Edelleen Valio maksaa veden tuottamisesta liikaa. Rasvan arvo on edelleen alhainen; eli vähemmän maitoa, enemmän kuiva-ainetta ei edes kannata nyt näillä pitoisuus hinnoittelulla. Jo aikaa sitten "luvattiin" että pitoisuus hinnoittelu ja varsinkin rasvakymmenyksen arvo tulee nousemaan. Hiljaista ollut sillä saralla.
Onneksi !!!
Mitä järkeä lehmän maidosta on jalostaa jotain pitoisuus paukkua, eikö kutut tai muut vastaavat ole tätä erikoisuutta varten. Maistuuko tuollainen rasvapaukku enää edes lehmän maidolta? Siis sellaiselta, että sitä voi itte tankista juoda ja tarjota vieraillekkin ja ne ottaa sitä vielä lisääkin. Eihän maito maistu maidolta kuin Suomessa, siis sellaiselta että sitä voi juoda (purkista tai tankista).
Ensin tuosta maidosta ja mausta. Niin pohjoismaissa kaikissa maito maistuu maidolta. Sitten taas pohjoismaidin ulkopuolella kun maitoa juodaan varsin vähän, niin se on monesti iskukuumennettua. Olen kyllä löytänmyt jenkeissä, Kanadassa, Australiassa ja Euroopassa pienen hakemisen jälkeen muuta kuin tuota iskukuumennettua maitoa mutta sitä voi joutua vähän haeskelemaan. Mutta mm jenkeissä maitoa myydään niissä gallonan eli lähes neljän litran muovipäniköissä. Mutta etsivä löytää ja ei maito meillä mitenkään ylimaallisen makuista ole, ero tulee tuosta pastöroitu / iskukuumennettu. Mutta se tuosta mausta,
Mutta tuo pitoisuus. Kyllä Rusina on jäljillä ja lypsyukko kuutamolla. Tuo rasva on vähän sellainen kaksipiippuinen juttu. Se kun tuntuu olevan jotenkin muotivirtauksille altis, toisinaan on pulaa ja toisinaan jää pakkasvarastoon voina. Mutta valkuainen. Kaikki (lisä)arvotuotteet, mitä maidosta tehdään tai yritetään tehdä, perustuvat valkuaiseen. Juustot, jogurtti, viili, rahka, mikäs se joku uutuus oli jolla koitettiin iskeä Nyhtökauraan tms, Mifuko se oli? Mutta kaikki perustuvat valkuaiseen. Mitä enemmän valkuaista, sitä enemmän lopputuotetta. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että järkevämpää ja taloudellisempaa kuin vaikkapa tuo Mifu on kananmunat tai broileri tai jopa sianliha. Kokonaishyötysuhde merkittävästi parempi ihmisen ravitsemuksessa kun lasketaan paljonko hukkaantuu matkalla. Mutta jos nyt unohdetaan se, ja mietitään että kun tuota ylijäämämaitoa kuitenkin on ja markkinamiesten pitää sitä jotenkin yrittää ihmisille syöttää, kun juottaminen koko ajan vääjäämättä vähenee, niin tällöin mitä enemmän proteiinia meijeriin tulevassa maidossa on, sitä enemmän saadaan noita syötäviä (lisä)arvotuotteita. Kun juominen vähenee. Mutta että siksi tuotetusta proteiinista ainakin pitäisi maksaa merkittävästi enemmän suhteessa litroihin, rasva on sitten sellainen vähän veteen piirretty viiva.
Niin ja mehän tiedämme jalostuksesta, että maidon rasva ja valkuinen korreloivat hyvin voimakkaasti. Tämä huomattiin aikanaan kun jalostuksellisesti yritettiin rasvaa vähentää ja saman aikaisesti valkuainen ei olisi saanut pudota. Mutta että yleensä siis maidon kuiva-aineen pitoisuus on jalostuksellisesti joko korkea tai matala, rasvan ja valkuaisen osuuksiin kuiva-aineesta on sitten jalostuksella vaikeampi vaikuttaa. Yleensäkin rasva on helpompi. Sitä on mahdollista helpommin nostaa jalostuksella ja ruokinnalla. Valkuaista on vaikeampi nostaa (ilman rasvaa) sekä jalostuksella että varsinkin ruokinnalla.