Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Enterokokki kyselyä maitotilallisille  (Luettu 12881 kertaa)

vempula

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 15
Vs: Enterokokki kyselyä maitotilallisille
Niin ja sellainen seikka vielä että tuossa sil-alissa, jolla siis meilläkin tehty nyt rehut kun näitä löydöksiä tullut, on tuoteselosteessa juurikin tämä meidän lehmien tulehduksen aiheuttaja bakteeri Faeciumia...
Mäihää tai ei, mutta uskon että yhteys on, mutta millainen, se selviää toivottavasti ja siitä sitten sen jälkeen.

antti-x

  • Vieras
Vs: Enterokokki kyselyä maitotilallisille
Aihetta nostelen kun on ollut pari tapausta lähiaikoina. Eli nyt ainakin 3 tapausta, pari ihan putkeen: Yksi neljännes menee tosi huonoksi tos nopeasti, tuotos tippuu, tulehdusarvot nousee, soluja neljänneksessä järjettömästi. Mutta lehmä itse on elämänsä kunnossa muuten (ihan eri kuin koli siinä suhteessa). Yksi jota ei ehditty analysoimaan, tuntui parantuvan itsestään, kahdelta on pistetty ko. neljännes umpeen. Ja yhdellä nyt aprokoidaan että mitä tekisi.

Mitä luulette, eläimen myöhempien kausien kannalta, kannattaako koittaa piedempään venuttaa sitä neljännestä jos maidot tippuu 3-4 litrasta alle litraan ja ainakin pari päivää pysyy siellä, vai pistääkö neljännes umpeen suosiolla (robollahan vaivaa siitä umpeuttamisesta ei ole) ? Viimeisimmillä potilailla lypsykautta jäljellä 2-3kk normaalin umpeuttamiseen. Antibiootteja en kuitenkaan ajatellut kokeilla lypsykauden aikana.

Voi myös heittää veikkauksia syistä, kuivikkeena turve ja desinfiointi silloin tällöin, rehu nyt märkää ja hapolla säilöttyä ja visiirissä 5m päässä makuuparsista, navetan ilmanlaatu ainakin yhtä hyvä kuin aiemminkin.

edit: Ja Enterococcus sp. on siis analyysin tulos.

Viimeksi muokattu: 17.03.14 - klo:10:58 kirjoittanut antti-x

maidontuottaja

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5521
  • 250k
Vs: Enterokokki kyselyä maitotilallisille
Kaikki ylimääräinen lisää altistusta, kuivike myös.
Huonostakin asiasta voi löytyä joskus jotain hyvää.

navettapiika

  • Vieras
Vs: Enterokokki kyselyä maitotilallisille
Meillä on joskus valovuosia sitten ollut tätä. Silloin umpeutin osa, mutta osalle maito palautui ennalleen jonkun viikon kuluttua.
Nyt kun meillä tuli tuo veretseisauttanut mycoplasma tulos, niin testattiin kaikki maidot. Näistä löytyi enterokokkia aika runsaasti. Mutta tulehdusnäytteistä sitä ei ole löytynyt. Elikkä  menee maidon sekaan utareen pinnalta. Elukkalääkärin kanssa tilannetta puidessa, oli sitä mieltä, että ratkaisevaa ei ole kuivikkeen laatu, vaan määrä. Enterokokki on samanlainen ulostebakteeeri kuin koli.

antti-x

  • Vieras
Vs: Enterokokki kyselyä maitotilallisille
Meillä on joskus valovuosia sitten ollut tätä. Silloin umpeutin osa, mutta osalle maito palautui ennalleen jonkun viikon kuluttua.
Nyt kun meillä tuli tuo veretseisauttanut mycoplasma tulos, niin testattiin kaikki maidot. Näistä löytyi enterokokkia aika runsaasti. Mutta tulehdusnäytteistä sitä ei ole löytynyt. Elikkä  menee maidon sekaan utareen pinnalta. Elukkalääkärin kanssa tilannetta puidessa, oli sitä mieltä, että ratkaisevaa ei ole kuivikkeen laatu, vaan määrä. Enterokokki on samanlainen ulostebakteeeri kuin koli.

Sellaista tarkennusta vielä, että lähtikö se umpeutettu neljännes(tai koko lehmä) pelittämään miten seuraavalla kaudella?

navettapiika

  • Vieras
Vs: Enterokokki kyselyä maitotilallisille
Meillä on joskus valovuosia sitten ollut tätä. Silloin umpeutin osa, mutta osalle maito palautui ennalleen jonkun viikon kuluttua.
Nyt kun meillä tuli tuo veretseisauttanut mycoplasma tulos, niin testattiin kaikki maidot. Näistä löytyi enterokokkia aika runsaasti. Mutta tulehdusnäytteistä sitä ei ole löytynyt. Elikkä  menee maidon sekaan utareen pinnalta. Elukkalääkärin kanssa tilannetta puidessa, oli sitä mieltä, että ratkaisevaa ei ole kuivikkeen laatu, vaan määrä. Enterokokki on samanlainen ulostebakteeeri kuin koli.

Sellaista tarkennusta vielä, että lähtikö se umpeutettu neljännes(tai koko lehmä) pelittämään miten seuraavalla kaudella?
Nyt eletään minun muistin varassa, kun muutossa talletin niin hyvin vanhat lehmien paperit, etten ole vielä löytänyt. ;D
Muistaaksenin niille tuli maitokin näihin umpeutettuihin, ja sen muistan varmasti, että yhdeltä hieholta umpeutin  lypsykauden alussa ja sille tuli ihan normimaito poikimisen jälkeen. Nyt olen, tosin eri bakteerin jäljiltä, umpeutellut lypsykauden lopussa ja niihin on tullut, miltei poikkeuksesta maito poikimisen jälkeen. Umpeen olen pannut umpituubeilla.  Sitten tämän märkäbakteerin jäljiltä neljännes on mennyt poikkeuksetta.

kaaleppi

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 762
Vs: Enterokokki kyselyä maitotilallisille
Yhdellä vanhalla elukalla on kerran näkynyt testissä enterococcus. Parani itsestään. Eipä sen kummempia.

Jonsku

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 6
Vs: Enterokokki kyselyä maitotilallisille
Meillä oli jokunen vuosi sitten muutama enterokokki-tapaus melko lyhyen ajan sisällä. Sairaan neljänneksen solut nousi pilviin ja maidossa muutoksia. Lypseltiin eroon ja lehmälle ketovettiä. Nää tulehtuneet neljännekset meni oikeastaan itsestään umpeen aika nopeasti ja tuntui ettei ne pahemmin lehmää vaivanneet (niinkuin esim. coli). Yhtä koitettiin lypsykaudella hoitaa antibiootilla, ei kannata. Laitoin umpeenpanon yhteydessä laajakirjoset tuubit ja kyllä ne poikimisen jälkeen oli ihan ok. Jälkeenpäin olen epäilly et syynä oli kuiviketurve (tai sitten ei?). Meinaan kun uusi turvekuorma tuli, ja varmistettiin ettei varastoon pääse enää mitkään ylimääräset elukat, enterokokki-tulehdukset loppu. Säilis on ollu kokoajan samanlailla säilöttyä eikä muitakaan isompia muutoksia olla tehty. Tulehdukset oli sisäruokintakaudella, että ei ollu laitumeltakaan peräisin.

nänninnyplääjä

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2954
Vs: Enterokokki kyselyä maitotilallisille
mutuna tämmönen heitto että voisko linnut levittää?

esim. varpuset pihatossa,kuivikevarastossa tai rehusiilossa?

Schnaps im Kopf, du holde Braut
Steck Bratwurst in dein Sauerkraut