Agronet

Keskusteluaiheet => Maidontuotanto ja lihanaudat => Aiheen aloitti: antti-x - 08.04.16 - klo:23:07

Otsikko: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Kirjoitti: antti-x - 08.04.16 - klo:23:07
Tietääkö joku vastausta kysymykseen, että saako koko (tietty tarkastetun) ruhon tai puolikkaan antaa tuottajapalautuksena, vai eikö? Ihan siis lailliselta kannalta. Eviran sivuilta tai googlella en vastausta löytänyt.
Otsikko: Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Kirjoitti: navettapiika - 09.04.16 - klo:05:58
Eiköhän tuo ole laillista, tai sitten sen olisi jo Evira moneen kertaan kieltänyt. Onhan näitä tiloja, mitkä teurastuttavat ja leikkauttavatkin teurastamolla omat eläimensä ja myyvät itse sitten lihansa. Ei kai nyt tuosta pitäisi ongelmaa tehdä. ???
Otsikko: Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Kirjoitti: kihveli - 09.04.16 - klo:07:02
Saa, mutta ei aina halua. Kannattaa kysyä teurastamolta.
Otsikko: Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Kirjoitti: {o|o} - 09.04.16 - klo:08:19
On teurastamoja ja teurastamoja.  Toiset ovat pörssiyhtiöitä varten ja toiset palvelevat tuottajaa.  Niillä saataa olla vissi ero halussa toimia karjankasvattajan haluamalla tavalla  8)
Otsikko: Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Kirjoitti: pig24 - 09.04.16 - klo:09:13
Se, mihin suuntaan tarkastettu ruho liikkuu, taitaa olla sopimuspohjainen asia. Laki elintarvikkeiden valvonnasta ei taida ottaa kantaa asiaan. http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2006/20060023#a24.5.2013-365 Jos aiot itse myydä palautetun ruhon osia eteenpäin, sulla pitää olla elintarvikehuoneisto. Lakia ei sovelleta "yksityistalouden omaan käyttöön tarkoitettuun alkutuotantoon". Mielenkiintoinen on myös mmm:n antama asetus. http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2014/20140590 Asetusta ei sovelleta "alkutuotannon toimijan omistaman eläimen teurastamiseen hänen yksityiseen kotikäyttöönsä". Siis vanhanaikainen kotiteurastus itselle näyttäisi sallitulta.
Otsikko: Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Kirjoitti: Guarter - 09.04.16 - klo:13:54
Saako minä syödä oma kasvattama liha? Mikä huone missä saa nukkua? Paljonko sakko jos pissi oma nurmikko?

Otsikko: Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Kirjoitti: antti-x - 09.04.16 - klo:14:41
Saako minä syödä oma kasvattama liha? Mikä huone missä saa nukkua? Paljonko sakko jos pissi oma nurmikko?

Siis taustalla on tosiaan se, että HK ei halua Paimion teurastamolta ruhoa antaa, vaikka muistaakseni Paimion hankintatyyppi sanoi pari vuotta sitten että heidän kauttaan onnistuu. En tiedä mikä on tilanne nyt kun HK omistaa puolet.

Ja HK:n edustaja vetoaa johonkin lakiin tai asetukseen jota ilmeisesti ei edes ole olemassa.

Ja tosiaan teurastus maksaa jotain 60 sentti + alv, ruhokiloista laskettuna, eli sen voisi maksaa kun muuten pitää tilata raatoautokin niille jätteille yms. Ja hiehojen tapauksessa tulee kait hiehopalkkiokin jos ottaa vain puolet takaisin.


Mutta leikkauksessa ei taida alvillisena 2€/ruhokilo riittää, eli tekee melkein 4 euroa kilo lihalle. Eli kokonaisuutena paljon halvemmaksi tulee kun myy sen elukan ja ostaa takaisin kaupasta.

Kuitenkin tykkäisin itse leikata ja jauhaa sen ruhon tai puolikkaan, ja tietäisi sitten vähän tarkempaan mitä pakastimessa on. Ärsyttää vaan kun HK jollain byrokraattisella päätöksellään haluaa sen estää tai tehdä tosi kalliiksi.
Otsikko: Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Kirjoitti: Oksa - 09.04.16 - klo:16:21
eikö tuota voi hoitaa paikallisen metästysseuran kautta?   siellä ainakin nykyään ammattija tilat jossa tehä moinen palastus..  luulisin.
Otsikko: Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Kirjoitti: Guarter - 09.04.16 - klo:16:54
Saako minä syödä oma kasvattama liha? Mikä huone missä saa nukkua? Paljonko sakko jos pissi oma nurmikko?

Siis taustalla on tosiaan se, että HK ei halua Paimion teurastamolta ruhoa antaa, vaikka muistaakseni Paimion hankintatyyppi sanoi pari vuotta sitten että heidän kauttaan onnistuu. En tiedä mikä on tilanne nyt kun HK omistaa puolet.

Ja HK:n edustaja vetoaa johonkin lakiin tai asetukseen jota ilmeisesti ei edes ole olemassa.

Ja tosiaan teurastus maksaa jotain 60 sentti + alv, ruhokiloista laskettuna, eli sen voisi maksaa kun muuten pitää tilata raatoautokin niille jätteille yms. Ja hiehojen tapauksessa tulee kait hiehopalkkiokin jos ottaa vain puolet takaisin.


Mutta leikkauksessa ei taida alvillisena 2€/ruhokilo riittää, eli tekee melkein 4 euroa kilo lihalle. Eli kokonaisuutena paljon halvemmaksi tulee kun myy sen elukan ja ostaa takaisin kaupasta.

Kuitenkin tykkäisin itse leikata ja jauhaa sen ruhon tai puolikkaan, ja tietäisi sitten vähän tarkempaan mitä pakastimessa on. Ärsyttää vaan kun HK jollain byrokraattisella päätöksellään haluaa sen estää tai tehdä tosi kalliiksi.

Anteeksi. Todella, teurasasioiden täytyy sujua tuottajien kannalta sujuvasti. Me ollaan ketjun YKKÖSIÄ!
Otsikko: Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Kirjoitti: Dr.Who - 09.04.16 - klo:16:58
Tietääkö joku vastausta kysymykseen, että saako koko (tietty tarkastetun) ruhon tai puolikkaan antaa tuottajapalautuksena, vai eikö? Ihan siis lailliselta kannalta. Eviran sivuilta tai googlella en vastausta löytänyt.
Tuossa vastaus selkeästi,toimii myös muillakin teurastamoilla   https://www.atriatuottajat.fi/yritystieto/tuottajatarjoukset/Sivut/Tuottajapalau.aspx
Otsikko: Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Kirjoitti: antti-x - 09.04.16 - klo:17:54
Tietääkö joku vastausta kysymykseen, että saako koko (tietty tarkastetun) ruhon tai puolikkaan antaa tuottajapalautuksena, vai eikö? Ihan siis lailliselta kannalta. Eviran sivuilta tai googlella en vastausta löytänyt.
Tuossa vastaus selkeästi,toimii myös muillakin teurastamoilla   https://www.atriatuottajat.fi/yritystieto/tuottajatarjoukset/Sivut/Tuottajapalau.aspx

Voi olla selkeä vastaus, mutta ei esittämääni kysymykseen. Onko atrian tuottajapalautuksissa pakko ostaa se leikkaus, vai voiko viedä koko ruhon kotiin teurastamolta tai muualta? Vai missä kohtaa se asia luki?
Otsikko: Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Kirjoitti: Dr.Who - 09.04.16 - klo:17:59
Sopimalla /kysymällä teurastamolta se selkiää.Itse otettu karkeapaloiteltuna.
Otsikko: Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Kirjoitti: Terminator II - 09.04.16 - klo:21:36
Taitaa lähinnä olla kuljetustekninen ongelma se koko ruho?Ainakin puolikas sika tulee Atrilata 3 kappaleessa. Että eiköhän sen saa "raaka" paloteltunakin sen kokosissa kappaleissa että sopivat kuljetus laatikoihin.
Otsikko: Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Kirjoitti: antti-x - 09.04.16 - klo:22:30
Taitaa lähinnä olla kuljetustekninen ongelma se koko ruho?Ainakin puolikas sika tulee Atrilata 3 kappaleessa. Että eiköhän sen saa "raaka" paloteltunakin sen kokosissa kappaleissa että sopivat kuljetus laatikoihin.

Joillekin voi olla, mutta nyt lähtökohtana on että tuottaja hakee sen ruhon tai puolikkaan, ja ottaa siitä vastuun siitä hetkestä kun se on saatu teurastamon ovesta ulos. Ei luulisi kuljetustekniikan olevan ongelma. Ja kun se ruho ei edes lähde mihinkään HK:n isoon laitokseen leikattavaksi, vaan pieneen leikkaamoon jonne ei joka päivä välttämättä lähde yhtään eläintä, niin se vaikeutuva logistiikkakaan ei voi olla mikään selitys.

Ja haluan nyt vielä korostaa, että ei ole tarkoitus myydä lihaa. Jos se olisi tarkotus, maksaisin kyllä leikkauksesta yms.
Otsikko: Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Kirjoitti: Maanviljelyssexpertti - 09.04.16 - klo:22:44
Se puolikasruho meinaa painaa jonkin verran, kun se heitetään teurastamon ovelta olkapään päälle, alkaa polvet notkumaan ;) Onko siinä joku ongelma jos sen teurastaa jossain muussa kuin osuusteurastamossa? Joku pienteurastamo antoi ilman kuluja puolikkaan ilman paloittelua.
Otsikko: Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Kirjoitti: Paalinpyörittäjä - 10.04.16 - klo:03:49
Minkä takia juuri loson tarttis ne sun palautusnaudat kaataa, jos ne ei kerran halua???????
Onhan niitä muitakin, jotka saa lehmän nurin  :o
Otsikko: Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Kirjoitti: antti-x - 10.04.16 - klo:07:32
Minkä takia juuri loson tarttis ne sun palautusnaudat kaataa, jos ne ei kerran halua???????
Onhan niitä muitakin, jotka saa lehmän nurin  :o

Paimio olisi selvästi lähin , mutta ovat muutkin tietty vaihtoehtoja.
Otsikko: Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Kirjoitti: Dr.Who - 10.04.16 - klo:10:19
Jos tuon lihahomman haluaa tehdä vaikeaksi nii sitä se todella on tuolla asenteella.
Neljännesruho lehmästä on melkoinen köntti kuljetettavaksi hygieenisesti. Puolikkaasta puhumattakaan.Mutta vapaasti voi puuhastella tuonkin asian kanssa.
Otsikko: Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Kirjoitti: antti-x - 10.04.16 - klo:10:25
Jos tuon lihahomman haluaa tehdä vaikeaksi nii sitä se todella on tuolla asenteella.
Neljännesruho lehmästä on melkoinen köntti kuljetettavaksi hygieenisesti. Puolikkaasta puhumattakaan.Mutta vapaasti voi puuhastella tuonkin asian kanssa.

Käyttämätön aiv-muovi tms alle, ruho siihen ja helmat päälle. Ei se nyt mikään hirveä ongelma ole jos esim omistaa avolavan tai pakettiauton. Ehkä teillä päin ollaan suht kädettömiä.

Ja jos ajatellaan että kokonaisen 300kg lehmän leikkauttaa hintaan 2€ kg, se maksaa yhteensä jotain 600 euroa. Eikä saa vähentää verotuksessa. Jos sen tekee itse, nolla euroa. Menee itsellä vajaa päivä. En tiedä missä kohta minulla nyt on joku asenneongelma? :) Ja saa sen ruhon minun puolestani pistää vaikka 10 osaan teurastamolla, kunhan saan sen siis sieltä teurastamolta ulos.

Otsikko: Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Kirjoitti: {o|o} - 10.04.16 - klo:10:37
Lainaus
En tiedä missä kohta minulla nyt on joku asenneongelma? :)
Pulttipistoolin käytössä???
Otsikko: Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Kirjoitti: antti-x - 10.04.16 - klo:10:41
Lainaus
En tiedä missä kohta minulla nyt on joku asenneongelma? :)
Pulttipistoolin käytössä???

Käytän tarvittaessa, mutta olen aika huono avamaan ja nylkemään lehmän hygieenisesti, ja kun siihen yhdistää sen että tarvitaan vielä raatoauto tontille, niin siitä työstä taas en koe saavani hyvää korvausta.
Otsikko: Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Kirjoitti: navettapiika - 10.04.16 - klo:10:42
Lainaus
En tiedä missä kohta minulla nyt on joku asenneongelma? :)
Pulttipistoolin käytössä???
Ja nylkemisessä.. Jos nappaa tuolta navetasta nuoren lehmän, sillä saisi tuurillaan sen 600 euroa tiliä, kun laittaa lihoiksi tuossa navetan nurkalla tulee melkoisen hyvä kate, vaikka osan kissat ja koirat söisivät..ja ne suoletkin laittas Honkajoelle.
Otsikko: Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Kirjoitti: antti-x - 10.04.16 - klo:10:53
No anyway, ilmeisesti Paimio edelleen suostuu antamaan ruhoja jos heidän kauttaan teurastaa, eli pitää vaan jättää se"osuusteurastamo" siitä välistä. Problem solved. Vaikka omistaahan HK Paimiosta puolet, eli saa tavallaan osansa... :-X


Ja tosiaan, kun minä nyljen lehmän, niin siinä on puoliväkisin ylimääräistä "marinointia" pinnassa enen kuin olen valmis.  :-[  Ja vatsan puolellakin voi toisinaan sattua jotain ylimääräistä kivaa.   Sitten kun puhdas ruho roikkuu katosta ja on puhdas pöytä ja puhtaat haalarit, niin homma on heti paljon paremmin hanskassa. Jos jokainen paisti ei sitten löydäkään ihan oikeaa muotoa, niin eipä ole lypsyrotuisella eläimellä niin tarkkaa. Tulee vaan enemmän paistijauhelihaa. :)
Otsikko: Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Kirjoitti: Dr.Who - 10.04.16 - klo:14:03
Jos tuon lihahomman haluaa tehdä vaikeaksi nii sitä se todella on tuolla asenteella.
Neljännesruho lehmästä on melkoinen köntti kuljetettavaksi hygieenisesti. Puolikkaasta puhumattakaan.Mutta vapaasti voi puuhastella tuonkin asian kanssa.

Käyttämätön aiv-muovi tms alle, ruho siihen ja helmat päälle. Ei se nyt mikään hirveä ongelma ole jos esim omistaa avolavan tai pakettiauton. Ehkä teillä päin ollaan suht kädettömiä.

Ja jos ajatellaan että kokonaisen 300kg lehmän leikkauttaa hintaan 2€ kg, se maksaa yhteensä jotain 600 euroa. Eikä saa vähentää verotuksessa. Jos sen tekee itse, nolla euroa. Menee itsellä vajaa päivä. En tiedä missä kohta minulla nyt on joku asenneongelma? :) Ja saa sen ruhon minun puolestani pistää vaikka 10 osaan teurastamolla, kunhan saan sen siis sieltä teurastamolta ulos.
Kyllä siihen ruhon alle käytettykin muovi käy jos avolavalla sen ruhon kuskaat.
Se että teurastutat sen lehmäsi teurastamossa maksaa, vaikka et paloiteltuna sitä otakaan.Kuljetus teurastamolle ym.Ja sitten kun paloittelet sen ruhon, tulee siitä melkoinen kasa luita ja rasvanroiskeita ym roipetta,niitä luita kun ei pakastaa kannata. Tai en tiedä jos haluat sen talimäärän jauhelihaan, mutta kyllä alkaa rasvapitoisuus sitten olla yli 20%.Eikä enää pakkasessakaan pitkään säilyvää.
Jos epäilet että olen kädetön, siinä erehdyt.Olen monta nautaa teurastanut ja paloitellut kotona, mutta pidän tuota teurastamon palvelua hintaansa nähden hyvänä.
Otsikko: Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Kirjoitti: antti-x - 10.04.16 - klo:14:09
Jos tuon lihahomman haluaa tehdä vaikeaksi nii sitä se todella on tuolla asenteella.
Neljännesruho lehmästä on melkoinen köntti kuljetettavaksi hygieenisesti. Puolikkaasta puhumattakaan.Mutta vapaasti voi puuhastella tuonkin asian kanssa.

Käyttämätön aiv-muovi tms alle, ruho siihen ja helmat päälle. Ei se nyt mikään hirveä ongelma ole jos esim omistaa avolavan tai pakettiauton. Ehkä teillä päin ollaan suht kädettömiä.

Ja jos ajatellaan että kokonaisen 300kg lehmän leikkauttaa hintaan 2€ kg, se maksaa yhteensä jotain 600 euroa. Eikä saa vähentää verotuksessa. Jos sen tekee itse, nolla euroa. Menee itsellä vajaa päivä. En tiedä missä kohta minulla nyt on joku asenneongelma? :) Ja saa sen ruhon minun puolestani pistää vaikka 10 osaan teurastamolla, kunhan saan sen siis sieltä teurastamolta ulos.
Kyllä siihen ruhon alle käytettykin muovi käy jos avolavalla sen ruhon kuskaat.
Se että teurastutat sen lehmäsi teurastamossa maksaa, vaikka et paloiteltuna sitä otakaan.Kuljetus teurastamolle ym.Ja sitten kun paloittelet sen ruhon, tulee siitä melkoinen kasa luita ja rasvanroiskeita ym roipetta,niitä luita kun ei pakastaa kannata. Tai en tiedä jos haluat sen talimäärän jauhelihaan, mutta kyllä alkaa rasvapitoisuus sitten olla yli 20%.Eikä enää pakkasessakaan pitkään säilyvää.
Jos epäilet että olen kädetön, siinä erehdyt.Olen monta nautaa teurastanut ja paloitellut kotona, mutta pidän tuota teurastamon palvelua hintaansa nähden hyvänä.

No mitä teurastamoa käytät ja mitä se maksaa ruhokilolta alvilla?
Otsikko: Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Kirjoitti: BACKSPACE - 10.04.16 - klo:15:06
Tietääkö joku vastausta kysymykseen, että saako koko (tietty tarkastetun) ruhon tai puolikkaan antaa tuottajapalautuksena, vai eikö? Ihan siis lailliselta kannalta. Eviran sivuilta tai googlella en vastausta löytänyt.
Tuossa vastaus selkeästi,toimii myös muillakin teurastamoilla   https://www.atriatuottajat.fi/yritystieto/tuottajatarjoukset/Sivut/Tuottajapalau.aspx

Voi olla selkeä vastaus, mutta ei esittämääni kysymykseen. Onko atrian tuottajapalautuksissa pakko ostaa se leikkaus, vai voiko viedä koko ruhon kotiin teurastamolta tai muualta? Vai missä kohtaa se asia luki?

Ehkä tässä on vaikeutena se, että sen puolikkaan ruhon välittäminen teurastamon kylmiöstä on hyvin vaikeaa? Ehkä se ruhosi on muiden takana, eikä teurastamolla ole laitetta jolla se sirretään linjaston ohi kattotelineillesi tai avolavasi lavalle  ???
Otsikko: Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Kirjoitti: BACKSPACE - 10.04.16 - klo:15:08
Samaa sarjaa on kysymys, että miksi meijeri ei myy vaikka 100 litraa maitoa irtona?

Vai myykö. Tai myykö 50 kiloa voita irtona. Ehkä nämä ovat vaan teknisesti mahdottomia?
Otsikko: Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Kirjoitti: +200 - 10.04.16 - klo:15:16
Täs on helppoo.Noita atrian leikkaajia asuu jokakylällä tusina.
Niille kun lupaa pimeenä parikymppiä,lihanpalan ja pullon.Niin ei itte tartte kuin ampua elukka ja ojennella lihalaatikoita ;D
Otsikko: Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Kirjoitti: antti-x - 10.04.16 - klo:15:37
Tietääkö joku vastausta kysymykseen, että saako koko (tietty tarkastetun) ruhon tai puolikkaan antaa tuottajapalautuksena, vai eikö? Ihan siis lailliselta kannalta. Eviran sivuilta tai googlella en vastausta löytänyt.
Tuossa vastaus selkeästi,toimii myös muillakin teurastamoilla   https://www.atriatuottajat.fi/yritystieto/tuottajatarjoukset/Sivut/Tuottajapalau.aspx

Voi olla selkeä vastaus, mutta ei esittämääni kysymykseen. Onko atrian tuottajapalautuksissa pakko ostaa se leikkaus, vai voiko viedä koko ruhon kotiin teurastamolta tai muualta? Vai missä kohtaa se asia luki?

Ehkä tässä on vaikeutena se, että sen puolikkaan ruhon välittäminen teurastamon kylmiöstä on hyvin vaikeaa? Ehkä se ruhosi on muiden takana, eikä teurastamolla ole laitetta jolla se sirretään linjaston ohi kattotelineillesi tai avolavasi lavalle  ???

Mutta se yksittäinen ruho lähtee pieneen teurastamoon johon ei useinkaan lähde kuin se yksittäinen ruho kuitenkaan. Ja tosiaan sieltä samalta teurastamolta saa niitä ruhoja kunhan myy ne eri firman kautta  ???



Joka tapauksessa en jaksa täällä tästä enempää vääntää peistä. Joskus valmiiksi leikatut tuottajapalautukset ovat olleet halpoja. Toisilla teurastamoilla taitavat olla edelleen halpoja. Mutta täällä päin se valmiiksi leikkaaminen tuntuu aika kalliilta ja ilmeisesti pitäisi itse vielä erikseen selvitellä että onko siellä HK:n ulkopuolisella leikkaamolla aikaa leikata ja sitten yrittää sovittaa teurastus siihen aikatauluun.
Otsikko: Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Kirjoitti: taapero - 10.04.16 - klo:15:48
Tehtiin meilläkin ennen kaikki kotona mutta nykyään käytetty vuosia lihamaisteri.net palvelua. Olemme todella tyytyväisiä   :)
Otsikko: Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Kirjoitti: Dr.Who - 10.04.16 - klo:15:58
Jos tuon lihahomman haluaa tehdä vaikeaksi nii sitä se todella on tuolla asenteella.
Neljännesruho lehmästä on melkoinen köntti kuljetettavaksi hygieenisesti. Puolikkaasta puhumattakaan.Mutta vapaasti voi puuhastella tuonkin asian kanssa.

Käyttämätön aiv-muovi tms alle, ruho siihen ja helmat päälle. Ei se nyt mikään hirveä ongelma ole jos esim omistaa avolavan tai pakettiauton. Ehkä teillä päin ollaan suht kädettömiä.

Ja jos ajatellaan että kokonaisen 300kg lehmän leikkauttaa hintaan 2€ kg, se maksaa yhteensä jotain 600 euroa. Eikä saa vähentää verotuksessa. Jos sen tekee itse, nolla euroa. Menee itsellä vajaa päivä. En tiedä missä kohta minulla nyt on joku asenneongelma? :) Ja saa sen ruhon minun puolestani pistää vaikka 10 osaan teurastamolla, kunhan saan sen siis sieltä teurastamolta ulos.
Kyllä siihen ruhon alle käytettykin muovi käy jos avolavalla sen ruhon kuskaat.
Se että teurastutat sen lehmäsi teurastamossa maksaa, vaikka et paloiteltuna sitä otakaan.Kuljetus teurastamolle ym.Ja sitten kun paloittelet sen ruhon, tulee siitä melkoinen kasa luita ja rasvanroiskeita ym roipetta,niitä luita kun ei pakastaa kannata. Tai en tiedä jos haluat sen talimäärän jauhelihaan, mutta kyllä alkaa rasvapitoisuus sitten olla yli 20%.Eikä enää pakkasessakaan pitkään säilyvää.
Jos epäilet että olen kädetön, siinä erehdyt.Olen monta nautaa teurastanut ja paloitellut kotona, mutta pidän tuota teurastamon palvelua hintaansa nähden hyvänä.

No mitä teurastamoa käytät ja mitä se maksaa ruhokilolta alvilla?
Atrian palvelut, ei se ilmaista ole jos valmiiksi teettää, mutta voi sitten suoraan heitellä pakastimeen valmiit palat.Luut jää teurastamolle. pari vuotta sitten viimeksi, joten tämän päivän hintaa en osaa sanoa.Taisi olla 4 euron paikkeilla ja paikalliseen kauppaan tuli laatikot sovitusti. Eräiden vaan pitäis saada kaikki ilmaiseksi. Mut jos on aikaa tupeloida niiden lihaköntsien kanssa niin siitä vaan.Hygieniakin on x-antilla huippuluokkaa.
Otsikko: Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Kirjoitti: +200 - 10.04.16 - klo:16:18
Yhdet tyypit,venäläinen ja virolainen,osti multa hiehon teuraaksi.Navetan päädyllä ne sen teurasti.Mä en ole ihan varma kummasta lopuksi tuli enemmän verta,siitä hiehosta vai venäläisen käsistä.
Jossainvaiheessa kuitenki hain laastaripaketin navetasta että sai edes hiukan paikkailla ;D
Otsikko: Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Kirjoitti: antti-x - 10.04.16 - klo:17:19
Jos tuon lihahomman haluaa tehdä vaikeaksi nii sitä se todella on tuolla asenteella.
Neljännesruho lehmästä on melkoinen köntti kuljetettavaksi hygieenisesti. Puolikkaasta puhumattakaan.Mutta vapaasti voi puuhastella tuonkin asian kanssa.

Käyttämätön aiv-muovi tms alle, ruho siihen ja helmat päälle. Ei se nyt mikään hirveä ongelma ole jos esim omistaa avolavan tai pakettiauton. Ehkä teillä päin ollaan suht kädettömiä.

Ja jos ajatellaan että kokonaisen 300kg lehmän leikkauttaa hintaan 2€ kg, se maksaa yhteensä jotain 600 euroa. Eikä saa vähentää verotuksessa. Jos sen tekee itse, nolla euroa. Menee itsellä vajaa päivä. En tiedä missä kohta minulla nyt on joku asenneongelma? :) Ja saa sen ruhon minun puolestani pistää vaikka 10 osaan teurastamolla, kunhan saan sen siis sieltä teurastamolta ulos.
Kyllä siihen ruhon alle käytettykin muovi käy jos avolavalla sen ruhon kuskaat.
Se että teurastutat sen lehmäsi teurastamossa maksaa, vaikka et paloiteltuna sitä otakaan.Kuljetus teurastamolle ym.Ja sitten kun paloittelet sen ruhon, tulee siitä melkoinen kasa luita ja rasvanroiskeita ym roipetta,niitä luita kun ei pakastaa kannata. Tai en tiedä jos haluat sen talimäärän jauhelihaan, mutta kyllä alkaa rasvapitoisuus sitten olla yli 20%.Eikä enää pakkasessakaan pitkään säilyvää.
Jos epäilet että olen kädetön, siinä erehdyt.Olen monta nautaa teurastanut ja paloitellut kotona, mutta pidän tuota teurastamon palvelua hintaansa nähden hyvänä.

No mitä teurastamoa käytät ja mitä se maksaa ruhokilolta alvilla?
Atrian palvelut, ei se ilmaista ole jos valmiiksi teettää, mutta voi sitten suoraan heitellä pakastimeen valmiit palat.Luut jää teurastamolle. pari vuotta sitten viimeksi, joten tämän päivän hintaa en osaa sanoa.Taisi olla 4 euron paikkeilla ja paikalliseen kauppaan tuli laatikot sovitusti. Eräiden vaan pitäis saada kaikki ilmaiseksi. Mut jos on aikaa tupeloida niiden lihaköntsien kanssa niin siitä vaan.Hygieniakin on x-antilla huippuluokkaa.

Jotkut palvelut ovat niin kalliita että niistä ei kannata maksaa. En tarkoita että se palvelu sinänsä olisi ylihintainen, tai että sitä voisi tarjota kaikkien asetusten yms mukaisena halvemmalla. Mutta siiltä huolimatta niin kallis että ei kannata maksaa. Sen takia aika harva (lypsykarjan pitäjä) enää taitaa tuottajapalautuksia harrastaa. Kun menettää teurastilin ja saa maksaa siihen päälle melkein saman hinnan kuin se liha maksaisi kaupassa. Tuo pari vuottakin on aika pitkä väli. Ja toisaalta prioriteetit on erit. Jotkut teettää tyyliin robotin letkujen vaihdonkin huoltomiehellä joka maksaa yli 70€ tunti  + alv. Itse vaihdan ne about yhtä nopeasti itse.

Ja hygienian taso on riittävä. :)   Ehkä ei Eviran tiukimpien standardien mukainen, mutta toisaalta jotkut ovat sitä mieltä että Eviran jotkut standardit ovat vähän tiukkoja.  Toisaalta jotkut uskaltavat myös syödä sekalaisen metsästäjäporukan tappamia eläimiä, ei siinäkään kaikki aina ole niin vimpan päälle. Luulen. Siis monilla varmasti on, mutta ei ehkä kaikilla.

Edit hups ei tosiaan pitänyt enää kommentoida.  :-[  Kukin tehköön mikä itselle parhaiten sopii, minä vain toivon että mahdollisimman moni vaihtoehto on avoinna.
Otsikko: Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Kirjoitti: Dr.Who - 10.04.16 - klo:18:08
Sanoit tuossa että et kommentoi enää. Miten se nyt sitten olisi että teurastutat sen kantturan siinä kotonurkilla ja paloittelet sitten itse. Siinä se edullisin vaihtoehto on.
Otsikko: Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Kirjoitti: Terminator II - 10.04.16 - klo:19:22
Puolikas sika oli 5€/kg atrialla ja se oli 3 osassa. Pit8i itse loppuun viipaloida. En toiste tilaa kun kinkun saa kaupasta halvemmalla. Tuo paikallinen teurastaja otti karkeesti lehmästä 600€ kun teurasti, leikas paistit, teki balkkania, grillimakkaraa ja jauho jauhelihat. Minun piti hävittää vain pää ja suolet. Teurastaja hävitti loppu roipeet mitkä jäi yli.
Otsikko: Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Kirjoitti: Make - 10.04.16 - klo:19:59
Palautuksena on otettu leikkaamoon sekä HK:n kautta Paimiossa teurstettuja, että suoraan Paimioon myytyjä. Leikkuu tapahtunut Kantturassa ja Partasella ja ruho on mennyt leikkaamoon lihaketjun logistiikalla. Leikkuu maksaa vajaan 2,5 euroa kilolta ja sisältää jauhelihan jauhamisen ja kaiken pakkaamisen vakuumiin.
Kotonakin on teurastettu, mutta suurin ongelma tuossa on riiputus. Naudan kokolihaa on riiputettava ruhona tai vakuumissa kuukausi, jotta siitä tulee kunnolla mureaa. Ruhona riiputettaessa tulee myös jauhelihasta parempaa ja erityisesti Kantturassa arvostetaan ruhon riiputtamista. Vakuumissa riiputtaminen onnistuu jääkaapissakin mutta lihaa on tällöin pitänyt käsitellä ehdottoman hygieenisesti. Asiantuntematon leikkaus pilaa myös parhaiden palojen laatua. Jopa ammatilaisleikkaajien ammattitaidossa on puutteita.
Otsikko: Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Kirjoitti: antti-x - 10.04.16 - klo:20:18
Palautuksena on otettu leikkaamoon sekä HK:n kautta Paimiossa teurstettuja, että suoraan Paimioon myytyjä. Leikkuu tapahtunut Kantturassa ja Partasella ja ruho on mennyt leikkaamoon lihaketjun logistiikalla. Leikkuu maksaa vajaan 2,5 euroa kilolta ja sisältää jauhelihan jauhamisen ja kaiken pakkaamisen vakuumiin.
Kotonakin on teurastettu, mutta suurin ongelma tuossa on riiputus. Naudan kokolihaa on riiputettava ruhona tai vakuumissa kuukausi, jotta siitä tulee kunnolla mureaa. Ruhona riiputettaessa tulee myös jauhelihasta parempaa ja erityisesti Kantturassa arvostetaan ruhon riiputtamista. Vakuumissa riiputtaminen onnistuu jääkaapissakin mutta lihaa on tällöin pitänyt käsitellä ehdottoman hygieenisesti. Asiantuntematon leikkaus pilaa myös parhaiden palojen laatua. Jopa ammatilaisleikkaajien ammattitaidossa on puutteita.

Päätin että voin kysyä ihan mitenkään riitaa hastamatta ja mistään vääntämättä yhden kysymyksen: :)

Eli oikeastiko ne nykyään jossain riiputtavat sitä ruhoa kuukauden tai edes vajaan (tämä Kanttura ilmeisesti tekee niin)?
Aika vakuuttavaa jos tosiaan toteutuu ja on kyllä selvä lisäarvotekijä. Useimmat leikkaamot taitavat roikuttaa sen pari päivää ja sitten leikkaus ja tavara asiakkaalle. Itse olen vain pari kolme viikkoa raakakypsyttänyt vakuumissa olevia lihoja kylmässä jääkaapissa (ruhoa ei tosiaan uskalla paria päivää kauempaa tilaolosuhteissa riiputtaa), ja sitten unohtanut pakastimeen yli vuodeksi, niin alkaa olla mureus suht kohdallaan. 3 vuodessa mureutuu jo melkein mikä vaan.  :-X
Otsikko: Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Kirjoitti: Terminator II - 10.04.16 - klo:20:23
Palautuksena on otettu leikkaamoon sekä HK:n kautta Paimiossa teurstettuja, että suoraan Paimioon myytyjä. Leikkuu tapahtunut Kantturassa ja Partasella ja ruho on mennyt leikkaamoon lihaketjun logistiikalla. Leikkuu maksaa vajaan 2,5 euroa kilolta ja sisältää jauhelihan jauhamisen ja kaiken pakkaamisen vakuumiin.
Kotonakin on teurastettu, mutta suurin ongelma tuossa on riiputus. Naudan kokolihaa on riiputettava ruhona tai vakuumissa kuukausi, jotta siitä tulee kunnolla mureaa. Ruhona riiputettaessa tulee myös jauhelihasta parempaa ja erityisesti Kantturassa arvostetaan ruhon riiputtamista. Vakuumissa riiputtaminen onnistuu jääkaapissakin mutta lihaa on tällöin pitänyt käsitellä ehdottoman hygieenisesti. Asiantuntematon leikkaus pilaa myös parhaiden palojen laatua. Jopa ammatilaisleikkaajien ammattitaidossa on puutteita.

Päätin että voin kysyä ihan mitenkään riitaa hastamatta ja mistään vääntämättä yhden kysymyksen: :)

Eli oikeastiko ne nykyään jossain riiputtavat sitä ruhoa kuukauden tai edes vajaan (tämä Kanttura ilmeisesti tekee niin)?
Aika vakuuttavaa jos tosiaan toteutuu ja on kyllä selvä lisäarvotekijä. Useimmat leikkaamot taitavat roikuttaa sen pari päivää ja sitten leikkaus ja tavara asiakkaalle. Itse olen vain pari kolme viikkoa raakakypsyttänyt vakuumissa olevia lihoja kylmässä jääkaapissa (ruhoa ei tosiaan uskalla paria päivää kauempaa tilaolosuhteissa riiputtaa), ja sitten unohtanut pakastimeen yli vuodeksi, niin alkaa olla mureus suht kohdallaan. 3 vuodessa mureutuu jo melkein mikä vaan.  :-X

Se on kuvitelmaa että nautaa pidettäisiin orressa kuukausi! Mä oon nähnyt laitoksen missä tehdään parman kinkkua ja siinä on ne kinkut vuoden orressa roikumassa. Eikä se ollut kuin pieni laitos ja varastotilsaa oli jo ihan kiitettävästi kinkuista puhumattakaan.
Otsikko: Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Kirjoitti: Make - 10.04.16 - klo:20:29
Pari-kolmeviikkoa riiputusta on Kantturassa onnistunut. Loppu sitten vakuumissa.
Otsikko: Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Kirjoitti: antti-x - 10.04.16 - klo:20:34
Palautuksena on otettu leikkaamoon sekä HK:n kautta Paimiossa teurstettuja, että suoraan Paimioon myytyjä. Leikkuu tapahtunut Kantturassa ja Partasella ja ruho on mennyt leikkaamoon lihaketjun logistiikalla. Leikkuu maksaa vajaan 2,5 euroa kilolta ja sisältää jauhelihan jauhamisen ja kaiken pakkaamisen vakuumiin.
Kotonakin on teurastettu, mutta suurin ongelma tuossa on riiputus. Naudan kokolihaa on riiputettava ruhona tai vakuumissa kuukausi, jotta siitä tulee kunnolla mureaa. Ruhona riiputettaessa tulee myös jauhelihasta parempaa ja erityisesti Kantturassa arvostetaan ruhon riiputtamista. Vakuumissa riiputtaminen onnistuu jääkaapissakin mutta lihaa on tällöin pitänyt käsitellä ehdottoman hygieenisesti. Asiantuntematon leikkaus pilaa myös parhaiden palojen laatua. Jopa ammatilaisleikkaajien ammattitaidossa on puutteita.

Päätin että voin kysyä ihan mitenkään riitaa hastamatta ja mistään vääntämättä yhden kysymyksen: :)

Eli oikeastiko ne nykyään jossain riiputtavat sitä ruhoa kuukauden tai edes vajaan (tämä Kanttura ilmeisesti tekee niin)?
Aika vakuuttavaa jos tosiaan toteutuu ja on kyllä selvä lisäarvotekijä. Useimmat leikkaamot taitavat roikuttaa sen pari päivää ja sitten leikkaus ja tavara asiakkaalle. Itse olen vain pari kolme viikkoa raakakypsyttänyt vakuumissa olevia lihoja kylmässä jääkaapissa (ruhoa ei tosiaan uskalla paria päivää kauempaa tilaolosuhteissa riiputtaa), ja sitten unohtanut pakastimeen yli vuodeksi, niin alkaa olla mureus suht kohdallaan. 3 vuodessa mureutuu jo melkein mikä vaan.  :-X

Se on kuvitelmaa että nautaa pidettäisiin orressa kuukausi! Mä oon nähnyt laitoksen missä tehdään parman kinkkua ja siinä on ne kinkut vuoden orressa roikumassa. Eikä se ollut kuin pieni laitos ja varastotilsaa oli jo ihan kiitettävästi kinkuista puhumattakaan.

Tuohon liittyen täytyy sanoa että jamón ibérico de bellota on aika hyvää possua, tuli syötyä jonkin verran joulun aikaan.

http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2010/jan/18/guide-jamon-iberico-spanish-ham

Eli mustat possut kasvatetaan vähintään 18kk ikäiseksi niin että ehtivät syödä tammimetsissä laiduntaen kaksi tammenterhosatoa (max 2 possua hehtaarilla). Sitten kinkkua ilmakuivataan 2-3 vuotta. Aavistuksen eri meininki kuin suomalainen sianlihantuotanto (tai suurin osa sianlihantuotannosta myöskään espanjassa tietty).
Otsikko: Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Kirjoitti: antti-x - 10.04.16 - klo:20:35
Pari-kolmeviikkoa riiputusta on Kantturassa onnistunut. Loppu sitten vakuumissa.

Ei sinnekään olisi kuin 45min matka, mutta nettisivujen mukaan eivät leikkaa kantturoita? (vaan siis liharotuisia)  ???
Otsikko: Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Kirjoitti: Terminator II - 10.04.16 - klo:20:59
Palautuksena on otettu leikkaamoon sekä HK:n kautta Paimiossa teurstettuja, että suoraan Paimioon myytyjä. Leikkuu tapahtunut Kantturassa ja Partasella ja ruho on mennyt leikkaamoon lihaketjun logistiikalla. Leikkuu maksaa vajaan 2,5 euroa kilolta ja sisältää jauhelihan jauhamisen ja kaiken pakkaamisen vakuumiin.
Kotonakin on teurastettu, mutta suurin ongelma tuossa on riiputus. Naudan kokolihaa on riiputettava ruhona tai vakuumissa kuukausi, jotta siitä tulee kunnolla mureaa. Ruhona riiputettaessa tulee myös jauhelihasta parempaa ja erityisesti Kantturassa arvostetaan ruhon riiputtamista. Vakuumissa riiputtaminen onnistuu jääkaapissakin mutta lihaa on tällöin pitänyt käsitellä ehdottoman hygieenisesti. Asiantuntematon leikkaus pilaa myös parhaiden palojen laatua. Jopa ammatilaisleikkaajien ammattitaidossa on puutteita.

Päätin että voin kysyä ihan mitenkään riitaa hastamatta ja mistään vääntämättä yhden kysymyksen: :)

Eli oikeastiko ne nykyään jossain riiputtavat sitä ruhoa kuukauden tai edes vajaan (tämä Kanttura ilmeisesti tekee niin)?
Aika vakuuttavaa jos tosiaan toteutuu ja on kyllä selvä lisäarvotekijä. Useimmat leikkaamot taitavat roikuttaa sen pari päivää ja sitten leikkaus ja tavara asiakkaalle. Itse olen vain pari kolme viikkoa raakakypsyttänyt vakuumissa olevia lihoja kylmässä jääkaapissa (ruhoa ei tosiaan uskalla paria päivää kauempaa tilaolosuhteissa riiputtaa), ja sitten unohtanut pakastimeen yli vuodeksi, niin alkaa olla mureus suht kohdallaan. 3 vuodessa mureutuu jo melkein mikä vaan.  :-X

Se on kuvitelmaa että nautaa pidettäisiin orressa kuukausi! Mä oon nähnyt laitoksen missä tehdään parman kinkkua ja siinä on ne kinkut vuoden orressa roikumassa. Eikä se ollut kuin pieni laitos ja varastotilsaa oli jo ihan kiitettävästi kinkuista puhumattakaan.

Tuohon liittyen täytyy sanoa että jamón ibérico de bellota on aika hyvää possua, tuli syötyä jonkin verran joulun aikaan.

http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2010/jan/18/guide-jamon-iberico-spanish-ham

Eli mustat possut kasvatetaan vähintään 18kk ikäiseksi niin että ehtivät syödä tammimetsissä laiduntaen kaksi tammenterhosatoa (max 2 possua hehtaarilla). Sitten kinkkua ilmakuivataan 2-3 vuotta. Aavistuksen eri meininki kuin suomalainen sianlihantuotanto (tai suurin osa sianlihantuotannosta myöskään espanjassa tietty).

Tuolla niin kuin annetaan mahdolisuus siihen erikoistumiseen. Italiassa käytiin 7 hehtaarin maatilamatkailu tilalla, jossa oli ruokailua, majoitusta ja vihannesten kasvatusta. Asiakaat itse saivat poimia ostamansa vihannekset pellosta.
Otsikko: Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Kirjoitti: Make - 10.04.16 - klo:21:02
Pari-kolmeviikkoa riiputusta on Kantturassa onnistunut. Loppu sitten vakuumissa.

Ei sinnekään olisi kuin 45min matka, mutta nettisivujen mukaan eivät leikkaa kantturoita? (vaan siis liharotuisia)  ???
Risteytys hiehoja ja vasikoita nuo ovat olleet. Eiköhän siellä maitorotuinenkin onnistu. Kysymällä selviää.
Otsikko: Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Kirjoitti: antti-x - 11.04.16 - klo:08:52
Pistetään vielä yksi päivitys, sain uutta tietoa:

Hullun lehmän taudin takia selkärankoja ei välillä saanut luvuttaa,ja HK:n ohjeistus on liittynyt tähän. Tämä sääntö on kuitenkin purettu (ilman että tuottajapalvelun ihmiset ovat saaneet siitä tietoa), ja nykyään niitä taas saa luvuttaa eli myöskin HK:N kautta teurastettuja ruhoja luovutetaan ainakin Paimiosta ruhon noutavalle tuottajlle.

Jep jep. :D
Otsikko: Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Kirjoitti: peräkammarin poika - 11.04.16 - klo:09:30
Muinaisen Kurjaportin vielä toimiessa kun otti sieltä palautuslihoja, niin sai vain pelkkiä luita.
Otsikko: Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Kirjoitti: Dr.Who - 11.04.16 - klo:18:10
Muinaisen Kurjaportin vielä toimiessa kun otti sieltä palautuslihoja, niin sai vain pelkkiä luita.
Olipa laiha lehmä
Otsikko: Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Kirjoitti: Äyrämöinen - 13.04.16 - klo:19:40
Mikä jää hintaeroksi jos kotiteurastaa hiehon kotona tai laittaa teurastamolle ja ottaa palautuksen puoli ruhoa? Saako snelmannilta oman elukan lihat palautuksena?
Otsikko: Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Kirjoitti: {o|o} - 13.04.16 - klo:20:01
Mikä jää hintaeroksi jos kotiteurastaa hiehon kotona tai laittaa teurastamolle ja ottaa palautuksen puoli ruhoa? Saako snelmannilta oman elukan lihat palautuksena?
Ilmeisesti sinua kiinnostaa vain raha ei kilot?  Toisessa tapauksessa lihaa tulee vain puolet  8)
Otsikko: Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Kirjoitti: Äyrämöinen - 13.04.16 - klo:20:13
Juu raha. Jos puolikkaan ottaa takas ja saa hiehon teuraspalkkion.Onko trutastamolla hukka/saanto miten paljon huonompi,en tiedä.
Otsikko: Vs: Saako teurastamo luovuttaa ruhon tuottajalle?
Kirjoitti: antti-x - 13.04.16 - klo:21:35
Juu raha. Jos puolikkaan ottaa takas ja saa hiehon teuraspalkkion.Onko trutastamolla hukka/saanto miten paljon huonompi,en tiedä.

No siis selvästi kannattavintahan on maksaa vain se puolikkaan teurastus, joka on ainakin HK:lla jotain 60senttiä / ruhokilo alv 0. Silloin maksaa siitä puolikkaasta ruhosta (itse teurastamosta noudettuna) reilu 60 euroa alv0. Vähemmän kuin teurasjätteiden raatoautokuljetus. Luita toki voi jäädä, mutta ne voi syöttää koiralle tms.

Vaikka lihan ottaisi pakattuna, niin tuskin jää tappiolle jos tosiaan saa teurashiehopalkkion ja laskee omalle leikkaustyölle edes jonkin hinnan.