Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: 1 [2]

Viestit - Milkman

Olisin kiinnostunut tietämään onko robotti tilojen lehmien tulehdusten määrä kuinka paljon laskenut kun lypsy tapahtuu useammin kuin kaksi kertaa päivässä. Miten robotti käyttäytyy jos yhdestä neljänneksestä ei laske maitoa ollenkaa joskus käy niin .

Meillä miltei kokonaan holsteinkarja (joukossa 2 sk ja 4 aylehmää) ja roboajan on tuotettu E luokan maitoa, kuten ennenkin. Joku tulehdus on vuosittain joita hoidetaan, ja joitain neljänneksiä on umpeutettu, niistä tuskin kukaan pääsee eroon kokonaan oli systeemi mikä tahansa. Robolle siirrettiin aika paljon ut-tulehduslehmiä, joten siitä on tilanne vain parantunut. 

Jos neljänneksestä ei tule maitoa niin lypsyhän epäonnistuu. Robo yrittää usemman kerran, ja jos maitoa ei yksinkertaisesti tule niin lehmä pääsee pois robolta. Yksi lehmä on ollut koko roboaikana jolla oli yksi neljännes niin älyttömän tiukka ettei siitä saanut robo maitoa ollenkaan, (enkä minäkään kunnolla edes käsin kiskomalla) ko neljännes umpeutettiin.

Täälä 2 punaista, kaksi samanväristä kait vielä tulossa.
robotti monttu on hyvä kun:
-lypsyn ja pesun seuraaminen on mielestäni tärkeää, jopa pakollista tehdä se "raportti"
-karvoja poistettaessa ei tarvii ryömiä lehmän alle
- jos tarvii käsikäytöllä lypsää

ja keskusteluun mihin mikäkin robotti pystyy en viitsi kommentoida.Painotan käykää katsomassa tiloilla mihin koneet pystyy.

Meillä poistetaan karvat aina joko parsissa tai sitten käyn niitä läpi ruokintapöydän puolella kun lehmät syövät. Haluan käyttää roboa siihen mihin se on hankittukin eli lypsyyn ja hoitoparret on sitten tuossa robon vieressä. Käsikäytöllä lypsystä kirjoitinkin mieleipiteeni jo tuohon aikaisempaan tekstiin.

Minusta taas on tärkeää että robotilalliset viitsisivät kommentoida siihenkin mihin robot pystyy, ja kertovat omia näkemyksiään vaikka hiukan provosoidenkin.  ;) Tuskin kukaan vain näiden keskustelupalstojen kirjoitusten takia omiaan valitsee, mutta kyllä näistä aina jotain tietoa kuitenkin saa.

Olen samaa mieltä kanssasi että ehdottomasti kannattaa käydä katsomassa mihin ne koneet pystyy, samalla kannattaa kysellä esim.toimintakatkoista kuinka pitkiä katkoja voi tulla ja miten sinä aikana toimitaan (joka tilalla varmaan hiukan erilaiset tavat) lypsetäänkö kaikki lehmät robolla (myös lääkityt ja poikineet ja syy jos ei lypsetä) paljonko on käsinkiinnitettäviä ja avustettavia ja mistä syystä ja kuinka täynnä robotti on (vertailuja on helpompi tehdä mm.liikenteen suhteen kun tietää onko robo täynnä vaiko ei)

Niin ja meillä on käynytkin vierailijoita ja saa tulla jatkossakin katsomaan millaisia utareita robo meillä lypsää, olen joitain kuvia laittanut kotisivuillekin näkyville. :)
Omasta mielestäni päivittäisen työn kannalta on erittäin tärkeää että robo tosiaan lypsää kaikki lehmät, myös ristitissit, pöhöttyneet lyhytvetimiset ja eturaskaat utareet. 20cm:n maavaroihin tuskin kukaan pyrkii tai on tyytyväinen karjanjalostuksessa, ilman robottilypsyäkin sellaiset poistuvat karjoista nopeaan tahtiin vedinpolkemien tai utaretulehdusten takia.
Kannattaa miettiä kumpia karjassa on enemmän ja kumpi on tärkeämpi ryhmä omassa karjassaan: 20cm maavaroilla varustetut vanhat lehmät vaiko eturaskaat, lyhytvetimiset, ristitissit yleensä nuoret lehmät? 

En minäkään ymmärrä mitä sillä montulla tehdään robolla? Robotti on automaattinen lypsyjärjestelmä eikä mikään yhden miehen lypsyasema joka vaatii lypsymontun ergonomisen työasennon takia. ;D Jos haluaa lypsää käsin lehmiä niin se on helpompaa lypsyasemalla tai parressa. ;)
Oikeasti, jos niitä käsinkiinnitettäviä on vaikka vain 1kpl, (kuten meillä on)  se tietää sitä että siellä navetassa on edelleen käytävä säännöllisiin kellonaikoihin lypsämässä, ja jos se käsinkiinnitettävä on kovin suuri maitoinen niin sehän pitäisi oikeastaan lypsää 3 kertaa päivässä... Yksi robon mukavuuksia on juuri se ettei navetta ajat ole niin tarkkaan kelloon sidottuja, joten ei kannata hankkia käsinlypsettäviä.
 

Kyllä niitä ryhmäkikkailijoita on. ;) Niitäkin on jotka pitävät joka nurkassa jotakin omaa herkkua juuri tietylle lehmälle, että saatais sille oikein hyvät lukemat ja sitte maireana hymyyllähän johonaki rehufirman mainokses, jotta ihan iliman mitää ylimääräästä vaivaa tuli tuostaki satatonnari. ;)
Ihan kokemuksesta tiedän kun ostettiin jokunen vuosi sitten sellaiselta tilalta pari hiehoa.

Niinhän niitä taitaa olla, myönsihän Apemieskin että eräällä tavalla "kikkailee" pitämällä toisella robolla mustat ja toisella ruskeat. ;D Uskon kuitenkin että Apemies pitää rodut erillään lähinnä mielenkiinnosta nähdä niiden rotukohtaisia eroja, enkä epäile yhtään että hän oikeasti "kikkailee" ja koittaa saada vemssilleen ennätystuloksia.

Tässä lypsetyssä ennätystuloksessa tiedän että mitään eläinten siirtelyä ei ole tehty,ja senhän näkis useamman lelyn tilalla tiedostoistakin onko samat eläimet olleet koko ajan samalla robolla.

Missä ne suomalaiset tilat on, jokka on lypsänyt yhdellä robotilla yli 900 tonnia vuodes. Mitä helekkarin itua on hokia ,jotta, jos, ja, kun, ja eläinaineksella yms ....  ilman ajamisia, ruokintaongelmia, tiinehtyvyysongelmia, jalkavaivoja,kaikenlaisia tulehduksia...  Jos "jos" sanaa ei olisi lehmätkin  suorastaan lentäis robottiin ;) ;) ;) ;) ;) ;D
Menöö meirän raktorikin vajaata sataa!  ;)

900tonnia on täysin mahdollinen A3:lle koska tällä hetkellä on lypsetty jo 860tonnia. Puuttuvaan 40tonniin tarvitaan 4kpl 10tonnin lypsäviä lehmiä tai 3,33kpl 12tonnia lypsäviä lehmiä. ;)

Mutta jos jossittelu kovasti vaivaa niin voin jättää tuon 900tonnista puhumisen, koska toi 860tonniakin on ihan huipputulos;D ;D ;D

***Mä olen niin vaatimaton, että mulle riittää tieto, että molemmilla merkeillä on tuotettu suomalaisella normieläinaineksella yli 700 000 kg maitoa vuodessa ilman sen kummenpia poppaskonsteja. Eli hyvällä eläinaineksella päästää molemmilla merkeillä yli 800 000 kilon vuosituotoksiin. Se on hyvä se :)

Jos tämä tila olis useamman robon tila, ja olisivat halunneet vain tehtailla ennätyksiä niiin miksi eivät olisi sitten käyttäneet sun vippaskonstiasi eli kaikki holsteinit saman robon taakse?  ??? Kun juuri sanoin että A3 pystyisi lypsämään hyvällä holsteinaineksella yli 900tonnia.
Enkä sitä paitsi usko että eläinten siirtely ryhmästä toiseen isossa yksikössä onnistuu niitä ainakaan heruttelemaan lisää. Siirto tutusta ryhmästä ja tutulta robolta pois on iso muutos lehmän elämässä vaikkei sesitä olisi ihmiselle. (en edelleenkään usko että kellään on aikaa siirrellä eläimiä koko vuotta)
Ei millään pahalla, mutta eikös se a2 ole jo NIIN vanahaa tekniikkaa, että! Ei viittis millään heti valamihiksi vanhaa ostaa. Kyllä robotin pitää olla käsivarrellinen... ainakin mun mielestä.

Vanhaa ja luotettavaa tekniikkaa. ;)

Eikös sun karjaaines ole todella hyvä. Kaikenmaailman ulkomaantuonteja yms yms. ja näyttelyissä esillä. Meidän elukkoja esitellähän pääasias siementäjälle ja eläinlääkärille! ja Lauhaluoma antaa viimmeesen arvosanan!  ;D

Ulkomaan tuonnit tai näyttelyeläimet eivät ole itsestään selvästi aina hyviä robolehmiä. ;)
Tällä karja-aineksella tarkoitin sitä että joukossa on edelleen paljon täyte eläimiksi navettaan hankittuja lehmiä, lisäksi porukassa on (liian paljon) hidaslypsyisiä edelleenkin. Eli siis tällä aineksella olen ihan tyytyväinen tuohon 700tonniin. :D
***Noihin "ennätys"tuloksiin on aivan turha kiinnittää liian suurta huomiota. Usein ne on tehty isommissa karjoissa, joissa yhdelle robolle on helppo valikoida ne nopeimmat ja korkeatuottoisimmat lehmät sekä kierrättää lehmiä siten, että yhdellä robolla on aina huipputuotokses olevia.

Kannattaisko sun mielestä sitten kiinnittää huomiota tälläisiin ennätystuloksiin jos ne olis vemssillä tehty?  ;D ;)
Musta tälläiset tulokset on tosi kiinnostavia, varsinkin tässä suuruusluokassa, ja antavat varmasti jotain suuntaa ainakin niille ketkä miettivät kannattaako roboa yleensäkään laittaa uuteen navettaan.

Minä en jaksa uskoa että edes isoissa yksiköissä joissa on työväkeä,kukaan viitsii ja jaksaa tehdä tuollaista ylimääräistä työtä lehmien siirtelyssä koko vuoden vain siksi että sais yhdelle robolle huipputuotoksen. Luulisin että varsinkin isoissa yksiköissä on riittävästi töitä muutoinkin.

Ok, olen kuullut tunninkin katkosta vemssin pesujen aikana. Ja tunti on paljon kun robo alkaa olla täys.  ::)
Niin... onko nuo "elinikäis" tuotoksia (900 tn)?

 ;D n.860 000 kiloa maitoa yhdellä robolla lypsettynä vuodessa.
;D ;) kummasti tulee agronettiinki eloa, ku joku keksii kysyä roboteista jotain viisasta  :P ;D

Vajaan kuukauden kokemuksella robotista luulisin, että tuo 700 000 litraa vuodessa on ihan saavutettavissa, mikäli karja-aines pysyy nykyisen laisena. Keskivirtaukset, ruokinta ja liikenne navetassa kun on kunnossa, niin 70 lehmää ei luultavasti oo mikään ongelma ainakaan A3:lle. Luultavasti ei muillekaan härveleille, mutta niistä nyt ei oo kokemusta sitäkään vähää kuin tästä lelusta.

Jos meidän museomalli lypsi tuon 700tn, niin se on ihan helposti sullakin saavutettavissa.
Ja onhan A3 jo lypsänyt Suomessa jo reilusti yli 800tn vuodessa.
Hyvällä holsteinkarjalla A3 pystynee lypsämään 900tn,ylikin. :)

muoks,kirjoitusvihreet oikaistu..
Meillä on pufferitankki joten lypsy sujuu koko ajan kun tankki pesee.

Apemieheltä kysyisin kokonaispesu aikaa robo+tankki, eli kuinka kauan lypsy on katkolla pesujen ajan?
Jos sulla on oikein useampi käytetty vms tai A3 tiedossa niin laitas mulle vaikka yv:tä. A2 en huoli millään.
Ei se vemssin päivitys nyt mikään mahdoton hinta ole hyötyyn ja mahdollisuuksiin nähden.

Miksi et huolisi A2?
A2:n museomalli on lypsänyt meillä nyt 2,5 vuotta. Viime vuonna lypsettiin yli 700tn, johon olen jo ihan tyytyväinen tällä karja aineksella.  :)
Sivuja: 1 [2]