Linturi visioi, että ruoan tuottaminen perinteisellä tavalla peltoa ja kotieläinten tuotantotiloja käyttäen syrjäytyy ajan kanssa. Sisäviljely, mm. kerrosviljely ja ledilamput riittävät. Kellareissa tuotetaan pienissä sammioissa keinoproteiinia. Elintarviketeollisuus putoaa ruokaketjusta vähitellen pois. Juttu on esitetty Tekniikka ja Talous-lehden videosarjassa jo 2018, nyt uusintana.
https://www.tekniikkatalous.fi/blogit/ruokatuotanto-mullistuu-tulevaisuudessa-elintarviketeollisuus-alkaa-horjua-verkkokaupan-vuoksi-kuin-kivijalkaliikkeet/9e85d653-6bca-43f5-aeb5-7d0d92d1390bAjattelin, että Nasan astronautit saattavat olla ensimmäisiä, jotka käyttävät uusia ratkaisuja tai tuotteita. Minusta eväät avaruuslennoilla vaikuttavat kovinkin perinteisiltä.
https://www.nasa.gov/audience/foreducators/stem-on-station/ditl_eating Astronautti voi valita monen tyyppisestä ruoasta, kuten hedelmät, pähkinät, (maa)pähkinävoi, kana, pihvi, merestä saatava ravinto, makeiset, suklaaleivonnaiset. Juomaksi kahvia, teetä, appelsiinimehua, jokin hedelmäsössö ? ja limonadia. Kiinteä eväs on ilmeisesti pakattu sissimuonan tapaan.
Entä aliarvioiko Linturi ravintoturvallisuuden ? Saksassa pari vuotta sitten tapahtunut siementen idättäjältä lähtenyt kontaminaatio tappoi n. 40 henkilöä. Kyseessä oli siis sisätiloissa keinovalon avulla tapahtuva idättäminen. Pyörivä mansikankasvatushyllykkö tuntuu houkuttelevalta, mutta tässä asiassa on varmaan samaa kuin ryytimaassa tai kaupunkien omatarvepalstoissa. Sato kypsyä mäjähtää kerralla ja sitten tarvitaan varastoratkaisu. Viisaampi laittaa kasvamaan vain vähän ja syö tuoreena sen, mistä pitää. Toki harrastelijakin voi istuttaa pieniä määriä parin viikon välein. Ammattituottajat tekevät kuitenkin kaiken paremmin, ennen kauppaa oleva teollisuus väijyy laatua ja saattaa ottaa vastuun varastoinnista. Vihanneksista ja marjoista osa menee kauppaan suoraan tuottajalta. Luulen, että tuotantohävikkiä syntyy myös sisäkasvatuksessa - voi tulla asiaa kompostilaitokselle.
Itse näen lähivuosikymmenien trendinä suoramyynnin lisääntymisen. Saksankielisissä maissa suoraa kaupankäyntiä on enemmän. Kaupan eteistilassa voi olla tankkimaidon myyntiautomaatti, pienessä kylässä voi olla viisikin lihakauppaa (laskin kerran Etelä-Tirolin Traminissa).