Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 46

Viestit - JakkeJäyhä

aivan lähtötaso 94 114% ja 06 116%. Siirtymä ab-c 3,7%

Piti oikein miettiä... En löytänyt tuota 1994 lähtötasoa mistään mutta lienet tarkistanut tiedon? Ihmetyttää vain ei kun Perälän Matin gradun mukaan omavaraisuus 1995 noin 102% että miten se nyt vuodessa noinkin paljon. Yleensä ottaen ollaan vähintään 103-105% omavaraisuus koko ajan.

Tuo siirtymä on siis luokkaa 4 %-yksikköä. Ei prosenttia. Ihan selvennyksenä ja jos joku sitä Perälän Matin gradua lukee niin ymmärtää mikä on prosentin ja prosenttiyksikön ero.

 
kyseenalaistat siis modulaation?

Mistä tuollaisen johtopäätöksen teit? Ja minkä modulaation?
tuossa lähtökohdassa on heti se virhe että tonninen lihasikala ab alueella on automaattisesti kuussatainen c-alueella. 

Jos ei ole tarkoitus tehdä sosiaalipolitiikkaa maataloustuilla niin ainoa oikea lähtökohta on verrata kahta samankokoista tilaa eri tukialueilla.
siitä voikin  sitten jokainen matemaatikko päissänsä laskea että paljonko pitää peltoa per eläinyksikkö olla että tuo ero tasoittuu etelän korkeammilla peltotukiaisilla ja satotasolla.

Ja sitten on edelleen se investointitukiero joka siis vaikuttaa suoraan omavaraisuuteen, mutta ennen kaikkea yksikkökokoon ja kannattavuuteen.

Laskinkin jo tuossa yllä... Missä viipyy taulukkosi peltotukien eroista 1997 - 2007? Minä en rupea sitä etsimään, taannoin vielä väitit että eläintuki korkeampi AB-alueella ja jos on sama juttu tässä niin teen ihan turhaa työtä taas.

Satotasoero (mahdollinen sellainen, C1 sika-alue vetää osin korkeampia satoja kuin B-alue) hassaantuu kyllä komeasti pellon korkeampaan hintaan. Valitettavasti.
sikaeläintuet keskimäärin 10e/ey korkeammat etelässä sun taulukossas, aika paljon saa eläinyksiköitä/ha olla ennenkuin tukiero tasoittuu. Tilalla jolla on normaali ha/ey suhde, tuotantotuet ab alueella selkeästi korkeammat. Ja sitten tämä investointitukiero lisäksi.

Pitäisi varmaan etsiä peltotuet vuosilta 1997 - 2007 tuohon taulukon jatkoksi. Mutta en muuten jaksa enkä viitsi. Jos tämä sinun "tietosi" hehtaarituki merkittävästi korkeampi niin on yhtä luotettava kuin kaikki aikaisemmat "tietosi" niin taidan tehdä turhaa työtä... Mutta otetaan nyt esimerkkinä tuo 2008 tukiero joka on C1:n tappioksi B:lle 30 euroa/ha kun eläintukitappio tuolla noin 500 lihasian sikalla oli 2008 5.040 euroa (lähde: Maaseudun Tulevaisuus 21.01.2009 sivu 7) niin tuon kattamiseksi hehtaareita pitäisi olla siis 5.040 / 30 = 168 hehtaaria. Normaali suhde? Tosin 2007 hehtaareita olisi tar***** vasta noin 73 joka sekin ylittää MTTn aineiston tilakoon 50 ha.
sikaeläintuet keskimäärin 10e/ey korkeammat etelässä sun taulukossas

Missä mun taulukossa? Olenko vahingossa laittanut väärin päin otsikon vai luetko taulukkoa väärin päin?

Muokataas, löysin sen taulukkoni:

            AB    C1  Ero/ey   Ero/vuosi jos 200 ey
1998    364   363     +1        +200
1999    344   344       0
2000    322   333    -11      -2.200
2001    305   317    -12      -2.400
2002    294   306    -12      -2.400
2003    285   296    -11      -2.200
2004    266   278    -12      -2.400
2005    215   234    -19      -3.800
2006    206   219    -13      -2.600
2007    198   207    -11      -2.200

Niin että miten se nyt oikein on?


Mikähän olisi tuotantotilanne jos etelässä olisi maksettu nautatukia samalla pohjois-etelä suhteella kuin siantuotannossa. Siis merkittävästi enemmän. Olisiko sillä kyetty säilyttämään omavaraisuus?

Ja edelleen, C-alue on koko EU-ajan saanut suuremmat eläinyksikkötuet kuin Ab-alue minkä taulukon tänne keräsinkin johonkin keskusteluun. Voinet varmasti osoittaa tietolähteesi mistä tuo tieto on peräisin että AB-alue on saanut enemmän sikatukia?
Sianlihassa ja maidossa tuotanto oli 114% jo vuonna 1994 ja samanverran vuonna 2007, sianliha on tosin käynyt lähellä 100%, maidon tuotanto yli 110% koko jäsenyyden ajan. Naudanlihassa tuotannon kasvu ei ole pysynyt aivan kulutuksen kasvun tahdissa.
 
Tuotannon siirtymää on sianlihassa tapahtunut yli 3%, kevyemmin tuetulle c-alueelle.

Pientä asiavirhettä. Suosittelen edelleen jos ihan oikea tieto kiinnostaa etkä halua vain itsepintaisesti pitää kiinni omista käsityksistäsi jotka perustuvat johonkin (mutta mihin?) niin sitä Perälän Matin gradua.

https://oa.doria.fi/bitstream/handle/10024/36248/sianliha.pdf?sequence=1

Esimerkiksi kaavio sivulla 27 kertoo sianlihan omavaraisuudesta ihan toisenlaista juttua kuin mitä sinä tuossa yllä. Oletko tutustunut?

Ja sivu 26 on myös mielenkiintoinen, pieni lainaus sieltä:
"Vuodesta 1997 vuoteen 2006 sikojen teurastusmäärät kasvoivat yhteensä 16,2 prosenttia.
Suhteessa eniten teurastusmäärät lisääntyivät C1-tukialueella 38,3 prosenttia ja toiseksi
eniten A-tukialueella 16,9 12,8 prosenttia. C3- ja C4-tukialueilla teurastusmäärät sitä
vastoin vähenivät 30,8 prosenttia. Määrällisesti eniten teurastusmäärät lisääntyivät C1-
tukialueella 16,9 milj. kilolla ja toiseksi eniten A-tukialueella 5,2 milj. kilolla. C3- ja C4-
tukialueilla teurastusmäärät sitä vastoin vähenivät 0,4 milj. kilolla."

Mutta että jos asiatieto kiinnostaa niin suosittelen lukemaan. Tietysti jos totuus on liian tuskallinen ja haluaa pitää omat käsityksensä asiasta niin mikäpä minä sitten siinä olen neuvomaan.


]

Lainaus Emo-hessulta
Ainoa sarka missä maajussit oikeasti voi kilpailla toisiaan vastaan, on tämä urakointi konepuolella, siinä

Kyllä minä ölen huomannut että maatilat kilpailee keskenänsä pellosta,kotieläntuotannosta, urakoinneista ,vuokrista jne.Eli jos et koko ajan tehosta tuotantoa kehitä maatalouttasi jäät paikollesi se tarkoittaa
Mielestäni tilaa ei voi käsitellä kokonaisuutena laskelmissa.Taloudellisesti on kestämätöntä paikata puunmyynti tuloilla kannattamatonta sikataloutta.Miten muuten voit tietää mikä tilallasi tuotaa ja mikä tuo tappiota ellet erottele metsän , pellon , kotieläintuotannon jne..

Tuossa yllä olennaisia asioita kun yritän nyt sitten vääntää sitä rautalankaa emo-heikille. Pyynnöstä. Siitä miten tilat kilpailevat keskenään ja miten ne vertautuvat täysin toisiin yrityksiin. Kun nyt sattui sopiva väli että ehtii taas kirjoitella.Ensimmäinen lähtökohta tietysti on että miksi yritys yleensä on olemassa. Myös maatilayritys. Yritys pyrkii tuottamaan voittoa omistajalleen. Pienessä yrityksessä tämä on tyypillisesti palkkaa omalle työlleen ja jotain korvausta pääomalle. Jos yritys ei tuota tarpeeksi voittoa niin yrittäjä ei saa palkkaa ja yritystoiminta loppuu ennemmin tai myöhemmin kannattamattomana, sekä "tavallinen" yritys että maatila. Tästä lienemme samaa mieltä.

Otetaan nyt vaikka sikatilat AB ja C. Joilla kummallakin 1.000 lihasikaa, 100 hehtaaria peltoa ja kumpikaan ei ole ylikoneellistanut tms vaan tilaa johdetaan ammattitaitoisesti. Reunaehtoinen on lihan hinta jokla enemmän tai vähemmän sanellaan ja viljan hinta joka enemmän tai vähemmän sanellaan ja aika paljon muistakin tuotantopanoksista on sillä tavalla saneltuja että yrittäjä ei niihin voi omalla toiminnallaan juurikaan vaikuttaa vaikka tekisi mitä. Mutta yrityksenä tilan on tarkoitus tuottaa palkka yrittäjälle, se on siis toiminnan tavoite. Ja saadakseen riittävästi palkkaa yrityksen tulojen ja menojen suhteen on oltava sellainen että palkkaa jää. Yritys pyrkii siis toimimaan mahdollisimman tehokkaasti. Kuten yleensäkin niin toimialalla on useita yrityksiä jotka toimivat samoilla reunaehdoilla. Jos toinen tekee vääriä päätöksiä niin sen yrityksen kannattavuus heikkenee ja pitkällä tähtäimelle yritys tippuu pois. Ja koska markkinoille mahtuu vain tietty määrä yrityksiä eli tuotanto ei voi kasvaa rajattomasti niin heikoiten kannattavat yritykset tippuvat pois ja parhaiten kannattavat laajentavat. Näin laajentava kannattava yritys kilpailee huonommin kannattavat pois markkinoilta. Laajentaminen ja kannattavuus eivät tietty ole synonyymejä mutta tulee korvaavaa tuotantoa kun osa tippuu pois.

Mutta ne alkuperäiset tilat. Oletetaan että kumpikin haluaa jatkaa tuotantoaan ja kehittää tilaa, ne siis haluavat olla jatkavien joukossa eikä niiden joukossa jotka kannattamattomina tippuvat pois. Näin ne lähtökohtaisesti kilpailevat keskenään. Koska markkinoille mahtuu vain tietty määrä tuotantoa ja siten tietty määrä yrityksiä. Mutta tässä tilanteessa jos reunaehdot on aika tarkkaan annettu ja aika paljon sellaisia tekijöitä joihin ei omalla toiminnallaan pysty vaikuttamaan niin miten käy tuolle esimerkkitilalle. C-tila tekee parhaansa ja saa tuotannosta jäämään +2.000 euroa. AB-tila ylivoimaisen investointitukihyötynsä turvin saa ansiotonta hyötyä ja saa viivan alle jäämään +4.000 euroa. Tässä tilanteessa molemmat toteavat että "ei tullut tarpeeksi palkkaa, pitää miettiä jotakin muuta". Mutta jos C-tila saa tukea sen 40.000 euroa per vuosi niin voidaan todeta että "hyvin menee, jatketaan tuotantoa" vaikka tosiasiallisesti ilman tukia tila olisi tässä tilojen välisessä kilpailussa pärjännyt huonommin. Parin tuollaisen +4.000 -vuoden jälkeen AB-tila toteaa että "ei onnistu, rupean ajamaan taksia" ja C-tila senkun porskuttaa ja jatkaa tuotantoa tukien turvin ja on mukana niiden tilojen joukossa jotka jatkavat tuottamista rajallisille markkinoille. Ja AB-tila hävisi kilpailussa olemassaolosta.

Otetaas tähän pari esimerkkiä muusta yritystoiminnasta. Portti. Jatkaa tuotantoa koska sitä tuetaan tavalla tai toisella. Muussa tapauksessa toiminta olisi jo loppunut. Portti kilpailee muiden lihanjalostajien kanssa ihan samalla tavalla kuin tilat keskenään. Ja tuettuna jatkaa toimintaansa vaikka toiminnot ovat mitä ovat kuten C-tila joka tuettuna jatkaa toimintaansa vaikka pärjäisi huonommin kuin AB-tila.

Ja sitten vertaus rakennusalalle. Siellä periaatteessa yritykset kilpailevat keskenään. Mutta kuten maataloudessa sielläkin mahtuu markkinoille rajallinen määrä tuotantoa ja siten rajallinen määrä yrityksiä. Ihan kuten maatiloja. Periaatteessa rakennusyritykset kilpailevat urakoista. Kukin tekee sellaisen urakkatarjouksen että katsoo viivan alle jäävän jotakin. Tässä reunaehtona on työn tilaaja joka aivan samoin kuin teurastamo sanelee sen hinnan viime kädessä jonka suostuu työstä maksamaan ja jos kukaan ei siihen pääse niin ei välttämättä tilaa mitään kohteesta riippuen. Jos rakennusyritys pystyy olemaan niin tehokas että pääsee tuohon tilaajan maksimihintaan tai sen alle niin se saa urakan. Muuten ei saa. Kun parissa tarjouskierroksessa tulee takkiin niin kohta firma on nurin. Mutta jos kuluissa on liikaa ja tilaaja ei suostu maksamaan edes sen vertaa että kulut saisi peittoon niin milläs tarjoat. Ihan sama logiikkaa kuin että toinen pystyy tuottamaan teurastamon tarjoamaan hintaa ja toinen ei. Se joka pystyy niin jatkaa eli voitti kilpailussa, toinen hävisi.

Telakat esimerkiksi, ihan sama juttu. Tilaaja haluaa laivan tiettyyn hintaan, toinen saa tuet valtiolta ja pystyy tuen turvin rakentamaan laivan siihen hintaan, toinen menee nurin. Ihan sama juttu taas. Minun mielestäni maatilat hyvin selvästi kilpailevat keskenään. Se ei näy missään tarjouskilpailuissa tms joka on selvää kilpailua vaan se näkyy siinä mikä maatila jää jäljelle ja jatkaa. Aivan samoin kuin muut yritykset jotka pärjäävät kilpailussa jatkavat muillakin aloilla. Ne jotka eivät pärjää lopettavat. Ei mitään eroa, maatilat kilpailevat selkeästi keskenään.
Palsta on sakeanaan kaikenlaisia laskelmia, mutta se oleellisin puuttuu, jos lihasioista puhutaan eli paljonko palstan lihasian kasvattajat saavat jäämään katetta per sika ja per sikapaikka/vuosi, tämähän se on oleellista, entä paljonko jää katetta  laskettaessa ilman tukea, eli kuinka merkittävä se  tuki on ?

Riippuu monesta tekijästä. Kuten yksikkökoosta eli lisähinnasta, viljan hinnasta jne jne. Mutta jos puhutaan vuodesta 2007 niin jos ostoviljalla joutui toimimaan niin viljan ja sianlihan hintasuhteet olivat sellaiset että pienessä yksikössä jokainen lihasika tuotti tappiota (ei laskennallista vaan ihan todellista) ja vasta tuki ehkä vei plussalle jos vei. Moni jatkoi vain siksi että pysyi kotieläintilan statuksella tai jatkoi tuottamista koska näin on aina tehty ja eihän sitä omaa osuusteurastamoa voi pulaan jättää vaan täytyy sponsoroida ja tuottaa omalla tappiolla. Oman tilan laskelmiani en lähde täällä esittelemään ja muutenkin ne ovat hyvin tilakohtaisia. Teurastamolle kun vinkkaat että haluaisit tehdä sellaisen 4.000 lihasian sikalan niin hyvin mielellään tulee kaveri esittelemään kuinka hyvin se kannattaa.

Vapaa sana / Vs: S-L ja ruotsalaiset
: 12.02.09 - klo:07:56
Kummasta on pulaa maidosta vai possusta ?

Mitä sillä on väliä? Valio vie silti jostakin ihmeestä m laktoositonta maitoa ruotsiin:

http://www.uusisuomi.fi/raha/25662-valio-panostaa-laktoosittomaan-maitoon

Eli ota asioista ensin selvää ja väitä sitten. Väitteesi oli että "ei viedä ruotsiin", mitä tekemistä possun ylituotannolla siinä on jos oma väitteesi on täysin perusteeton?

Vapaa sana / Vs: S-L ja ruotsalaiset
: 12.02.09 - klo:07:34
Eräs näihin keskusteluihin osallistunut on useassa ketjussa toistellut "AB-alueen suuria investointitukia ja tukihyötyä ja ansiotonta etua". Rupesi sen verran korpeamaan että kun tuollaista heitellään mutta faktaa ei löydy ja numeroita niin otanpa selvää. Ja tässä on selvitystyön tulos (tehty aika myöhään, en takaa että yhtään virhettä ei ole mutta veikkaisin että suurin osa on oikein):

            AB    C1  Ero/ey   Ero/vuosi jos 200 ey
1998    364   363     +1        +200
1999    344   344       0
2000    322   333    -11      -2.200
2001    305   317    -12      -2.400
2002    294   306    -12      -2.400
2003    285   296    -11      -2.200
2004    266   278    -12      -2.400
2005    215   234    -19      -3.800
2006    206   219    -13      -2.600
2007    198   207    -11      -2.200

Taulukossa on siis eläinyksikkötuet kunakin vuotena. Ne maksetut, sillä tuotannon kasvusta johtuneella eläinyksikkökertoimella epäreilusti leikatut. Valitettavasti minun isännyyteni ei ulotu niin kauas että olisin omistani löytänyt vanhempia enkä sitten valitettavasti onnistunut mistään muualtakaan löytämään vanhimpia tietoja. Mutta kai tämä 10 vuoden luvutkin jotain kertovat.

Nyt jos minulla on ollut 200 ey sikala eli 2.600 teuraaksi per vuosi niinkuin olen viime aikoina laskeskellut. Niin "tukitappiota" on tullut 20.000 euroa. Tuo on pientä, se on vain noin sentti per lihakilo.

Mutta "omana aikanani" on ollut koko ajan sellainen tilanne että ollaan oltu korkeintaan samalla viivalla C1-alueen kanssa. Ensin samat investointituet, sitten investointitukien hakukielto. Ja kuten tuosta taulukosta nähdään niin tuotantotuissa ollaan oltu koko ajan pikkaisen perässä. Tuohon perään vuonna 2008 tuli tuissa takkiin vielä 4.200 euroa tuohon päälle.

Mutta kyllä tuon on kestänyt. Mutta se että joku täällä puhuu "perusteettomasta hyödystä" jolle ei löydy faktapohjaa ilmeisesti lainkaan niin se vähän korpeaa. Meillä päin sellaisia miehiä kutsutaan valehtelijoiksi.
Tuolla 42000 euron potilla on kovin vähän yhteyttä nykyiseen tuotantoon, setelit haisevat rahapajale, ei sianpaskalle. Jos tuotteesta ei saa katetta kuluille ja palkalle, kannattaa vaihtaa tuotantosuuntaa. Kotieläintilallisen statuksen voi säilyttää hankkimalla pari sh-heppaa,  kolme hehtaaria riittää laitumeksi ja kauroja saa ostettua pellot vuokranneelta himoviljelijältä.

Sianlihan tuotannon kasvun tai supistumisen ei pitäisi vaikuttaa tulevien vuosien tukitasoon .

Mutta jos oletetaan että kumpikin jatkaa tuotantoa nykyisen suuruisena? Kumpi mielestäsi mahtaa pärjätä paremmin? Vai eikö mielestäsi ole mitään eroa?
Ei kukaan voi sanoa että tuet 2014 ovat nolla.

Saman tulkinnan oli tehnyt perjantain MaaseudunTulevaisuudessa haastateltu B-alueen tuottaja. AB-tukihan oli poistuva siirtymäkauden tuki ja kun jokin poistuu niin se lakkaa olemasta ja jos rahasta puhutaan niin silloin lakkaava summa on nolla. AB-alueen tilanne on käsittääkseni tiedossa vuoteen 2013 asti. Se on viimeinen vuosi kun vielä maksetaan rippeitä tästä siirtymäkauden tuesta. Ja komission ja torjuntavoitot tuntien niin mitään sellaista joka edes yhtään tasapuolisesti korvaisi mitään ei ole tiedossa. Tuskin ainakaan komission kanssa pysyvää kotieläinyksikkötukea saadaan neuvoteltua. Sen verran monta torjuntavoittoa tullut että ei ole oikein uskottavuutta kun kokonaan uusia tukia yritetään läpi saada. Ja jos LFA eli pellon kautta aiot jotain kotieläintukea kanavoida niin sanonpa vaan että unohda koko juttu...
Sivuja: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 46