Agronet

Keskusteluaiheet => Maidontuotanto ja lihanaudat => Aiheen aloitti: Rusina - 04.05.25 - klo:12:11

Otsikko: HK,n Paimion teurastamo suljetaan, naudat Liha-Hietaselle
Kirjoitti: Rusina - 04.05.25 - klo:12:11
HK ilmoitti että Paimiolla ei jatkossa enää teurasteta; syy toiminnan tehostaminen kilpailukyvyn varmistamiseksi ja liian vähän nautaa; jatkossa nautojen teurastusta tehdään alihankintana Liha Hietasella. Lainaus; "Nyt tehty päätös perustuu nautojen määrän vähenemiseen Suomessa viime vuosien aikana. Erityisesti maitotilojen lukumäärä ja sen kautta lypsylehmien määrä on pienentynyt merkittävästi. "
Eikö justiin tämä Liha Hietanen joutunut joskus aktivistien kynsiin?

Te jotka olette olleet Liha Hietasen tuottajia ja ottaneet palautuslihoja niin onko niiden käyttämällä leikkaamolla (Pirkanmaan Liha) vielä se ongelma että vakuumipakkaukset eivät olleet vakuumia vaan lihat olivat "löysässä" vakuumipussissa? Kiinnostaa tietää että tohtiiko sieltä ottaa nyt näin kevätlämpimille kun lihoja pakataan autosta kylmään niin ennen sitä voi muutama aste niissä nousta. Joskus näin aikaisemmin oli käynyt ainakin  yhdelle tuottajalle ja kaikki lihat (noin 100 kg) pilaantui.

kiitos
Otsikko: Vs: HK,n Paimion teurastamo suljetaan, naudat Liha-Hietaselle
Kirjoitti: Härö - 04.05.25 - klo:12:18
Kun vielä elukoita oli, meni teuraat Hietaselle ja nyt näyttävät hakevan lisää työntekijöitä. Mitään ongelmaa en lihan pakkaamisessa  itse havainnut, jauheliha siistissä ja tiiviissä kantikkaassa vakuumissa.
Otsikko: Vs: HK,n Paimion teurastamo suljetaan, naudat Liha-Hietaselle
Kirjoitti: pig24 - 04.05.25 - klo:12:37
Säilyttääkö joku leikattua lihaa pitempia aikoja muualla kuin pakastimessa ?
Otsikko: Vs: HK,n Paimion teurastamo suljetaan, naudat Liha-Hietaselle
Kirjoitti: Viljelijä evp - 04.05.25 - klo:14:25
säilyyhän se pari viikkoa vakuumissa jääkaapissa. ei kokonainen liha  kylmässä pilaannu kovin nopeasti,ja säilyy jauhelihakin likimain viikon jääkaapissa . jos pitkään lämpösessä jauhelihaan tulee hiukkasen hapan maku mut kypsennettynä syötävää. ja perinteinen maku.
Otsikko: Vs: HK,n Paimion teurastamo suljetaan, naudat Liha-Hietaselle
Kirjoitti: Viljelijä evp - 04.05.25 - klo:14:26
ne eläinten käsittelyvideot oli Paimion teurastamolta.
Otsikko: Vs: HK,n Paimion teurastamo suljetaan, naudat Liha-Hietaselle
Kirjoitti: Make - 04.05.25 - klo:15:01
Hietaselle meni viimeksi kun oli palautuslihan tarve. Muistaakseni Pirkanmaan Liha paloitteli. Ihan priimaa oli vakuumit. Jauheliha menee suoraan pakkaseen ja kokolihoja raakakypsytetään vakuumissa jääkaapissa kolmisen viikkoa ennen pakastusta.
Otsikko: Vs: HK,n Paimion teurastamo suljetaan, naudat Liha-Hietaselle
Kirjoitti: Rusina - 04.05.25 - klo:21:56
Kiitos vastauksista


Säilyttääkö joku leikattua lihaa pitempia aikoja muualla kuin pakastimessa ?

Pakastimeen heti, mutta kun laatikot avataan ja ladotaan pakastimeen niin se tehdään mahdolisimman nopeasti, ettei yhtään kylmäketju katkea. Varsinkin jauhelihat heti. jotkut tekee niin että jos on jotain muita kylmätiloja niin kokolihat voi laittaa ensin jääkaappiin ja  pakastaa ne myöhemmin ettei pakastin ole liian kovilla. Ei varmaan ainakaan 100 kiloa voi heti jysäyttää.

En tiedä oliko siinä yhdessä tapauksessa käynyt niin että pakastimeen siirtäminen oli jotenkin viipynyt että olisiko ollut yksi tekijä. Jauheliha on ainakin sellainen että joko nopeasti käyttöön tai pakastimeen.
Otsikko: Vs: HK,n Paimion teurastamo suljetaan, naudat Liha-Hietaselle
Kirjoitti: Rusina - 04.05.25 - klo:22:01
Hietaselle meni viimeksi kun oli palautuslihan tarve. Muistaakseni Pirkanmaan Liha paloitteli. Ihan priimaa oli vakuumit. Jauheliha menee suoraan pakkaseen ja kokolihoja raakakypsytetään vakuumissa jääkaapissa kolmisen viikkoa ennen pakastusta.

Eikö ruhoja ollenkaan riiputeta siellä teurastamolla/leikkaamossa? Aikasemmin se on kuulunut prosessiin, ainakin niin olen luullut. Kolme viikkoa on kyllä aika reipas lukema ja jääkaappisi pitäisi olla jotain alle +4 astetta koko ajan. Pikemminkin vaihtaisin kolmeen päivään.
Ollaan aina laitettu kokolihat samaan aikaan pakastimeen, kun ei ole sellaisia kylmätiloja mihin olisi mahtunut.
Otsikko: Vs: HK,n Paimion teurastamo suljetaan, naudat Liha-Hietaselle
Kirjoitti: Paalimies - 04.05.25 - klo:23:22
Kyllä ne sielläkin riiputetaan, paranee vaan vielä🤤 kun jatkaa…

Eikä se kylmäketju naudanlihalla nyt ihan niin noponuuka ole. Palo kesällä roput minkä takana pakastin on, kyllähän ne sulaan ehti osittain ja hyvin tuli syötyä talven aikana loppuun. Toki tarttee järkeä käyttää
Otsikko: Vs: HK,n Paimion teurastamo suljetaan, naudat Liha-Hietaselle
Kirjoitti: Viljelijä evp - 05.05.25 - klo:08:15
Hietaselle meni viimeksi kun oli palautuslihan tarve. Muistaakseni Pirkanmaan Liha paloitteli. Ihan priimaa oli vakuumit. Jauheliha menee suoraan pakkaseen ja kokolihoja raakakypsytetään vakuumissa jääkaapissa kolmisen viikkoa ennen pakastusta.

Eikö ruhoja ollenkaan riiputeta siellä teurastamolla/leikkaamossa? Aikasemmin se on kuulunut prosessiin, ainakin niin olen luullut. Kolme viikkoa on kyllä aika reipas lukema ja jääkaappisi pitäisi olla jotain alle +4 astetta koko ajan. Pikemminkin vaihtaisin kolmeen päivään.
Ollaan aina laitettu kokolihat samaan aikaan pakastimeen, kun ei ole sellaisia kylmätiloja mihin olisi mahtunut.
Lihahommissa kun joskus olin , niin ei nämä tuottajalihat missään kauaa riippuneet, Heti kun ruho jäähtyi, se paloiteltiin ja laitettiin tulemaan takaisin päin tuottajalle. Likimain viikossa noudosta lihat tuottajalla takaisin. Ja näin ne oli omistakin eläimistä. Joskus aattelin että olis saanu roikkua, kun oli jauhelihapussissa nestettä turhankin paljon.
Otsikko: Vs: HK,n Paimion teurastamo suljetaan, naudat Liha-Hietaselle
Kirjoitti: Oksa - 05.05.25 - klo:08:54
pakkasessahan nuo ruhonpuolikkaat roikkuvat jopa kuljettelujen aikana..   yleensä...   jos ei kompura satu leviämään..   kuin pitkään noita sit joutuu sulatteleen, en tiijä.    aika paljonhan lihaa säilötään pakkasessa..
Otsikko: Vs: HK,n Paimion teurastamo suljetaan, naudat Liha-Hietaselle
Kirjoitti: Viljelijä evp - 05.05.25 - klo:09:55
No sulla liene parempi tietämys asiasta. Sikäli kun minä seurailin tilannetta niin eivät nuo tuottaja palautukset missään pakkasess olleet, kylmässä kylläkin.Eikä niitä muitakaan ruhoja. Sianlihan osalta kinkkua pakastetaan varastoon.
Otsikko: Vs: HK,n Paimion teurastamo suljetaan, naudat Liha-Hietaselle
Kirjoitti: Paalimies - 05.05.25 - klo:11:15
Ei kai sitä lihaa ehdointahdoin pakasteta, kun aiheuttaa kuluja. Tietysti ruuhkassa joudutaan pakastamaan ja jossain laitetaan jäistä jauhelihanjoukkoon nopeamman jäähtymisen takaamiseksi. Tai näin mä olen ymmärtänyt, mutta voinen olla hyvinkin väärässä
Otsikko: Vs: HK,n Paimion teurastamo suljetaan, naudat Liha-Hietaselle
Kirjoitti: Viljelijä evp - 05.05.25 - klo:16:39
noo sulla nyt mielikuvitus pääsi laukalle, tuollasta jauhelihajuttua en ole koskaann havainnut. Ei toenperrään jäistä lihaa jauheta, mut pakastettua ehkä, mut kyllä se sulatettu on. Ei nyt sentäs aleta kuvitteleen miten lihaketju pelaa. Jos ei ole alalla koskaan ollut hommissa.
Otsikko: Vs: HK,n Paimion teurastamo suljetaan, naudat Liha-Hietaselle
Kirjoitti: Oksa - 05.05.25 - klo:16:42
.... ja sen takia ei makkara kelpaa..    mut kun oon nuita juttuja kuullu noilta työläisiltä....  ja rekkakuskeilta jokka kuskaa ruhoja...
Otsikko: Vs: HK,n Paimion teurastamo suljetaan, naudat Liha-Hietaselle
Kirjoitti: Oksa - 05.05.25 - klo:16:43
btw.   se mitä tekivät 1960-90 luvuilla ei taija toimia yhä enää....
Otsikko: Vs: HK,n Paimion teurastamo suljetaan, naudat Liha-Hietaselle
Kirjoitti: Paalimies - 05.05.25 - klo:17:34
noo sulla nyt mielikuvitus pääsi laukalle, tuollasta jauhelihajuttua en ole koskaann havainnut. Ei toenperrään jäistä lihaa jauheta, mut pakastettua ehkä, mut kyllä se sulatettu on. Ei nyt sentäs aleta kuvitteleen miten lihaketju pelaa. Jos ei ole alalla koskaan ollut hommissa.

OK. Tuosta jutusta äkkiä lukien sai toisen käsityksen

Jäikin näköjään linkki matkasta

https://www.iltalehti.fi/ruoka-artikkelit/a/ba12be9a-2db4-4c8b-9148-b56dfb8281fb
Otsikko: Vs: HK,n Paimion teurastamo suljetaan, naudat Liha-Hietaselle
Kirjoitti: Viljelijä evp - 06.05.25 - klo:10:01
Niin tuoss oliettä snelmanilla ei tarvi pakastella, mut tuo on kuitenkin eri juttu kuin että vaaston periltäaletaan jauhattaan lihaa. mut ainahan sitä voi pilkkuja nusutella jos haluaa. ja jos näin on että seon jo ollut pkastettua, eihän sitä sit voi ohjeen mukaan enää laittaakaan pakkaseen. täh.
Otsikko: Vs: HK,n Paimion teurastamo suljetaan, naudat Liha-Hietaselle
Kirjoitti: Paalimies - 06.05.25 - klo:10:34
Atria ja Hk käyttää jäistä joukossa ja Snellu ei.

Prosessien eroista en tiedä, mutta sinä EVP voit kertoa kun tiedät tästäkin kaiken🙂
Otsikko: Vs: HK,n Paimion teurastamo suljetaan, naudat Liha-Hietaselle
Kirjoitti: Oksa - 25.05.25 - klo:12:01
kuinkahan paljon nuita ruhoja kuskataan sulina??    kun esim. lh teurastaa ja muut jalostaa..
Otsikko: Vs: HK,n Paimion teurastamo suljetaan, naudat Liha-Hietaselle
Kirjoitti: antti-x - 26.05.25 - klo:21:24
kuinkahan paljon nuita ruhoja kuskataan sulina??    kun esim. lh teurastaa ja muut jalostaa..

Kai niitä vähän joka firma sisäisestikin kujettelee heti teurastuksen jälkeen kylminä mutta sulina kun leikkaamot useimmilla eivät ole samassa paikassa ainakaan kaikki. Pakastaminen tarvittaessa vasta leikaamisen jälkeen vakuumissa on kait se pääsääntö
Otsikko: Vs: HK,n Paimion teurastamo suljetaan, naudat Liha-Hietaselle
Kirjoitti: Oksa - 27.05.25 - klo:10:09
rekkakuski sanoi että nuita pakasteruhoja kuskataan jonkin verran mutta miten yleensä...   kun noita ruhoja muutama sata aina roikkuu...
Otsikko: Vs: HK,n Paimion teurastamo suljetaan, naudat Liha-Hietaselle
Kirjoitti: kärmeskytö - 27.05.25 - klo:12:59
^
Kyllähän noita ajetaan sulana sinne tänne. Lämpösäädeltyinä kuljetuksina,pari-kolme astetta plussan puolella.Lihat säilyy paljon parempana kuin sun jääkaapis.
Otsikko: Vs: HK,n Paimion teurastamo suljetaan, naudat Liha-Hietaselle
Kirjoitti: Viljelijä evp - 27.05.25 - klo:14:21
rekkakuski sanoi että nuita pakasteruhoja kuskataan jonkin verran mutta miten yleensä...   kun noita ruhoja muutama sata aina roikkuu...
mikä saatanan onkelma sulla nyt näitten ruhojen kuskaamisessa on, kuskaavat mitä kuskaavat, pääasia ettei ole kovin lämmin pressukoppi .
Otsikko: Vs: HK,n Paimion teurastamo suljetaan, naudat Liha-Hietaselle
Kirjoitti: antti-x - 27.05.25 - klo:15:59
Ja miksi kukaan Suomen sisällä pakastaisi kokonaista naudan ruhoa? Paljon aikaa ja energiaa kuluu pakastamisessa ja sulattamisessa verrattuna siihen että veisi 2 asteisen ruohon leikattavaksi ja pakastaa sitten sen jälkeen tarvittaessa esim. paisteja jos ei ole kysyntää.
Otsikko: Vs: HK,n Paimion teurastamo suljetaan, naudat Liha-Hietaselle
Kirjoitti: Oksa - 27.05.25 - klo:18:58
mutta eihän ollu kyse pelkästä nautasta?   noita potsin ruhoja kuulema kulettaa jäisenä ja sekä sulana...   mut kuskaa silti...
Otsikko: Vs: HK,n Paimion teurastamo suljetaan, naudat Liha-Hietaselle
Kirjoitti: lypsyukko - 28.05.25 - klo:08:34
mutta eihän ollu kyse pelkästä nautasta?   noita potsin ruhoja kuulema kulettaa jäisenä ja sekä sulana...   mut kuskaa silti...
Kiemurtele , kiemurtele vaan.
Otsikko: Vs: HK,n Paimion teurastamo suljetaan, naudat Liha-Hietaselle
Kirjoitti: Oksa - 28.05.25 - klo:19:05
mut miks miun pitää kun nuo toimii noin?  ei taija siulla olla ihan hyin..