Lammas- ja nautapuolella ei taida olla kellään niin suurta tuotantomäärää, että edes pienen teurastamon saisi pyörimään jatkuvasti. Silloin rahtiteurastus on parempi vaihtoehto. 3000 lihasialle ei varmaan löydy vapaata teurastuskapasiteettia ihan läheltä, joten sitä pitää rakentaa. Siinä on vaihtoehtona rakentaa itse tai löytää jonkun pätevän teurastamoyrittäjän, joka haluaa laajentaa.
Teurastus on kaikkine hygienia- ym. vaatimuksineen semmoinen homma, että sen ehkä yksi huippupätevä henkilö pystyy hallitsemaan, jos saa keskittyä pelkästään siihen. Palkkatyöhön saattaa olla vaikea löytää riittävän pätevää, joka osaa hallita kokonaisuuden, mutta yrittäjäksi joku alalla pitkään toiminut saattaa haluta ryhtyä, jos löytää kaltaisesi kumppanin, joka tuottaa ja myy lihasikaa tasaisella tahdilla ympäri vuoden. Eli sikaa tulee ja lähtee jatkuvasti sovitut määrät, ja teurastamoyrittäjä saa joka päivä keskittyä itse teurastukseen ja sen vaatimiin oheistoimintoihin.
Yrittäjäkumppanin avulla voi myös hieman jakaa riskiä. Ja teurastamo voi sijaita lähelläkin, vaikka samalla tai naapuritontilla. On tosiaan ehkä vähän utopiaa luoda lihalle tarinaa, että teen kaiken itse omin käsin, koska silloin suhteettoman suuri osuus työajasta menee jo pelkkiin toimistotöihin. Ja joka tapauksessa suurin osa työstä, esim. energia, on nykyään aina jonkun muun tuottamaa. Mutta jos ketjun alkupää ja loppupää on omassa hallinnassa, niin on se myös sieltä väliltä. Ja rahtiteurastaja tekee kyllä asiakkaan toiveiden mukaan, jos asiakas on sille riittävän tärkeä, eli teurastamo ei ole liian iso laitos.
Voihan koko ketju tietenkin pyöriä palkatulla henkilöstölläkin, mutta silloin pitää onnistua löytämään hyvät työntekijät. Ja työvoima ei Suomessa ole enää halpaa. Yrittäjän työpanos on vastuu huomioiden usein paljon edullisempi.