Onko niistä kuorista oikeasti niin paljon haittaa?
Ainakin silloin on jos jyvä on jäänyt suht ehkäksi tai täysin ehjäksi. Kaurankin kuori taitaa olla sen sortin kuitua ettei siitä märehtijäkään saa oikein muuta irti kuin vatsan- ja suolistontäytettä.
Eikös märehtijät syö saman ruuan niin moneen kertaan, että se muuttuu lopulta paskaksi, oli se eväs mitä hyvänsä?
Se että kuoret häviävät näkyvistä ja muuttuvat paskaksi ei tarkoita sitä, että elukka tai sen suoliston mikrobit olisivat saaneet niistä jotain ravintoa irti. Ne vaan hienoontuvat pienemmiksi ja katoavat näkyvistä. Samaan tapaan kuin jos jauhaisi ihan oikeasti kokonaisia vehnänjyviä vaikkapa pullajauhoiksi. Ei niissäkään "kuoret" näy. Väri olisi kyllä eri kuin oikeissa pullajauhoissa.
Kuoren energia-arvo on surkea ja se vie mahasta vain tilaa.. kauran ytimen energia-arvo on peräti 14 Mj/kgka ja se on paljon se.
sori, jankkaan vielä vähän. Jos ollaan aperuokinnassa niin ymmärtääkseni reseptiin kuuluu ydinpolttoaineiden (D> 700 säilis ja väkirehut) lisäksi myös kuituisempaa jarrua, ettei solahda liian nopeasti suolistosta läpi? Vai olenko ihan väärässä? Jos en ole, niin onko kauran kuoressa jotain, joka tekee sen soveltumattomaksi tähän?
Itse katselen tietty täältä marginaalista eli lampaan näkökulmasta. Päkätit pureskelevat kokonaisenkin kauran sen verran tehokkaasti että hyötyyn tulee. Jos kauran kanssa kompensoin vähän isommalla väkirehuprosentilla, niin tappioksi jää vain se, että tyhjän kuoren osuudenkin olisi voinut täyttää säiliksellä? Pohdin mielessäni, että monenkohan prosentin tappio tulee verrattuna maksimaalisen väkevään ruokintaan? Ja kompensoiko sitä tarpeeksi kauran tuoma monimuotoisuuden lisäys tuolla peltopuolella. Tällaisia luomupörriäisen miettettä...
Kyl sen eron huomaa.
Tässä on tietty oleellista sekin, että kauran laatu ja jauhatustulos vaihtelee enemmän kuin muilla viljoilla. "Littaantumattomien" ja tyhjien jyvien osuus on suurempi. Toi yhdistettynä matalampaan energia-arvoon aiheuttaa lehmiin energiavajeen, kun lehmien energiatase on muutenkin negatiivinen 100-120 päivää poikimisesta.
Tää sit aiheuttaa maitomäärän putoamisen, n. 1500-2000kg/laktaatio.
Näin keskimääräisellä säilörehulla siis.