Agronet

Keskusteluaiheet => Kasvintuotanto => Aiheen aloitti: Strimari - 29.09.09 - klo:16:13

Otsikko: Rypsin kuivatus
Kirjoitti: Strimari - 29.09.09 - klo:16:13
Lupasin vielä käynnistää kuivurin, kun tuttu isäntä pui viikonloppuna rypsinsä,eikä oma kuivurinsa pidä minisiementä.
Säätönä omilla rypseillä viikko sitten poistolämpö oli 38, ja rypsi silloin 8.5%.
Ihmettelin, kun naapurin kaapillinen oli tohissut jo kuusi tuntia ja mittari näytti poistolämmöksi 32. Otin näytteen, ja kas kummaa, kosteus olikin 9.3%
Mikä aiheutti näin ison heiton?
Joku viisaampi, tai Timppa voisi kertoa, jos tietää..
Otsikko: Vs: Rypsin kuivatus
Kirjoitti: aurajokilaivuri - 29.09.09 - klo:16:24
Siis rypsi märempää ja poistolämpö pienempi? Missä ongelma?

Otsikko: Vs: Rypsin kuivatus
Kirjoitti: kylmis - 29.09.09 - klo:18:22
Ulkoilman lämpötila on nyt paljon alempana kuin silloin, kun kuivasit omia viljojasi. Ulkoilman lämpötila vaikuttaa aika paljon poistolämpötilaan.
Otsikko: Vs: Rypsin kuivatus
Kirjoitti: Wejjo - 29.09.09 - klo:19:51
Ulkoilman lämpötila on nyt paljon alempana kuin silloin, kun kuivasit omia viljojasi. Ulkoilman lämpötila vaikuttaa aika paljon poistolämpötilaan.

Hmmm... ehkä jos poistoilmakanava pitkä ennen lämpötilamittaria? Tai tietty jos pannu niin alamittainen ettei nosta menevää lämpöä samaan kuin aikaisemmin?
Otsikko: Vs: Rypsin kuivatus
Kirjoitti: Strimari - 30.09.09 - klo:07:58
Siis rypsi märempää ja poistolämpö pienempi? Missä ongelma?



No ei siinä muuta ongelmaa, kuin että jos 32 asteen kohdalla on kosteus laskenut 9.3:n niin mitähän se olisi ollut jos olisin antanut automaatin katkaista kuivauksen 38 kohdalla? Nyt laitoin jäähdytyksen päälle tunti mittauksesta, ulosmenevä lämpö näytti silloin 34, ja koneen sammuttua rypsi oli kosteudeltaan 8.7
Luulen että Kylmis on asian ytimessä, toki seuraan sen verran mittareita, että kuivauslämpö on säädettynä oikeaksi, eikä poistokanavan mittaakaan ole siirretty mihinkään kuivausten välillä..
Otsikko: Vs: Rypsin kuivatus
Kirjoitti: kylmis - 30.09.09 - klo:08:17
Poistolämpötilan määrittäminen on aika vaikea prosessi. Tänä syksynä ei ollut montaakaan satsia, jotka olisi sammutettu ennalta määrätyllä lämmöllä. Vuorokautiset lämpötilan vaihtelut on niin isoja, että poistolämpötila aamu neljältä on jotain muuta kuin samaan aikaan iltapäivällä. Olen katsonut paremmaksi kyttäillä satsin valmistumisen.

Murtolassa tästäkin asiasta oli joskus kattavaa keskustelua. Kannattaa lukaista tämä linkki, jos käyttikset.
http://www.murtola.com/foorum/viewtopic.php?f=32&t=4895&p=40050&hilit=itse+itse%C3%A4ni#p39821
Otsikko: Vs: Rypsin kuivatus
Kirjoitti: aurajokilaivuri - 30.09.09 - klo:10:43
Poistolämpöhän ei nouse mitenkään suorassa suhteessa tavaran kuivuuteen, vaan viljan kanssa ero 16 ja 15 prosentin välillä voi olla aste, ja 13 ja 12 prosentin välillä kolme tai neljä astetta.

Ulkoilman lämpö vaikuttaa etenkin jos kylmyyden vuoksi pannu ei kykene raja-arvoon asti. Samoin ilmamäärä, ja ehkä myös isot erot ilmankosteudessa.

Myös viljan (tai rypsin) ominaisuudet vaikuttaa, hlp yms.

Sekalainen kosteus tai suuri vihreiden määrä voi nostaa tarvittavaa loppulämpötilaa useita asteita.