Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Aperuokinnan alkua ja haparointia.  (Luettu 16626 kertaa)

JoHaRa

  • Vieras
Vs: Aperuokinnan alkua ja haparointia.
Ummikoille tarvitaan mm. Na,Mg,Se,E-vit. Tuurilla nämä toteutuvat säilörehulla mutta tuskin.Ca raja on häilyvä, mutta yli 40g päivässä/lehmä on jo tietty riski (poikimahalvaukset). Tuo Bovikalk varmaan toimii, mutta en minä sitä rutiininomaisesti suosittelisi. Lienee kallista ja aika vaivalloista.

Mikä viljan ka% mahtaa Nuor Isännän viljassa olla? Se vaikuttaa paljon asiassa.

JoHaRa

  • Vieras
Vs: Aperuokinnan alkua ja haparointia.
Marraskuusta lähtien lehmät syöneet vain ja ainoastaan apetta. Kahdella seoksella mennään nyt, mutta vähän on hakusessa umpi/hieho ape. Poikimahalvauksia nyt ollu vaivana ja pari raatoa on tullu näiden seurauksena.

Lypsävien seos tällä hetkellä:

12kg murskevilja ohra/kaura
2.7kg rypsi
2kg raeleike
0,35 lypsykivennäinen
45,4kg säilörehu

Seoksen arvoja:
kuiva-aine 39%
RV 17,7%
Energia uRy/kg 0.95


Maitoa nyt keskimäärin 25kg per lehmä. Rasva 4,65 valkuainen 3,65 ja urea 25

Onko normaalia tälläisellä seoksella?

Hieho/umpi seos on sitten:
500kg säilörehua
150kg olkea
kivenäiset olen antanut erikseen ja samoin vähän viljaa.

Umpi lehmille ei ole ollut kivennäistä meidän talossa ainakaan 5 vuoteen, mutta nyt noita halvauksia jostain syystä alkanut ilmaantua.




Luulen että tässä on nyt vaan tunnutus pielessä. Jos teet oikean umpiappeen niin ei tarvitse tunnuttaa ollenkaan.

37peuse

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 324
Vs: Aperuokinnan alkua ja haparointia.
Meillä ei ole annettu umpilehmille mitään kivennäistä 5 vuoteen. Ja osa otetaan umpiosastolta vasta viikko ennen poikimista. Apevaunussa ei ole edes vaakaa! Ja silti maitoa tulee, vai pitäiskö koputtaa puuta l. päätä? Tosin meillä tehdään ns. puoliapetta.

Vastaranta

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 902
Vs: Aperuokinnan alkua ja haparointia.
Ummikoille tarvitaan mm. Na,Mg,Se,E-vit. Tuurilla nämä toteutuvat säilörehulla mutta tuskin.Ca raja on häilyvä, mutta yli 40g päivässä/lehmä on jo tietty riski (poikimahalvaukset). Tuo Bovikalk varmaan toimii, mutta en minä sitä rutiininomaisesti suosittelisi. Lienee kallista ja aika vaivalloista.


Nämä Bovikalkit ym on mun mielestä tarpeen silloin, kun jotain on mennyt pieleen. Peitellään oireita, kun pitäisi etsiä syitä.

Meillä umpilehmien ruokinta on toistaiseksi periaatteessa virheellinen tietyistä työteknisistä syistä
(lue:laiskuus) johtuen. Saavat karkeahkoa säilörehua ja kivennäistä, lisäksi jotkut syövät kuivikeolkea enemmän toiset vähemmän. Alkutalvesta yritettiin viikon-parin tunnutusruokintaa seurauksena paljon poikimahalvauksia. Tunnutus kun jätettiin kokonaan pois loppuivat halvaantumiset toistaiseksi kokonaan.

uskoo olevansa niin ainutlaatuinen, että häntä voivat ymmärtää vain muut huomattavat henkilöt tai instituutiot

JoHaRa

  • Vieras
Vs: Aperuokinnan alkua ja haparointia.
Meillä ei ole annettu umpilehmille mitään kivennäistä 5 vuoteen. Ja osa otetaan umpiosastolta vasta viikko ennen poikimista. Apevaunussa ei ole edes vaakaa! Ja silti maitoa tulee, vai pitäiskö koputtaa puuta l. päätä? Tosin meillä tehdään ns. puoliapetta.

Lehmä on siitä hyvä eläin että se antaa aika paljon anteeksi  ;D Appeesi on tuskin optimissa ruokinnallisesti tai taloudellisesti mutta jos rehu on halpaa ja maito kallista niin hyvin tuokin systeemi pelaa.

Nuor isanta

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 58
Vs: Aperuokinnan alkua ja haparointia.
Keskustelua syntynyt hyvin.

Vilja on tosiaan murskeviljaa ohra/kaura sekulia.

PVT                             -44  g/kg ka      
Solunseinäkuitu (NDF)    21,4     %/ka      
OIV                               95  g/kg ka      
Raakavalkuainen            11,1     %/ka      
Ry-arvo                       1,05 ry/kg ka    
Kuiva-aine                     68,1   %      
Korvausluku                    1,4   kg/ry

Säilörehu on vielä pari viikkoa kevät tekoa kunnes se loppuu ja vaihtuu syystekoon josta arvot alapuolella.

Haihtuvat rasvahapot   20   g/kg
Kuiva-aine                           27,9   %   
Ry-arvo                           0,91   ry/kg ka   
Korvausluku                      4   kg/ry   
pH                                  4,11      
Arvosana                             8      
Sokeri                            25   g/kg ka   
OIV                                    85   g/kg ka   
PVT                                    42   g/kg ka   
ME-indeksi                            95      
Solunseinäkuitu (NDF)           52,3   %/ka   
Syönti-indeksi                    98      
Raakavalkuainen                    8,7   %/ka   
D-arvo                            66   %/ka   
Ammoniakkityppi                     4   %/kok.N   
Liukoinen typpi                    39   %/kok.N   
Maito- ja muurahaishappo    57   g/kg ka   
Natrium                            0,2   g/kg ka   
Magnesium                            2,4   g/kg ka   
Kalium                           34,2   g/kg ka   
Fosfori                            3,7   g/kg ka   
Kalsium                              4   g/kg ka   
K/(Ca+Mg) ekvivalenttisuhde    2,2      
Kupari                              9   mg/kg ka   
Mangaani                              74   mg/kg ka
Sinkki                                      40   mg/kg ka   
Rauta                                     155   mg/kg ka

Täytyy muuttaa tuota umpilehmien/kantavien hiehojen seosta. Viljan korkeaa määrää ihmettelin kun seosta laskettiin, mutta uskoin rehufirman suunnitelmaa ja sillä on nyt menty marraskuusta lähtien. Seoksen tärkkelys 18,9%.

Kevät säilörehu on hyvää D-arvo 68, sokeri 97, rv 17,6, syönti-indeksi 111 ja kuiva-aine 34,2.

Millainen olisi oikea umpiape?




  

Viimeksi muokattu: 18.02.10 - klo:10:54 kirjoittanut Nuor isanta

Shrek

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1911
  • Quidquid Latine dictum sit, altum videtur
Vs: Aperuokinnan alkua ja haparointia.
Tuo Bovikalk varmaan toimii, mutta en minä sitä rutiininomaisesti suosittelisi. Lienee kallista ja aika vaivalloista.


Bovicalc maksaa noin 5€/laaki ja annosteluun menee muutama sekunti.
Voi olla että tällä peitetään vikoja muualla, mutta ainakin tämä tekee sen hyvin  :)
"Ajatelkaapa niitä kaikkia Fordin omistajia jotka eräänä päivänä haluavat oikean auton..."
 John Dodge, 1914

http://www.youtube.com/watch?v=vVXIK1xCRpY
http://www.youtube.com/watch?v=FMUf2qmSzvE

mah

  • Vieras
Vs: Aperuokinnan alkua ja haparointia.
Mun mielestä maitoa tulee teillä ihan hyvin, tuolla säilörehulla....Jos sinulla on parempaa rehua, säästä tuo hiehoille/umppareille.

Karjajooseppi

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 16
Vs: Aperuokinnan alkua ja haparointia.
Marraskuusta lähtien lehmät syöneet vain ja ainoastaan apetta. Kahdella seoksella mennään nyt, mutta vähän on hakusessa umpi/hieho ape. Poikimahalvauksia nyt ollu vaivana ja pari raatoa on tullu näiden seurauksena.

Lypsävien seos tällä hetkellä:

12kg murskevilja ohra/kaura
2.7kg rypsi
2kg raeleike
0,35 lypsykivennäinen
45,4kg säilörehu

Seoksen arvoja:
kuiva-aine 39%
RV 17,7%
Energia uRy/kg 0.95


Maitoa nyt keskimäärin 25kg per lehmä. Rasva 4,65 valkuainen 3,65 ja urea 25

Onko normaalia tälläisellä seoksella?

Hieho/umpi seos on sitten:
500kg säilörehua
150kg olkea
kivenäiset olen antanut erikseen ja samoin vähän viljaa.

Umpi lehmille ei ole ollut kivennäistä meidän talossa ainakaan 5 vuoteen, mutta nyt noita halvauksia jostain syystä alkanut ilmaantua.



Lehmien appeeseen kannattaa laittaa myös olkea ja merisuola on elintärkeä osa apetta jolla saadaan poikimahalvaukset kuriin, kalsiumi ei imeydy ilman suolaa. Tuossa nykyisessä seoksessa on puolet liikaa viljaa ja rypsiä, itsellä laitetaan vain puolet tuosta ja keskituotos lehmää kohden n.30. Lehmän maha ei toimi kunnolla noin tuimalla seoksella, eli suomeksi sanottuna syö liian vähän. Ja miksi tehdä 400e apesatsi, kun voi tehdä 200e satsin jolla lypsää lehmätkin enemmän... sehän tämä appeen perusaate on.


Hieho/umpiseokseen sellainen juttu, että kaikki kivennäiset ja vilja vaan samaan seokseen ja olkea tuossa seoksessa teillä laitetaan liikaa, säilörehua enemmän siis. Tähän seokseen myös sitten ehdottomasti tuota merisuolaa.  Itse laitamme n.600kg/4800kg säilörehua, joka sekin on jo paljon suhteessa säilörehumäärään. Niin ja meillä ei ole mitään tunnutusapetta vaan hiehot/umpilehmät syövät samaa. Jälleen kerran säästöä työajassa, kustannuksissa ja toimiikin vielä.

Ja sitten sellainen vinkki vielä, että tee kerralla sellainen satsi joka riittää 2 päivää, niin ei tule niin usein tekijästä johtuvaa laadun vaihtelua seoksessa, jos joku muukin tekee appeen kuin sinä. Tässäkin säästää aikaa ja rahaa, eikä vaikuta tuotokseen ja seoksen maittavuuteen millään tavalla.
Niin ja ollaan muuten ensimmäisiä apetiloja suomessa, niin ollaan jo vähän ehditty noita eri reseptejä kokeilemaan. Apereseptejä on niin monta kuin on laskijaakin, mutta tekijän perstuntuma on se kaikkein tärkein. ;D

Nuor isanta

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 58
Vs: Aperuokinnan alkua ja haparointia.
paljonko tuota suolaa per eläin?

Tuumaaja

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 922
Vs: Aperuokinnan alkua ja haparointia.
Marraskuusta lähtien lehmät syöneet vain ja ainoastaan apetta. Kahdella seoksella mennään nyt, mutta vähän on hakusessa umpi/hieho ape. Poikimahalvauksia nyt ollu vaivana ja pari raatoa on tullu näiden seurauksena.

Lypsävien seos tällä hetkellä:

12kg murskevilja ohra/kaura
2.7kg rypsi
2kg raeleike
0,35 lypsykivennäinen
45,4kg säilörehu

Seoksen arvoja:
kuiva-aine 39%
RV 17,7%
Energia uRy/kg 0.95


Maitoa nyt keskimäärin 25kg per lehmä. Rasva 4,65 valkuainen 3,65 ja urea 25

Onko normaalia tälläisellä seoksella?

Hieho/umpi seos on sitten:
500kg säilörehua
150kg olkea
kivenäiset olen antanut erikseen ja samoin vähän viljaa.

Umpi lehmille ei ole ollut kivennäistä meidän talossa ainakaan 5 vuoteen, mutta nyt noita halvauksia jostain syystä alkanut ilmaantua.



Lehmien appeeseen kannattaa laittaa myös olkea ja merisuola on elintärkeä osa apetta jolla saadaan poikimahalvaukset kuriin, kalsiumi ei imeydy ilman suolaa. Tuossa nykyisessä seoksessa on puolet liikaa viljaa ja rypsiä, itsellä laitetaan vain puolet tuosta ja keskituotos lehmää kohden n.30. Lehmän maha ei toimi kunnolla noin tuimalla seoksella, eli suomeksi sanottuna syö liian vähän. Ja miksi tehdä 400e apesatsi, kun voi tehdä 200e satsin jolla lypsää lehmätkin enemmän... sehän tämä appeen perusaate on.

 ;)Ootko sä oikeesti laskenut paljonko ry.maksaa viljassa ja paljonko säilörehussa.


Hieho/umpiseokseen sellainen juttu, että kaikki kivennäiset ja vilja vaan samaan seokseen ja olkea tuossa seoksessa teillä laitetaan liikaa, säilörehua enemmän siis. Tähän seokseen myös sitten ehdottomasti tuota merisuolaa.  Itse laitamme n.600kg/4800kg säilörehua, joka sekin on jo paljon suhteessa säilörehumäärään. Niin ja meillä ei ole mitään tunnutusapetta vaan hiehot/umpilehmät syövät samaa. Jälleen kerran säästöä työajassa, kustannuksissa ja toimiikin vielä.

 ;D Ai 600kg suolaa/4800kg säilistä

Ja sitten sellainen vinkki vielä, että tee kerralla sellainen satsi joka riittää 2 päivää, niin ei tule niin usein tekijästä johtuvaa laadun vaihtelua seoksessa, jos joku muukin tekee appeen kuin sinä. Tässäkin säästää aikaa ja rahaa, eikä vaikuta tuotokseen ja seoksen maittavuuteen millään tavalla.
Niin ja ollaan muuten ensimmäisiä apetiloja suomessa, niin ollaan jo vähän ehditty noita eri reseptejä kokeilemaan. Apereseptejä on niin monta kuin on laskijaakin, mutta tekijän perstuntuma on se kaikkein tärkein. ;D
Hiehoape säilyy talviaikaan hyvin kolmekkin päivää.
Agronetin resepteistä kun laskee keskiarvon ollaan aika lähellä lähtöpistettä :D :D

Viimeksi muokattu: 19.02.10 - klo:08:23 kirjoittanut Tuumaaja

cosmic_cowboy

  • Vieras
SUola suolaa, enemmän suolaa
paljonko tuota suolaa per eläin?
Tähän seokseen myös sitten ehdottomasti tuota merisuolaa.  Itse laitamme n.600kg/4800kg säilörehua, joka sekin on jo paljon suhteessa säilörehumäärään.

Nuor isanta

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 58
Vs: Aperuokinnan alkua ja haparointia.
Taitaa olla oljen määrä toi 600kg?

JoHaRa

  • Vieras
Vs: Aperuokinnan alkua ja haparointia.
paljonko tuota suolaa per eläin?

30-40 g/elukka/vrk ON yleensä MELKOISEN LÄHELLÄ oletettavaa totuutta.

Adam Smith

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 10972
  • Gee!!
Vs: Aperuokinnan alkua ja haparointia.


Lehmien appeeseen kannattaa laittaa myös olkea ja merisuola on elintärkeä osa apetta jolla saadaan poikimahalvaukset kuriin, kalsiumi ei imeydy ilman suolaa. Tuossa nykyisessä seoksessa on puolet liikaa viljaa ja rypsiä, itsellä laitetaan vain puolet tuosta ja keskituotos lehmää kohden n.30. Lehmän maha ei toimi kunnolla noin tuimalla seoksella, eli suomeksi sanottuna syö liian vähän. Ja miksi tehdä 400e apesatsi, kun voi tehdä 200e satsin jolla lypsää lehmätkin enemmän... sehän tämä appeen perusaate on.


Hieho/umpiseokseen sellainen juttu, että kaikki kivennäiset ja vilja vaan samaan seokseen ja olkea tuossa seoksessa teillä laitetaan liikaa, säilörehua enemmän siis. Tähän seokseen myös sitten ehdottomasti tuota merisuolaa.  Itse laitamme n.600kg/4800kg säilörehua, joka sekin on jo paljon suhteessa säilörehumäärään. Niin ja meillä ei ole mitään tunnutusapetta vaan hiehot/umpilehmät syövät samaa. Jälleen kerran säästöä työajassa, kustannuksissa ja toimiikin vielä.

Ja sitten sellainen vinkki vielä, että tee kerralla sellainen satsi joka riittää 2 päivää, niin ei tule niin usein tekijästä johtuvaa laadun vaihtelua seoksessa, jos joku muukin tekee appeen kuin sinä. Tässäkin säästää aikaa ja rahaa, eikä vaikuta tuotokseen ja seoksen maittavuuteen millään tavalla.
Niin ja ollaan muuten ensimmäisiä apetiloja suomessa, niin ollaan jo vähän ehditty noita eri reseptejä kokeilemaan. Apereseptejä on niin monta kuin on laskijaakin, mutta tekijän perstuntuma on se kaikkein tärkein. ;D

Typeränä noviisina kysyn, että miksi lehmän pitäis syödä 25 kiloa kuiva-ainetta 30 kilon päivätuotokseen, jos siihen pääsee 20 kilon kuiva-ainesyönnillä väkevämmällä appeella?
Mun laskun mukaan hyötysuhde paranee noin. Vielä muistaa, että säilörehun ka-tonni on yleensä viljan ka-tonnia kalliimpi, niin.....?
                   
*****ilu on jokamiehenoikeus ja syytteen saa vasta se joka lyö.