Agronet
Keskusteluaiheet => Maidontuotanto ja lihanaudat => Aiheen aloitti: Make - 26.10.14 - klo:22:20
-
Keväällä jätettii Ch risteytys lehmävasikka kasvamaan. Oli samalla ruokinnalla lypsylehmäksi kasvatettavien vasikoiden kanssa. Lähetettiin lokakuun alussa teuraaksi ja otettiin kokonaan palautukseen. On hyvää ja mureaa vaaleata lihaa. ;)
100 kg oli lihapaino. Tilityshinta olis ollu 1,29€ kg (ALV omankäytön laskelmaan ;) ) Teurastus maksoi 56€ sis Alv. Lihanleikkaamon laskua ei ole vielä tullut.
-
Jokaisella makunsa, mutta aika miedon makuista ja rasvatontahan se vasikka on. Onhan noita teurastettu. Vähän kuin sahanpurua. Valitettavasti ne kunnon marmoroidut pihvit löytyy siitä hyppysonnista tai vanhasta lehmästä. ;D
-
Lehmässä se rasva on hiukan etovaa joskus saattaa olla hyvinkin runsaasti,päällepäin ei aina sitä tiedä.Liha on kyllä maukasta ,mutta tuollainen mulli on kyllä hyvää ja kypsyykin nopeasti.Monesti aiemmin tullut itse teurastettua mulli lihanhimon iskiessä.Nykyisin ei viitsi niiden teurasroippeiden kanssa puljata.
-
Kerran poikineen lehmän liha on hyvää. Yleensä ei liian rasvasta.
-
Niin on,ja lihakkuus vielä kohdillaan.vanhempi lehmä on jo luisempi ja rasva sitä keltaista.
PS.jos teurastamolta ottaa lihan hienopaloiteltuna ne jauhaa ne kaikki rasvat jauelihaan.kannattaa ottaa karkepaloittelu ja suoria itse rasvat pois,, saa paljon paremmat lihat nii jauhelihana kuin muunakin.on tietysti hiukan vaivaa mut jos puukko pysyy kädessä ei se niin vaikeaa lihan paloittelu ole.
:)Eihän se ole kuin nautaa ;)monta ruhoa olen paloitellut :D :D :D
-
Ja kun on kunnon saha ja puukko, ;D homma käy. Tähän hommaan vielä kunnon jauhelihamylly, niin jälkeä syntyy ja elukasta saa katettakin. Ja kaikkea törkyä tarvi ottaakaan, kun tuolle kuolaleuallekkin tuo liha maistuu.
-
Ihan tuli taas hiukan HIMO pyöräyttää puukkoa lihan ja nahan välissä+ päästää paskamahat kuormaajan kauhaan.Siis mullilta 8) 8)
-
Ei kait siinä sitten muu auta kuin puukon terotukseen ja pulttipyssy valmiiksi.. sitten vain mulli roikkumaan.
Meillä ei kyllä himot ole vielä kerinny päälle, kun noita on jo jokunen pudotettu. Ainakin koiralla riittää haukkaamista. ;D
-
Ei kait siinä sitten muu auta kuin puukon terotukseen ja pulttipyssy valmiiksi.. sitten vain mulli roikkumaan.
Meillä ei kyllä himot ole vielä kerinny päälle, kun noita on jo jokunen pudotettu. Ainakin koiralla riittää haukkaamista. ;D
Syödäänkö teillä usein mullipataa ???
-
Ei kait siinä sitten muu auta kuin puukon terotukseen ja pulttipyssy valmiiksi.. sitten vain mulli roikkumaan.
Meillä ei kyllä himot ole vielä kerinny päälle, kun noita on jo jokunen pudotettu. Ainakin koiralla riittää haukkaamista. ;D
Syödäänkö teillä usein mullipataa ???
Nyt on possupataa ja nuorta hiehoa tarjolla. Aika usein on pata hautumassa.. ;D
-
Ei mitään löllö vasikkaa. Vaan jo aikuista muutaman kerran poikinutta Angnus taikka hereford lehmää.
-
Ei kait siinä sitten muu auta kuin puukon terotukseen ja pulttipyssy valmiiksi.. sitten vain mulli roikkumaan.
Meillä ei kyllä himot ole vielä kerinny päälle, kun noita on jo jokunen pudotettu. Ainakin koiralla riittää haukkaamista. ;D
Syödäänkö teillä usein mullipataa ???
Nyt on possupataa ja nuorta hiehoa tarjolla. Aika usein on pata hautumassa.. ;D
aromipesä... ;D :-*
-
Ei kait siinä sitten muu auta kuin puukon terotukseen ja pulttipyssy valmiiksi.. sitten vain mulli roikkumaan.
Meillä ei kyllä himot ole vielä kerinny päälle, kun noita on jo jokunen pudotettu. Ainakin koiralla riittää haukkaamista. ;D
Syödäänkö teillä usein mullipataa ???
Nyt on possupataa ja nuorta hiehoa tarjolla. Aika usein on pata hautumassa.. ;D
aromipesä... ;D :-*
Ei, Crok pot, tekniikkaa kehiin. ;D
-
pojat prkeleet. heti aamusta ;D
-
pojat prkeleet. heti aamusta ;D
On sulla likaset ajatukset, ja heti aamusta. :o
-
No nih siellä se orressa mulli killuu ilman nahkaa,Olikin hyvä keli teurastukseen.ei ruho heti jäädy vaan valahtaa ja jäähtyy sopivasti.
Parin päivän päästä sitten paloitteluhommiin,tulee pyhiksi paistia.
PS.olikin mukavaa hommaa :D
-
Meillä on kyllä aivan liian lämmintä roikottamiseen. Ja nyt ammuttu oli niin hyvin antibiootilla valeltu, etten katsonut koko pieneläinkannan olevan kuurin tarpeessa, joten Honkajoki saa tällä kertaa. ;D
Mukavaksi en kyllä tuota teurastushommaa luonnehdi, pakkopullaa. :-[
-
Alta kymmenen ja tuulee ja huomenissa jäähtyy jo 5 asteen tuntumaan torstaina pakkasella,mielestäni sopiva keli.
-
Ihan passeli. On mukava palotellakin, kun ei sormet ole koko aikaa jäässä.. Ja kärpäsekkin kuoli jo pakkasella,joten ei se karkuun enään lähde, jos ei karhu vie. ;D
-
Kerran tehtiin Maken tavalla yksi kaksosvasikka, joka ei kasvanut veljensä tavoin välityspainoon, vaan lähti teurastamolle ja tuli hienopaloiteltuna takaisin. Osa lihoista palvattiin, samalla palvattiin myös lehmää. Oli muuten todella hyvä se vasikanpalvi.
Toisena ääripäänä olkoon vanha siitossonni, joka jouduttiin kotiteurastamaan. Jauheliha ja patalihat oli todella maukkaita, mutta fileet aika kökkölaatua jo.
Eli liha pitäisi valita erityyppisestä eläimestä käyttötarkoituksen ja tietysti maun mukaan, ei vaan sillä periaatteella ottaako possua vai nautaa.
-
Niin on,ja lihakkuus vielä kohdillaan.vanhempi lehmä on jo luisempi ja rasva sitä keltaista.
PS.jos teurastamolta ottaa lihan hienopaloiteltuna ne jauhaa ne kaikki rasvat jauelihaan.kannattaa ottaa karkepaloittelu ja suoria itse rasvat pois,, saa paljon paremmat lihat nii jauhelihana kuin muunakin.on tietysti hiukan vaivaa mut jos puukko pysyy kädessä ei se niin vaikeaa lihan paloittelu ole.
:)Eihän se ole kuin nautaa ;)monta ruhoa olen paloitellut :D :D :D
Kunnolla rasvaisesta jauhelihasta syntyy maukkaimmat ruuat.
-
No nih siellä se orressa mulli killuu ilman nahkaa,Olikin hyvä keli teurastukseen.ei ruho heti jäädy vaan valahtaa ja jäähtyy sopivasti.
Parin päivän päästä sitten paloitteluhommiin,tulee pyhiksi paistia.
PS.olikin mukavaa hommaa :D
Kuukaus sitä pitää riiputtaa, ennenkuin saa mureaa paistia.
-
No nih siellä se orressa mulli killuu ilman nahkaa,Olikin hyvä keli teurastukseen.ei ruho heti jäädy vaan valahtaa ja jäähtyy sopivasti.
Parin päivän päästä sitten paloitteluhommiin,tulee pyhiksi paistia.
PS.olikin mukavaa hommaa :D
Kuukaus sitä pitää riiputtaa, ennenkuin saa mureaa paistia.
Pari-kolme viikkoa vakuumissa jääkaapissa lähellä nollaa astetta on aika passeli tuommoselle reilun vuosikkaan paisteille..
-
Kerran tehtiin Maken tavalla yksi kaksosvasikka, joka ei kasvanut veljensä tavoin välityspainoon, vaan lähti teurastamolle ja tuli hienopaloiteltuna takaisin. Osa lihoista palvattiin, samalla palvattiin myös lehmää. Oli muuten todella hyvä se vasikanpalvi.
Toisena ääripäänä olkoon vanha siitossonni, joka jouduttiin kotiteurastamaan. Jauheliha ja patalihat oli todella maukkaita, mutta fileet aika kökkölaatua jo.
Eli liha pitäisi valita erityyppisestä eläimestä käyttötarkoituksen ja tietysti maun mukaan, ei vaan sillä periaatteella ottaako possua vai nautaa.
Ensi viikolla olisi tarkoitus pistää tilateurastaen kylmäksi kaksi elukkaa. Yksi Lehmä jolla on emätin ulkona menee about kokonaan jauhelihaksi, ehkä fileet ja paistit johonkin pataruokiin. Luista voisi keittää padallisen lihalientä jos mitenkään ehtii ja viitsii. Ja sitten noin vuoden ikäinen blondiristeytys otetaan vähän tarkemmin hyötykäyttöön siinä samalla.
-
Kuinka monelle ilmaantuu köyhiä sukulaisia ruinaamaan lihapaloja ilmaiseksi?
-
Kuinka monelle ilmaantuu köyhiä sukulaisia ruinaamaan lihapaloja ilmaiseksi?
On niitäkin nähty. Mutta nyt on sitten käyty tätä ketunnahka kauppaa, suvun erikoisosaajat käyvät tilalla töissä ja palkkaksi tulee sitten tuoretta lihaa. Ja avunanto sopimuksen mukaan hädässä saa tosiaankin muutakin apua kuin empatiaa. Meiltä sitten pidetään huoli, ettei aivan joka lihapalasta tarvi kaupasta hakea. ;D
-
Niin on,ja lihakkuus vielä kohdillaan.vanhempi lehmä on jo luisempi ja rasva sitä keltaista.
PS.jos teurastamolta ottaa lihan hienopaloiteltuna ne jauhaa ne kaikki rasvat jauelihaan.kannattaa ottaa karkepaloittelu ja suoria itse rasvat pois,, saa paljon paremmat lihat nii jauhelihana kuin muunakin.on tietysti hiukan vaivaa mut jos puukko pysyy kädessä ei se niin vaikeaa lihan paloittelu ole.
:)Eihän se ole kuin nautaa ;)monta ruhoa olen paloitellut :D :D :D
Kunnolla rasvaisesta jauhelihasta syntyy maukkaimmat ruuat.
Niin,jos on tarkoitus pakastettuna säilyttää tuota rasvaista jauhelihaa se rasva on kyllä melkoisen ällöä parin kuukauden päästä.
-
Vuossitten teurastettiin vähän turhan kovalla ruokinnalla ollut hieho. Rasvaluokka oli 4. Pakastimessa säilytetty jauheliha on edelleen tosi hyvää.
-
Kerran tehtiin Maken tavalla yksi kaksosvasikka, joka ei kasvanut veljensä tavoin välityspainoon, vaan lähti teurastamolle ja tuli hienopaloiteltuna takaisin. Osa lihoista palvattiin, samalla palvattiin myös lehmää. Oli muuten todella hyvä se vasikanpalvi.
Toisena ääripäänä olkoon vanha siitossonni, joka jouduttiin kotiteurastamaan. Jauheliha ja patalihat oli todella maukkaita, mutta fileet aika kökkölaatua jo.
Eli liha pitäisi valita erityyppisestä eläimestä käyttötarkoituksen ja tietysti maun mukaan, ei vaan sillä periaatteella ottaako possua vai nautaa.
Ensi viikolla olisi tarkoitus pistää tilateurastaen kylmäksi kaksi elukkaa. Yksi Lehmä jolla on emätin ulkona menee about kokonaan jauhelihaksi, ehkä fileet ja paistit johonkin pataruokiin. Luista voisi keittää padallisen lihalientä jos mitenkään ehtii ja viitsii. Ja sitten noin vuoden ikäinen blondiristeytys otetaan vähän tarkemmin hyötykäyttöön siinä samalla.
Tuleeko teille joku teurastamaan vai teettekö itse?
-
Ei kait siinä sitten muu auta kuin puukon terotukseen ja pulttipyssy valmiiksi.. sitten vain mulli roikkumaan.
Meillä ei kyllä himot ole vielä kerinny päälle, kun noita on jo jokunen pudotettu. Ainakin koiralla riittää haukkaamista. ;D
Syödäänkö teillä usein mullipataa ???
Nyt on possupataa ja nuorta hiehoa tarjolla. Aika usein on pata hautumassa.. ;D
aromipesä... ;D :-*
Ei, Crok pot, tekniikkaa kehiin. ;D
Kunnon pata pitää olla. Isänpäiväksi: http://www.makuja.fi/artikkelit/1618377/ajankohtaista/yksi-astia-lukuisia-kayttotapoja-revolution-pata-mullistaa-keittiosi/
TOinen juttu, mitä tarvitaan, on aika. Naudanliha ei ole pikaruokaa, jota aletaan laittamaan kun jo on nälkä. Ei siinä päivystää tarvitse kun pata on itsekseen yön tai päivän uunissa. Halvimmista ruhonosista parasta herkkua. Pitäisi oikein kirjoittaa puhtaaksi ja jakoon oma Chili con härkä -reseptini.
-
Kerran tehtiin Maken tavalla yksi kaksosvasikka, joka ei kasvanut veljensä tavoin välityspainoon, vaan lähti teurastamolle ja tuli hienopaloiteltuna takaisin. Osa lihoista palvattiin, samalla palvattiin myös lehmää. Oli muuten todella hyvä se vasikanpalvi.
Toisena ääripäänä olkoon vanha siitossonni, joka jouduttiin kotiteurastamaan. Jauheliha ja patalihat oli todella maukkaita, mutta fileet aika kökkölaatua jo.
Eli liha pitäisi valita erityyppisestä eläimestä käyttötarkoituksen ja tietysti maun mukaan, ei vaan sillä periaatteella ottaako possua vai nautaa.
Ensi viikolla olisi tarkoitus pistää tilateurastaen kylmäksi kaksi elukkaa. Yksi Lehmä jolla on emätin ulkona menee about kokonaan jauhelihaksi, ehkä fileet ja paistit johonkin pataruokiin. Luista voisi keittää padallisen lihalientä jos mitenkään ehtii ja viitsii. Ja sitten noin vuoden ikäinen blondiristeytys otetaan vähän tarkemmin hyötykäyttöön siinä samalla.
Tuleeko teille joku teurastamaan vai teettekö itse?
Eläkkeellä oleva teurastaja käy ja samalla pyrin itse opettelemaan parhaani mukaan joten ehkä parin vuoden päästä sujuu yksinkin. Tai jos joku hätäteurastusjuttu tulisi kylmään vuodenaikaan eikä olisi saatavilla niin varmaan kokeilisin itse kuitenkin. Tuon emätinpotilaan takia nyt teurastetaan, ei viitsi rääkätä elukkaa sillä että eläinlääkäri ompelee sen emättimen sinne sisälle ja saa sitten ilman kipulääkkeitä vielä odottaa likemmäs vuorokauden teurastusta...
-
Ei tuo teurastushomma mitään salatiedettä ole,sen oppii ja kannattaa opetella ja opettaa seuraavaa sukupolveakin asian saloihin.Tärkeintä on että elikko on kunnolla tainnoksissa ennekuin pistää mutta verenlasku pitää hallita,muuten tulee lihoista verisiä.nahka lähtee naudalta kun hiukan puukolla auttelee ja mahat tipahtaa ettå molskahtaa,pitää vain katsoa ettei puhkaise.
paloittelu sinänsä ei erityisen hankala ja ruhon halkaisussa puukkosaha erittäin hyvä.Suosittelen opettelua käytännössä
-
Kerran tehtiin Maken tavalla yksi kaksosvasikka, joka ei kasvanut veljensä tavoin välityspainoon, vaan lähti teurastamolle ja tuli hienopaloiteltuna takaisin. Osa lihoista palvattiin, samalla palvattiin myös lehmää. Oli muuten todella hyvä se vasikanpalvi.
Toisena ääripäänä olkoon vanha siitossonni, joka jouduttiin kotiteurastamaan. Jauheliha ja patalihat oli todella maukkaita, mutta fileet aika kökkölaatua jo.
Eli liha pitäisi valita erityyppisestä eläimestä käyttötarkoituksen ja tietysti maun mukaan, ei vaan sillä periaatteella ottaako possua vai nautaa.
Ensi viikolla olisi tarkoitus pistää tilateurastaen kylmäksi kaksi elukkaa. Yksi Lehmä jolla on emätin ulkona menee about kokonaan jauhelihaksi, ehkä fileet ja paistit johonkin pataruokiin. Luista voisi keittää padallisen lihalientä jos mitenkään ehtii ja viitsii. Ja sitten noin vuoden ikäinen blondiristeytys otetaan vähän tarkemmin hyötykäyttöön siinä samalla.
Tuleeko teille joku teurastamaan vai teettekö itse?
Eläkkeellä oleva teurastaja käy ja samalla pyrin itse opettelemaan parhaani mukaan joten ehkä parin vuoden päästä sujuu yksinkin. Tai jos joku hätäteurastusjuttu tulisi kylmään vuodenaikaan eikä olisi saatavilla niin varmaan kokeilisin itse kuitenkin. Tuon emätinpotilaan takia nyt teurastetaan, ei viitsi rääkätä elukkaa sillä että eläinlääkäri ompelee sen emättimen sinne sisälle ja saa sitten ilman kipulääkkeitä vielä odottaa likemmäs vuorokauden teurastusta...
Eikö tuo hieho kannattaisi laittaa teurastamolle ja ottaa palautuksena. Saisi teurastuspalkkion, mikäli teuraspaino yli 170 kg. Vai onko siinäkin eri tukialueilla eri systeemi?