onko se ongelma että ei sulata ihan heti kaikkia nykyajan hapatuksia. Kun katsoo nykyisiä rakenteilla ja valmistuneita navetoita mitkä maksaa 10000 parsipaikkaa kohden ja on täynnä särkyvää tekniikkaa ja viellä kun on sattumoisin ostanut tällaisen toisenlaisen navetan niin tulee mieleen että ehkä kannattais kyseenalaistaa hyvin paljon suomalaista tapaa tuottaa maitoa.
olet kyllä harvinaisen oikeassa, mutta menossa samaan suuntaan kun yksittäisiä työvaiheita murehdit ennen kokonaisuuden hahmottamista.
Täysin oikeassa olet siinä, että lehmäpaikka ei saa maksaa 10t€ - kyllä. Nykypäivän hapatuksista osa laskee lehmäpaikan hintaa - osa nostaa. Yrittäjän vastuulle jää, mitä asioita haluaa apinoida omaansa. Myyjät kyllä myy tuotteitaan ja isännät laskee asiat kukin omalla tavallaan. jolloin saavat perusteltua hankinnan itselleen. Pohdiskelu, millä saadaan Suomessakin lehmäpaikka 5000€ tasolle on erittäin tervetullutta. Tanskassa ja Ruotsissa ollaan pitkään painittu heikon kannattavuuden kanssa, joten asioita on mietitty pitkään. Tanskalaiset on esimerkiksi tulleet siihen tulokseen, että robottilypsy nostaa aina lehmäpaikan hintaa - aperuokinta laskee.
Minusta ajatuksissasi on kaikkein huolestuttavinta, että sinua ei kiinnosta tehdä työtä navetan seinien sisällä. Tästä on turhan monta varoittavaa esimerkkiä ab-alueelta. (On myös niitä joista ei lehdissä ole kirjoitettu) Oma ajatukseni on päin vastainen - tehdään töitä navetan sisällä, jolloin isäntä(pari) keskittyy ydinbusinekseen, eli siihen mistä on suurimmat vastuut pankille ja suurin tulovirta kassaan. Ympärivuotisesti yhtä yrittäjää/työntekijää kohti voi olla 50-75 lypsylehmää lypsyjärjestelmästä riippumatta. Eli ajatuksissasi ollut kahden robon navetta kestää itsesi lisäksi yhden palkatun työntekijän, mutta mieluummin se saisi olla perheenjäsen.
Sen jälkeen on normimiehen tunnit on täynnä. Sitten pitää alkaa kysellä itseltään paljonko haluaa tehdä "ylitöitä" vuosittain. Pohdippa aivan ensiksi haluat tehdä elämässäsi.
Mulle antoi aikanaan neuvon yks sikamies, joka on osaomistajana 2400 emakon sikalassa ja kahdessa 3000lsp lihasikalassa. "Sikatalous on Suomessa kannattavaa bisnestä sillä edellytyksellä, että omistaja tykkää sikojen hoidosta". Sama pätenee maidontuotantoon....