Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Rehun sulavuus ja kuitupitoisuus  (Luettu 21503 kertaa)

Shrek

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1911
  • Quidquid Latine dictum sit, altum videtur
Vs: Rehun sulavuus ja kuitupitoisuus
Ennusteen mukaan olisi kevätsadon d-arvon pitänyt olla 73, totuus on 68. Valkuaista on 13.2% vaikka korjuuajankohta oli aika aikainen. Ruokonata ei taida olla sittenkään niin kauhean hyvä kasvi.  :-[

Minulla on lisäksi seoksessa puna-apilaa.
"Ajatelkaapa niitä kaikkia Fordin omistajia jotka eräänä päivänä haluavat oikean auton..."
 John Dodge, 1914

http://www.youtube.com/watch?v=vVXIK1xCRpY
http://www.youtube.com/watch?v=FMUf2qmSzvE

merheres

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 668
Vs: Rehun sulavuus ja kuitupitoisuus
Toi ruokonata on hyvä lisä, timotei-nurminata seokseen. Vaikka viimekesä oli kuiva, mulla sato 2 korjuulla oli n.9500ry/ha, d-arvot 68-70. Erillisruokintaan siis käypästä tavaraa. 8)

mah

  • Vieras
Vs: Rehun sulavuus ja kuitupitoisuus
Liki 40000 kg tuoresatoa? Sano nyt viälä että ilman lisätyppeä... ;D

JoHaRa

  • Vieras
Vs: Rehun sulavuus ja kuitupitoisuus
Toi ruokonata on hyvä lisä, timotei-nurminata seokseen. Vaikka viimekesä oli kuiva, mulla sato 2 korjuulla oli n.9500ry/ha, d-arvot 68-70. Erillisruokintaan siis käypästä tavaraa. 8)

Minä uskon tuon. Kun olin tutkimustöissä, niin paras timotein kertaniiton sato oli 12 000 kuiva-ainetta/ha. Ruokonata on satoisa, mutta vielä sen käyttöä tullaan rajoittamaan ruokinnallisista syistä...

Adam Smith

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 10972
  • Gee!!
Vs: Rehun sulavuus ja kuitupitoisuus
Ruokonadan sulavuuteen vaikuttaa eniten lajike. Kotimaisesta Retusta pitää pysyä kaukana, Kora on huomattavasti sulavampaa eikä tee nahkaa lehteen heti saappaankorkusena. Kaveriksi timoteita, apilaa ja englanninraiheinää niin nousee sulavuus. Meillä pääsääntöisesti sulavuus yli 73, loistavaa tavaraa syöttää kokoviljan kanssa. Ilman kokoviljaa syönti nousee taivaisiin, muttei muutu maidoksi.

NDF-viisastelu ei aina tunnu toimivan appeella. Vaikka prosentit riittäisi, pureskeltavaa ei ole tarpeeksi. Vehnän tai rypsin olki tekee silloin gutaa, muutama sata grammaa per lehmä päivässä.

Joharalla hyvä nyrkkisääntö tuon ndf:n vaikutuksesta väkirehumäärään. Sen voi kääntää niin, että mitä alempi ndf:n osuus nurmirehussa on, sen enemmän siinä on energiaa (ja valkuaista, jos lannoituksessa onnisti)
                   
*****ilu on jokamiehenoikeus ja syytteen saa vasta se joka lyö.

arzyboy

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 4314
  • Autetaan miestä mäessä...
Vs: Rehun sulavuus ja kuitupitoisuus
Hyvä että saatiin taas kerran oikeaa asiaa keskustelupalstalle. Itsellä ongelmana (tai siis lehmien ruokinnassa) alhainen valkuaispitoisuus säiliksessä. Satoa tuli hyvin ja sulavuudet ok pääsääntöisesti. Pääosin timoteita nurmissa. Lannoituksen ajankohdalla voisi olla merkitystä. Kevätlannoitus hoitui pääsääntöisesti kemiallisilla ja tehtiin toukokuun ensimmäisinä päivinä. Pakko lannoittaa heti alku keväästä, kun näissä karkeissa maissa suuri vaara että kuivuus vie lannoitteesta tehon. Todennäköisesti typpeä ei riitä sitten enää valkuaisen tuottamiseen - massaa tulee kylläkin. Lietteestäkään ei vielä saa apua lannoitukseen, kun on kuivalantajärjestelmä. Rainadassa oli korkeammat valkuaispitoisuudet, mutta maistuvuus on aika heikkoa ja tuoksu hieman ihmeellinen.

Ensi kesänä paremmalla onnella ::)

JoHaRa

  • Vieras
Vs: Rehun sulavuus ja kuitupitoisuus
Juu, Adam.. Tuo Retu on parempi energiakasvina kuin rehuna. Korakin taitaa olla alunperin jalostettu paperin raaka-aineeksi joskus 90-luvun alussa.

Lehmä kaipaa pureskeltavaa ja NDF ei sitä puolta mittaa. Rehu täytyy nähdä ja sitä täytyy koskettaa jotta sen vaikutuksen tietää. Rypsinolki on kieltämättä komeaa tavaraa, harmi että omat tuli kynnettyä maan sisään  >:(

Hemmo P

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 34
  • Pidetään ikävää niin sielu tyydyttyy
Vs: Rehun sulavuus ja kuitupitoisuus
Toi ruokonata on hyvä lisä, timotei-nurminata seokseen. Vaikka viimekesä oli kuiva, mulla sato 2 korjuulla oli n.9500ry/ha, d-arvot 68-70. Erillisruokintaan siis käypästä tavaraa. 8)

Minä uskon tuon. Kun olin tutkimustöissä, niin paras timotein kertaniiton sato oli 12 000 kuiva-ainetta/ha. Ruokonata on satoisa, mutta vielä sen käyttöä tullaan rajoittamaan ruokinnallisista syistä...
Äläppä pihtaa tietoa!! Mikä mättää ruokonadassa ruokinnassa ?
Meillä uudistettu nurmet timotei/ruokonata/nurminataseoksella ja nyt vanhemmissa nurmissa valtalajina ruokonata. Niinkun täällä on todisteltu, satoa tulee mutta laatupuoli hukassa myös meillä.
Perskules, valitsinko taas väärin !
*****ilu on taitolaji

Maalaispoika

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2644
  • Nothing runs like a deere
Vs: Rehun sulavuus ja kuitupitoisuus
Kyllä meillä taas on timotei-ruokonata seoksen laatu ihan ok, mutta sato jäi tänä vuonna huonoksi kuivuudesta johtuen. D-arvo 72, raakavalkuainen 15,8 , NDF 50,1 , sokeri 101 kakkossadon siilosta. Maitoa ei vain meinaa irrota, toivottavasti tuleva tuoreleike auttaa asiaan.
Sääliä saa pyytämättäki, kateus pitää ansaata.

JoHaRa

  • Vieras
Vs: Rehun sulavuus ja kuitupitoisuus
Minusta ruokonadan tuotantovaikutus ei ole yhtä hyvä kuin perinteisillä nurmiheinälajeilla. Jos ruokonataa on seoksessa vähän niin onhan se tietysti satomäärää nostava kasvi ainakin kuivina vuosina. Eli varmaan hyvä ja perusteltu lisä jos kaipaa suuria satoja.

Suuri sato on siilossa komea. Typpi muuttuu raakavalkuaiseksi kertoimella 6,25. Eli vaikka 100 kiloa typpeä on siis 625 kiloa raaka-valkuaista. Jos satoa tulee kerralla vaikka 5000 kgka -> Raakavalkuaisprosentti on 12,5 ilman säilöntätappioita. Osa ruokonadan vaikeudesta piilee ehkä tässä? Se kasvaa höttöä muita kasveja enemmän. Tavara on siis sisältä laihempaa.

Ruokonadan D-arvo ja energiapitoisuus ovat yleensä muita nurmikasveja heikompia. Jos ruokintaa vedetään tiukalle ja halutaan matalampi väkirehuprosentti, niin säilörehun ry-arvo on oleellisen tärkeä. Tämä lienee osittain matemaattista kikkailua, mutta ruokonatasäilörehulle lasketaan automaattisesti vähän kalliimpi ruokinta. Siis johtuen näistä arvoista.

Mutta olen nähnyt tietysti hyviäkin ruokonata-analyysejä!!! Mutta en ole varma miten totuudenmukaisia ne ovat... Artturi-analyysi on edullinen, mutta osa sen luvuista on arvioita. En usko että ruokonataa arvioidaan ko. analyysissä oikein perustein, koska se rinnastetaan muihin heiniin.

Näihon kommentteihin vaikuttavat tietysti omat mielipiteeni. Minulla ei siis ole asiasta murskaavaa tietoa, pikemmin vain kokemusta laskennasta ja seurannasta. En pidä ruokonadasta. Se kasvaa kuin hipin tukka, jakaus keskellä ja latvat takuissa (En pidä myöskään hipeistä). Ruokonata lamoaa ja kasvaa halutessaan pitkin maata. Lehdet voivat maata maassa ja mädäntyä jo kasvun aikana. Jos tarkka (?) isäntä niittää ja karhottaa rajusti niin rehuun nousee ties mitä sontaa.

Mutta on meillä itselläkin ruokonataa pelloilla  ;D Emolehmille, niille se on ihan ok.

Mutta Maalaispoika! Tuosta tuoreleikkeestä... Tarvitset ruokintaasi pitkää ja karkeaa tavaraa. Tuossa säiliksessä ei sitä ole. Tuoreleike voi jotain siellä tietysti vaikuttaa,

sjk

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1784
Vs: Rehun sulavuus ja kuitupitoisuus
On näköjään virinny ruokonatakeskustelu.No täällä pohjoisessa sen kanssa ei ole ongelmia,kun nuo maat ei juuri muuta kasva kuin timoteita ja vaivaiskoivua.Rehun kuitupitoisuuden nostossa on se ongelma,että on kyse suuresta rehumassasta,pieni ripsaus sitä ja tätä,ei paljon paina,olki on hyvä.Tiedän apetiloja täältäpäin,jotka tekevät rehun todella nuorena ja lisäävät olkia reilusti vaunuun.Kaippa tuo toimii ja elukat vielä syävät tuota,kun kerran ovat tehneet noin vuosia.Hyvä sulavuus ja korkea valkuaispitoisuus on huono yhdistelmä,siinä on herkästi PVT katossa.Liiasta on vaikeampi ottaa pois,kuin antaa se valkuaislisä.Valkuainen on kallista,kyllä,mutta aika myös.Tuohonko lisätään vielä kuidun puute niin soppa on valmis.Hyvään säilörehuun kannattaa pyrkiä,mutta kohtuus kannnattaa pitää mielessä!Uskokaa pois olen pyrkinyt aina parempaan ja mennyt yli,nyt tiedän että maanpäällä voi olla helvetti!

JoHaRa

  • Vieras
Vs: Rehun sulavuus ja kuitupitoisuus
Liian korkea D aiheuttaa enemmän ongelmia kuin alhainen. Pahin tilanne on tietysti todella huonosti sulava säilis jota on varastossa kahden vuoden tarve.

Shrek

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1911
  • Quidquid Latine dictum sit, altum videtur
Vs: Rehun sulavuus ja kuitupitoisuus
Pahin tilanne on tietysti todella huonosti sulava säilis jota on varastossa kahden vuoden tarve.

Bingo  ::) :-[
"Ajatelkaapa niitä kaikkia Fordin omistajia jotka eräänä päivänä haluavat oikean auton..."
 John Dodge, 1914

http://www.youtube.com/watch?v=vVXIK1xCRpY
http://www.youtube.com/watch?v=FMUf2qmSzvE

Maalaispoika

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2644
  • Nothing runs like a deere
Vs: Rehun sulavuus ja kuitupitoisuus
Mutta Maalaispoika! Tuosta tuoreleikkeestä... Tarvitset ruokintaasi pitkää ja karkeaa tavaraa. Tuossa säiliksessä ei sitä ole. Tuoreleike voi jotain siellä tietysti vaikuttaa,

Seoksessa on olkea mukana kuitua antamassa. Edellisen kerran tuoreleikettä on ollut viisi vuotta sitten, siitä on vain jäänyt mieleen, että silloin lehmät lypsivät hyvin. Nyt leikettä tilattiin säilörehun vähyyden takia.
Sääliä saa pyytämättäki, kateus pitää ansaata.

ravenlord

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1648
Vs: Rehun sulavuus ja kuitupitoisuus
"Timoteilajikkeista Iki, Tuure ja Nuutti tuottavat sulavuudeltaan parasta ensimmäisessä nitossa. Sulavuudeltaan heikompien lajikkeiden, Rigelin ja Grinstadin, sulavuus 2% yksikköä heikompi.."

http://www.mtt.fi/maaseuduntiede/pdf/mtt-mt-v66n01s10a.pdf


Ja iki pudottaa D-arvoaan kaikkista nopeimmin. Arvo putoaa romahtamalla, muiden liukuessa alaspäin..  Tämmöstä väittivät nurmikoulutuksessa menneninä vuosia.
Asiaan kuin asiaan, asiaton vastaus :)