Ensin pyri laskemaan, kuinka paljon tarvitset härkäpapua yhden herne tai rypsitonnin korvaamiseen, jolloin saa käsityksen valkuaisrehun hinnasta. Lienee todenmukaisin hinta silloin, kun muuttaa valkuaiskasvit "puhtaaksi" valkuaiseksi, tietysti on niitä muitakin hintaan vaikuttavia tekiöitä, mutta jos pysytellään valkuaiskilon hinnassa.
Taulukkoarvojen mukaanhan härkäpapu sisältää vähemmän energiaa ja enemmän valkuaasta kuin herne. Raakavakuaas arvoja en yhtäkkiä löytänyt. Rypsin hinta tosin on nipal alhainen että härkäpavun hinta sentakia pysyttelee alhaalla. Mikä lienee rypsirouheen tonnihinta? Alle 200€? Raision 28 maksaa 236€ ynnäalvi ja rahti.
Mutta jos tuohon herneen hintaan vertaa, "pitoisuuskorjattuna" härkäpavun hinta kuormattuna viljatilan siilosta olisi noin 180-185€ tienoilla, mielestäni. Se, mitä mieltä kasvinviljeliä on hinnasta, sitä en tiiä. Isse ottaisin härkäpavun puintituoreena ja säilöisin sen litistettynä.. Vaatii tosin tiloja, mutta kaurankasvattaja vois lähte ennemmin tuommoseen että papu lähtis maailmalle tuoreena, jotta ei tartte siilojen kanssa mitää järjestellä ja mahdollisesti tania kuivurin kanssa. Mitäs se olisi puintituoreena? 100-120€? Olisihan sekin paljon parempaa liiketoimintaa kuin myyydä kauraa 65€ tonni kuivana, lisäksi viljatila säästäisi lannoitekustannuksissa..
https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/Rehutaulukot/Rehutaulukot/marehtijat Herneen käytöstä senveran että maitotilaneuja muistaakseni sanoo notta osa lehemistä on allergisia herneelle? Onko muut kuullu simmosesta?