Itse lopetin rypsinviljelyn jo kymmenisen vuotta sitten. Parikymmentä vuotta viljelin, sitten tuli muutama paska viljelyvuosi ja kyllästyin.
Jotkut ovat olleet sitä mieltä, että niiden vanhojen Kova ja Kulta -lajikkeiden kasvurytmi ja stressinkestävyys oli parempi esim. heinäkuun kuivuudelle kuin senjälkeiset lajikkeet. Tiedä sitten, ehkäpä rypsiä edelleenjalostettaessa sen rikkaruohomainen elinvoima vähenee ja sato heikkenee epäedullisen vuoden koittaessa.
Tietenkin sillä oli myös suuri vaikutus, että Oftanol-peittauksesta jouduttiin luopumaan.
Haitallista
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Erukahappo erukahappoa on jalostuksen avulla onnistuttu vähentämään rypsistä. Tästäkö vai mistä johtuu, että rypsi tuntuu nykyään olevan niin monen ötökän suosikkiherkkua.
Luonnonvaraisilla kasveilla on monia puolustuskeinoja hyönteisiä vastaan, niinpä ei tuolla luonnnossa juurikaan näy kasveja, jotka olisi järsitty puhki hyönteisten toimesta, taitaakin olla niin kuin sanoit, että kun rypsiä ja rapsia pitkälle jalostetaan, ne menettävät omat luontaiset puolustuskeinonsa hyönteisiä vastaan.