Agronet
Keskusteluaiheet => Maidontuotanto ja lihanaudat => Aiheen aloitti: Wejjo - 21.12.09 - klo:08:37
-
Onko kukaan kokeillut rypsiä nautojen ruokinnassa sellaisenaan, ilman puristamista? Rypsiä menee nytkin puristeena appeeseen, mutta nyt tuli muun rehukaupan yhteydessä pari suursäkillistä, ei viitsis noin pienen takia puristamolle viedä.
Useammasta lähteestä löysin arvion, että 1 kg/pv olisi maksimi, ja siemen pitäisi näiden lähteiden mukaan jauhaa.
Yhtäkkiä ajattelis kyllä tuommoisen siemenen naudan ruuansulatuksessa sulavan jauhamattakin, mutta tiedä sitten... Voihan ne jauhaakin, olis vaan yksinkertaista heittää tuosta appeeseen pussista.
-
Kokemusta ei ole, mutta eiköhän rypsillä ole sama kuin viljoilla: pitää olla ainakin nuppineulan piston kokoinen reikä kuoressa, jotta nauta pystyy hyödyntämään (ainakin) viljan.
-
Saisitkos valssimyllyllä siemenet rikki? Menee varmasti muutoin suoraan läpi elukan, ja sitten ihmettelet kun pellossasi on hyvä kasvusto rypsiä, pari suursäkillistä riittää isonkin alan kylvöön, vaikka itäisikin vähän huonommin.
-
Saisitkos valssimyllyllä siemenet rikki? Menee varmasti muutoin suoraan läpi elukan, ja sitten ihmettelet kun pellossasi on hyvä kasvusto rypsiä, pari suursäkillistä riittää isonkin alan kylvöön, vaikka itäisikin vähän huonommin.
Riippuu vähän suursäkistä. 10kg/hehtaari ja jos säkissä on 600kg, niin kahdella kylvää semmoisen 120 hehtaaria ihan hyvin. Tulee kerralla vähän enempi valkuaisrehua ja öljyä. Voi seuraavan öljykriisin aikaan ajella omilla puristeilla jonkun aikaa. ;D
-
Saisitkos valssimyllyllä siemenet rikki? Menee varmasti muutoin suoraan läpi elukan, ja sitten ihmettelet kun pellossasi on hyvä kasvusto rypsiä, pari suursäkillistä riittää isonkin alan kylvöön, vaikka itäisikin vähän huonommin.
Epäilen melko vahvasti tuota valsimyllyä. Siemen on melko pieni ja pyöreä ettei saata valsien välissä edes kunnolla litistyä.
-
Onko kukaan kokeillut rypsiä nautojen ruokinnassa sellaisenaan, ilman puristamista? Rypsiä menee nytkin puristeena appeeseen, mutta nyt tuli muun rehukaupan yhteydessä pari suursäkillistä, ei viitsis noin pienen takia puristamolle viedä.
Useammasta lähteestä löysin arvion, että 1 kg/pv olisi maksimi, ja siemen pitäisi näiden lähteiden mukaan jauhaa.
Yhtäkkiä ajattelis kyllä tuommoisen siemenen naudan ruuansulatuksessa sulavan jauhamattakin, mutta tiedä sitten... Voihan ne jauhaakin, olis vaan yksinkertaista heittää tuosta appeeseen pussista.
Ei sula. Pakko jotenkin liiskata. Ja öljypitoisuudesta tulee vain haittaa.
-
Onko kukaan kokeillut rypsiä nautojen ruokinnassa sellaisenaan, ilman puristamista? Rypsiä menee nytkin puristeena appeeseen, mutta nyt tuli muun rehukaupan yhteydessä pari suursäkillistä, ei viitsis noin pienen takia puristamolle viedä.
Useammasta lähteestä löysin arvion, että 1 kg/pv olisi maksimi, ja siemen pitäisi näiden lähteiden mukaan jauhaa.
Yhtäkkiä ajattelis kyllä tuommoisen siemenen naudan ruuansulatuksessa sulavan jauhamattakin, mutta tiedä sitten... Voihan ne jauhaakin, olis vaan yksinkertaista heittää tuosta appeeseen pussista.
Ei sula. Pakko jotenkin liiskata. Ja öljypitoisuudesta tulee vain haittaa.
Se kuulemma öljy tekee korsirehun pintaan kalvon jota ei pötsimikrobit läpäise. Eli korsirehun sulavuus heikkenee. Jauhamisen sijasta harkitsin joskus Keenan-tyyppistä helmisoodakäsittelyä, jota olen joskus Ruotsissa nähnytkin. Tavara oli niinku haalarin taskuun sulanut sisuaskillinen. Öljy sotkee myllyn/kuljettimet ym. Alkaa kuulostaa hyvältäkin idealta se puristutus.
-
Onko kukaan kokeillut rypsiä nautojen ruokinnassa sellaisenaan, ilman puristamista? Rypsiä menee nytkin puristeena appeeseen, mutta nyt tuli muun rehukaupan yhteydessä pari suursäkillistä, ei viitsis noin pienen takia puristamolle viedä.
Useammasta lähteestä löysin arvion, että 1 kg/pv olisi maksimi, ja siemen pitäisi näiden lähteiden mukaan jauhaa.
Yhtäkkiä ajattelis kyllä tuommoisen siemenen naudan ruuansulatuksessa sulavan jauhamattakin, mutta tiedä sitten... Voihan ne jauhaakin, olis vaan yksinkertaista heittää tuosta appeeseen pussista.
Ei sula. Pakko jotenkin liiskata. Ja öljypitoisuudesta tulee vain haittaa.
Se kuulemma öljy tekee korsirehun pintaan kalvon jota ei pötsimikrobit läpäise. Eli korsirehun sulavuus heikkenee. Jauhamisen sijasta harkitsin joskus Keenan-tyyppistä helmisoodakäsittelyä, jota olen joskus Ruotsissa nähnytkin. Tavara oli niinku haalarin taskuun sulanut sisuaskillinen. Öljy sotkee myllyn/kuljettimet ym. Alkaa kuulostaa hyvältäkin idealta se puristutus.
"Sooda" toimii vehnällä, miksei siis rypsillä. Öljy tulee varmaan silti tielle.