navetan resepti alkaa olla seuraava: nykyinen 42 paikkaa jatketaan 60:een. lypsimet vaihdetaan 4:ään tuplavaunuun, ruokinta (myös karkearehu) sukkulalla, Vinkkeliin vanhaan nähden n.40 paikkainen 2-rivinen parsipihatto hiehoille, vasikka ja poikimatilat kestokuivikkeelle vanhaan osaan. Vasikoiden juottoon automaatti. Uusi toimisto/sosiaalitila lämpimän rehustamon viereen.
Jättäisin suosiolla tuon parsilaajennuksen tekemättä. Odottelet nyt vähä aikaa ja investoit sitten siihen isoon robohalliin jos intoa riittää. Tuosta laajennuksesta ei varmasti pankkitili kasva yhtään verrattuna 42 lehmään verrattuna. Investoi ennemmin hyvään eläinainekseen ja perhe-elämään.
Hyvä neuvo! Itsekin tuota ihmetellyt moneen kertaan että miksi laajentamisella/uuden rakentamisella tehdään itseisarvo kannattavuudelle? Sitä se ei ole. Sama kannattavuus voidaan saavuttaa jopa 25 ja 50 lehmän karjoissa. Kannattavuuteen vaikuttaa moni asia, mutta olen vahvasti sitä mieltä että yksi isoin kannattavuutta syövä tekijä Suomessa on se, että ollaan nyt viime vuosina liikaa investoitu SEINIIN, koneisiin, laitteisiin ym. härpäkkään. Itse asia unohtuu siinä sivussa, onhan se hienoa kun kaikki on uutta ja teoriassakin tehokasta. Nimenomaan panostamalla eläinainekseen, managementtiin, lehmien olosuhteisiin ymym. saadaan kannattavuus ja tilan elinkelpoisuus jatkumaan vakavaraisena jopa vuosikymmeniä.