Agronet

Keskusteluaiheet => Maidontuotanto ja lihanaudat => Aiheen aloitti: Rusina - 24.06.13 - klo:18:54

Otsikko: Sarjassa puoliturhat mtt;n tutkimukset
Kirjoitti: Rusina - 24.06.13 - klo:18:54
Tuoreessa KMVetissä esitellään uusi tutimus "kestohanke" että miten saadaan kannattavuutta että lehmien kestävyyttä. Mukana on mm. testiensikot joista toisella on arviolta 5500 kilon tuotos ja toisella 9000 kilon tuotos 305 päivältä EKM-tuotoksena. Tutkijat olettaa että heikompi ensikkotuotos ei ennusta lehmän kestävyydestä ja elinikäistuotoksesta mitään. Lisäperusteluna jos korkeaan tuotokseen tarvitaan enemmän rehua ja myös kalliimpaa rehua niin korkeampi tuotos (+ lyhyempi ikä) ei kannata. Juu, tässä olen samaa mieltä että keinolla millä tahansa ei kannata isoja maitolitroja hakea sillä jos se tehdään isommilla tuotantopanoksilla, runsaammilla työtunneilla ja riskinä on silti että korkeatuotoksiset lehmät sairastuu tuotantosairauksiin. Tämä asia on toki maidontuottajille tuttu asia..

Mutta... jos ensikko lypsää oikein heikosti, esim. tämä esimerkki hieho (joka on vielä holstein) reippaasti alle 6000 kiloa - tosin vain 23-väkirehu%:lla. Siltikin jos ensikko on kovin heikko jo ensikkona niin ei se tule koskaan olemaan kovin hyvä. Ja tämä on nähty moneen kertaan. Usein heikon esityksen syynä on tietenkin geneettisesti huono tuotoskyky, heikko rungon kapasiteetti (varsinkin rungon leveys ja syvyys), myös luonteeltaan laiska syömään tai kovin valikoiva, se ei muutu koskaan ahkeraksi syömään.

Kyllä lehmistä näkee jo ensikkona mitkä ovat hyviä lypsäjiä myöhemminkin. Ensimmäisenä kiinnitän huomiota syöntikykyyn ja haluihin. Lehmällä voi olla rungossa syöntikykyä vaikka kahden lehmän edestä, mutta jos sillä ei ole syöntihaluja niin se ei sillä valtavalla rungolla tee yhtään mitään. Jonkun verran syöntiahkeruus periytyy että jos on sellainen suku karjassa joilla on ongelmia syömisen kanssa niin lihasonnia vaan. Huonosti syövät ovat ketoosi herkempiä, niille tulee energiavajeesta johtuvia hedelmäliisyyshäiriöitä (esim. rakkulat) herkemmin. Ja jostain syystä usein myös kiusallisen lyhytmaitoisia.

Olen sitä mieltä että jos ensikko lypsää tosi huonosti niin siitä ei tule koskaan hyvää lehmää. Kesto-hankkeen mukaan lehmän ensikkotuotoksella ei ole väliä sen lopullisen elinikäistuotoksen suhteen, mutta uskallan olla eri mieltä. Olen itsekin aikasemmin mennyt tuohon samaan "lankaan" että jos ensikko ei heru hyvin, niin olen olettanut että siitä tulee pitkäikäinen, mutta jälkikäteen ne lehmät joita olen luullut kestäviksi ovatkin olleet kaikkea muuta.

Huom! korjaukset lihavoituna!
Otsikko: Vs: Sarjassa puoliturhat mtt;n tutkimukset
Kirjoitti: sänki - 24.06.13 - klo:21:54
Aika kallis kokeilu on. Jos lehmästä ei sitten satukaan tulemaan sitä hyvätuotoksista kestävää lehmää, vaikka aloittaisi alkunsa varovasti.

Näissä laskelmissa jätetään ottamatta huomioon parsipaikan hinta.
Tällainen heikkotuottoinen tarvitsee sen oman parsipaikkansa ympäri vuoden kuten myös hyvätuotoksisen alun omaava ensikko.

Mikä tuollainen 23-väkirehuprosentin ruokinta tänä päivänä oikein on?
Jos nyky holsteinia ruokkii tuollaisella väkirehumäärällä, sehän kärsii energiavajeesta koko ajan.
Otsikko: Vs: Sarjassa puoliturhat mtt;n tutkimukset
Kirjoitti: antti-x - 24.06.13 - klo:22:07

Mikä tuollainen 23-väkirehuprosentin ruokinta tänä päivänä oikein on?
Jos nyky holsteinia ruokkii tuollaisella väkirehumäärällä, sehän kärsii energiavajeesta koko ajan.

Meillä on väkirehuprosentti keskimäärin about 35-40 (laiha ape+roborehu), ja nopeasti lypsävä reilu 50kg heruva holstein-ensikko joutuu kyllä tosissaan syömään robotilla ketoosin välttääkseen.

Mitä aiheeseen muuten tulee, näkisin hitaan lypsetttävyyden melkeimpä suuremmaksi riskitekijäksi/ongelmaksi kuin vähämaitoisuuden.  Ja jos on hidan ja lypsää vähän, niin lehmä on aika harvinaisen turha eikä muuksi muutu.

edit: Ja toisekseen huono lapsuus on myös lehmillä merkittävä riskitekijä. Meille tuli samasta karjasta pari Hosteinia, joista paremmat odotusarvot omaava jää johonkin 6500 litraan ensikkokaudellaan, ja se "huonompi" kävi hetki sitten 55 litrassa ja on yhä yli 50.
Otsikko: Vs: Sarjassa puoliturhat mtt;n tutkimukset
Kirjoitti: Wejjo - 25.06.13 - klo:06:34
Tuoreessa KMVetissä esitellään uusi tutimus "kestohanke" että miten saadaan kannattavuutta että lehmien kestävyyttä. Mukana on mm. testiensikot joista toisella on arviolta 5500 kilon tuotos ja toisella 8180 kilon tuotos 305 päivältä. Tutkijat olettaa että heikompi ensikkotuotos ei ennusta lehmän kestävyydestä ja elinikäistuotoksesta mitään. Lisäperusteluna jos korkeaan tuotokseen tarvitaan enemmän rehua ja myös kalliimpaa rehua niin korkeampi tuotos (+ lyhyempi ikä) ei kannata. Juu, tässä olen samaa mieltä että keinolla millä tahansa ei kannata isoja maitolitroja hakea sillä jos se tehdään isommilla tuotantopanoksilla, runsaammilla työtunneilla ja riskinä on silti että korkeatuotoksiset lehmät sairastuu tuotantosairauksiin. Tämä asia on toki maidontuottajille tuttu asia..

Mutta... jos ensikko lypsää oikein heikosti, esim. tämä esimerkki hieho (joka on vielä holstein) reippaasti alle 6000 kiloa - tosin vain 23-väkirehu%:lla. Siltikin jos ensikko on kovin heikko jo ensikkona niin ei se tule koskaan olemaan kovin hyvä. Ja tämä on nähty moneen kertaan. Usein heikon esityksen syynä on tietenkin geneettisesti huono tuotoskyky, heikko rungon kapasiteetti (varsinkin rungon leveys ja syvyys), myös luonteeltaan laiska syömään tai kovin valikoiva, se ei muutu koskaan ahkeraksi syömään.

Kyllä lehmistä näkee jo ensikkona mitkä ovat hyviä lypsäjiä myöhemminkin. Ensimmäisenä kiinnitän huomiota syöntikykyyn ja haluihin. Lehmällä voi olla rungossa syöntikykyä vaikka kahden lehmän edestä, mutta jos sillä ei ole syöntihaluja niin se ei sillä valtavalla rungolla tee yhtään mitään. Jonkun verran syöntiahkeruus periytyy että jos on sellainen suku karjassa joilla on ongelmia syömisen kanssa niin lihasonnia vaan. Huonosti syövät ovat ketoosi herkempiä, niille tulee energiavajeesta johtuvia hedelmäliisyyshäiriöitä (esim. rakkulat) herkemmin. Ja jostain syystä usein myös kiusallisen lyhytmaitoisia.

Olen sitä mieltä että jos ensikko lypsää tosi huonosti niin siitä ei tule koskaan hyvää lehmää. Kesto-hankkeen mukaan lehmän ensikkotuotoksella ei ole väliä sen lopullisen elinikäistuotoksen suhteen, mutta uskallan olla eri mieltä. Olen itsekin aikasemmin mennyt tuohon samaan "lankaan" että jos ensikko ei heru hyvin, niin olen olettanut että siitä tulee pitkäikäinen, mutta jälkikäteen ne lehmät joita olen luullut kestäviksi ovatkin olleet kaikkea muuta.

Mä olisin mieluusti nähnyt mitä vaikuttaa lypsykäyrän muoto kestävyyteen ja kannattavuuteen. Vaikuttaisi oman kokemuksen perusteella maltillinen päivätuotosmaksimi + pitkä lypsykausi olevan melko varma merkki kestävästä eläimestä. Varsinkin jos ensikkona on kova herumishuippu  ja sitten nopea pudotus, niin ei hyvää lupaa.
Otsikko: Vs: Sarjassa puoliturhat mtt;n tutkimukset
Kirjoitti: BACKSPACE - 25.06.13 - klo:06:41
Tuoreessa KMVetissä esitellään uusi tutimus "kestohanke" että miten saadaan kannattavuutta että lehmien kestävyyttä. Mukana on mm. testiensikot joista toisella on arviolta 5500 kilon tuotos ja toisella 8180 kilon tuotos 305 päivältä. Tutkijat olettaa että heikompi ensikkotuotos ei ennusta lehmän kestävyydestä ja elinikäistuotoksesta mitään. Lisäperusteluna jos korkeaan tuotokseen tarvitaan enemmän rehua ja myös kalliimpaa rehua niin korkeampi tuotos (+ lyhyempi ikä) ei kannata. Juu, tässä olen samaa mieltä että keinolla millä tahansa ei kannata isoja maitolitroja hakea sillä jos se tehdään isommilla tuotantopanoksilla, runsaammilla työtunneilla ja riskinä on silti että korkeatuotoksiset lehmät sairastuu tuotantosairauksiin. Tämä asia on toki maidontuottajille tuttu asia..

Mutta... jos ensikko lypsää oikein heikosti, esim. tämä esimerkki hieho (joka on vielä holstein) reippaasti alle 6000 kiloa - tosin vain 23-väkirehu%:lla. Siltikin jos ensikko on kovin heikko jo ensikkona niin ei se tule koskaan olemaan kovin hyvä. Ja tämä on nähty moneen kertaan. Usein heikon esityksen syynä on tietenkin geneettisesti huono tuotoskyky, heikko rungon kapasiteetti (varsinkin rungon leveys ja syvyys), myös luonteeltaan laiska syömään tai kovin valikoiva, se ei muutu koskaan ahkeraksi syömään.

Kyllä lehmistä näkee jo ensikkona mitkä ovat hyviä lypsäjiä myöhemminkin. Ensimmäisenä kiinnitän huomiota syöntikykyyn ja haluihin. Lehmällä voi olla rungossa syöntikykyä vaikka kahden lehmän edestä, mutta jos sillä ei ole syöntihaluja niin se ei sillä valtavalla rungolla tee yhtään mitään. Jonkun verran syöntiahkeruus periytyy että jos on sellainen suku karjassa joilla on ongelmia syömisen kanssa niin lihasonnia vaan. Huonosti syövät ovat ketoosi herkempiä, niille tulee energiavajeesta johtuvia hedelmäliisyyshäiriöitä (esim. rakkulat) herkemmin. Ja jostain syystä usein myös kiusallisen lyhytmaitoisia.

Olen sitä mieltä että jos ensikko lypsää tosi huonosti niin siitä ei tule koskaan hyvää lehmää. Kesto-hankkeen mukaan lehmän ensikkotuotoksella ei ole väliä sen lopullisen elinikäistuotoksen suhteen, mutta uskallan olla eri mieltä. Olen itsekin aikasemmin mennyt tuohon samaan "lankaan" että jos ensikko ei heru hyvin, niin olen olettanut että siitä tulee pitkäikäinen, mutta jälkikäteen ne lehmät joita olen luullut kestäviksi ovatkin olleet kaikkea muuta.

Mä olisin mieluusti nähnyt mitä vaikuttaa lypsykäyrän muoto kestävyyteen ja kannattavuuteen. Vaikuttaisi oman kokemuksen perusteella maltillinen päivätuotosmaksimi + pitkä lypsykausi olevan melko varma merkki kestävästä eläimestä. Varsinkin jos ensikkona on kova herumishuippu  ja sitten nopea pudotus, niin ei hyvää lupaa.

... paitsi että just tuollaisen väärän lypsykäyrän lypsävät lehmät elivät 90-luvulla 10 vuotta.. Joka on kyllä ihme ja vääryys.
Otsikko: Vs: Sarjassa puoliturhat mtt;n tutkimukset
Kirjoitti: pig24 - 25.06.13 - klo:06:47
Mikä on testiryhmän suuruus ?
Otsikko: Vs: Sarjassa puoliturhat mtt;n tutkimukset
Kirjoitti: sjk - 25.06.13 - klo:08:24
Millään muulla ei ole niin paljon merkitystä tulevaan tuotokseen kuin joutoajan ruokinnalla.Kaikkia valmiiksi pilattuja ei toki pysty tälläkään pelastamaan.Suomessa pitäisi enmmän kiinnittää huomiota energianpuutteen sijaan energian hyväksikäyttöön.Vähän päälle kaksi kertaa poikii lehmä täällä.Siinä vaiheessa kun hapattava kalkin hyväksikäyttöongelma tulee iän myötä,suomalainen ammu heittää lusikan nurkkaan viimeistään.Lehmä ei kuole kolmanteen poikimiseen,se on osittain kuollut jo aiempien poikimisten yhteydessä ja aiemmassa elämässä.Ensikkoruokinta on näistä vaikein toteuttaa oikein,koska hieho ei halvaannu,mutta jos halvaantuu niin se tahtoo olla voimakkaalla ruokinnalla ensimmäinen ja viimeinen kerta.
Otsikko: Vs: Sarjassa puoliturhat mtt;n tutkimukset
Kirjoitti: Rusina - 25.06.13 - klo:11:26
Aika kallis kokeilu on. Jos lehmästä ei sitten satukaan tulemaan sitä hyvätuotoksista kestävää lehmää, vaikka aloittaisi alkunsa varovasti.

Näissä laskelmissa jätetään ottamatta huomioon parsipaikan hinta.
Tällainen heikkotuottoinen tarvitsee sen oman parsipaikkansa ympäri vuoden kuten myös hyvätuotoksisen alun omaava ensikko.

Mikä tuollainen 23-väkirehuprosentin ruokinta tänä päivänä oikein on?
Jos nyky holsteinia ruokkii tuollaisella väkirehumäärällä, sehän kärsii energiavajeesta koko ajan.

Nimenomaan kallis tutkia ja tänäpäivänä kallis maidontuottajallekin kokeilla että tuleeko huonosta ensikosta keskivertoa edes. Ja kyllä huonon lehmän parsipaikka on kalliimpi ja myös kasvatuskustannus on kalliimpi. Voi verrata siihen että huono säilörehu on aina kalliimpaa rehua kuin hyvä.

Säilörehu pitää olla tosi vahvaa että 23% väkirehu riittää. Ehkä tavoitteena on tutkia että millä väkirehu%:lla saadaan lehmät kestämään pitempään, vertailuryhmässä kun väkirehu% on 49, jossa tämä parempi ensikko on.

Te joille tulee KM-vet niin pääsette näkemään testiensikoista valokuvatkin, myöhemmin tutkimuksen materiaalia kootaan www.kestohanke.fi -sivustolle. Jo kuvia katsoessa ensikoissa on iso ero. Heikompi ensikko näyttääkin huonolta tai siis aivan keskeneräiseltä, mielestäni tuollaiselta tulee siemennysikäisen hiehon näyttää, kun taas poikinut jolla on suurin osa kaudesta jo takana (tällä 250 pv) tulisi näyttää aivan toisenlaiselta. Viittaan siis tuohon "sjk;n" esittämään ongelmaan että vasikan juotto ja myöhemmin hiehon kasvatus eivät ole onnistuneet ja se näkyy surkeana yleisolemuksena ja surkeana tuotoksena. Ensikko näyttää kyllä siltä että se on kärsinyt vasikkana rajun ripulin tms.

Sikäli Maaningan hyvää tarkoittava tutkimus voi kaatua siihen että valitut testieläimet eroavat toisistaan liikaa, kun parempi testi-ensikko on selvästi parempi ja edustaa suomalaista keskivertoensikkoa. Tutkimukseen olisi pitänyt valita siis vain keskivertoensikot ja muut jättää ulkopuolelle siis surkeat ja huippuhyvät. Silloin tutkimus olisi jokseenkin luotettava kun aineisto edustaa keskitasoa.
Otsikko: Vs: Sarjassa puoliturhat mtt;n tutkimukset
Kirjoitti: {o|o} - 25.06.13 - klo:11:33
Lainaus
Ja kyllä huonon lehmän parsipaikka on kalliimpi ja myös kasvatuskustannus on kalliimpi
Varmaan tarkoitat oikeaa asiaa, mutta sanamuodosta saa hiukan hassun vaikutelman.  Tyyliin ohjekustannus rakentamisessa €/parsipaikka (hyvä lehmä) €/parsipaikka (huono lehmä)  ;D ;D.  Kannattaa rakentaa vain hyvien lehmien parsia, koska ovat halvempia  ;)

Otsikko: Vs: Sarjassa puoliturhat mtt;n tutkimukset
Kirjoitti: Rusina - 25.06.13 - klo:16:28
Lainaus
Ja kyllä huonon lehmän parsipaikka on kalliimpi ja myös kasvatuskustannus on kalliimpi
Varmaan tarkoitat oikeaa asiaa, mutta sanamuodosta saa hiukan hassun vaikutelman.  Tyyliin ohjekustannus rakentamisessa €/parsipaikka (hyvä lehmä) €/parsipaikka (huono lehmä)  ;D ;D.  Kannattaa rakentaa vain hyvien lehmien parsia, koska ovat halvempia  ;)

Tarkoitin justiin sitä että huonon hiehon kasvatus maksaa suhteessa enemmän kuin hyvän hiehon, sillä hyvä ensikko lypsää meijeriin kasvatuskustannuksensa ensikkokaudella ja loppukauden tekee vielä plussaa. En nyt tarkoittanut uutta navettaa ja rakentamista, kyllä esim. 30 vuotta vanhassakin navetassa kannattaa pitää muustakin syystä lehmää kuin "parrentäytteenä".

Toki ensikkojen kanssa kannattaakin antaa vähän periksi tavoitteistaan, sillä jos niitä kovin helposti laittaa teuraaksi niin tilalle jää kuitenkin sen hiehon kasvatuskustannukset maksettavaksi eikä teurastili kata niitä. Siksi kannattaakin pitää ensikko esimerkiksi lypsämässä vuoden päivät jos on tyhjäksi jäänyt ja laittaa sitten teuraaksi, näin ei jää tappiolle. Niin tai näin, välillä on sellaisia tilanteita jolloin tehdään tappiota ja välillä taas voittoa. Liian tiukaksi tavoitteita eikä vaatimuksia kannata laittaa, tai polttaa itsensä loppuun.

Otsikko: Vs: Sarjassa puoliturhat mtt;n tutkimukset
Kirjoitti: Guarter - 25.06.13 - klo:21:15
Mökinmuori antaisi tämänkin tutkimuksen tuloksen halvemmalla, hyvän lehmän tuntomerkit; ahkera, leveäturpainen rumpumaha  ;D
Otsikko: Vs: Sarjassa puoliturhat mtt;n tutkimukset
Kirjoitti: Adam Smith - 26.06.13 - klo:12:11
Mulla on jo pitkään ollut sellainen teoria, että kestävin lehmä on sellainen, jonka tarpeet ovat lähimpänä niitä olosuhteita, joissa ne elävät. Esim parhaat lehmäthän sairastuu aina. Tai siltä se monesti tuntuu. Eli ympäristö ei vastaa niide tarpeita. Siksi suomalainen karja-aines tuntuu kuralta. Kun on vuosikymmenet ruokittu ja hoidettu vähän sinnepäin, niin eihän siitä huiput selviä :D tippamaitoisen hiehon vaatimukset ei ole kummoiset, joten sen voisi olettaa kestävän pidempään, kuin huippuunsa trimmatun kaverinsa.

Aamulla laitoin kyytikarsinaan 13 tonnin vuosituotantoa antaneen lehmän. Ei parantunut utaretulehdus. Heräsi taas epäilys, etten osaa ruokkia enkä hoitaa tai järjestää oloja sopivaksi näille. Ok, olihan se vuotava lehmä, nopealypsyinen. Vuotavia ei ole montaa, mutta silti..vähän turhan helppoa on syytella fabaa tms tahoa kestämättömistä lehmistä/kurjasta eläinaineksesta. Jos karjaa jalostetaan paremmaksi ja tuottavammaksi, pitäis olosuhteitakin jalostaa paremmaksi. Ja isäntää/emäntää...
Otsikko: Vs: Sarjassa puoliturhat mtt;n tutkimukset
Kirjoitti: BACKSPACE - 26.06.13 - klo:17:43
Mulla on jo pitkään ollut sellainen teoria, että kestävin lehmä on sellainen, jonka tarpeet ovat lähimpänä niitä olosuhteita, joissa ne elävät. Esim parhaat lehmäthän sairastuu aina. Tai siltä se monesti tuntuu. Eli ympäristö ei vastaa niide tarpeita. Siksi suomalainen karja-aines tuntuu kuralta. Kun on vuosikymmenet ruokittu ja hoidettu vähän sinnepäin, niin eihän siitä huiput selviä :D tippamaitoisen hiehon vaatimukset ei ole kummoiset, joten sen voisi olettaa kestävän pidempään, kuin huippuunsa trimmatun kaverinsa.

Aamulla laitoin kyytikarsinaan 13 tonnin vuosituotantoa antaneen lehmän. Ei parantunut utaretulehdus. Heräsi taas epäilys, etten osaa ruokkia enkä hoitaa tai järjestää oloja sopivaksi näille. Ok, olihan se vuotava lehmä, nopealypsyinen. Vuotavia ei ole montaa, mutta silti..vähän turhan helppoa on syytella fabaa tms tahoa kestämättömistä lehmistä/kurjasta eläinaineksesta. Jos karjaa jalostetaan paremmaksi ja tuottavammaksi, pitäis olosuhteitakin jalostaa paremmaksi. Ja isäntää/emäntää...

Hirveän hyvin sanottu  8) Jos olisit neuvoja niin kukaan ei uskoisi  ;D
Otsikko: Vs: Sarjassa puoliturhat mtt;n tutkimukset
Kirjoitti: sjk - 27.06.13 - klo:07:34
Mulla on jo pitkään ollut sellainen teoria, että kestävin lehmä on sellainen, jonka tarpeet ovat lähimpänä niitä olosuhteita, joissa ne elävät. Esim parhaat lehmäthän sairastuu aina. Tai siltä se monesti tuntuu. Eli ympäristö ei vastaa niide tarpeita. Siksi suomalainen karja-aines tuntuu kuralta. Kun on vuosikymmenet ruokittu ja hoidettu vähän sinnepäin, niin eihän siitä huiput selviä :D tippamaitoisen hiehon vaatimukset ei ole kummoiset, joten sen voisi olettaa kestävän pidempään, kuin huippuunsa trimmatun kaverinsa.

Aamulla laitoin kyytikarsinaan 13 tonnin vuosituotantoa antaneen lehmän. Ei parantunut utaretulehdus. Heräsi taas epäilys, etten osaa ruokkia enkä hoitaa tai järjestää oloja sopivaksi näille. Ok, olihan se vuotava lehmä, nopealypsyinen. Vuotavia ei ole montaa, mutta silti..vähän turhan helppoa on syytella fabaa tms tahoa kestämättömistä lehmistä/kurjasta eläinaineksesta. Jos karjaa jalostetaan paremmaksi ja tuottavammaksi, pitäis olosuhteitakin jalostaa paremmaksi. Ja isäntää/emäntää...
Oliko lehmälläsi parisen kuukautta poikimisesta?
Otsikko: Vs: Sarjassa puoliturhat mtt;n tutkimukset
Kirjoitti: Adam Smith - 27.06.13 - klo:08:41
Oliko lehmälläsi parisen kuukautta poikimisesta?
juu ja neljäs poikiminen. Metabolisista ongelmista se lähtee, utaretulehduskin.
Otsikko: Vs: Sarjassa puoliturhat mtt;n tutkimukset
Kirjoitti: pig24 - 27.06.13 - klo:09:13
Ruotsissa näkyy olevan menossa 2 erillistä lehmien metaanitutkimusta - siis maatalousyliopistolla !?  :o  Joku sylttytehdas kenties ohjaa ajattelua.
http://www.slu.se/sv/fakulteter/vh/institutioner/institutionen-for-husdjurens-utfodring-och-vard/forskning/pagaende-projekt/minskad-metanproduktion-fran-mjolkkor-ar-det-mojligt/
Otsikko: Vs: Sarjassa puoliturhat mtt;n tutkimukset
Kirjoitti: Rusina - 27.06.13 - klo:09:29
Oliko lehmälläsi parisen kuukautta poikimisesta?
juu ja neljäs poikiminen. Metabolisista ongelmista se lähtee, utaretulehduskin.

Veikkaan että holstein...?

Ongelmia tulee siitäkin että lehmät ovat jalostettu lypsämään enemmän kuin niiden aineenvaihdunta ja elimistö kestää. Joillakin jopa pumppu pettää, kun rasitus menee yli. 

Hyvin lypsävä lehmä on aina mieluinen asia mutta ei sillä kustannuksella että se voi huonosti. Tottakai hoito ja ruokinta ovat ykkösasemassa mutta kyllä yksilöeroja on, tasainen lypsäjä ei heru korkealle mutta voi saavuttaa jopa 14 -tonnin tuotoksen. Nämä ovat enimmäkseen tuurista kiinni millaisen lypsäjän saa, on helppo ulkopuolisen syyttää että et ole osannut hoitaa lehmääsi oikein, mutta jos sulla on vuotava lehmä, millä on ollut muitakin heikkouksia niin kyllä aika kovasti saa tehdä töitä että se olis sen kauden selvittänyt.   
Otsikko: Vs: Sarjassa puoliturhat mtt;n tutkimukset
Kirjoitti: Adam Smith - 27.06.13 - klo:12:23
Oliko lehmälläsi parisen kuukautta poikimisesta?
juu ja neljäs poikiminen. Metabolisista ongelmista se lähtee, utaretulehduskin.

Veikkaan että holstein...?

Ongelmia tulee siitäkin että lehmät ovat jalostettu lypsämään enemmän kuin niiden aineenvaihdunta ja elimistö kestää. Joillakin jopa pumppu pettää, kun rasitus menee yli. 

Hyvin lypsävä lehmä on aina mieluinen asia mutta ei sillä kustannuksella että se voi huonosti. Tottakai hoito ja ruokinta ovat ykkösasemassa mutta kyllä yksilöeroja on, tasainen lypsäjä ei heru korkealle mutta voi saavuttaa jopa 14 -tonnin tuotoksen. Nämä ovat enimmäkseen tuurista kiinni millaisen lypsäjän saa, on helppo ulkopuolisen syyttää että et ole osannut hoitaa lehmääsi oikein, mutta jos sulla on vuotava lehmä, millä on ollut muitakin heikkouksia niin kyllä aika kovasti saa tehdä töitä että se olis sen kauden selvittänyt.
Äykky se oli ja tasainen lypsäjä. Reilu 40 lasissa 305 pv. Transitiokauden ruokinta oli kevättalvella viturallaan, siitä se lähti.
Otsikko: Vs: Sarjassa puoliturhat mtt;n tutkimukset
Kirjoitti: Von Göpel - 28.06.13 - klo:19:29
Vasikassa on pieni lehmä. Vasikoiden hoito on Suomessa törkeän alaarvoista siihen panostusta niin johan alkaa tuloksia tulemaan.

Otsikko: Vs: Sarjassa puoliturhat mtt;n tutkimukset
Kirjoitti: sjk - 29.06.13 - klo:07:58
Vasikassa on pieni lehmä. Vasikoiden hoito on Suomessa törkeän alaarvoista siihen panostusta niin johan alkaa tuloksia tulemaan.
Vasikka on alettava kasvattamaan lehmäksi ennen syntymää.Jos emä kärsii ties mistä puutoksista,niin voiko vasikka olla kärsimättä?Ja tuleeko tästä ongelmia,kehityshäiriöitä?
Otsikko: Vs: Sarjassa puoliturhat mtt;n tutkimukset
Kirjoitti: arzyboy - 29.06.13 - klo:10:25
Ihan turha sitä on miettiä niin kamalasti jos joku lehmä sairastuu. Sairastuuhan niitä ihmisiäkin vaikka on kuinka pitäisi itsensä kunnossa ja syö hyvin... Vähintään kerran vuodessa kunnon flunssa.
Jos siellä navetassa tuntuu olevan epätavallisen paljon ongelmia sairastumisen kanssa niin sitten pitää miettiä asioita uudestaan...

Alkuperäiseen aiheeseen: On niitä hyviäkin kokemuksia olemassa ns. huonoista ensikoista jotka on parantaneet huomattavasti seuraavalle kaudelle. Ja vastaavasti oli erittäin katkera kokemus hyvästä ensikosta joka lypsi älyttömän hyvin ja seuraavalla kaudella aloitti myös rajusti lypsäen pari kuukautta paljon, jonka jälkeen saikin laittaa autoon. Jalat loppui kun siirrytiin pihattoon. Tuotantosairaus iski jalkoihin...
Tällä hetkellä tosi tyytyväinen kun maitoa tulee tasaisen hyvin täysappeella eikä ole minkäänlaisia ruokinnallisia ongelmia...KOP KOP.
Pari isoa laatikkoa löytyis vanhenevia correct calsium ja pötsipotku pastoja jos joku tarvii :o
Otsikko: Vs: Sarjassa puoliturhat mtt;n tutkimukset
Kirjoitti: Rusina - 29.06.13 - klo:20:44
Ihan turha sitä on miettiä niin kamalasti jos joku lehmä sairastuu. Sairastuuhan niitä ihmisiäkin vaikka on kuinka pitäisi itsensä kunnossa ja syö hyvin... Vähintään kerran vuodessa kunnon flunssa.
Jos siellä navetassa tuntuu olevan epätavallisen paljon ongelmia sairastumisen kanssa niin sitten pitää miettiä asioita uudestaan...

Alkuperäiseen aiheeseen: On niitä hyviäkin kokemuksia olemassa ns. huonoista ensikoista jotka on parantaneet huomattavasti seuraavalle kaudelle. Ja vastaavasti oli erittäin katkera kokemus hyvästä ensikosta joka lypsi älyttömän hyvin ja seuraavalla kaudella aloitti myös rajusti lypsäen pari kuukautta paljon, jonka jälkeen saikin laittaa autoon. Jalat loppui kun siirrytiin pihattoon. Tuotantosairaus iski jalkoihin...
Tällä hetkellä tosi tyytyväinen kun maitoa tulee tasaisen hyvin täysappeella eikä ole minkäänlaisia ruokinnallisia ongelmia...KOP KOP.
Pari isoa laatikkoa löytyis vanhenevia correct calsium ja pötsipotku pastoja jos joku tarvii :o

plussaa

Asiaa. Noinhan se taitaa olla, liikaa ei kannata nipottaa ja tiukkapiposesti suhtautua. Työltä menee mielekkyys jos jokaisen elukan hyvinvointi on iso huolenaihe. Mitä enemmän eläimiä sitä enemmän tulee panostaa rutiineihin että umpilehmille on omat paikat ja niiden ruokinta ja tarkkailu on rutiinihommaa, samoin poikineille tarvii olla joku hyväksi todettu systeemi jota noudatetaan. Tällöin yrittäjä itse rasittuu ja stressaantuu vähemmän.

Ollaan sikäli tavanomaisella tiellä kun Bovikalc ja muut "litkut" ovat käytössä vanhemmille lehmille. Lisäksi proppia annetaan kaikille poikimisen jälkeen ja jatketaan tarvittaessa, varsinkin ensikot tarvitsevat sitä enemmän kuin aikuiset lehmät jotka osaavat syödä riittävästi.

Alkuperäiseen aiheeseen: Jos ensikko lypsää taas yli sen mitä sen elimistö kestää, kun se on vielä keskenkasvuinen niin silloin voi käydä edellä kuvatulla tavalla. Jossakin KMVet lehdessä oli tästä, jossa kirjoittaja kertoi kyseessä olevan 2-krt poikineen "burn out". 


Nauta-lehdessä oli samasta tutkimuksesta, mutta eri näkökulmasta mikä vaikutti järkeenkäyvämmältä, en ole koko juttua vielä lukenut.