Siis ennemmin perstuntumalla?
Lehmähän ei määräänsä enempää lypsä joten miksi turhaan pyöräyttää kuntoluokitusta roimasti kolmen yli ja muutattaa seosta hukkalämmöksi ja lannaksi jonka levitys taasen lisää kustannusta? Viimeisten litrojen kirittäminenhän tunnetusti ottaa eniten voimia sekä rasittaa lehmää.
***Ei suinkaan perstuntumalla vaan oikeilla suhteilla kuten kirjoitin. Aperuokintaan ei kuulu ajatusmalli, jossa kerrotaan lehmälle, että kun lypsät 35 kiloa, niin syöt tämän verran ja sitten STOP.
Kun seos on laadittu suhteiltaan optimaaliseksi, saa lehmä syödä sitä kykynsä mukaan ja lypsää sen edellyttämällä tavalla. Loppulypsykaudella lehmä vähentää luonnostaan syöntiä, kun energiatarve laskee. Oikealla energia/valkuaissuhteella lehmistä ei tarvitse repiä viimeisiä litroja lypsykäyrän alkupäässä vaan käyrä loivenee ja jatkuu pitempään. Samalla maidon pitoisuudet nousevat loppulypsukaudelle eikä kuntoluokka nouse siten kuten voisi vapaalla ruokinnalla odottaa. Toki yksilöitä on mukana, jotka rasvoittuvat, oli ruokinta/suunnittelu sitten ihan miten onnistunutta tahansa.