Agronet
Keskusteluaiheet => Maidontuotanto ja lihanaudat => Aiheen aloitti: JoHaRa - 21.01.10 - klo:17:55
-
Kokemuksia?
-
Mikä se on ????
-
Mikä se on ????
Liemiruokintaa naudoille. Vähän kuin sioille on tapana. Nautoja ruokitaan pienissä määrin liemillä Pohjanmaalla. Minullekkin uutta :o
-
Mikä se on ????
Liemiruokintaa naudoille. Vähän kuin sioille on tapana. Nautoja ruokitaan pienissä määrin liemillä Pohjanmaalla. Minullekkin uutta :o
Vanha juttu.... Sukulaisilla oli liemiruokinta käytössä vasikoideden välikasvattamossa joka oli rakennettu vanhaan sikalaan, eli kun juotto loppui siirrettiin seuraavalle osastolle ja siinä saivat sapuskansa liemenä... hyvin maistui eväs ja vasikatkin kasvoivat todella hyvin ja ruokinnan automatiosointi oli helppo...
-
Mikä se on ????
Liemiruokintaa naudoille. Vähän kuin sioille on tapana. Nautoja ruokitaan pienissä määrin liemillä Pohjanmaalla. Minullekkin uutta :o
Kuulostaa kiinnostavalta. Mietin aiemmin että jos keittäisi jatkuvatoimisessa painekattilassa kokonaisia jyviä, mahtaisi kuoren sulavuus hiukan parantua lyhyelläkin keitolla. Tuon liemen voisi vaikka automaattisella pumpulla jakaa vasikoille.
Joskus 20 vuotta sitten juotin pieniä vasikoita maidolla ensin parin kuukauden ikään ja sitten rutiinilla jauhoista sekoitetulla lämpimällä puurolla noin viiden kuukauden ikään. Vasikoita oli tuolloin neljä joten tuo oli kaiken kaikkiaan kätevää.
-
Viljan keittäminen ja kastelu parantaa energia-arvoa paperilla. Toisaalta tärkkelys sulaa nopeammin, joten "happojysäys" on suurempi. Luulisi että pumppu+putki on spiraalia kestävämpi rakenne. Pölyongelmia ei ole.
Onkohan liemiruokinta mahdollista suuressa mittakaavassa? Onkohan näitä asenneltu lähiaikoina..
-
Tuo kuoren sulavuus oikeastaan tuossa voisi tuoda lisäarvoa. Muuten ei paljoakaan järkeä kun kuiva jauho on kuitenkin automatisoitavissa aika nätisti eikä tule jäätyminongelmia.
-
Kaakossakin näitä oli ainakin pari. 80-luvulla pellonpajan myyminä (yllättäen?) uusissa/uusituissa parsinavetoissa. Tämä oli siis aikana ennen sukkuloita.
-
Kokemuksia?
Joo, on tai oli. Reiluun vuoteen ei oo patruuna soppaa tehnyt. Muistaakseni -94 laitettiin, aluksi oli helekkarinmoisia ongelmia venttiilien kalvojen kanssa, mutta sitten löytyi materiaali mihin ei tarttunut velli ja kesti pidempään kuin viikon.
Olis myynnis kyseenen kones > halavalla! :)
-
Kokemuksia?
Joo, on tai oli. Reiluun vuoteen ei oo patruuna soppaa tehnyt. Muistaakseni -94 laitettiin, aluksi oli helekkarinmoisia ongelmia venttiilien kalvojen kanssa, mutta sitten löytyi materiaali mihin ei tarttunut velli ja kesti pidempään kuin viikon.
Olis myynnis kyseenen kones > halavalla! :)
Siinä on taas suomalaisen härmän pajan aälynväläys. Mitähän hyötyä tuosta oli, tais olla tuolloin muualla jo aperuokinnat käytössä.
-
Meilläkin käytettiin rankkia 70- ja 80-luvun vaihteessa, letku vain laitettiin kourun päähän ja kraana auki. Se huono puoli siinä oli, että sitä saivat kaikki, niin ummessaolevat kuin muutkin. Vasikat pakkas vähän kasvaa suuriksi ja halvauksia oli paljon. Sitten olikin liki 20 vuoden tauko, kunnes rankkia alettiin taas käyttää aperuokintaan siirryttäessä.
-
Kokemuksia?
Joo, on tai oli. Reiluun vuoteen ei oo patruuna soppaa tehnyt. Muistaakseni -94 laitettiin, aluksi oli helekkarinmoisia ongelmia venttiilien kalvojen kanssa, mutta sitten löytyi materiaali mihin ei tarttunut velli ja kesti pidempään kuin viikon.
Olis myynnis kyseenen kones > halavalla! :)
Käytitkö tuossa koneessa pelletöityjä rehuja? Jos käytit viljaa, niin oliko se jauhettu jauhoksi vaiko litistetty? Saostuiko kivennäinen jonnekkin?
-
Kokemuksia?
Joo, on tai oli. Reiluun vuoteen ei oo patruuna soppaa tehnyt. Muistaakseni -94 laitettiin, aluksi oli helekkarinmoisia ongelmia venttiilien kalvojen kanssa, mutta sitten löytyi materiaali mihin ei tarttunut velli ja kesti pidempään kuin viikon.
Olis myynnis kyseenen kones > halavalla! :)
Käytitkö tuossa koneessa pelletöityjä rehuja? Jos käytit viljaa, niin oliko se jauhettu jauhoksi vaiko litistetty? Saostuiko kivennäinen jonnekkin?
Joo rypsiä nappulana. Kaura/ohra seosta viljana jauhettuna, siinä meinas aluksi olla ongelmia siiloon holvaamisen kans, mutta vibra auttoi siihen murheeseen.
Normi kivennäänen söi pumpun akselin stefaa niin, että 1krt vuodes pumppu peräloosterihin ja härmähän. Lempi kivennäinen pelas tosi hyvin, ei takunnut pumpulla ja sekoittui veteen hyvin. Lisäksi seoksessa oli rankkia ja haaleaa vettä.
Tiedä sitten millainen älynväläys oli, mutta meille se sopi hienosti kun oli uusi ja vanha parsinavetta yhdessä > ahdasta ja matalaa.
Onhan se toki niin, että härmäs kun suuniteltiin seiväskairoja niin Keski-Euroopas tehtihin esikuivattua säilörehua. :D
-
Yli kymmenen vuotta liemiruokintaa lehmillä/nuorkarjalla takana. Toimiva ja hyvä systeemi parsinavettaan.Koneen viikkohuollon kun tekee kunnolla,takuuvarmasti toimii. Seoksen lisäksi esikuivattu säilörehu ja se on siinä ruokintahommat.
-
Yli kymmenen vuotta liemiruokintaa lehmillä/nuorkarjalla takana. Toimiva ja hyvä systeemi parsinavettaan.Koneen viikkohuollon kun tekee kunnolla,takuuvarmasti toimii. Seoksen lisäksi esikuivattu säilörehu ja se on siinä ruokintahommat.
***Taisin käydä silloin ensimmäisiä reseptejä teillä värkkäämässä...
-
Minä kun olen luullut, että nauta on märehtija. Ja sellaiseksi se halutaan mahdollisimman nopeasti. Ja märehtijä syö kuitupitoista nurmirehua.
-
Kyllä vaan apemieshän se joka teki ekan reseptin,matkan varrella on muutettu jonkin verran. Jotain uutta on suunnitelmissa,niistä myöhemmin.
-
Landehande,totta on että kuitupitoista evästä naudoille. Mutta,,,,suurin osa Suomen lehmistä söi suurusta aikoinaan,siis eräänlaista liemiruokintaa sekin.
-
Meillä oli joskus sellanen lehmä, joka ei kärsinyt syödä väkirehua kuivana poikimisen jälkeen kun annos oli suurimmillaan. Kohta syönnin jälkeen alkoi takoa takajalkaa latiaan ja potkimaan mahan alle. Kokeiltiin sitten antaa se väkirehu puurona, eli aina navetalta lähtiessä laitettiin tämän lehmän väkirehut ja kivennäiset melassiämpäriin ja padasta kuumaa vettä päälle sen verran, että rehu juuri ja juuri peittyi, sitten jätettiin hautumaan aamusta iltaan tai päin vastoin. Tällä konstilla mentiin kunnes väkirehuannos oli tuotoksen mukaan pienentynyt reilusti. Sama toistui jokaisen viiden poikimiskerran jälkeen. Pois ei raskittu hyvätuottoista lehmää laittaa, vaikka hieman lisätyötä teetti.
-
Minä kun olen luullut, että nauta on märehtija. Ja sellaiseksi se halutaan mahdollisimman nopeasti. Ja märehtijä syö kuitupitoista nurmirehua.
Älä panikoi. Tuossa liemessä on siis vain väkirehut-> Karkearehu tulee erikseen. Jos tätä menetelmää oikein ajattelee, niin liemiruokinta voi jopa laskea väkirehuprosenttia. Olen nyt löytänyt muutaman liemiruokkijan ja kaikki tuntuvat pitävän menetelmästä.. Voisiko Fuller (tai joku muu) kirjoittaa tästä asiasta tänne enemmänkin? Tai apemies? Ihan vaikka työllistävyydestä ja tuloksista.
Moni aperuokinta kärsii kuivuudesta. Lieneekö kallista/hankalaa jos tekisi väkirehuista liemen ja pumppaisi ko. esiseoksen appeeseen? Onhan tässä tietysti tuplakoneistus.. Mutta jos nuo liemisysteemit olisivat lämpimässä ja automatisoituja niin homma toimisi varmaan loistavasti.
-
Landehande,totta on että kuitupitoista evästä naudoille. Mutta,,,,suurin osa Suomen lehmistä söi suurusta aikoinaan,siis eräänlaista liemiruokintaa sekin.
Eikö kuitenkin sianliha ja kananmunat synny taloudellisemmin viljapohjaisella rehustuksella, märehtijät sellaisten rehujen käyttäjinä joita muut ei pysty sulattamaan? Kovassa lypsyssä olevat lehmät nyt ymmärtää kun valkuainen on hintsussa, mutta tuo raavaanlihan tuottaminen viljaliemellä (alkukasvatusta lukuunottamatta) kuulostaa ameriikkalaiselta.
-
Sekoitan yhäkin ajatuksia kokonaisilla jyvillä, saisikohan niitä kuinka sulavaan muotoon kuoren osalta pienellä keittämisellä ja liottamisella? Voisi olla kauraohraherneseos helposti syötävässä muodossa jos jyvät säilyisivät suunnilleen kokonaisina mutta olisivat silti sulavia.
Mietinnässä rakennella kellokytkimellä ohjattu liemiruokkija joka keittäisi jyvät ja puristaisi putkea pitkin sonnipoikien ulottuville jäähtymisen jälkeen.
-
Sekoitan yhäkin ajatuksia kokonaisilla jyvillä, saisikohan niitä kuinka sulavaan muotoon kuoren osalta pienellä keittämisellä ja liottamisella? Voisi olla kauraohraherneseos helposti syötävässä muodossa jos jyvät säilyisivät suunnilleen kokonaisina mutta olisivat silti sulavia.
Mietinnässä rakennella kellokytkimellä ohjattu liemiruokkija joka keittäisi jyvät ja puristaisi putkea pitkin sonnipoikien ulottuville jäähtymisen jälkeen.
Jos ei ihan automaattista systeemiä laittas niin jakolaitteena vois olla hyvä semmonen turkistarhoilla käytettävä ajettava vehje. Letkusta vaan pöperö sonnien eteen. Meillä oli vähän lehmiä, niin niille tehtiin sankkoihin annokset. Vesi ja tykötarpeet sekotettiin puuroksi. Hirveen hyvin lehmät söi eikä pölissy.
-
Sekoitan yhäkin ajatuksia kokonaisilla jyvillä, saisikohan niitä kuinka sulavaan muotoon kuoren osalta pienellä keittämisellä ja liottamisella? Voisi olla kauraohraherneseos helposti syötävässä muodossa jos jyvät säilyisivät suunnilleen kokonaisina mutta olisivat silti sulavia.
Mietinnässä rakennella kellokytkimellä ohjattu liemiruokkija joka keittäisi jyvät ja puristaisi putkea pitkin sonnipoikien ulottuville jäähtymisen jälkeen.
Jos ei ihan automaattista systeemiä laittas niin jakolaitteena vois olla hyvä semmonen turkistarhoilla käytettävä ajettava vehje. Letkusta vaan pöperö sonnien eteen. Meillä oli vähän lehmiä, niin niille tehtiin sankkoihin annokset. Vesi ja tykötarpeet sekotettiin puuroksi. Hirveen hyvin lehmät söi eikä pölissy.
Jos tuohon jakolaitteen pitää hommata ja sillä vielä ehtiä ajamaankin niin täysin katoaa järki tuosta hommasta.
Pitäisi olla säiliö mihin laittaa viljasekoituksen ja siitä sen pitäisi kerran tai kaksi päivässä mennä painekattilaan ja sieltä keittämisen ja jäähtymisen jälkeen paineilmalla putkea pitkin eläinten eteen. Siis ilman jauhamista ja muita räpylänjälkiä.
-
Sekoitan yhäkin ajatuksia kokonaisilla jyvillä, saisikohan niitä kuinka sulavaan muotoon kuoren osalta pienellä keittämisellä ja liottamisella? Voisi olla kauraohraherneseos helposti syötävässä muodossa jos jyvät säilyisivät suunnilleen kokonaisina mutta olisivat silti sulavia.
Mietinnässä rakennella kellokytkimellä ohjattu liemiruokkija joka keittäisi jyvät ja puristaisi putkea pitkin sonnipoikien ulottuville jäähtymisen jälkeen.
Jos ei ihan automaattista systeemiä laittas niin jakolaitteena vois olla hyvä semmonen turkistarhoilla käytettävä ajettava vehje. Letkusta vaan pöperö sonnien eteen. Meillä oli vähän lehmiä, niin niille tehtiin sankkoihin annokset. Vesi ja tykötarpeet sekotettiin puuroksi. Hirveen hyvin lehmät söi eikä pölissy.
Jos tuohon jakolaitteen pitää hommata ja sillä vielä ehtiä ajamaankin niin täysin katoaa järki tuosta hommasta.
Pitäisi olla säiliö mihin laittaa viljasekoituksen ja siitä sen pitäisi kerran tai kaksi päivässä mennä painekattilaan ja sieltä keittämisen ja jäähtymisen jälkeen paineilmalla putkea pitkin eläinten eteen. Siis ilman jauhamista ja muita räpylänjälkiä.
Mahdollinen uusi idea asiaan: Tietooni tuli käytettyä uppopaistoöljyä, jos laittaisi spiraalikuljettimella jatkuvatoimisen kokonaisten jyvien uppopaistolinjan? Investointi olisi erittäin kevyt, edullista öljyä saisi hukattua eläinten ruokaan ja luulen että ruuansulatus jo tuossa pystyisi nuo jyvät käsittelemään. Automaattinen jako eläimille onkin sitten jo haasteellisempaa. Pitääkin kokeilla pientä jyvämäärää keittää rasvakeittimellä ja pyöritellä ruokintalaitetta pipon sisällä ::)
-
Sekoitan yhäkin ajatuksia kokonaisilla jyvillä, saisikohan niitä kuinka sulavaan muotoon kuoren osalta pienellä keittämisellä ja liottamisella? Voisi olla kauraohraherneseos helposti syötävässä muodossa jos jyvät säilyisivät suunnilleen kokonaisina mutta olisivat silti sulavia.
Mietinnässä rakennella kellokytkimellä ohjattu liemiruokkija joka keittäisi jyvät ja puristaisi putkea pitkin sonnipoikien ulottuville jäähtymisen jälkeen.
Jos ei ihan automaattista systeemiä laittas niin jakolaitteena vois olla hyvä semmonen turkistarhoilla käytettävä ajettava vehje. Letkusta vaan pöperö sonnien eteen. Meillä oli vähän lehmiä, niin niille tehtiin sankkoihin annokset. Vesi ja tykötarpeet sekotettiin puuroksi. Hirveen hyvin lehmät söi eikä pölissy.
Jos tuohon jakolaitteen pitää hommata ja sillä vielä ehtiä ajamaankin niin täysin katoaa järki tuosta hommasta.
Pitäisi olla säiliö mihin laittaa viljasekoituksen ja siitä sen pitäisi kerran tai kaksi päivässä mennä painekattilaan ja sieltä keittämisen ja jäähtymisen jälkeen paineilmalla putkea pitkin eläinten eteen. Siis ilman jauhamista ja muita räpylänjälkiä.
Mahdollinen uusi idea asiaan: Tietooni tuli käytettyä uppopaistoöljyä, jos laittaisi spiraalikuljettimella jatkuvatoimisen kokonaisten jyvien uppopaistolinjan? Investointi olisi erittäin kevyt, edullista öljyä saisi hukattua eläinten ruokaan ja luulen että ruuansulatus jo tuossa pystyisi nuo jyvät käsittelemään. Automaattinen jako eläimille onkin sitten jo haasteellisempaa. Pitääkin kokeilla pientä jyvämäärää keittää rasvakeittimellä ja pyöritellä ruokintalaitetta pipon sisällä ::)
Lycka till.. Perunalastutehtaan perunalastujäte on hyvää rehua ainakin sonneille !