ehei suomessa voi olla mitään korkeampia hintoja kuin ainoastaan alempia. Suomalaiset elintarvikejalostajat kamppailevat asiakkaista ulkomaisten kanssa. Jos joku alkaa maksamaan maailman markkinoita korkeampia hintoja niin se menettää joko asiakkaansa tai rahoittajansa.
Ei maailmalla ole vain yhtä hintaa.
Esim. Liettuassa ovat viljojen tuottajahinnat olleet koko kesän halvempia kuin Suomessa.
Siis Suomessa kalliimpia.
Tietenkin hintaa tehtaan portilla on vaikea verrata.
Tehtaat eivät voi maksaa saman raaka-ainenn hankinnasta paljonkaan poikkeavia hintoja, koska kilpailevat kuitenkin samoista asiakkaista. Suomessa viljelijä maksaa rahdin, miten on Liettuassa?
Raaka-aineiden osuutta lopputuotteen hinnasta yleensä liioitellaan, eikä mikään tehdas siihen kaadu, että on maksanut enempi muutaman prosentin jostakin yksittäisestä komponentista, se vaan on niin, että kun puhutaan palkoista niin liioitellaan suomalaista palkkatasoa, kun puhutaan raaka-aineista, niin samalla tavalla liioitellaan, samajuttu verotuksessa jne...
[/quote]
Maitotuotteissa raaka-aine on noin kolmannes, lihatuotteissa kymmeneosa, ja leivässä pari prosenttia. Sitä en sitten tiedä että onko nuo hinnat porttihintoja kuten euroopassa?? Kuitenkaan suurta eroa ei kustannuksissa voi olla kun kilpaillaan samoista asiakkaista.