Maidon hinnoitteluun tulee 1.1.2015 muutoksia, pitoisuuksista tullaan maksamaan enemmän, mutta jos pitoisuudet alittaa normimaidon niin vähennyskin on enemmän. Tässä kohtaa jos on holstein karja niin parhaimmat tilin tulee saamaan pohjoismaisilla sonneilla; niillä on jopa 0,3 pykälää paremmat pitoisuudet kuin pohjois-amerikkalaisella holsteinilla. Lisäksi etelän tiloilla maidon tuki maksetaan lypsylehmäpalkkiona että litrat ei enää merkitse. Tästä voi ynnäillä että lehmiä pitää olla tilalla enemmän kuin ennen ja niiden pitää lypsää vahvempaa maitoa kuin ennen jos mielii isompaa tiliä.
Se on huono että pienet ja keskikokoiset tilat kärsii tästä eniten; pienessä karjassa muutamakin lirumaitonen lehmä joka on kovassa maidossa saattaa tiputtaa pitoisuuksia niin että vaikuttaa hinnoitteluun, lisäksi etelän tuen sitouttaminen lehmälukuun rankaisee myös pienempiä tiloja. Kas kun C-alueella litraperusteinen tuki säilyy vaikka siellä ylitetään kiintiöitä, C-alueen tuki piti olla tuotantoa säilyttävä eikä sitä kasvattava ja kuitenkin samalla edelleen etelän tiloja rankaistaan, aivan kuin ei olla tarpeeksi takkiin saatu.
Ruokinnallahan ei tietysti ole mitään merkitystä?
Tottakai ja etenkin säilörehun laadulla, vähemmän väkirehulla on vaikutusta vaikka yleisesti niin luullaan. Kuitenkin kun taas tänäkin vuonna nähtiin että rehuntekosäätä emme voi valita; on satanut vettä, rakeita, räntää ja lunta - ei siinä oikein rehuja tehdä. Lisäksi koneet hajoaa kun on parhaat kelit tehdä. Se oliskin helppoa jos vain väkirehu ja sen määrä vaikuttaisi pitoisuuksiin, tämän illuusion takia tuottajat syytää rahojaan rehutehtaiden voitoksi eikä niinkään omaksi voitoksi.
Siksi jalostus on tärkeässä asemassa sillä tuotosominaisuudet periytyy helpoiten, kun aiv:t eivät aina ole optimaaliset niin lehmistä ei tarvi sen takia lypsää lirumaitoja. Lisäksi fabalaiset annoshinnat ovat sonneilla myös edukkaammat kuin tuontipalvelu/erikoistilatut sekä muiden toimijoiden annoshinnat.
Myös ayrshirellä on eroa pitoisuuksissa; meikäläisessä ay-populaatiossa on usein paremmat pitoisuudet kuin pohjois-amerikkalaisessa ja vielä enemmän maitoakin.
Tämän hinnoittelun takia ei tarvi karjaansa Jerseyhin vaihtaa, mutta kyllä jalostuksessa kannattaa tuotospainotusta siirtää pitoisuuspuolelle.