Niin joo se vuokraus on aina vaihtoehto. Kuitenkin olisi mielenkiintoista kun joku miettisi sen optimaalisen tuotannon ja laskisi siitä eri tunnusluvut eli kuinka paljon päivässä, vuodessa, kausittain työllistää ja kuinka paljon tuntia kohden saa rahaa. Samoin että miten kalusto on käytössä ja millaisella ihmismäärällä työt tulee hoidettua. Mielestäni jos laskija olisi fiksu ja osaisi eri alojen tuotannon niin saisi oikeasti laskettua mitä ja miten homma kannattaa tehdä.
Jos se olisi noin yksiselitteistä, ja riittävän nohevan tuottoyhtälön takana, niin moni asia ratkeaisi. Ei olisi ylituotantoa, nälänhätää, maatalousekonomisteja eikä tukia. Dippainssi moisen teollisen prosessin hoitaisi, mitä nyt joka vuosi tehokkaammaksi viilaisi.
Olen joskus joutunut kansantaloustieteen tohtorikoulutettavien kanssa samaan pöytään. Taustaani tuntematta, nämä löivät maanrakoon koko maatalouden, tukia unohtamatta. Kansantalouden perusoppien mukaan, kun kunkin maan kannattaa paneutua siihen missä omaa suhteellisen edun.
Nielin kiusaksen sanoa näille kulmahousukavereille, että minulla on suhteellinen etu ja pääasiallinen elinkeino päivittäisessä ateriassa. Että jos voisimme olla varmoja että sitä jokapäiväistä sapuskaa on aina lautaselle tulossa, voisimme keskittyä johonkin muuhun. Fakta kuitenkin on, että viimeistään kolmantena päivänä ilman ateriaa, kyseinen teoria osoittaa viimeistään heikkoutensa..
..Ja että sekä sisällisodan syttyminen, että jatkosodasta irtautumisen hylkääminen toteutunutta aiemmassa vaihessa, ovat molemmat viime kädessä olleet kiinni nurkan takana kolkuttavasta nälästä.