tuottajien ja pikkufirmojen pyörittämillä ruokatoreilla, siellä ei paikallishallinto taida jarrutella  ??? Siellä on sitten meinaan muutakin ku hikinen ja käppyrä multaporkkana myynnissä  :P

  Täälä eräs torikauppias ennenvanhaan myi pienet ja epämuotoiset porkkanat luomuna,sai sillä konstilla nekin menemään..

"ennenvanhaan"  ;D Eli viime kesänä  :D
Otsikko: Vs: Vähän lähiruuasta ja siitä, että EU ei olekkaan syyllinen kaikkeen
Kirjoitti: Kamikatze - 24.03.11 - klo:10:31
Tässä viikolla törmäilin tyyppiin, jolla on yhteyksiä maatalousministeriöön. Sanoin, että järjetön homma ahdistaa Ahlmannia suoramaidon myynnistä. Kaveri sanoi, että oli jo ottanut tuttuihin henkilöihin yhteyttä ministeriössä ja kysynyt asian taustoja. Elintarvikevirasto on kuulemma ottanut sen kannan, että tämä on suuri terveysriski ja ministeriön virkamiehet eivät mahda mitään. Jos asiaan halutaan vaikuttaa, niin ministeritason juttu. Kuulosti kyllä uskomattomalta, mutta minkäs mahtaa.

Onhan se totta, että moni asia on ihan puhtaasti suomalaisten omia keksintöjä. Mielestäni esim. Maaseudun Tulevaisuus on aivan liian kärkäs laittamaan asioita EU:n syyksi, vaikka taustalla onkin etupäässä meidän oma virkamieskunta.


Moni muukin hallinnonala käyttää eu.ta keppihevosenaan ,onhan tämä ollut jo alusta asti nähtävissä.

Otsikko: Vs: Vähän lähiruuasta ja siitä, että EU ei olekkaan syyllinen kaikkeen
Kirjoitti: jeep - 24.03.11 - klo:10:32
Katsoin eilen jutun telkkarista ja nyt se näytti olevan ylen uutisissakin. http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/2011/03/eu_ei_olekaan_syyllinen_pilkunviilaukseen_2458889.html

Jutun hyvänä sanomana on se, että ei EU ole syyllinen kaikkeen, eikä EU tasolla todellakaan päätetä pullanmyyntiluvista. Toinen tärkeä sanoma oli se, että miten näillä säädöksillä meidät pakotetaan syömään teollisesti käsiteltyä ruokaa. Ja mitä tulee maitosotaan, niin mä en keksi yhtäkään perustelua sille, miten tinkimaidon maksimimyyntimäärään voidaan edes puuttua? Se on vähän sama, kuin lähikaupalle sanottaisiin että saat myydä päivittäin vain sata litraa maitoa ulos, että jää riittävästi siivua marketeillekkin. Kuka muuten tietää, mikä on MTK:N kanta tässä maitosodassa?
Terveys tarkastajat, eläinlääkärit ja muut....... Voi .aatana mitä pelleilyä, ja tuollaisetko "ruoka natsit" saa päättä ja tehdä mitä lystää >:( Kyllä kokki Alen puhui ja sanoi tuossa pätkässä varmasti koko kansan suulla, on se .umalauta kun nämä samat virkamiehet/naiset käyvät euroopassa syömässä sitä lähiruokaa yms ja itse paistettua pullaa baareissa, ja hyvin maistuu. Mutta odotas jos Suomessa, se on kauheeta ja terveysriski :) Koska noista .aatanan vouhottajista pääsee oikein eroon, tämä kansa tarvitsee aitoa ruokaa, eikä mitää .erkeleen säilöntäaineita ja muovia.

Mutta tuommoisia pirujahan ne on, jotka valvoo tuota elintarvike...........

Eipä sitten kannata ministereitä myöten itkeä ja valittaa, miksi suomalaista ruokaa moititaan muualla maailmassa. Berlusconi kun sattui vähän antaa vinkkiä, niin jo hyppi poppoo seinille, asian kun voi vihjaista noin tyylilläkin ;D
Otsikko: Vs: Vähän lähiruuasta ja siitä, että EU ei olekkaan syyllinen kaikkeen
Kirjoitti: Adam Smith - 24.03.11 - klo:10:35
Kuka muuten tietää, mikä on MTK:N kanta tässä maitosodassa?

   Hah, jokainenhan sen nyt pitäs tietää,onhan sitä kantaa tuotu julki jo tuossa erään meijeriryhmän suosimisessakin...
[/quote]
Maitoasiamies ainakin laittaa eviralle hanttiin. MTK:n kantaa en muuten ole huomannut.
Otsikko: Vs: Terveys lautasella
Kirjoitti: jeep - 24.03.11 - klo:11:02
http://areena.yle.fi/ohjelma/1673800

Siinä  ::), mutta .ittuuko ne tuollaisesta välittää >:( 
Otsikko: Vs: Vähän lähiruuasta ja siitä, että EU ei olekkaan syyllinen kaikkeen
Kirjoitti: peräkammarin poika - 24.03.11 - klo:12:47
Suomi on aina ollut kukkoilevien pikkuvirkamiesten, byrokratian, kyläpoliisien ja naapurien kyttäämisen/käräyttämisen luvattu maa. Valitettavasti.
Otsikko: Vs: Vähän lähiruuasta ja siitä, että EU ei olekkaan syyllinen kaikkeen
Kirjoitti: Paalaaja - 24.03.11 - klo:15:47
Ohessa eilisen MT:n yleisönosastolta erinomainen lääketieteen ammattilaisen näkemys syistä ja niiden seurauksista:

Kaikki helkkarin bakteerikammoiset muutamaksi kuukaudeksi henkiseen siedätyshoitoon vaikka Intiaan. Näkisivät että ihminen kyllä kestää, muutaman basillinkin...


MT_-2011-03-23, yleisönosasto

Tilamaito vai kaupan maito?

Onko käsittelemätön tilamaito todellakin terveysriski sen sisältämien haitallisten bakteerien takia vai terveyden tuki maitohappobakteerien ja entsyymien vuoksi? Mielestäni käsittelemättömästä maidosta saatu etu terveydelle on verrattoman paljon suurempi kuin sairastumisen riski.

Käsittelemättömästä lehmän tilamaidosta lähtöisin olevia epidemioita on todettu Suomessa vuodesta 1996 lähtien neljä. Sairastuneita näissä oli yhteensä 32 henkilöä.

Samana aikana noin 90 000 ihmistä sairasti tällaisen samanlaisen bakteeriperäisen vatsataudin (kampylobakteeri tai salmonella) ilman yhteyttä tilamaidon juontiin.

Allergisten sairauksien määrä on lisääntynyt viimeisimmän 20 vuoden aikana etenkin lapsilla niin, että niistä on tullut kansantauteja. Lapsista 28 prosenttia sairastaa atooppista ihottumaa ja noin yhdeksän prosenttia astmaa.

Kansallinen allergiaohjelma 2008–2018 toteaakin selkeästi ”On aika muuttaa suuntaa”.

Kun ruuansulatuskanavan kautta tuleva mikrobialtistus vähenee, elimistö alkaa reagoida ”väärällä” tavalla vaarattomiin aineisiin (ruoka-aineet, eläin- ja siitepölyt). Tämä johtaa allergisiin sairauksiin (muun muassa ruoka-allergiat, astma ja atooppinen ihottuma).

Nykyisessä tilanteessa immuniteettimme vaatisi päinvastoin enemmän mikrobialtistusta kuin sen hysteeristä välttelemistä.

Kun valitsemme ruokaa, valitsemme samalla muun muassa sen, millä tavalla stimuloimme immuniteettiamme.

Siten esimerkiksi maidon laadun (kaupan pastöroitu ja homogenoitu vai käsittelemätön tilamaito) valitseminen on kuluttajalle yksi tapa valita, mille terveyshyödylle tai sairausriskille hän itsensä ja lapsensa altistaa.

Edellytys tälle valinnanvapaudelle kuitenkin on, että laki suo siihen mahdollisuuden. Koska viranomaiset ovat aktivoituneet asiassa, 1.9.2011 jälkeen tilamaidon suoramyynti yli 2 500 litraa vuotta kohti (eli yli 6,8 litraa päivää kohti) uhkaa loppua, mikäli lakiin ei saada muutosta.

Jokainen voikin itse miettiä, palveleeko tällainen laki enää nykyoloissa kansanterveyttä ja yleistä etua.


Taina Harjumaaskola

yleislääkäri  
Otsikko: Vs: Vähän lähiruuasta ja siitä, että EU ei olekkaan syyllinen kaikkeen
Kirjoitti: Adam Smith - 24.03.11 - klo:15:48
Evirassa on päätetty, että suomalaisesta ruuasta tehdään maailman turvallisinta. Vaikka pilaamalla se. Silloin se on riittävän turvallista, kun kukaan ei sitä enää suuhunsa pane.... ::)
Otsikko: Vs: Vähän lähiruuasta ja siitä, että EU ei olekkaan syyllinen kaikkeen
Kirjoitti: jeep - 24.03.11 - klo:17:05
Ohessa eilisen MT:n yleisönosastolta erinomainen lääketieteen ammattilaisen näkemys syistä ja niiden seurauksista:

Kaikki helkkarin bakteerikammoiset muutamaksi kuukaudeksi henkiseen siedätyshoitoon vaikka Intiaan. Näkisivät että ihminen kyllä kestää, muutaman basillinkin...


MT_-2011-03-23, yleisönosasto

Tilamaito vai kaupan maito?

Onko käsittelemätön tilamaito todellakin terveysriski sen sisältämien haitallisten bakteerien takia vai terveyden tuki maitohappobakteerien ja entsyymien vuoksi? Mielestäni käsittelemättömästä maidosta saatu etu terveydelle on verrattoman paljon suurempi kuin sairastumisen riski.

Käsittelemättömästä lehmän tilamaidosta lähtöisin olevia epidemioita on todettu Suomessa vuodesta 1996 lähtien neljä. Sairastuneita näissä oli yhteensä 32 henkilöä.

Samana aikana noin 90 000 ihmistä sairasti tällaisen samanlaisen bakteeriperäisen vatsataudin (kampylobakteeri tai salmonella) ilman yhteyttä tilamaidon juontiin.

Allergisten sairauksien määrä on lisääntynyt viimeisimmän 20 vuoden aikana etenkin lapsilla niin, että niistä on tullut kansantauteja. Lapsista 28 prosenttia sairastaa atooppista ihottumaa ja noin yhdeksän prosenttia astmaa.

Kansallinen allergiaohjelma 2008–2018 toteaakin selkeästi ”On aika muuttaa suuntaa”.

Kun ruuansulatuskanavan kautta tuleva mikrobialtistus vähenee, elimistö alkaa reagoida ”väärällä” tavalla vaarattomiin aineisiin (ruoka-aineet, eläin- ja siitepölyt). Tämä johtaa allergisiin sairauksiin (muun muassa ruoka-allergiat, astma ja atooppinen ihottuma).

Nykyisessä tilanteessa immuniteettimme vaatisi päinvastoin enemmän mikrobialtistusta kuin sen hysteeristä välttelemistä.

Kun valitsemme ruokaa, valitsemme samalla muun muassa sen, millä tavalla stimuloimme immuniteettiamme.

Siten esimerkiksi maidon laadun (kaupan pastöroitu ja homogenoitu vai käsittelemätön tilamaito) valitseminen on kuluttajalle yksi tapa valita, mille terveyshyödylle tai sairausriskille hän itsensä ja lapsensa altistaa.

Edellytys tälle valinnanvapaudelle kuitenkin on, että laki suo siihen mahdollisuuden. Koska viranomaiset ovat aktivoituneet asiassa, 1.9.2011 jälkeen tilamaidon suoramyynti yli 2 500 litraa vuotta kohti (eli yli 6,8 litraa päivää kohti) uhkaa loppua, mikäli lakiin ei saada muutosta.

Jokainen voikin itse miettiä, palveleeko tällainen laki enää nykyoloissa kansanterveyttä ja yleistä etua.


Taina Harjumaaskola

yleislääkäri  

Otsikko: Osuma :-)
Kirjoitti: Aulis Anttila - 24.03.11 - klo:19:49
Evirassa on päätetty, että suomalaisesta ruuasta tehdään maailman turvallisinta. Vaikka pilaamalla se. Silloin se on riittävän turvallista, kun kukaan ei sitä enää suuhunsa pane.... ::)

 ;D ;D ;D ...vai pitäskö olla  :'( :'( :'(
Otsikko: Vs: Osuma :-)
Kirjoitti: Adam Smith - 24.03.11 - klo:20:01
;D ;D ;D ...vai pitäskö olla  :'( :'( :'(

En kai minä tiedä. Mutta tosiasia on se, että mun on paljon helpompi tarjota itselleni ja lapsilleni ns. oikeaa ruokaa kuin sinun. Eli maitoa tankista ja lihaa lehmästä. Eikä kalkkivelliä purkista ja liha"jalostetta" paketista..... Leivän leipominen on kaikille yhtä helppoa tai vaikeaan, keliakiaa/vilja-allergioita sairastavissa talouksissa sitä jopa joskus tehdään itse. Kuten meillä.
Otsikko: Tarjontaa on...
Kirjoitti: Aulis Anttila - 24.03.11 - klo:20:05
;D ;D ;D ...vai pitäskö olla  :'( :'( :'(

En kai minä tiedä. Mutta tosiasia on se, että mun on paljon helpompi tarjota itselleni ja lapsilleni ns. oikeaa ruokaa kuin sinun. Eli maitoa tankista ja lihaa lehmästä. Eikä kalkkivelliä purkista ja liha"jalostetta" paketista..... Leivän leipominen on kaikille yhtä helppoa tai vaikeaan, keliakiaa/vilja-allergioita sairastavissa talouksissa sitä jopa joskus tehdään itse. Kuten meillä.

Meillä on tilateurastamo ihan tossa "nurkan takana"... hyvää tavaraa kaupan... ja leipomoita useampiakin... hyvää tavaraa tarjolla... ja maitoa en juo... olutta saan lähikaupasta... että semmonen tapaus tällä kerralla  :P :P :P
Otsikko: Vs: Tarjontaa on...
Kirjoitti: Lehtimäki - 24.03.11 - klo:20:11
;D ;D ;D ...vai pitäskö olla  :'( :'( :'(

En kai minä tiedä. Mutta tosiasia on se, että mun on paljon helpompi tarjota itselleni ja lapsilleni ns. oikeaa ruokaa kuin sinun. Eli maitoa tankista ja lihaa lehmästä. Eikä kalkkivelliä purkista ja liha"jalostetta" paketista..... Leivän leipominen on kaikille yhtä helppoa tai vaikeaan, keliakiaa/vilja-allergioita sairastavissa talouksissa sitä jopa joskus tehdään itse. Kuten meillä.

Meillä on tilateurastamo ihan tossa "nurkan takana"... hyvää tavaraa kaupan... ja leipomoita useampiakin... hyvää tavaraa tarjolla... ja maitoa en juo... olutta saan lähikaupasta... että semmonen tapaus tällä kerralla  :P :P :P

halah lihaako siellä ???
Otsikko: Vs: Vähän lähiruuasta ja siitä, että EU ei olekkaan syyllinen kaikkeen
Kirjoitti: JoHaRa - 25.03.11 - klo:08:24
Bisnestä....

1. Ensin maidosta tuhotaan mm. luontaiset bakteerit
2. Sitten ne bakteerit myydään pikkupurkissa (Actimel, Olo, ja mikä lie)

Näin se homma menee  ::)
Otsikko: Vs: Vähän lähiruuasta ja siitä, että EU ei olekkaan syyllinen kaikkeen
Kirjoitti: iskra - 25.03.11 - klo:08:34
Bisnestä....

1. Ensin maidosta tuhotaan mm. luontaiset bakteerit
2. Sitten ne bakteerit myydään pikkupurkissa (Actimel, Olo, ja mikä lie)

Näin se homma menee  ::)

 Pitää myös se rasva mikä siitä erotetaan ja myydään erikseen..
Otsikko: Vs: Vähän lähiruuasta ja siitä, että EU ei olekkaan syyllinen kaikkeen
Kirjoitti: JoHaRa - 25.03.11 - klo:08:55
Bisnestä....

1. Ensin maidosta tuhotaan mm. luontaiset bakteerit
2. Sitten ne bakteerit myydään pikkupurkissa (Actimel, Olo, ja mikä lie)

Näin se homma menee  ::)

 Pitää myös se rasva mikä siitä erotetaan ja myydään erikseen..
Ja laktoosi pois vielä.. Se taidetaan työntää viemäriin vai tehdäänkö siitä maalia  ???