Syyt löytyy roduista ja ruokinnasta, Suomesta löytyy kyllä oikeita rotuja, mutta ruokinta pitäisi olla enempi nurmivaltainen ...
Tuo on totta, nauta ei ole sika!
Mutta on tuossa teurastuksen jälkeisessä käsittelyssäkin kaikki päin pielessä. Ruhot pikakylmennetään välittömästi teurastuksen jälkeen ja mureuttava entsyymitoiminta ei voi edes alkaa. Mureutus pitäisi tehdä niin, että ruhot pistetään jäähdyttämöön jonka lämpötila on 5 astetta ja annetaan siellä niiden jäähtyä rauhassa tuohon lämpötilaan. Sen jälkeen aistinvaraisesti nuuhkimalla todetaan valmistuneeksi. Tähän voi kulua neljästä kuuteen viikkoa. Ruhot menettävät tällöin painoaan, mutta näin saadaan oikeaa mureaa, hyvin ihmisenkin vatsassa sulavaa, lihaa.
Vacumriiputus kylmiössä ei ole mitään. Siellä umpiossa ei toimi muut kuin anaerobiset mädättäjäbakteerit, jotka toksinoivat lihan vatsaepäystävälliseksi.
Ainoa oikea riiputus tehdään avoimessa ilmatilassa. Kaupasta ostetun lihan voi kylläkin vielä riiputtaa itse: pistetään paisti tai file roikkumaan viileän vajan kattoon koirien ulottumattomiin ja käydään siellä sitä nuuhkimassa valmistumiseen asti.