Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2

Viestit - lapinmies

Piirun aiheen sivusta, mutta....
Tutkimus: Lehmän ruokinta ilman proteiinirehua - käykö se ?
Lehmä saavuttaa 90 % maksimaalisesta maidontuotantokyvystään ilman erityistä valkuaisrehua. Rehustuksen raakavalkuainen ei saisi kuitenkaan laskea alle 13-14%:n tai maidon ureapitoisuus mennä alle 3 mmol/l.
http://pub.epsilon.slu.se/9476/1/Huhtanen_P_130304.pdf

Toki heti seuraavassa lauseessa Pekka sanoo ettei yleisesti voida suositella valkuaistason laskua ruokinnassa. Joten ei mitään uutta auringon alla, kertoo vaan sen ettei ole mitään järkeä ampua ylikorkeilla valkuaistasoilla.
Ministerikin ottaa kantaa...

http://www.alandstidningen.ax/nyheter/naringsministern-mjolkbeskedet

Onko mantereella otettu kantaa meijerinvaihtajiin tällä tasolla?
Ainaski vasikkarehu ollu huomattavasti kalliimpaa mitä a-rehulla. Suomen rehun hinnoista ei tarvi samana päivänä puhuakkaan, on se niin kallista.. No onneks ei osteta enää muuta kuin viljaa.

Yllättävää että Kinnusella kalliimpaa... A-rehu ei ollut saanut puhtaita papereita...
Miksiköhän niitä rehuja lantrataan... Oiskos että halpaa on mukavampi ostaa...





Milloinka tällainen tutkimus on tehty ja missä tulokset julkaistu? Eipä ole tullut vastaan... Mielenkiintoista tietoa olisi mitkä tehtaat kusettaa :D


Tuossa on tiedote Eviran sivuilta. Referaattina voisi todeta että reilua peliä pelasivat Kinnusen Mylly ja Suomen Rehu. Muilla liirausta suuntaan tai toiseen.

http://www.evira.fi/files/attachments/fi/elaimet/rehut/tiedotteet/tied_2010/tiedote_8441_0405_2010.pdf

Kyllä nyt kuulostaa pahalta. Oletko tarkistanut lypsykonetta? Tulehtuuko lehmiltä samat neljännekset? Mikä bakteeri siellä jyllää, aureus?
Koska nännikumit vaihdettu?

Yks aureus, lypsetty viimeisenä jo "varmuuden vuoksi"( historia toisti itseään). Mielestäni kaikki bakteerit paitsi se viimeinen eli agalagtiae. Siis Povis saattaa soluttaa eniten , vaikka eihän sen pitäisi olla ut bakteeri. Löydökset  + tai korkeintaan ++. Joo nännikumit vaihdoin huhtikuun alussa ja testautin koneen , kaikki ok. Kumit vaihdoin taas eilen ja HUH mitä kuraa oli tänään tankissa, eilen vielä reilusti alle 250k. Siis niitä soluttavia on piisannut, mutta ne on vaan soluttanut, mutta nyt ne puhkes todella. Niin ja se "vedinkasto" on milkodeks (vai mikä se nyt oli  ;)) Yleensä tulehdus jo poikiessa, nyt paras 3 vedintä dysgalactie , niin la aamuna täysin kuraa vaikka hoidossa parani varoaika päättyi vasta su aamuna  ???... voihan toki olla hiiva ( testi lähetetty tänään), mutta sehän ei nykyään näy  ??? Eihän täs tosiaan mitään hätää ... pieni karja ja ne ongelmat on onneksi navetas. Tähänkin turtuu ja täytyy vaan muistaa ... elukoita ne on, niistä pääsee eroon ja uusia saa jos huvittaa  ;D

Kuulostaa kalkkiaineenvaihdunnan häiriöltä. Ei taida olla ummessaoloajan ja tunnutusajan kivennäisten saanti kunnossa tai siinä on epäbalanssia. Oletko muuttanut siinä jotain (joko ostokivennäisissä tai omissa rehuissa)?  Eihän ole köynyt legendaarista kesäkiirettä; annetaan lypsävien kivennäistä kaikille, kun ei muka ehditä antaa kahta eri kivennäistä... Tai onko kovinkin kalipitoista SR:ää nyt syötössä? Kuivassa säilörehussa voi olla paljon kalia, olisiko tuosta mitään apua??

Mietippä tarkkaan noita faktoja, niin keksitään sitten ratkaisu, jos vika on tässä.

...EDIT... korjattu pari typoa
Lainaus www.rehuraisio.com -osoitteesta:

"Muutoksia naudanrehujen hinnoissa (14.04.2010)

Rehuraaka-aineiden hinnanmuutokset ovat meneillään olevan satovuoden aikana olleet melko pieniä ja liikkeet suuntaan tai toiseen ovat pitkälti kumonneet toisensa. Muutamien keskeisten raaka-aineiden hinnat ovat kuitenkin talven ja kevään mittaan nousseet siinä määrin, että useimpien naudanrehujen hintoihin joudutaan tekemään pieni hinnankorotus.

Rypsirouheen hinta on noussut pohjanoteerauksistaan. Nousukehityksestä huolimatta rypsirouhe on historiallisesti ja vaikkapa soijarouheeseen verrattuna edelleen edullista. Kylmä talvi vaikuttaa myös osaltaan rehuhintoja nostavasti. Vaikean jäätilanteen takia merirahdit Itämeren alueella nousivat selvästi, aiheuttaen lisähintaa tuontiraaka-aineisiin.

Varsinkin laadukkaimmissa naudanrehuissa käytettävän propyleniglykolin hinta on noussut peräti 400 euroa tonnilta. Yksi merkittävä syy tähän on, että kyseistä ainetta käytetään myös lentokoneiden jäänpoistoaineena, ja pitkä talvi lisäsi ilmailualan kysyntää.

Uusi hinnasto astuu voimaan 19.4.2010. Täysrehuissa ja puolitiivisteissä korotus on 1,5 - 2 prosentin tasoa ja tiivisteissä 2- 3 prosenttia. Tämän viikon perjantaihin (16.4.) mennessä tilatut ja heti toimitukseen tulevat erät toimitetaan nykyisellä hinnalla."
kukapa heitä oes ehtinu piilon maalaamaan ja liekkö tuolla issoakaa merkitystä ja saattaapi olla että ne on niitä riston piilie

Eihän K-maataloutta tarvi maalata piiloon vasta kuin maaliskuun alusta alkaen...

Meinaakko Kriston Armaan piilejä, onkohan Armas vielä mukana rekkahommissa? Huhu kertoo että Armas tulisi uudella rautakaupalla Pelloon. On kuuleman tuo Riekki jättämässä Pellon tyhjäksi.

Taitaa olla keltaisia autoja, joita Seinäjoella pyörii...
mistähä se kiälii ku mulla oli maito ja  muurahaishappo 0 näyttees

Kerrotko vielä muita säilönnällisen laadun arvoja, niin pääsis jyvälle. Ei vielä tuosta saa köyden päästä kiinni...
Joo, rypsirouheessa öljyä on edelleen 4-6% mutta lämpökäsitellyssä lähellä nollaa. Eli tällöin kuiva-aineesta laskettuna valkuainen nousee. Olkoon matemaattista kikkailua tai ei. Mutta näin se vain menee. Samalla OIV nousee kuten AD tuossa mainitsi.

Tuohan on selvä asia, suhteellinen osuus nousee, mutta absoluuttinen ei. Mutta kun se tosiasia tuntuu kääntyvän välillä mitä ihmeellisimpiin tarinoihin, kun sitä kertoo agentti...  Lehmähän toimii pötsimikrobiston kautta, joka tuottaa maitoa jopa ureasta ja sanomalehdestä... Siis kärjistetysti sanottuna, ettei kukaan ala saivartelemaan  :-\

Jos lehmä osaisi lukea, niin osaisiko se lypsää paremmin rehulla, jonka ry-arvo olisi korkeampi kuin verrokin???  ;D

Energiasta... Osa kertyvästä energiasta on ns. "paperienergiaa", joka näkyy lähinnä rehufirmojen esitteissä.

Tarkotatko sitä Raision ihmekonetta, joka valmentaa kaurat niin timmiin kuntoon että energiaa löytyy vaikka muille jakaa. Vissiin se on sama masiina, kun puristaa rypsiin lisää valkuaista  ;D ;D

En tiedä mikä se kone on jolla rehujen energia-arvo nostetaan. Mutta se näkyy olevan kaikilla täysrehutehtailla. Vissiin viljan kypsennys ja valmentimet nostavat viljan jo muutenkin liian sulavan tärkkelyksen sulavuutta ja näin saadaan muutama prosentti lisäenergiaa. Paperille siis. Naudoille tästä ei ole mitän hyötyä, mutta rehureseptien suunnittelussa ihan valtava ero.

Mutta rypsin valkuainen voidaan nostaa oikeasti. Lämpökäsittely poistaa öljyä joten valkuaisen osuus rehussa kasvaa.

Kylläpä oli tuo JoHaRan kirjoituksen ensimmäinen kappale asiaa ja viimeisen päälle. Mutta tuo toinen kappale rypsin valkuaisen nostosta palautti asiantuntemuksen takaisin maan pinnalle. Vai että rypsin olemassaoleva valkuaispitoisuus voidaan nostaa... Ja vieläpä oikeasti... On tainnut olla erään pörssiyhtiön agentti pirtin pöydän päässä istumassa...

Rypsi on rypsiä ja sillä selvä. Tietenkin sillä on eroa, onko rypsi rouheena vai puristeena. Puristeen hyödyt voi jokainen katsoa MTT:n rehutaulukot -kirjasesta, jos sattuu kiinnostamaan.
Mutta jos haluaa laittaa olkia appeeseen niin saanko? Ja vaikkei ol keenania? Itse olen niitä lisännyt, eikä ainakaan haittaa ole ollut.

Saa ja on niistä hyötyä, kuten tuon apemiehen mainitsemassa ydinpolttoainesäilörehu - teorissa. Mutta se ei ole onni ja autuus eikä siitä kannata maksaa 15000 euroa enempää vaunun muodossa. Tästä 10000 ekua menee sen myyjän provikkaan, jolla se sitoutuu hoitamaan "ruokintaneuvonnan" seuraavat 24 kuukautta. Kohtuu palkkio, kun ajatellaan että kuinka monta tuntia työtä siihen neuvontaan tehdään. Varsinkin kun sapluuna on selvä - siis olkea!

Mutta sepä siitä ja sen kestosta... Nyt jo pölisee oljet niin että aivastuttaa!
 Tosiasia vaan on että hyvää apetta tekee aniharva kun likaa jauhetaan tai kortinen komponentti puuttuu seoksesta täysin. Kyllä sinunkin appeeseen olki , vanha heinä tai vastaava tekis terää vai oletko jo ottanut opiksesi?;)

***Ns. pitkän kuidun tarve on ollut seosrehusuunnittelussa tiedossa jo paljon ennenkuin Keenan-idealistit maahan saapuivat. Kuitutarpeeseen vaikuttaa oleellisesti käytössä ole muut komponentit ja niiden laatu. Riittävä kuitutarpeen pystyy saavuttamaan pelkällä säilörehullakin, jos siinä on sopiva NDF-määrä energian suhteen. Ns. normisäilörehuilla lisäkuidusta on apua, mutta vasta ns. ydinpolttoainesäilörehuilla se tarve on välttämätön. Itse ainakin täsmään kuitumäärän/lisän tarpeen mukaan, en niinkään fanaattisen vaunukauppiaan kehotuksesta.

Kyllä nyt puhuu apemies asiaa, viimeisen päälle. Tämä Keenan-uskovaisuus ei ole mitään muuta kuin itsestäänselvyyksiä muutettuna myyntikikaksi, jolla kerätään rahat pois viljelijöiltä. Ei tarvi olla kovinkaan paljoa perillä ruokinnasta, kun jo ymmärtää kokonaisuuksia. Tietenkin jos ei osaa hahmottaa kuin pieniä osatotuuksia, niin silloin olkilisä alkaa tuntumaan ihan ihmeitä tekevältä voimalta. Ja sillä muuttuu paska kullaksi... Siis oljella... hoh hoijaa!!

Jos vielä paneudutaan tarpeeksi syvälle ruokintaan, niin lähdetään nurmiviljelystä; aikainen lannoitus ja oikeat lajikkeet, yhdistettynä hyvään maan kasvukuntoon ovat enemmän kuin Keenan yhteensä. Tällä opilla on mahdollisuus yltää säilörehuun, jonka D arvo on 69-72, valkuainen n.15-16% ja se tärkein eli NDF on siellä 54-57 % paikkeilla. Missä kohtaa tähän tarvitaan olkea? Niin no tietenkin köyhdyttämään seosta, jolloin joutuu laittamaan lisää valkuaista, jolloin taas ruokinnan yksikkökustannus nousee! Aivan!!! Siihenhän sitä olkea tarvitaan!!!

Tämä kirjoitus otti kantaa vain lypsylehmän ruokintaan, ei hiehojen eikä sonnien!
...jäi mainitsematta, ettei sillä ole merkitystä millä on säilötty, vaan tuo pätee siihen, kun sokeri on korkealla.

Millaisia ongelmia on luvassa, jos/kun sokeri on korkealla ja aiv2+ on säilötty?

Löysämahaisuutta, hapanpötsiä, juoksutusmahankiertymää noin päällimmäisenä mainitakseni. Mutta mikäli sattuu kuitenkin olemaan kuitua säilörehussa tarpeeksi, niin ollaan jo puoleksi voiton puolella. Tärkeää on pitää raakavalkuaistaso tarpeeksi korkealla, jottei niin isoja ongelmia esiinny. Tuntuu hullulta että valkuaista pitäisi lisätä, vaikka rapa lentää. Mutta se on hyvä keino, jos on niukkuutta sillä hetkellä valkuaisesta.

Johtuu siitä että valkuainen on typpiperäistä, joka on taas emäksistä. Tämä tasaa pötsin ph:ta ja helpottaa näin ollen tilannetta. Tietenkin jos on jo etukäteen raakavalkuaistaso korkealla tasolla, niin ei siitä "ylilisäyksestä" enää mitään apua ole. Tilanne vain pahenee.

Mutta tärkeintä on huomioida tunnutettavat eläimet, että rajoitetaan sen korkean sokerin saantia niiltä. Se on kaikista arin paikka, jos niillä on kehittynyt hapanpötsi jo poikimahetkellä. Eli tunnutuskaudelle muuta karkearehua kuin sitä korkeasokerista.
mikä aiheuttaa alhaisen sokeri tason?

artturi tuloksissa tän vuoden kevätrehun sokeri arvo vain 18.
muuten kaikki arvot kohdillaan. arvosana 9

muutama heinälohko päässyt ylivanhaksi. onko sillä vaikutusta asiaan?

Onko säilöntäaineena käytetty mitä? Jos biologista, niin kuuluu ollakin matala. Aina pitää muistaa se, että ruokinnassa on paljon helpompaa jos on liian alhainen sokeri, kuin että liian korkea sokeri.

Siinä tavarassa on varmasti valkuaista ihan mukavasti, kuten myös kuituakin? Toinen vaihtoehto on se, että kasvu on ollut hyvää, jolloin kasvi on käyttänyt sokerivarantojaan kasvamiseen. Eli typpi, vesi yms. ole ollut rajoittavana tekijänä.
Sivuja: [1] 2