Keskusteluaiheet > Kasvintuotanto

Rypsiä viljelyyn vaikka hinta huono

<< < (2/4) > >>

Moottoripolkupyörä Man:
Jos syyshybridistä tulee se neljä viistonttua, niin saa aika iso kaurasato olla, jotta samaan pääsee.

-SS-:
Kunhan Nisu hankkii sen 20 peuran tokan sinne rypsipeltoonsa sotkemaan, voi tulla toisiin aatoksiin.

Peurat varistivat ja sotkivat viime syksynä rapsejarypsejä, ymmärrän mitä Kylmis tarkoittaa, eikä muutenkaan kuiva  alkukevään savimaa ja liika helle sovi yhtään sen paremmin rypsille kuin ohrallekaan. Rypsi ei tehnyt edes kukkavartta ennen kuin syyskuulla. Kallis Clearfield - rapsi suoriutui lähinnä tyydyttävästi, 235 euron ja neljän tonnin - yhden ruiskutuksen - vehnä kyllä pesi kevyesti 350 euron ja niukan kahden tonnin rapsin, viiden ruiskutuksen töillä. Lisäksi moniravinteinen lannoite, Cleravot, Avauntit, Plenumit, Biscayat, Mavrikit,  Bortracit sekä Folicur Xpertit maksavat sen puoli tonnia rapsia jo valmiiksi. Vehnä tarvitsi Express Twinniä hiukan, ja siinä sai olla.

Viime vuonna oli möhöjuurta ainakin yhdellä lohkolla, eli ainakin 10 vuotta - ehkä jopa 20 vuotta -  pitää pitää taukoa ja kalkita niin peekeleesti. 4-5 vuoden pakkotauko muutenkin alkaa jo kolmen vuoden jälkeen aiheuttaa puutetta sopivissa palstoissa. Syysrapsipelto pitää olla joko kesannolla tai aikaisella syysviljalla, viime syksynä viljan heikko orastuminen lykkäsi puinteja yli syyrapsin kylvöajan, joten jospa siemenet itäisivät vielä ensi syksynä. Nyt kun tällä viikolla kylvää aikaista ohraa, voi jopa päästäkin rapsinkylvöille, jos peurat sitten säästäisivät kasvit, se voikin olla eri juttu.

Valmiit rapsin sekä rypsin siemenet 40 kg vietävä kaatopaikalle, kun Cruiserpeitattua ei saa enää käyttää. Olkoon koko rapsi kylvämättä.

-SS-

nisu:
 Haaste varmaan peurat ja saviset maat varsinkin rypsille, lähinnä ajattelin
tänne hikeville hietamaille rypsiä oivana valintana, itse viljelisin laajemminkin
mitä viljelykierto mahdollistaa, on sen verran hyvät kokemukset vuosien
varrelta, varsinkin kun muistelee niitä vuosi kun ohrat ja kaurat itivät peltoon,
puhumattakaan muista haasteista, mutta näitähän ei muistella kun kuuluvat
asiaan, eli vielä suomennettuna jos hukkuneesta ohrasta tulee 1500kg/ha
on normaalia katoa, mutta jos rypsi jää 1500kg/ha on paska kasvi kyseessä.

Ruisrypsimohralvehnä:
Rypsi on hyvä talvipeitteisyyskasvi. Keväällä kerta ajo äkeellä niin on jo hyvä viljan kylvöpohja. Toinen positiivinen asia rypsin viljelyssä on välikasvius. Katkaisee viljan monokulttuurin hyvin ja siilotilan täyttyminen ei tule niin helposti vastaan. Kiireiseen puintiaikaan viljan myynti ei tilapuutteen takia huvita. Rukiit olen kyllä laittanut menemään jo syksyllä tilanpuutteen takia. Rypsin viljelyn haaste on myöhään tulevat poikkeuslupa peittaukseen asiat. Itsellä on jo valmis viljelysuunnitelma vuosille 2020 ja 2021 ja muutoksia joutuu tekemään jos poikkeuslupaa peittaukseen ei tule ja siinä tilanteessa täytyy haalia jostain siemenviljaa jostain..Tää poikkeuslupapelleily sataa suoraan sertisiemen viljan tuottajien kautta pakkaajien laariin :)

-SS-:

--- Lainaus käyttäjältä: Ruisrypsimohralvehnä - 18.04.19 - klo:08:39 ---Rypsi on hyvä talvipeitteisyyskasvi. Keväällä kerta ajo äkeellä niin on jo hyvä viljan kylvöpohja. T

--- Lainaus päättyy ---

Joo hyväkasvuinen rapsi onkin vähän erilainen muokattava. Haarautuva kuivanut paalujuuri, jossa vielä putkimainen runkotappi päässä,  takertuu kuin ajaisi pajukkoraiviolla. Herkemmin takertuu vantaisiin kuin pahna. Ja pitää käydä pujottelemassa pois, ei putoa kasaksi kuin olkisilppu.

Viime kesänä paras kasvu öljykasvin jälkeen oli syyskynnetyssä lohkossa. Ajoin toisen rapsilohkon äkeellä, kyllähän se äkeestä läpi meni, ja sain auttavasti kylvetyksikin. Mutta viljasato oli yhtä heikko kuin muuallakin, yllätyin oikein, kun piti esikasvivaikutuksen lannoittaa viljat ihan itsekseen.

Ehkä se esikasvivaikutus tulee harvakseltaan esiintyvinä märkinä vuosina.

-SS-

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta