Mielenkiintoinen keskustelu tämä hiehojen hyvyys ja jalostuksen kova osaaminen. Itsellä ei ole tältä saralta mitään meriittejä kerrottavana, mutta maitoa on aina tullut keskimääräisesti, tai hiukan enemmän vaatimattomalla hoitotaidolla ja intensiteetillä. Eläinaines on mitä on, osa parempia, ja osa huonompia. On tietysti hienoa, jos kaikki osa-alueet on tilalla paljon keskimääräistä paremmin hoidettu, niin silloin voi kuvitella viimeisen viivan alle jäävän runsaasti enemmän kuin muilla.
Tuttavani, jolla huomattavasti keskimääräistä suurempi karjakoko ja tila valtakunnallisesti vertailuna todella hyvin hoidettu, vastasi kysymykseeni, miten eläinaineksen kasvattaminen aikanaan onnistui? Hän sanoi parhaimmiksi ostokohteiksi koko karjan hankinnat, jotka saattoivat olla pienehköjäkin karjoja ja hinnaltaan kaiken edullisimpia. Oli kokemusta "paremmista" Faban välittämistä hiehoista ja monenlaisesta muustakin eläinaineksista. Tämä on vain tietysti yksi esimerkki.
Tuntuu välillä tämä jalostustoimintakin tietynlaiselta "täpinöinniltä" tällaisen maallikon mielestä. Tiedän tiloja, missä eläimet oikein hyvin hoidettuja, saavat melko henkilökohtaista hoitoa ja ruokintaa momenlaisina proppeina ja tuotokset ovat sen mukaisia. Sitten näiltä tiloilta viedään jalostusainesta, mikä tuskin on sen parempaa, kun naapurissa oleva keskivertoisesti hoidettu saman perimän omaava eläinaines. Tunteja voidaan käyttää tähän täpinöintiin vaikka kuinka paljon
.