Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 137

Viestit - Jorma Jaakkola

Vapaa sana / Sisäpiirillä tieto?
: 17.01.13 - klo:09:57
Tuohon Iivari+co kysymykseen voi vastata, että MTK/kepulaiset pyrki korjaamaan hirvittävää möhläystään, LSO:n velkaannuttamisen ->ostamalla järjettömään hintaan pieniä yksityisiä lihafirmoja pois.

Ahon hallituksen sisäpiiri ja presidentti Koivisto ilmeisesti käyttivät hyväkseen LSO:n velkaantumisvaikeuksista.
Eli kun ulkoministeri Väyrynen ilmoitti eroavansa, kekattiin ulkoministeriksi Heikki Haavisto, jota voitiin lahjoa LSOn vaikeuksien avulla.

Muistelen A-P Pietilän Lex-LSO-lisäpöytäkirjauutisoinnissa mainitun, että Haavisto katsoi velvollisuudekseen pelastaa LSOn, koska LSO oli laajentumiskaupoilla velkaantunut pahasti.

Pitääpä kaivaa tuo lehtileikkele esille.

Vapaa sana / Kari Vienon puheenvuoro
: 17.01.13 - klo:09:47
OK-LIHAN MYYMINEN

10.2.1986 Yle 2 klo 10.15

ONKO MINUTKIN MYYTY?
Pääluottamusmies Kari Vienon puheenvuoro


Kerron nyt mietteistäni OK-Lihan myynnistä, työntekijöiden näkökulmasta.   
Itse työskentelen Tampereella Makkarakolmio Oy:ssä, joka myös kuului OK-Lihaan.

Niin, mitä tieto siitä, että minutkin on myyty tuo tullessaan? Se luo suuren joukon kysymyksiä siitä miksi minut on myyty, mikä on myymisen syy. Olenko se ehkä minä, työtoverit, kiinteistön vanhanaikaisuus tai laitteiden, johdon ammattitaidottomuus, markkinoinnin tehottomuus jne. vai mikä?

Yleensä syy löytyy jostain muualta. Kuitenkin aina tällaisessa tilanteessa asia tulee ennalta varoittamatta ja se aiheuttaa sekasorron ihmisen mielessä. Mitä nyt, miten elämässä eteenpäin, mitenkä selviydyn seuraavista laskuista, lainojen korot ja lyhennykset painavat päälle ja niin edespäin. Tämä kaikki on se, mikä sekasortoisena äkkiväläyksenä välähtää tietoisuuteen myynnistä tiedon saatua.

Ajatusten selkiydyttyä alkaa analysointi. Onko minulla mahdollisuus säilyttää tämä työpaikka vai pitääkö minun hakea uusi ja onko siihen edes mahdollisuuksia. Käyn mielessäni kaikki ympäristön vastaavat työpaikat ja tulos ei ole mieltä ylentävä. Tässä vaiheessa mieleeni nousee taas tosiasia, että minutkin on myyty, mutta kuinka voi myydä ihmistä, vaikka yritykset myytäisiinkin.

On ns. orjamainen olo. Kuinka voidaan minut myydä minulta edes kysymättä.

Vaikka saimmekin tiedon kilpailijan eli Suomen Sokerin ja OK-Lihan välisestä esisopimuksesta vasta lehdistä sopimuksen jo synnyttyä, ei työntekijät kuitenkaan reagoineet siihen niin voimakkaasti kuin mitä tapahtui silloin, kun kuultiin TLK:n isolla rahalla tunkeutuneen jo melkein valmiin kaupan väliin. Silloin jo pelkäsimme, että TLK:n väliintulo tietää työpaikkojen menetystä. Ollen boikottiuhan alaisena TLK taipui yleistä käytäntöä ja sopimuksia edullisempaan henkilöstösopimukseen, joka takaa parhaassa tapauksessa 9 kuukauden toimeentuloturvan irtisanomistapauksessa. Jos puhutaan pelkästään OK-Lihan myynnistä TLK:lle eli tuottajain kauppa sinällään syksyllä -85 ei vaikuttanut mitään. Ainoana asiana kysyttykään saako heidät myydä.

ja sen työntekijöiden Lihakeskuskunnalle, niin henkilöstösuhteisiin vai oli vain, ettei henkilöstöltä jopa 2.1.1986 annettiin kuitenkin irtisanomisen ennakkoilmoitus noin 760 henkilölle eikä myöskään kysytty haluavatko he sen vai eivät. Ja tämä ennakkoilmoitus tuli yrityksen uuden omistajan taholta.

Jo kaupantekovaiheessa henkilöstöryhmät aavistelivat ostajan suurta hyötymistarkoitusta liha-alan keskittymisen myötä, mutta suuret johtajat aina TLK:n pääjohtajaa myöten vakuuttivat, ettei ole mitään pelättävää, koska liha-alalla on tulevaisuutta ja muutokset siinä ovat erittäin hitaita.

Jo näinkin lyhyen ajanjakson noin neljä kuukautta sisällä näemme mitä se on vaikuttanut lihatuotteiden hintoihin vähittäiskaupassa. Nousu keskimäärin on noin 15-20 prosenttia eikä syy suinkaan ole kauppiaiden, vaan niille lihatuotteita toimittavan yrityksen. Asia, joka ehkä monesti unohtuu on se, että raaka-aineen tuottaja voi olla se suurempi kärsijä taloudellisesti, koska teuraseläinten kasvattajan on myytävä sille ainoalle ostajalle ja sillä hinnalla kuin ostaja määrää. Jos näin tarkastelemme työllisyysvaikutusta ei kukaan voi edes sadan tarkkuudella arvioida kuinka paljon OK-Lihan myynti seuraavan kolmen vuoden sisällä aiheuttaa työttömyyttä. Tähän työttömyyteen seuraamuksena liittyy myös niin paljon inhimillistä kärsimystä, mitä ei voida millään mittarilla mitata. Oman arveluni mukaan Makkarakolmion nyt jäljelle jääneet noin 80 työpaikkaa tulee loppumaan tämän vuoden syksyllä tai viimeistään ensi vuoden alussa. Tapahtuuko näin, sen aika näyttää. Selväähän on, että edellisiin alan vastaaviin yrityskauppoihin verrattaessa, työpaikkojen lukumäärä alalla putoaa 2-3 vuoden aikana nyt myytyjen kontra ostettujen noin 2000 työpaikan määrällä. Inhimillisistä kärsimyksistä suurempia välittömästi on epätietoisuus siitä, jatkuuko työ ja toimeentulo vai ei. TLK:n ja sen osuus teurastamoiden päätöksentekoprosessi tuntuu olevan ns. maallikkojäsenien varassa, joilla ei ole minkäänlaista tuntumaa siitä, miten nykyisten lakien ja sääntöjen mukaan yritystä on hoidettava. Jo OK-Lihan osto ja siihen liittyvä farssinomainen tarjouskilpailu TLK:n taholta osoittaa mitä suurinta asiantuntemattomuutta tämäntapaisissa asioissa.

Ja kyllä, vielä korostaisin, ettei tämänkään kaupan historiassa kenellekään päättäjälle edes juolahtanut mieleen, että kysymys on noin 2000 ihmiskohtalosta, jotka kuitenkin myytiin maininnalla "jatkavat vanhoina työntekijöinä", johon itse lisäisin: kunnes ovat kokonaan vailla työtä.

Liha-alan kehitysnäkymät mielestäni OK-Lihan myynnin ja sen jälkeisen monopolisoitumisen myötä näyttävät erittäin heikolta, koska jo edellä mainitsin asiantuntemattomuudesta, pitää vielä kiinnittää huomiota osuusteurastamojärjestön konservatiivisuuteen ja sen mukanaan tuomaan vanhoillisuus-jääräpäisyyteen, joka ei näennäisdemokratiastaan huolimatta pysty mihinkään päätöksentekoon, jos se edellyttää vanhoista jyväjemmarin kaavoista poikkeamisen. Tästä eräänä todisteena on OTK:n lihateollisuuden myynti TLK:lle vuonna 1980 sekä sen jälkeinen asioiden hoito. TLK:n piiriin kuuluvien entisten OTK:n lihajalostuslaitosten kaikki toiminnot on lopetettu paitsi Vantaa ja ehkä myös Turku sekä työntekijät irtisanottu. Sama pyrkimys on myös OK-Lihan kohdalla. Mitään kehittämistä ei tule tapahtumaan, vaan kaikki tuotannollinen toiminta tullaan fusioimaan jo olemassa oleviin laitoksiin. TLK ei myöskään hintatarjouksia tehdessään ajatellut sitä, mitä se maksaa. Se vaan halusi OK-Lihan maksoi mitä maksoi ja kunhan ei vaan kilpailija sitä saa. TLK jopa korotti omaa tarjoustaan kahdesti; alkukesän -84 6,8 miljoonasta markasta 150 miljoonaan markkaan sekä parin päivän päästä 170 miljoonaan markkaan noin niinkuin varmuuden vuoksi. Tässä vaiheessahan kilpailija jo pelkkien liiketaloudellisten syitten nojalla putosi kilvasta pois. OK-Lihan työntekijät kaikki - niin Suomen Elintarviketyöläisten Liiton, Suomen Teollisuustoimihenkilöliiton kuin Teknisten Toimihenkilöliitonkin jäsenet vastustivat myyntiä TLK:lle, koska jo aiemmin mainitut henkilöstövähennykset olivat tiedossa.

Ja ne oli koettu niin kuin kantapään kautta TLK:n edellisistä yritysostoista ja ounasteltiin, että sama pätee myös OK-Lihan henkilöstöön. Nyt sitten tiedetään, että kaikista henkilöstöryhmiin kohdistuvista toimenpiteistä ounastelemamme pelot olivat oikeita.

31.1.1986 yksi TLK:n osuusteurastamojäsen SOT eli Satahämeen Osuusteurastamo jakoi irtisanomispaperit noin 180:11e entiselle OK-lihalaiselle sekä noin 80 jäljelle jäävää siirtyy 17.2.86 alkavalla viikolla 4-päiväiseen työviikkoon. Ja tämä kaikki on tapahtunut vain yhden osuusteurastamon piirissä. Mitä sitten tekevätkään muut? Tasapuolisuuden vuoksi mainittakoon, että kyseessä oleva osuusteurastamo sentään työllisti entisiä OK-lihalaisia noin 140-150 toistaiseksi. Näistä toistaiseksi työllistetyistä ja 4-päiväistä viikkoa tekevistä henkilöistä 80 työskentelee Makkarakolmio Oy -nimisessä lihajalostuslaitoksessa, jonka tuotteet ovat tähän asti olleet maan kuuluja. Käsitykseni mukaan kaupan perimmäisenä syynä voidaan pitää TLK:n halua päästä lihamarkkinoilla ns. monopoliasemaan ja OK-Lihan oston yhteydessä se toteutti tämän unelmansa seurauksista välittämättä. Suuri TLK ja vielä suurempi MTK eli Maataloustuottajain Keskusjärjestö johtohenkilöineen iskivät silloin kuin vastustaja oli heikoimmillaan ja ottivat sen mitä otettavissa oli. Ostohinnan suuruus ei ratkaissut, koska TLK-MTK -järjestelmissä pelataan ensisijaisesti jäsentuottajilta otettavilla rahoilla eli osuusmaksuilla ja mikä tietenkin on korotonta ns. lainaa. Ja mikä taas jälkeenpäin ulosmitataan kuluttajilta. Eli mielestäni niin TLK:n kuin MTK:n ylimmän johdon vallan näytöstä tässä oli kysymys. Pahin mitä mielestäni tässä vallan näytössä tapahtui oli se, ettei avoimesti jo alkuvaiheessa otettu huomioon palkkalistoilla olevia ihmisiä, vaan sivuutettiin kaikkein tärkein - inhimillisyys. Jos ymmärtäisin asian, vaikka en sitä hyväksyisikään ja jos olisi kysytty esimerkiksi minulta: haluatko tulla myydyksi ja jos vastaisin, että en ja siitä huolimatta yritys tai laitos myytäisiin, tunnelma olisi aivan toinen, jos jo kaupanteon alkuvaiheesta asti olisi tieto syistä miksi ollaan myymässä tai ostamassa, mitkä ovat seuraukset minun tai muiden työntekijöiden osalta. Jos tämä tieto olisi jo tapahtuman alkuvaiheesta asti sekä jonkinnäköinen vaikutusmahdollisuus tehtyihin ratkaisuihin nähden, niin uskoisin ainakin työntekijöiden kannalta katsottuna vaurioiden jäävän - no jollei kokonaan pois, niin ainakin nykyistä pienemmiksi. Työntekijöiden keskuudessa on myös paljon pohdittu yrityksen vastuuta pitkään palvelleiden ja työn loppumisen tai vähyyden takia irtisanotuista työntekijöistä ja päädytty voimakkaasti siihen lopputulokseen, että irtisanova yritys pitäisi asettaa vastuuseen siitä, että mahdollisen uudelleenkoulutuksen kustannukset korvaisi irtisanova yritys. Asia nyt on kuitenkin niin kuin on ja ilmeisesti pysyy, koska jo ministeritasollakin annetaan lausuntoja, että työntekijöiden lähtökohta on sellainen, että he eivät voi tietää kaikkia koko kauppaa koskevia asioita.

He ovat kiinnostuneita vain omista työpaikoistaan. Ihmettelen vaan, mistä sitten muusta pitäisi olla kiinnostunut.

Vapaa sana / Iivarin kirjallinen kysymys
: 17.01.13 - klo:09:40
Demarit tekivät IS:n A-P Pietilän toukokuussa 1994 kirjoittaman Lex-LSO-lisäpöytäkirjauutisen jälkeen kirjallisen kysymyksen, johon KTMi Kääriäiseltä tuli todella nopeasti vastaus.
Hallitus oli varautunut vastaamaan Lex-LSOsta.


1994 vp

Jäljennös

Kysymys valtioneuvostolle 27

            Iivari ym.: Elintarviketeollisuuden tukemisesta EU-ratkaisun yhteydessä






Eduskunnan Puhemiehelle


Hallitus lupaa osana maatalouden kansallista tukipakettia sopeutumistukea myös elintarviketeollisuudelle. Tukipakettiin sisältyvien tukien jaossa joudutaan noudattamaan EU:n säännöksiä.

Tukipaketin rinnalle hallitus valmistelee erillistä satojen miljoonien markkojen tukipakettia yhdelle yritykselle, LSO:lle.

LSO:n tuki pyritään antamaan ennen EU-jäsenyyttä.

Miten Hallitus perustelee satojen miljoonien markkojen erillistuen LSO:lle ja miten tuki aiotaan jakaa vääristämättä alan kilpailua?


   
Helsingissä 31 päivänä toukokuuta 1994

Ulpu Iivari      Timo Roos

Tuulikki Hämäläinen      Jukka Roos

Jussi Ranta      Jukka Gustafsson

--

Kauppa- ja teollisuusministeri Kääriäisen vastaus:

Jäljennöksen oikeaksi todistaa

Eduskunnan keskuskansliassa:

 
Kauppa- ja teollisuusministeri Seppo Kääriäinen



Kansanedustaja Ulpu Iivarin ym. kysymys n:o 27 valtioneuvostolle:


Kysymys:

Hallitus lupaa osana maatalouden kansallista tukipakettia sopeutumistukea myös elintarviketeollisuudelle. Tukipakettiin sisältyvien tukien jaossa joudutaan noudattamaan EU:n säännöksiä. Tukipaketin rinnalle hallitus valmistelee erillistä satojen miljoonien markkojen tukipakettia yhdelle yritykselle, LSO:lle. LSO:n tuki pyritään antamaan ennen EU-jäsenyyttä. Miten hallitus perustelee satojen miljoonien markkojen erillistuen LSO:lle ja miten tuki aiotaan jakaa vääristämättä alan kilpailua.


Vastaus:

Hallituksessa on käyty keskustelua elintarviketeollisuuden sopeutumisongelmista EU-jäsenyyden toteutuessa. Tilanne näyttää ongelmalliselta lihateollisuuden osalta, jolla näyttää olevan muita elintarviketeollisuuden toimialoja enemmän sopeutustarvetta. Sekä julkisuudessa että edustaja Iivarin kysymyksessä on nostettu esiin mahdollinen tuki LSO:lle. Hallituksen käsityksen mukaan sekä sopeutustuen myöntämiseen että sen myöntämättä jättämiseen liittyy haittoja ja ongelmia. Hallituksen mielestä lihateollisuuden kapasiteetin sopeuttamisen tulisi olla mahdollisimman hallittua ja sen tulisi tapahtua mahdollisimman pikaisesti. Kuten useista käytännön esimerkeistä tiedämme ei yksittäisten yritysten toiminnan loppuminen ole suinkaan purkanut tuotantokapasiteettia vaan samat laitokset jatkavat uusien yritysten voimin kilpailua vinouttavalla kustannusrakenteella. Tuen myöntäminen lihateollisuusyritykselle ennen EU-jäsenyyden voimaantuloa rikkoisi ETA-säännöksiä, sillä lihatuotteet eivät kuulu ETA-sopimuksen piiriin eikä ko. teollisuuden alaan siten sovelleta EU:n kilpailusääntöjä ennen EU-jäsenyyttä.

Kilpailun vääristyminen on kaikin tavoin pyrittävä estämään. Ennenkaikkea on edellytettävä, että liha-alan ylikapasiteettia puretaan. Purkamisesta ja sen kustannuksista on omistajien
ja rahoittajien luonnollisesti kannettava päävastuu. Vain silloin, kun voidaan parantaa toimialan rakennetta koko toimialaa hyödyttävällä tavalla, valtiovalta voi harkita osallistumistaan näihin järjestelyihin. Omistajien ja rahoittajien panostuksen yhtiöön on aina oltava huomattavasti suuremman kuin valtiovallan tuen.


Hallitus ei ole tehnyt asiassa ratkaisuja. Mikäli hallitus päätyy esittämään tukea, eduskunnalla on lopullinen päätösvalta asiassa.


Hallitus on sensijaan päättänyt elintarviketeollisuuden siirtymäkauden tuen mitoituksesta. Yritysten T&K-toimintaan sekä vienninedistämiseen ja markkinointiin voitaisiin käyttää enintään 500 milj. mk viiden vuoden aikana. Poikkeavaa muiden yritysten tukemiseen tässä on vain se, että muutoin käytössä olevia pk- ja aluerajauksia ei siirtymäkautena elintarviketeollisuuteen sovellettaisi.

Lisäksi elintarviketeollisuuden toimiala- tai yrityskohtaisiin rakennemuutosinvestointeihin voidaan käyttää viiden vuoden aikana enintään 700 milj. mk. Tässäkin tukimuodossa yritys kantaa suurimman osan kustannuksista. Lisäksi EU:n rakennerahastoista tulisi merkittävä rahoitus.

Nämä tukijärjestelmät on ennen käyttöönottoa hyväksytettävä EU:n komissiossa.

--

Kääriäisen vastauksesta ilmenee, että se on lähetetty faksilla

01/06 ’94 14:33  +358 0 1602655


Ykköspaperin vasemmassa laidassa on leima:

Telefax ja seuraavat täydennykset:

4006 Iltakouluun
Kenelle: Liisa Ranta
Keneltä K. Kärkkäinen
Pvm. 1.6.
Sivu lkm 2
Suomen Kuvalehti 16.1.2013 klo 16:30:

Historiakirjan paljastus: Sampo pelasti lihayhtiö HKScanin konkurssilta 1994

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/talous/historiakirjan-paljastus-sampo-pelasti-lihayhtio-hkscanin-konkurssilta-1994

Lex-LSOsta ei ole mainintaa.

Sampo ei rahaa lainannut.
EMOTR-rahat, joilla LSO:n pelastamisoperaatio tehtiin, tulivat jostakin Euroopasta Sammon kautta.

Lainaamista varten perustettiin valtion budjetin ulkopuolinen rahasto.
Tieto ilmenee Valtiovarainministeriön Maatalousosaston muistiosta 8.4.1994.
Taustalla häärivät mm. Erkki Virtanen, Reino Uronen ja Esa Härmälä.


Taustalla oli tämä:
Suomen EU-maatalousneuvottelujen loppuvaiheessa tehtiin komission kanssa lisäpöytäkirja Lex-LSO, jossa komissio lupasi katsoa läpi sormien Suomessa harjoitettavassa EY-kilpailulainsäädännön vastaisessa toiminnassa.

Asia oli pidettävä salassa, joten ei Tapiolassa tiedetty asiasta, vaan oltiin sanomassa lainat irti.

Ei tuossa mitään uutta, onneksi löytyi miehiä, jotka uskalsivat puolustaa kotimaista tuotantoa.
Silloin pidettiin selvänä, että kokoomus-sosialidemokraattisen EY- politiikan myötä
ulkomainen liha tappaa kotimaisen lihan tuotannon ja työpaikat.

Eikä se ihan väärä arvio ollutkaan.

Eivät tuossa kokouksessa häärineet miehet mitään kotimaisen tuotannon pelastajia olleet.
Pettureita he olivat. He tekivät juuri niin kuin komission kanssa oli salaa so*****.
EY-neuvottelija Esa Härmälä ei tuolloin tiennyt tulevansa valituksi MTK:n puheenjohtajaksi.

1. Sammon kautta tulleet rahat olivat Suomen maatalouden myymisen hinta.

Esa Härmälä oli Suomen ainoa EY-maatalousneuvottelija.

EY-neuvotteluvaltuuskunnan ja EY-ministeriryhmän nimittäessään presidentti Koivisto katsoi, ettei Suomen maatalous ole niin arvokas, että maatalousministeriä nimitettäisiin mihinkään.

2. Laittomuus.

Suomen valtion budjetin ulkopuoliset rahastot oli kielletty jo kevättalvella 1992, koska nimenomaan EY-kilpailulainsäädäntö sitä vaati.

Mutta koska komissio maksoi Suomelle maatalouden myymisen hinnan LSO:n pelastamisena, lupasi komissio Lex-LSO-lisäpöytäkirjassa katsoa läpi sormien Suomessa harjoitettavaa EY-kilpailulainsäädännön vastaista toimintaa.




Nimimerkin "tuki" kirjoituksessa mainittiin SataSeutu-lehti.

Harjoitin tuohon aikaan SataSeudun päätoimittajan kanssa tutkivaa journalismia,

1. johon Ilta-Sanomat antoi toukokuussa 1994 vinkin:

"Suomen hallitus on käynyt salaisia neuvotteluja LSO:n (Lounais-Suomen Osuusteurastamo, kirj. huom.) pelastamiseksi"

2. josta Ilta-Sanomat kertoi myöhemmin kesäkuussa: EU-neuvottelujen loppuvaiheessa on laadittu Lex-LSO-lisäpöytäkirja, jonka Suomen puolesta allekirjoittivat Pertti Salolainen ja Heikki Haavisto.
IS:n mukaan lisäpöytäkirjassa komissio antoi sanansa, ettei se tule puuttumaan Suomessa harjoitettavaan EY-kilpailulainsäädöstön vastaiseen toimintaan.

Allekirjoittanutta ja SataSeudun päätoimittajaa on kiinnostanut, missä neuvottelussa ko lisäpöytäkirja oli laadittu.

Nimimerkki "tuki" on siteerannut SataSeutu-lehden artikkelia, joka on uutisoitu SataSeudun pyydettyä Lex-LSO:hon liittyviä asikirjoja UM:stä.

Lisäpöytäkirjaa toimitus ei saanut, vaan osoitti pyynnön KTM:ään, josta artikkelin tiedot ovat peräisin.

Luin  Antti Kuosmasen tuhottua EU-kirjaa.

Huomasin, että I-S:ssä olleeseen Lex-LSO-lisäpöytäkirjaan liittyvän ja Suomen EU-liittymissopimuksen liitepöytäkirjaan nro 31 viittaava teksti saattaa löytyä tilanteesta, jolloin Saksan ulkoministeri Klaus Kinkel oli "maratonistunnossa" aamulla 1.3.1994 tullut suomalaisten apuun tekemään "läpimurtosopimusta".

SataSeudun päätoimittaja oli tietoinen Kuosmasen antamasta vinkistä.

Varsinaisesta Lex-Lso:sta Kuosmanen ei hiisku sanaakaan.

Tämä on yksi niistä asioista, joista Kuosmanen päätti kirjassaan vaieta, samaten kuin sen, että Erkki Liikanen soitti presidentti Koivistolle ulkiministeri Klaus Kinkelin tekemästä ehdotuksesta klo 9.15, samaan aikaan, kun Koivisto kokeili frakkia ylleen väistykseen presidentin tehtävästä vajaan kolmen tunnin kuluttua...

Koivisto antoi käskyn, että näin tehdään...

Kuosmasen kirjan tekstin kertomasta ajankohdasta ei voi olla vetämättä johtopäätöstä:
Lex-LSO oli hyvitys tai lahjus Heikki Haavistolle - Suomen maatalouden myymisen hinta/E-Suomen maatalouden alasajamiseksi komission ja presidentti Koiviston tahdon mukaisesti.

SataSeutu-lehden saama aineisto on arkistoituna...
Vapaa sana / Nimimerkki "tuki" suomi24:ssä
: 17.01.13 - klo:09:06
4.6.2005 11:29 osoitteessa:

http://keskustelu.suomi24.fi/node/1819581

 >>tuki
4.6.2005 11:29   

Lihateollisuutta
tuettu miljoonilla


Suomen liittyessä Euroopan Unioniin maksettiin elintarviketeollisuudellemme erilaisia siirtymäkauden ja investointitukia hallituksen toukokuussa 1994 tekemän päätöksen mukaan 1,2 miljardia markkaa. Näitä rahoja käytettiin muun muassa LSO:n eli nykyisen HK-Ruokatalon pelastamiseen konkurssilta. Kuluttajilta perityllä korkeammalla arvonlisäverolla katettiin elintarviketeollisuudelle myönnettyjä tukia.

SataSeudun tekemien selvitysten perusteella mittavaa elintarviketeollisuustukea maksettiin vuodesta 1994 alkaen erityisesti liha-alan yrityksille. Tukea myönnettiin miljoonia markkoja ja tukeen oikeuttaviksi kustannuksiksi laskettiin tuotannosta poistewttavan käyttöomaisuuden poistamattomaan menojäännökseen ja irtisanomisajan palkkakustannuksiin eli suomeksi sanottuna valtio maksoi yrityksille, kun nämä irtisanoivat tuhansia työntekijöitä. .

Muutamassa vuodessa näillä massiivisilla valtiontuilla elintarvikeyhtiöt muuttuivat miljoonia euroja voittoa tuottaviksi elintarvikejäteiksi. Epäselvää on edelleen kuinka paljon tuista kanavoitiin valtion budjetin ulkopuolelta.

Suomen EU-liittymissopimukseen liitettiin liitepöytäkirja nro 31, joka mahdollisti kauppa- ja teollisuusministeriölle eritystukien jakamisen ilman tarkempia kriteereitä ja julkisuutta suurille elintarvikeyrityksille, jotka saivat samanaikaisesti irtisanoa työntekijöitään Suomen pahimmassa lamavaiheessa. <<
Suomen Kuvalehti 16.1.2013 klo 16:30:

Historiakirjan paljastus: Sampo pelasti lihayhtiö HKScanin konkurssilta 1994

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/talous/historiakirjan-paljastus-sampo-pelasti-lihayhtio-hkscanin-konkurssilta-1994

Lex-LSOsta ei ole mainintaa.

Sampo ei rahaa lainannut.
EMOTR-rahat, joilla LSO:n pelastamisoperaatio tehtiin, tulivat jostakin Euroopasta Sammon kautta.

Lainaamista varten perustettiin valtion budjetin ulkopuolinen rahasto.
Tieto ilmenee Valtiovarainministeriön Maatalousosaston muistiosta 8.4.1994.
Taustalla häärivät mm. Erkki Virtanen, Reino Uronen ja Esa Härmälä.

Taustalla oli tämä:
Suomen EU-maatalousneuvottelujen loppuvaiheessa tehtiin komission kanssa lisäpöytäkirja Lex-LSO, jossa komissio lupasi katsoa läpi sormien Suomessa harjoitettavassa EY-kilpailulainsäädännön vastaisessa toiminnassa.

Asia oli pidettävä salassa, joten ei Tapiolassa tiedetty asiasta, vaan oltiin sanomassa lainat irti.

"Silloinen ulkomaankauppaministeri Pertti Salolainen kävi vuosina 1987–1988 telakkaneuvotteluja Saksassa, jolloin allekirjoittanutkin luuli, että olemme mahdollisesti ostamassa Itämeren rannalla olevia telakoita. Näinhän ei ollut vaan neuvoteltiin Suomen telakkateollisuuden lopettamisesta."

missä kako
siellä tuho :o

http://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/428817/Laivateollisuuden+alasajo++yksi+EUsopimuksen+kohta

Tuo on vain yhden persun mielipide eikä mitään muuta, ei perustu faktoihin.

Tämä yksi persu Jouko Laakso ei olekaan mikä tahansa persu.
Laakso kuului Mauno Koiviston sikariportaan lentopalloporukkaan ja oli silloinkin valveilla oleva kriitikko.

Mitä tulee Jouko Laakson kirjoitukseen Turun Sanomissa saattaa hyvinkin pitää paikkaansa.

Löysin nimittäin erään tarkoin vaietun faktatiedon ranskalaisten vaatimuksista koskien Suomen EY-neuvotteluja.
Ranskalaisten komissiolle lähettämä kirje koski Suomen telakoiden liian hyvää kilpailukykyä verrattuna Ranskan telakoihin. Ranskalaisten pyyntö oli, ettei Suomen neuvotteluvaatimuksiin saa suostua.

Seurauksena ranskalaisten kirjeestä oli, että Suomi ei halunnut pikkuseikoilla vaarantaa EY-jäsenyyttä. Suomen neuvottelijat olivat virkamiehiä, ei siis ministerejä.
Mutta jostakin korkeampaa olivat virkamiestenkin ohjeistukset tulleet.



Vapaa sana / Autonne on ajokiellossa!
: 10.01.13 - klo:21:09
Voipa sitä vaikka Pihtiputaan mummollekin sattua, että pitää Trafin asiakaspalvelunumeroon soitella.

Sain nimittäin mielenkiintoisen puhelun eräältä oululaiselta mummolta.

Mummeli kertoi saaneensa Trafilta kirjeen, jossa ilmoitettiin, että autonne on ajokiellossa, koska sitä ei ole katsastettu.

Auto oli katsastettu joulukuussa, kuten aikakin oli.

No kirjeen saanut mummo soitti kirjeessä olleeseen asiakaspalvelunumeroon ja hämmästyi, kun vastaaja puhui huuonoo suuomii.

Mummo oli hyvin hämmästynyt ja kysyi, minne puhelu meni.
Vastauksesta kävi ilmi, että Espanjaan.
Mummo kertoi päästelleensä Espanjan eurooppalaisen sivistyskulttuurin lisäykseksi muutaman kirosanan ja päätti puhelun jälkeen ajella katsastuskonttorille.

Katsastuskonttorilla valitettiin tapahtunutta ja luvattiin mummolle seuraava katsastus ilmaiseksi.

Epäselväksi jäi, oliko aiheettoman kirjeen lähettämisen taustalla kyseessä inhimillinen erehdys joulukuisen katsastuksen yhteydessä vaiko joku Espanjassa tapahtunut syy.
Vapaa sana / Elanto-tukea demareille
: 09.01.13 - klo:15:54
Hesari:

HOK-Elanto maksoi satojatuhansia euroja vuokraa tyhjästä tilasta

HOK-Elanto maksoi Helsingin Työväenyhdistykselle yli 300 000 euroa tilasta, jota on pidetty tyhjänä.

"Pääkaupunkiseudulla toimiva osuuskauppaliike HOK-Elanto maksoi yli kolmen vuoden ajan lähes 100 000 euron vuosivuokraa tyhjästä tilasta Helsingin Työväenyhdistykselle (HTY).

Vuokrasopimusta oli allekirjoittamassa HTY:n toimitusjohtaja Jorma Bergholm, joka toimi samaan aikaan HOK-Elannon hallintoneuvoston puheenjohtajana.

Bergholm on toiminut myös Sdp:n kaupunginvaltuutettuna ja valtuustoryhmän puheenjohtajana sekä aikanaan Elanto-lehden päätoimittajana ja Elannon viestintäjohtajana.

http://www.hs.fi/kotimaa/HOK-Elanto+maksoi+satojatuhansia+euroja+vuokraa+tyhj%C3%A4st%C3%A4+tilasta/a1357630247345
Vapaa sana / Markkinahintainen BKT
: 09.01.13 - klo:15:49
Hyvä. Nyt verot laskee kun valtio säästää.

Urpilainen lienee edelleen sitä mieltä että Suomen kilpailukyky on kunnossa ja työnantajamaksuissa ja verotuksessa ei ole mitään vikaa.

Tähän on ihan pakko laittaa termi markkinahintainen bruttokansantuote.
Lainaus sivulta
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:52003PC0114:FI:HTML

>>[14] EYVL L 181, 28.6.1989, s. 47.

Käypinä markkinahintoina ilmoitettua BKT:ta koskevien tietojen osalta komission on kuultava neuvoston direktiivin 89/130/ETY [15] 6 artiklalla perustettua bruttokansantuotetta käsittelevää komiteaa.<<

Onko jollakulla kertoa lisätietoa, mitä eroa on
BKT:llä, jonka mukaan talouskasvu määräytyy
ja
Markkinahintaisella BKT:llä?

Liittyykö se
a) viime vuosina EU:n jäseniksi päässeisiin maihin?
b) taantuman ja laman aikaiseen miinus-merkkiseen BKT:hen?


Varmaa on, että

1. Trafi-palveluiden siirto Espanjaan lisää Espanjan BKT:n kasvua

2. Suomen antenni-toiminnan siirtyminen Ranskaan lisää Ranskan BKT:n kasvua.

Vapaa sana / IBORit määrää korot
: 09.01.13 - klo:15:35
Kyllä mää sen ymmärsin mutta ymmärrätkö sää mitä kirjoitit .

En ollenkaan puolustele noita Koivistoa ,Aho tai Viinasta . Ympäristötekijät määrittelivät markan arvon ja seurauksena kellutus .

Valuuttaa lähti ulkomaille julmetusti .

On korko mikä hyvänsä vaikka vanhanaikainen peruskorko määrittelee koron nykyisin markkinat .


Voisiko sorkkis ystävällisesti ottaa lainauksen sellaisesta kirjoittamastani kohdasta, jota en sorkkiksen mielestä ole kirjoittaessani ymmärtänyt?

Tuo ympäristötekijä oli Mauno Koivisto.

Koron markkinat määrittelee edelleenkin nuo manipuloitavat LIBOR ja EURIBOR.

--

LIBOR-manipuloijapankki UBS haluaa kunniansa takaisin.

http://www.taloussanomat.fi/porssi/2013/01/09/skandaalipankki-haluaa-kunniansa-takaisin/2013443/170
Vapaa sana / Trafi-palvelut Espanjasta
: 09.01.13 - klo:15:19
Laadukkaat Trafi-palvelut on kilpailutettu.

Ne tulevat Espanjasta:

>>Palveluiden siirto toteutetaan vaiheittain

Neuvontapalveluiden siirto uudelle toimittajalle tehdään kahdessa vaiheessa. Avustava rekisteröinti- ja tietopalveluneuvonta sekä Trafin vaihdepalvelut siirtyivät Argentalle 1.11.2012. Avustava vero- ja ammattiliikenneneuvonta siirtyvät Argentalle 1.2.2013 alkaen. Palvelua saa jatkossakin suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

”Korkeatasoinen palvelu on kaikkein tärkeintä” painottavat Hakanen ja Argentan toimitusjohtaja Juho-Pekka Nojonen. Kaksikko odottaakin tulevasta yhteistyöstä sujuvaa. ”Kilpailutuksen tarkoituksena on saada kuluttajan käyttöön mahdollisimman toimivat palvelut. Sen ansiosta kansalaisella on mahdollisuus saada esimerkiksi ajoneuvoveroneuvontaa klo 8-20 vuoden jokaisena päivänä”, tiivistää Hakanen.<<

>>Argenta tuottaa osan Trafin palveluista Suomesta ja osan Espanjasta suomalaisen henkilökunnan toimesta. Kilpailutus on tehty hankintalain mukaisesti.
”Lainsäädännön mukaan, emme voi estää palveluiden tuottamista muissa EU-maissa, jos palveluntarjoaja täyttää meidän asettamat vaatimukset”, painottaa Hakanen.<<

http://www.trafi.fi/tietoa_trafista/ajankohtaista/1950/trafi_kilpailutti_neuvontapalvelut

Ks myös Seura 1/2013.
Vapaa sana / Yle-vero menee ranskalaisille
: 09.01.13 - klo:15:14

Suomen antenniverkko on nykyään ranskalaisten hallussa.

toi helibor oli jo markka aikana joten ......  ::)


... joten arvelen,
 että Sorkkis on ymmärtänyt lukemansa.
Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 137