Suomessa on pari täkäläisittäin suht uutta kotieläintuotantomuotoa: Broilerintuotanto ja Emolehmätuotanto. Broilertuotanto on kehittynyt markkinaehtoisesti. Ja emolehmätuotanto taas enemmän tukipolitiikan kautta.
Siis marginaalisesti molempia on ollut 50-luvulta lähtien, mutta vasta 80-90-lukujen taitteessa tultiin kriittiseen pisteeseen. 80-luvulla tuotettiin reilu 10 miljoonaa kiloa broileria vuodessa, 90 luvun alussa30 miljoonaa kiloa, ja nyt jo yli 100 miljoonaa kiloa vuodessa.
http://suomibroileri.fi/fi/missa/historiaEmolemätilaston löytää sitten taas tuolta kun klikkaa emojen välilehden:
http://stat.luke.fi/kotielainten-lukumaaraKotimaisen pihvilihan tarpeeseen pidettiin 80-luvulla 9000 emoa koko suomessa. 90-luvun taitteessa tukipolitiikka muutui jo ennen EU:ta, ja määrä nousi 30 000 emoon. En tiedä mitä tapahtui 2003-4, mutta yhtäkkiä emojen määrää lähdettiin taas tuplaamaan vuoteen 2010 mennessä, ja nyt ollaa 59 000 emossa. Jos ajatellaan että emoa kohden saadaan 300kg teuraspainosta laskettua lihaa vuodessa (haikut yms laskee tuota keskiarvoa), niin kotimaista pihvilihaa tuotetaan 17 miljoonaa kiloa teuraspainosta laskettuna, leikattuna ehkä 12 miljoonaa kiloa?. Joka tapauksessa 7 kertaa enemmän kuin 80-luvulla joka kuulemma oli vaurasta aikaa.
Naudanlihan kulutus tuskin nousee, luultavasti laskee. Broilerillakin voi kasvu taittua. Tukipolitiikka ratkaisee miten emolehmäpuoli jatkossakin kannattaa.
Jos kaikkea naudanlihaa ajatellaan vertailukelpoisena, niin on sanottava että 80-luvulla lypsylehmien määrä tippui yli 200 000 eläimellä. Vuonna 1980 lypsikkejä oli 720 000, ja vuonna 1990 oli jäljellä 490 000. Eli silloinen kasvu emolehmien määrässä on myös sitä kautta ymmärrettävissä. 2005 jälkeen lypsylehmien määrä on kuitenkin pudonnut vain aavistuksen, ja samaan aikaan liharotusiemmennysten ja eläinten koon kasvun myötä lypsykarjatilojen kautta tulevan naudanlihan määrä luultavasti nousee, tai ei ainakaan laske lähivuosina. Jos lypsykarjatilat oikeasti siirtyisivät sexattuun siemennykseen molempiin suuntiin (lehmäksi sexattua jalostukseen, lihasonniksi seksattua muulle karjalle), niin lypsykarjojen tuottaman naudanlihan määrä voisi nousta edelleen merkittävästi.