Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: 1 ... 332 333 [334] 335 336 ... 352

Viestit - Petri

Pohjosessa eka sato vielä pahasti kesken >:(
Koillismaa näyttää säätietojen valossa tosi pahalta. Länsikairassa säilörehut on aikaa sitten jo purkissa, mutta heinänteon kanssa on kitkannut. 1 mm päivittäin kastelee karhot aika hyvin, mutta maahan asti ei vesi enää riitä... Nyt uskotaan, että tänään kaadettua saataisiin sunnuntaina kuivuriin.

Petri
Aikanaan, lähes neljännesvuosisata sitten lähdin harjuriksi saksankieliseen eurooppaan. T-centralissa Tukholmassa ostin Sternin (siis tämä saksalainen Hymyn ja Suomen kuvalehden ristisiitos), ajattelin, että verryttelen silloin kohtuullisessa ruosteessa ollutta lyhyttä lukiosaksaa. Lehdessä oli joku älykkyystesti, aika paljon kielellispainotteinen. Kun siitä irtosi Tukholma-Köpis -välillä "keskiarvoa parempi" tulos, niin en ole sittemmin pitänyt testaamista tarpeellisena...

Petri
Muistelisin että greten vai mikä se oli, löytyi
Grene taisi olla firma. Mv-agent voisi olla myös asiallinen lähde tällaiselle tarpeelle?

Petri
Kasvintuotanto / Vs: Heinän kuivuriin ajo?
: 15.07.08 - klo:12:47
Tuli sitten eilen kaadettua 3 ha, kun sekä Farmitin (Foreca), että Maastulin (Ilmatieteenlaitos) nettiennusteet siinä vaiheessa ennustelivat jonkinlaista poutaa.

Parin päivän seurannalla huomaa, että perättäisten päivien ennusteiden keskinäinen korrelaatio on huono. Eli tilanne "elää" koko ajan. Kolme hehtaaria saatiin vain kerran kastellen ajettua, toiset kolme jäi likoamaan, kun rupesi pyhäiltana satelemaan. Nyt koetetaan vielä pelastaa niitä loppuja. Lauantaina niitettyä kolmea hehtaaria en ole vielä liikauttanut kertaakaan - keskiviikoksi on monesta lähteestä (mukaanlukien smhi Ruotsin puolelta) luvattu vettä, joten ruvetaan pöyhimään niitä vasta sitten. Vajaat kymmenen hehtaaria on vielä korsiintumassa, eivät kuitenkaan homehdu.

Kaksi poutapäivää riittää kuivuriin ajoon, joten mielestäni en toivo aivan mahdottomia...

Petri
Riippuu aika monesta asiasta ...
Mikäli kyse on emolehmäpuolesta ja pohjois-suomesta, niin pienempikin karja on kannattava.
Toisaalta, peltojen määrä on kyllä yhtä tärkeä asia kuin eläinten määräkin.

Emoista en tiedä, mutta omaa lammasbisnestä varten kun laskettiin likviä, niin eläinmäärän lisääminen - samalla peltopinta-alalla - ei juurikaan lisännyt käteenjäävää määrää. Vaan jos nakattiin parikymmentä hehtaaria lisää (harjoitusmielessä laskentaa tehdessä), niin johan rupesi tuntipalkaa nousemaan. Eli kun tuet tulevat enimmäkseen pellon kautta (tulevaisuudessa mahdollisesti vielä enemmän?), niin kriteeriksi taitaa muodostua kohta se, millaista eläinmäärää varten on mielekästä virittää elämänsä sellaiseen ruotuun, että tulevat asiallisesti hoidettua?

Petri

PS. ja edellinen ei sisällä minkäänlaista kantaa siihen, mitä kautta ja millä lailla kotieläimiä pitävän viljelijän PITÄISI saada toimeentulonsa.
Ei kannata sitten tuo latailun aikana oikein paljon kipinöitä aiheuttaa, voi akuista tulla tuossa hommassa jonkin verran kaasua.
Joo, vetyräjähdys voi olla aika vaarallinen; paitsi ne sinkoilevat akunkuorenkappaleet, niin eritoten happoroiskeet ovat aito vaaran paikka.

Tai sitten traktorissa: itsellä pääsi viime kesänä akku tyhjenemään parin päivän seisokin aikana. Apuakun avulla kone käyntiin ja töihin. Siirtoajossa parin kilometrin päässä rupesin ihmettelemään moottorista nousevaa savua. Laturin päälle kertynyt pöly oli ruvennut kytemään kuumana käyvän laturin pinnalla, näyttäytyipä pieni tulitikunliekin kokoinen avotulikin muutaman tovin laturin päällä.

Petri
Tuo kokoviljasäilörehu vois olla harkinnan arvoinen!Mitä petri luulet onnistuisko kokovilja säilörehu teidän korkeudella itärajalla?
Mikä ettei? Siinä missä eteläisen ja keskeisen Suomen sadonmaksimoijat hakevat mahdollisimman myöhäistä ohra/vehnälajiketta tuohon coctailiin (suurempi satopotentiaali), niin pohjoisessa ei tarvitse venyttää lajikkeella kasvuaikaa; joku Vilja-Suomen valtalajike sopii ihan hyvin. Tämä sen vuoksi, että saa ajoissa korjattua niin, että alle kylvetty nurmi ehtii vahvistua talvea varten tarpeeksi. Ja voi odotella sitä roudan sulamistakin keväällä ihan rauhassa, ei tarvi mennä rypemään...

Petri
No eikös noilta uudistetuilta aloilta tule viljaa->olkea?
Vihantavilja? Kokoviljasäilörehu?

Petri
Nythän on ehdotettu uutta tasaverolakia Suomeenkin.

Sopivasti valittu perusvähennys tekee mallista muuten aika selkeän ja vielä sosiaalisesti oikeudenmukaisenkin. Eli vaikka alle 15 kiloeuron tuloista ei mitään veroa ja siitä ylöspäin tasaisesti. Ja tuosta alle 15 kiloeuron tuloista maksetaan negatiivista veroa eli veronpalautusta, niin perustulokin on järjestetty.

Petri
Lainaus
Kannattaisi käydä siellä muualla myös ilman viisastenkiviä. Saisit vähän perspektiiviä asioihin.
Tutustu BAT periaatteeseen.

No vähän on tullut työskenneltyä muuallakin... BAT on tuttu juttu ja siitä pitäisi markkinoida ja lainsäädännöllä myös tehokkaammin velvoittaa. Ja parempaanhan emme voi, kuin parasta käytettävissä olevaa. Nyt.

Tekniikan kehittyminen on ollut huikeaa, mutta olen hieman skeptinen, että se ratkaisisi asioita (tarpeeksi). Siksi mielestäni nuo peräänkuuluttamani "sosiaaliset innovaatiot" tai muut kulttuurinmuutokset ovat myös tarpeellisia. Nykyinen elämänmenommekaan ei ole syntynyt tyhjästä ja sisältää monia sellaisia piirteitä, jota vaikkapa kolmekymmentä vuotta sitten ei välttämättä osattu kuvitella.

Petri
Mites valkuaissato herne vs härkäpapu per hehtaari? Siis siinä tapauksessa, että kummatkin puitaisiin... Mites viljelyvarmuus?
Valkuaissato on härkäpavun puolella. Viljelyvarmuus on vähän eri asioista koostuva. Herne lyhemmällä kasvuajallaan on vahvoilla, myöskään harmaahome ei ole ongelma. Rikkaruohottuminen ja lakoherkkyys taas herneelle miinusta. Härkäpapu eteläisen Suomen mikroilmastoltaan hyvillä kasvupaikoilla (ja ilmeisesti myös "jäykähkö" maalaji, siis ei hikevä auttaa tuleentumista) pysyy pystyssä eikä ole arka rikkakasveille, mutta riskinä tuo kylmä kasvukausi ja märkänä vuonna harmaahome.

Keski-Euroopassa, jossa kasvukautta riittää, hernettä ei käytännössä viljellä puitavaksi rehuksi vaan valkuainen otetaan härkäpavulla - missä sitten kasvukausi ei riitä soijalle. Lupiineja jossain itäisen euroopan karkeilla karuilla hiekkamailla, mutta se on jo toinen tarina.

Petri
Jos tämä öljyn hinnan nousu on pysyvää ja tuloerojen kasvu jatkuu, tulee viiveellä aika pian elintason lasku suurimmalle osalle kansasta.   

Eikun kuvioiden on muututtava radikaalisti, kuten tuossa ylhäällä jo motivointiinkin. Itse tietysti asun vain 17 km keskustasta kantatien varrella, joten joukkoliikenteelle on jotain edellytyksiä. Mutta silti elämäntapa on paljolti tuota maitopurkin autoiluttamista, suorasähkölämmitystä jne. Myös asuinväljyys on ihan toista kuin takavuosikymmeninä. Ja viiskytluvun seitsämänkymmenen maidonlähettäjän sijaan on kaksi.

Aika entinen ei koskaan enää palaa, se on selvä. Mutta tekniikan kehittymisen lisäksi tarvitaan kyllä näitä "sosiaalisia innovaatioita", tapoja muuttaa elämäntapaamme ja toimintaamme niin, ettei kaupunkimaista elämäntapaa tuoda tänne maalle. Eikä maaseudun väljyyttä viedä kaupunkiin, molemmat ovat ekologisesti tosi kalliita juttuja.

Ei minullakaan ole mitään viisastenkiveä; jos olisi, olisin ehkä ihan jossain muualla. Mutta muutoksen tarpeen kieltäminen ja saavutetuista eduista kiinnipitäminen on varma tapa järjestää lisää ongelmia.
Nykyiset puinnin ehdoilla jalostetut herneet ovat niin vähäisiä etti niistä juuri massaa kerry.
...härkäpapu veti ruskeaksi heinäkuussa, ilmeisesti joku sienitauti.

Joo, herneissä on ihan eri lajikkeet joita puidaan tai korjataan kokonaisena.

Härkäpapu on harmaahomeenarka. Siksi ainakin oppaiden mukaan sitä ei pitäisi kylvää puhdaskasvustona vaan seoksena kauran kanssa. Ja papu ei sillä lailla kärsi viljan varjostuksesta kuin herne eli kolmannes kauraa joukkoon, niin pysyy terveempänä, ei välttämättä täysin terveenä sittenkään.

Ja härkäpapu puitavaksi on eteläinen kasvi. Vaikka pohjoisin tuntemani menestyksellä härkäpapua viljelevä on kylläkin P-Karjalassa, mutta onkin jäykät hiesumaat aivan Saimaan rannalla, pienilmasto on juuri näitä Liperin vehnämyllyn kantakäyttäjien lämpöjä.... Seuraavat tuntemani menestyvät härkäpavun viljelijät ovatkin Loimaa-Yläne -seudulla.

Petri
Odottelen isompaa näyttöä.

Joo, isompinäyttöinen on tulossa. Mutta jos nakkisormet vain taipuvat pikkunäppikseen, niin kiinnostaa kyllä itseäkin. Se isompi näyttö riittää teksti/numerohommiin ihan hyvin, kiintolevyttömyys ja Linux (joka sekin pitäisi opiskella sitten) antaisivat olettaa huoletonta toimintaa. Saas sitten nähdä, tuleeko näiden isompien mallien hinnat niin lähelle perushalpisläppäreitä, että ulkoisen DVD-aseman ostaminen nostaa hinnat päikseen?

Petri
Vapaa sana / Vs: Taksi auto tuki
: 26.06.08 - klo:17:40

Eiköhän kustanneta tukijuiselle C-2 viljelijöiden rahoilla oma taksi pirssi niin rajussa nousussa on taksi maksut ei tartteis aina valittaa kuinkahuonosti menee ;D
Mutta tuo on jo vanha juttu; Nätti-Jussillakin oli aina vähintään kolme. Ainakin lakille, repulle ja sitten Nätille itselleen. Emmä palaa vanhoihin aikoihin, etteenpäin on mentävä...

Petri
Sivuja: 1 ... 332 333 [334] 335 336 ... 352