lehmänviljelijä ei tiedä, mistä puhuu tai on vähän hölmö. Minkä takia ei saisi olla isoja tiloja ja mihin väittämäsi isojen tilojen tuottama huonompi lihanlaatu perustuu? GMO- soijaan vai? Suomeen ei tuoda GMO- soijaa tällä hetkellä, en tiiä, mistä käsitys tulee, mutta se on väärä. Viljapossu taas on melkoista harhaanjohtamista. Kaikkien sikojen rehu pohjautuu viljaan. Mitä pahaa siinä on, että sialle tarjoaa sen tarvitsemaa ravintoa ja viljan joukkkoon lisätään OVR:ää? OVR parantaa rehun makua ja pohjautuu täysin ohraan. Jalostus puolestaan pohjautuu aivan täysin kuluttajan toivomuksiin. Kuluttaja haluaa vähärasvaista lihaa ja sitä jalostajat ovat halunneet tarjota. Vähärasvaisuudella ei ole mitään tekemistä "tehotuotannon" kanssa, se on koko tuotannon asia.
Mutta tämä nyt siirtyy pois itse asiasta. Tuntuu, että tilateurastamon rakentaminen ei keskustelijoiden mielestä olisi kannattavaa? Kuitenkin meillä on paljon tilateurastamoja jotka ovat menestyneet... Tietääkö joku, kuinka suurella osalla pienistä teurastamoista on omaa alkutuotantoa?
Maaseudun tulevaisuudessa oli joskus viime vuonna juttua, että sian- ja siipikarjanrehuksi on tuotu gm-soijaa jo parisen vuotta - syystä että geenimanipuloimatonta soijaa ei tahdo saada hankittua. Samassa jutussa kerrottiin, että 100% puhdasta soijaa ei enää nykyisin ole saatavissa.
Täällä meilläpäin viljapossuiksi kutsutaan sellaisia sikoja, joille ei anneta teollisia rehuja ollenkaan.
Sikatehtaista puhuessani tarkoitan tuotannon eettisyyttä. Henkilökohtaisesti ajatellen kymmenen - kahdenkymmenen sian tunkeminen pieneen karsinaan ei todellakaan ole sian luontaisen käyttäytymisen kaltainen paikka. Suurin osa kaupantiskillä tietenkin valitsee sen teollisesti tuotetun sianlihan, mutta sehän on jokaisen henkilökohtainen valinta. Minun valintani on luomusika jos sitä on saatavilla ja jos ei, niin sitten valitsen viljapossun jos taas sitä on saatavilla.
Tässä lähellä on siis viljasikatila, jolla on kolmisenkymmentä emakkoa joidenka jälkikasvun tila kasvattaa teuraaksi. Kaikki siat ovat kesäisin laitumella tonkimassa. Kyseisellä tilalla ei sioille anneta mitään teollisia rehuja, vaan kaikki ruoka tuotetaan suoraan tilalla. Samalla tavoin meillä kasvatettiin sikoja kun olin pieni, erona ainoastaan se että siihen aikaan meillä oli 12 emakkoa.
Vaikka siat ovat jalostettu vähä rasvaisiksi, niin eikös ne silti jonkun verran saa rasvoittumaan ruokinnalla?
Tässä muutama vuosi sitten, kun vielä tampere-tv oli hengissä, toimittaja järjesti coussican ravintoloitsija/keittiömestarille sokkotestin sian lihoista. Tarjolla oli saksalaista, tanskalaista ja suomalaista teollisesti tuotettua possua, sekä viljapossua. Viljapossu voitti ylivoimaisesti. Seuraavana oli suomalainen teollisesti tuotettu possun liha ja viimeisenä saksalainen sianliha. Saksalaista sianlihaa hän ei edes maistanut, koska jo sen haju oli luotaan työntävä. Kyseessä oli siis sokkotesti.