Kuimpal prosentteja haihtuu tunnissa alipainekoneistolla? Kysymys tarkoittaa noin tietoa,tietysti kuivaus aikaan vaikuttaa monikin asia.
Samalla lämpötilalla ja samalla ilmamäärällä alipainekuivuri haihduttaa enemmän kuin ylipainekuivuri varsinkin silloin, kun vilja on yli 20 % kosteudessa. Otin kopion wikipediasta jossa selitetään kiehumispiste:
Kiehumispiste on lämpötila, jossa liuoksen höyrynpaine on yhtä suuri kuin nestettä ympäröivän ympäristön paine. Neste alkaa kiehua, kun paineet ovat yhtä suuret. Kiehuminen eroaa haihtumisesta siten, että kiehumisessa höyryä muodostuu myös nesteen sisällä eikä vain pinnalla. Veden kiehumispiste on celsiusasteikon alkuperäisen määritelmän mukaan tasan 100 celsiusastetta eli 373,15 kelviniä normaali-ilmanpaineessa. Nesteen normaali kiehumispiste on lämpötila, jossa höyrynpaine on 101 325 Pa.
Veden kiehumispiste alenee, kun ulkoinen paine pienenee (vakuumitislaus) ja vastaavasti nousee, kun ulkoinen paine kasvaa (painekattila). Esimerkiksi 900 mbar:n ilmanpaineessa kiehumispiste on 96,7 °C ja 1 040 mbar:n paineessa 100,7 °C.
Käytännössä ero näkyy siinä, että ylipainekuivatuksessa vilja lämmitetään ensin ilmalla, jonka jälkeen vilja alkaa kuivua. Alipainekuivurissa vilja pysyy aluksi viileänä ja alkaa lämmetä vasta, kun se on jo varastointikuivaa. Siemenviljaa kuivattaessa voikin alipainekuivatuksessa käyttää korkeampaa kuivausilman lämpötilaa (kunhan kiertonopeus on riittävä).
Jäähdytysaikakin voi olla lyhyempi, kun itse viljan lämpötila ei ole korkea.