Agronet
Keskusteluaiheet => Maidontuotanto ja lihanaudat => Aiheen aloitti: Rusina - 04.05.25 - klo:12:11
-
HK ilmoitti että Paimiolla ei jatkossa enää teurasteta; syy toiminnan tehostaminen kilpailukyvyn varmistamiseksi ja liian vähän nautaa; jatkossa nautojen teurastusta tehdään alihankintana Liha Hietasella. Lainaus; "Nyt tehty päätös perustuu nautojen määrän vähenemiseen Suomessa viime vuosien aikana. Erityisesti maitotilojen lukumäärä ja sen kautta lypsylehmien määrä on pienentynyt merkittävästi. "
Eikö justiin tämä Liha Hietanen joutunut joskus aktivistien kynsiin?
Te jotka olette olleet Liha Hietasen tuottajia ja ottaneet palautuslihoja niin onko niiden käyttämällä leikkaamolla (Pirkanmaan Liha) vielä se ongelma että vakuumipakkaukset eivät olleet vakuumia vaan lihat olivat "löysässä" vakuumipussissa? Kiinnostaa tietää että tohtiiko sieltä ottaa nyt näin kevätlämpimille kun lihoja pakataan autosta kylmään niin ennen sitä voi muutama aste niissä nousta. Joskus näin aikaisemmin oli käynyt ainakin yhdelle tuottajalle ja kaikki lihat (noin 100 kg) pilaantui.
kiitos
-
Kun vielä elukoita oli, meni teuraat Hietaselle ja nyt näyttävät hakevan lisää työntekijöitä. Mitään ongelmaa en lihan pakkaamisessa itse havainnut, jauheliha siistissä ja tiiviissä kantikkaassa vakuumissa.
-
Säilyttääkö joku leikattua lihaa pitempia aikoja muualla kuin pakastimessa ?
-
säilyyhän se pari viikkoa vakuumissa jääkaapissa. ei kokonainen liha kylmässä pilaannu kovin nopeasti,ja säilyy jauhelihakin likimain viikon jääkaapissa . jos pitkään lämpösessä jauhelihaan tulee hiukkasen hapan maku mut kypsennettynä syötävää. ja perinteinen maku.
-
ne eläinten käsittelyvideot oli Paimion teurastamolta.
-
Hietaselle meni viimeksi kun oli palautuslihan tarve. Muistaakseni Pirkanmaan Liha paloitteli. Ihan priimaa oli vakuumit. Jauheliha menee suoraan pakkaseen ja kokolihoja raakakypsytetään vakuumissa jääkaapissa kolmisen viikkoa ennen pakastusta.
-
Kiitos vastauksista
Säilyttääkö joku leikattua lihaa pitempia aikoja muualla kuin pakastimessa ?
Pakastimeen heti, mutta kun laatikot avataan ja ladotaan pakastimeen niin se tehdään mahdolisimman nopeasti, ettei yhtään kylmäketju katkea. Varsinkin jauhelihat heti. jotkut tekee niin että jos on jotain muita kylmätiloja niin kokolihat voi laittaa ensin jääkaappiin ja pakastaa ne myöhemmin ettei pakastin ole liian kovilla. Ei varmaan ainakaan 100 kiloa voi heti jysäyttää.
En tiedä oliko siinä yhdessä tapauksessa käynyt niin että pakastimeen siirtäminen oli jotenkin viipynyt että olisiko ollut yksi tekijä. Jauheliha on ainakin sellainen että joko nopeasti käyttöön tai pakastimeen.
-
Hietaselle meni viimeksi kun oli palautuslihan tarve. Muistaakseni Pirkanmaan Liha paloitteli. Ihan priimaa oli vakuumit. Jauheliha menee suoraan pakkaseen ja kokolihoja raakakypsytetään vakuumissa jääkaapissa kolmisen viikkoa ennen pakastusta.
Eikö ruhoja ollenkaan riiputeta siellä teurastamolla/leikkaamossa? Aikasemmin se on kuulunut prosessiin, ainakin niin olen luullut. Kolme viikkoa on kyllä aika reipas lukema ja jääkaappisi pitäisi olla jotain alle +4 astetta koko ajan. Pikemminkin vaihtaisin kolmeen päivään.
Ollaan aina laitettu kokolihat samaan aikaan pakastimeen, kun ei ole sellaisia kylmätiloja mihin olisi mahtunut.
-
Kyllä ne sielläkin riiputetaan, paranee vaan vielä🤤 kun jatkaa…
Eikä se kylmäketju naudanlihalla nyt ihan niin noponuuka ole. Palo kesällä roput minkä takana pakastin on, kyllähän ne sulaan ehti osittain ja hyvin tuli syötyä talven aikana loppuun. Toki tarttee järkeä käyttää
-
Hietaselle meni viimeksi kun oli palautuslihan tarve. Muistaakseni Pirkanmaan Liha paloitteli. Ihan priimaa oli vakuumit. Jauheliha menee suoraan pakkaseen ja kokolihoja raakakypsytetään vakuumissa jääkaapissa kolmisen viikkoa ennen pakastusta.
Eikö ruhoja ollenkaan riiputeta siellä teurastamolla/leikkaamossa? Aikasemmin se on kuulunut prosessiin, ainakin niin olen luullut. Kolme viikkoa on kyllä aika reipas lukema ja jääkaappisi pitäisi olla jotain alle +4 astetta koko ajan. Pikemminkin vaihtaisin kolmeen päivään.
Ollaan aina laitettu kokolihat samaan aikaan pakastimeen, kun ei ole sellaisia kylmätiloja mihin olisi mahtunut.
Lihahommissa kun joskus olin , niin ei nämä tuottajalihat missään kauaa riippuneet, Heti kun ruho jäähtyi, se paloiteltiin ja laitettiin tulemaan takaisin päin tuottajalle. Likimain viikossa noudosta lihat tuottajalla takaisin. Ja näin ne oli omistakin eläimistä. Joskus aattelin että olis saanu roikkua, kun oli jauhelihapussissa nestettä turhankin paljon.
-
pakkasessahan nuo ruhonpuolikkaat roikkuvat jopa kuljettelujen aikana.. yleensä... jos ei kompura satu leviämään.. kuin pitkään noita sit joutuu sulatteleen, en tiijä. aika paljonhan lihaa säilötään pakkasessa..
-
No sulla liene parempi tietämys asiasta. Sikäli kun minä seurailin tilannetta niin eivät nuo tuottaja palautukset missään pakkasess olleet, kylmässä kylläkin.Eikä niitä muitakaan ruhoja. Sianlihan osalta kinkkua pakastetaan varastoon.
-
Ei kai sitä lihaa ehdointahdoin pakasteta, kun aiheuttaa kuluja. Tietysti ruuhkassa joudutaan pakastamaan ja jossain laitetaan jäistä jauhelihanjoukkoon nopeamman jäähtymisen takaamiseksi. Tai näin mä olen ymmärtänyt, mutta voinen olla hyvinkin väärässä
-
noo sulla nyt mielikuvitus pääsi laukalle, tuollasta jauhelihajuttua en ole koskaann havainnut. Ei toenperrään jäistä lihaa jauheta, mut pakastettua ehkä, mut kyllä se sulatettu on. Ei nyt sentäs aleta kuvitteleen miten lihaketju pelaa. Jos ei ole alalla koskaan ollut hommissa.
-
.... ja sen takia ei makkara kelpaa.. mut kun oon nuita juttuja kuullu noilta työläisiltä.... ja rekkakuskeilta jokka kuskaa ruhoja...
-
btw. se mitä tekivät 1960-90 luvuilla ei taija toimia yhä enää....
-
noo sulla nyt mielikuvitus pääsi laukalle, tuollasta jauhelihajuttua en ole koskaann havainnut. Ei toenperrään jäistä lihaa jauheta, mut pakastettua ehkä, mut kyllä se sulatettu on. Ei nyt sentäs aleta kuvitteleen miten lihaketju pelaa. Jos ei ole alalla koskaan ollut hommissa.
OK. Tuosta jutusta äkkiä lukien sai toisen käsityksen
Jäikin näköjään linkki matkasta
https://www.iltalehti.fi/ruoka-artikkelit/a/ba12be9a-2db4-4c8b-9148-b56dfb8281fb
-
Niin tuoss oliettä snelmanilla ei tarvi pakastella, mut tuo on kuitenkin eri juttu kuin että vaaston periltäaletaan jauhattaan lihaa. mut ainahan sitä voi pilkkuja nusutella jos haluaa. ja jos näin on että seon jo ollut pkastettua, eihän sitä sit voi ohjeen mukaan enää laittaakaan pakkaseen. täh.
-
Atria ja Hk käyttää jäistä joukossa ja Snellu ei.
Prosessien eroista en tiedä, mutta sinä EVP voit kertoa kun tiedät tästäkin kaiken🙂
-
kuinkahan paljon nuita ruhoja kuskataan sulina?? kun esim. lh teurastaa ja muut jalostaa..
-
kuinkahan paljon nuita ruhoja kuskataan sulina?? kun esim. lh teurastaa ja muut jalostaa..
Kai niitä vähän joka firma sisäisestikin kujettelee heti teurastuksen jälkeen kylminä mutta sulina kun leikkaamot useimmilla eivät ole samassa paikassa ainakaan kaikki. Pakastaminen tarvittaessa vasta leikaamisen jälkeen vakuumissa on kait se pääsääntö
-
rekkakuski sanoi että nuita pakasteruhoja kuskataan jonkin verran mutta miten yleensä... kun noita ruhoja muutama sata aina roikkuu...
-
^
Kyllähän noita ajetaan sulana sinne tänne. Lämpösäädeltyinä kuljetuksina,pari-kolme astetta plussan puolella.Lihat säilyy paljon parempana kuin sun jääkaapis.
-
rekkakuski sanoi että nuita pakasteruhoja kuskataan jonkin verran mutta miten yleensä... kun noita ruhoja muutama sata aina roikkuu...
mikä saatanan onkelma sulla nyt näitten ruhojen kuskaamisessa on, kuskaavat mitä kuskaavat, pääasia ettei ole kovin lämmin pressukoppi .
-
Ja miksi kukaan Suomen sisällä pakastaisi kokonaista naudan ruhoa? Paljon aikaa ja energiaa kuluu pakastamisessa ja sulattamisessa verrattuna siihen että veisi 2 asteisen ruohon leikattavaksi ja pakastaa sitten sen jälkeen tarvittaessa esim. paisteja jos ei ole kysyntää.
-
mutta eihän ollu kyse pelkästä nautasta? noita potsin ruhoja kuulema kulettaa jäisenä ja sekä sulana... mut kuskaa silti...
-
mutta eihän ollu kyse pelkästä nautasta? noita potsin ruhoja kuulema kulettaa jäisenä ja sekä sulana... mut kuskaa silti...
Kiemurtele , kiemurtele vaan.
-
mut miks miun pitää kun nuo toimii noin? ei taija siulla olla ihan hyin..