Canadassa Albertassa ja Saskatchewanissa puimurit näyttävät pääosin olevan semmoisella noukkijalla varustettuja. Sitten ovat erikseen leveäteräiset karhottajat, semmoisia kevytrakenteisia leikkuuterällä ja keskellekeruuhihnalla varustettuja hydraulivetoisia koneita, pöytä luovuttaa karhon pyörien välistä, saattaa olla semmoinen karhojyrä myös. Öljykasvien karhottaminen tapahtuu sitten kun vähintään 30% siemenistä (optimaalinen määrä 50-60%) alkanut muuttua keltaiseksi/ruskeaksi, eli rapsillakin melko pitkän aikaa, ennen kuin saisi puida suoraan. Karhotetut öljykasvisadot harvoin sisältävät laatua heikentävää lehtivihreää. Korren katkeaminen pakottaa siemeneet valmistumaan, ne voivat kutistua ja satotappioita voi tulla jopa 8% , mutta lehtivihreä valmistuu siemenistä pois. Karhotettu rypsi kestää pakkasta 3 vrk päästä leikkaamisesta. Samoin pakkasen jälkeen välitön karhottaminen auttaa siemenien lehtivihreän poistumisessa. (canolacouncil.org)
Canadassa monet muutkin viljat kuin rypsi karhotetaan ennen puintia, silloin raa'at jyvät kuivuvat/jälkikypsvät ja vilja saattaa olla valmiiksi varastokuivaa puidessa.
Eipä kauan ole siitä kun Suomessakin leikattiin vilja erikseen, kuivattiin kuhilailla tai seipäillä, ja sitten vasta puitiin riihessä tai myöhemmin erillisillä puimakoneilla.
-SS-
Viimeksi muokattu: 16.09.19 - klo:06:41 kirjoittanut -SS-