Agronet

Keskusteluaiheet => Maidontuotanto ja lihanaudat => Aiheen aloitti: PuuhaPete - 12.12.12 - klo:12:20

Otsikko: Rotukarjaseminaari
Kirjoitti: PuuhaPete - 12.12.12 - klo:12:20
Eilen oli Rotukarja-hankkeen seminaari, jonne en yhden kokouksen vuoksi ehtinyt. Oliko joku paikalla ja tuliko esille jotakin uuttta tai mielenkiintoista?
Otsikko: Vs: Rotukarjaseminaari
Kirjoitti: emo-heikki - 12.12.12 - klo:17:50
Mitähä karjaa se tää rotukarja oikein on  ;D ;D ;D
Otsikko: Vs: Rotukarjaseminaari
Kirjoitti: möllikkä - 12.12.12 - klo:20:29
Siis se satafoodin hanke? Minkä v***n takia näistyä ei sitten voi saada tietoa?! Hankkeeseen on yritetty liittyä, mutta nähtävästi ei naamalukemat kelpaa..... >:(
Otsikko: Vs: Rotukarjaseminaari
Kirjoitti: emo-heikki - 13.12.12 - klo:10:43
Siis se satafoodin hanke? Minkä v***n takia näistyä ei sitten voi saada tietoa?! Hankkeeseen on yritetty liittyä, mutta nähtävästi ei naamalukemat kelpaa..... >:(

 ;D ;D ;D
Otsikko: Vs: Rotukarjaseminaari
Kirjoitti: PuuhaPete - 19.12.12 - klo:18:15
Jos on yli 500 klikkausta niin onhan sitä tietoa löydyttävä ja kun aikansa etsii niin löytyyhän ja paljon. Tässä nyt aluksi kasvatuskokeen tulokset mallissa jossa väkirehuprosentti oli 40%. Päiväkasvukayrät herefordia lukuunottamatta vihjaavat ongelmiin punnituksessa tai kasvatusolosuhteissa, varsinkin kolmannella kasvatuskuukaudella ja osin myöhemminkin.

Enpä kommentoi tässä vaiheessa enempää, ettei syytetä itkupotkuravaireista tai ylenpalttisesta uhoamisesta  :) . Lisää tuloksia jahka kerkiän.
                                       Ab         Hf          Ch         Si          Li
Kasvatuspäivät             248,9    260,9     332,8   319,9   326,3
Alkupaino                      335,9    295        343      334,6   266,6
Loppupaino                   676,5    673,6     804,9   799,7   701,5
Kasvu kg/pv                  1,51      1,56       1,43     1,41     1,26
Syönti kg ka / pv           13,01    12,79     14,1     13,8     12,0
Sr, kg ka/pv                   7,93      7,8         8,61     8,45     7,32
Ohra, kg ka/pv              4,02      3,95       4,36     4,27      3,7
Rypsi, kg ka/pv              0,89      0,85       0,98     0,96     0,82
Kokonaissyönti, kg ka   3239     3338,4   4696,3  4428,1 3882,9
Rehukustannus,
€/pv (0,15€/ kg ka)       1,77      1,74       1,93      1,89     1,63
Kustannus yht, €           440,70  455,79   641,46  604,83 530,37
Teuraspaino, kg             371,2   359,1     455,7    450,3   435,7
EUROP                            R-         O+         U-          R+        U+
Rasvaluokka                   2,95     2,6         2           2           2
Teuras-%                       54,9     53,3       57,3      56,5      62,1
Marmoroituminen, IMF% 2,65    1,65       2,08      1,35      1,52
Otsikko: Vs: Rotukarjaseminaari
Kirjoitti: meikäläinen - 21.12.12 - klo:23:29
Kauheata, jos on totta!!!.....

Ps. Onko emolehmätuottajat vaipuneet talviuneen, kun ei tule kommenttia?

Otsikko: Vs: Rotukarjaseminaari
Kirjoitti: {o|o} - 21.12.12 - klo:23:35
Ei, kunnioitamme Valiolaisten suruaikaa.
Otsikko: Vs: Rotukarjaseminaari
Kirjoitti: Snowman - 22.12.12 - klo:07:38
Mistä sinä löysit nuo kasvu ja punnituskäppyrät?
Otsikko: Vs: Rotukarjaseminaari
Kirjoitti: Regent - 22.12.12 - klo:09:15

Minulle maksaa rehut merkittävästi enemmän kuin 0,15€/kgka. melkein tuplaten jos 40% väkirehua ruokinnasta.
Otsikko: Vs: Rotukarjaseminaari
Kirjoitti: Regent - 22.12.12 - klo:10:33

Tuota kun äkkiä mulkasee niin nykyisillä rehun ja kuivikkeen hinnoilla jää kaikista käteen suurin piirtein saman verran. Jos saa rehustuksen kustannukset painettua noin alas niin silloin syöttää jo peltotukia.

Sinällään korkea rehukustannus vie pohjan CH ja Si kasvatukselta. Lisääntyneet kasvatus päivät syö vielä kuivikettakin paljon, kun eläimet ovat raskaampia. Sitten tietenkin tila vaatimus on suurempi isoilla eläimillä+ muut korkokustannukset.

Otsikko: Vs: Rotukarjaseminaari
Kirjoitti: the bull - 22.12.12 - klo:10:37
No niin, taas yksi puuhapelle ja toinen limppari rodun edustaja ovat sitten löytäneet tieteellisiä tutkimustuloksia. Sepä hienoa. Olisi varmaan parempi kun tutkisit niitä ihan vaan kotioloissa emännän kanssa.
Näissä tutkimuksissa voidaan saada ihan mikä tahansa rotu näyttämään paremmalta kuin toiset. Odotan mielenkiinnolla miten saat siitä toisesta kokeesta jossa ei ole käytetty noin paljon väkirehua, taas jotain hehkutusta aikaan. Siinä on melkein 300kg  elopainossa eroa limousin ja angus sonnissa. Jatketaan juttuja sitten kun olette päässeet eroon rintaruokinnasta. Tästäkin huolimatta oikein hauskaa joulua kaikille lihakarjatiloille rodusta riippumatta.
Otsikko: Vs: Rotukarjaseminaari
Kirjoitti: PuuhaPete - 22.12.12 - klo:14:55
No niin, taas yksi puuhapelle ja toinen limppari rodun edustaja ovat sitten löytäneet tieteellisiä tutkimustuloksia. Sepä hienoa. Olisi varmaan parempi kun tutkisit niitä ihan vaan kotioloissa emännän kanssa.
Näissä tutkimuksissa voidaan saada ihan mikä tahansa rotu näyttämään paremmalta kuin toiset. Odotan mielenkiinnolla miten saat siitä toisesta kokeesta jossa ei ole käytetty noin paljon väkirehua, taas jotain hehkutusta aikaan. Siinä on melkein 300kg  elopainossa eroa limousin ja angus sonnissa. Jatketaan juttuja sitten kun olette päässeet eroon rintaruokinnasta. Tästäkin huolimatta oikein hauskaa joulua kaikille lihakarjatiloille rodusta riippumatta.

Ajatus HKn ja limppariväen salaliitosta on varsin uusi ja raikas   :D
Ihan oli luvut esitetty kuten seminaariaineistossa ja ilman manipulaatiot. Itse asiassa luvut on kopioitu suoraan arvostetun tutkijan ja anguskasvattajan esitysmateriaalista.

Hitaan kasvun koe (10% väkirehutaso) on vielä kesken. Punnituksessa nro 11 tuli seuraavat tulokset:

                      Ab     Hf     Ch     Si      Li
Elopaino, kg  747    689  721   711   594
Ikä, kk           19,6  19,2  19,2  18,8  17,9

Lähde Rotukarja-seminaariaineisto

Käsitys 300 kilon elopainoerosta ei siis ilmene ainakaan seminaarin papereista. Se kyllä selviää että limpparivasikat lähti kokeeseen takamatkalta, eli alaikäisenä. (Kun sitä kommenttia kaipasit)  :)

Tiedoksi että myös tässä kokeessa 3. kuukauden punnituksessa eläinten (tässä kokeessa siis myös here) päiväkasvut notkahtivat.

Ne päiväkasvukäppyrät löytyy seminaariaineistosta  (vajaa 100 sivua). Niitä voi saada hankkeelta, en tiedä.



Otsikko: Vs: Rotukarjaseminaari
Kirjoitti: mikko9b - 22.12.12 - klo:15:28
näissä hankkeissa se on varsin hanurista tuo tiedottaminen. Varsinkin nuo satafoodin hankkeet panttaa tuloksensa. Miksi tutkitaan jos tietoa ei sitten levitetä  :( >:( >:(  ei se ole hk:lta pois jos muittenkin asiakkaat tiedoista hyötyvät. nautatutkimusta on kuiteskin niiin vähän tässä maassa  :'(


mitä nuihin tuloksiin tulee ei juurikaan yllättäneet, ainakaan mua. korkeintaan hf ett saaneet rasvoittumatta onnistumaan, toisaalta luokituskin on luokaton ja marmoroituminen.  ::)

ab ja hf pääseet hengestään jo 15 kk iässä, ei paha...
Otsikko: Vs: Rotukarjaseminaari
Kirjoitti: PuuhaPete - 04.01.13 - klo:10:53
Seminaarin luomuosiossa oli esitelty yleisestikkin esitetyjä pullonkauloja luomutuotannossa. Kovasti keskustelua oli herättänyt se että luomupihvilihat sekoitetaan muuhun luomunaudanlihaan leikkaamossa. Kasvattajat olivat toivoneet kovasti luomupihviliha kauppoihin. Puuhiksen käsitys on että kaupassa luomuna menee jauhelihaa ja jonkinverran suikaletta, muiden ruho-osien hävikki on kohtuuton, eli ei mene kaupaksi.

Seminaarissa oli myös mielenkiintoinen toteamus HKn edustajilta:
"Teurastus‐ja leikkuutuotannon kannalta parhaita ovat teuraspainoltaan noin 300 –320 kg painavat ruhot"
Jos optimipainot ovat tuossa haarukassa, miksi raskaammille ruhoille saa 10% paremman hinnan?
Haarukka sinäänsä olisi hyvä herelle ja angukselle, jos vaan perinnöllinen marmoroituminen saataisiin kohdalleen.
Otsikko: Vs: Rotukarjaseminaari
Kirjoitti: emo-heikki - 04.01.13 - klo:12:31
Seminaarin luomuosiossa oli esitelty yleisestikkin esitetyjä pullonkauloja luomutuotannossa. Kovasti keskustelua oli herättänyt se että luomupihvilihat sekoitetaan muuhun luomunaudanlihaan leikkaamossa. Kasvattajat olivat toivoneet kovasti luomupihviliha kauppoihin. Puuhiksen käsitys on että kaupassa luomuna menee jauhelihaa ja jonkinverran suikaletta, muiden ruho-osien hävikki on kohtuuton, eli ei mene kaupaksi.

Seminaarissa oli myös mielenkiintoinen toteamus HKn edustajilta:
"Teurastus‐ja leikkuutuotannon kannalta parhaita ovat teuraspainoltaan noin 300 –320 kg painavat ruhot"
Jos optimipainot ovat tuossa haarukassa, miksi raskaammille ruhoille saa 10% paremman hinnan?
Haarukka sinäänsä olisi hyvä herelle ja angukselle, jos vaan perinnöllinen marmoroituminen saataisiin kohdalleen.

Mitä haittaa siitä on teurastamolle, että ruho on suurempi  ::)
Otsikko: Vs: Rotukarjaseminaari
Kirjoitti: Guarter - 04.01.13 - klo:13:06
Näissä ruokintakokeissa on tärkeä ja huomionarvoinen asia se, kuten eräs tutkija tunnustikin, kokeissa ryhmät on valittu randomisti.  Jalostukselliset tasoerot rotujen välillä ovat täysin vailla huomiota.

Vähintään vieroituspainot täytyisi olla lähellä toisiaan kun lähdetään ruokintakokeita tekemään ja vertailemaaan.
Otsikko: Vs: Rotukarjaseminaari
Kirjoitti: PuuhaPete - 10.01.13 - klo:12:27
Näissä ruokintakokeissa on tärkeä ja huomionarvoinen asia se, kuten eräs tutkija tunnustikin, kokeissa ryhmät on valittu randomisti.  Jalostukselliset tasoerot rotujen välillä ovat täysin vailla huomiota.

Vähintään vieroituspainot täytyisi olla lähellä toisiaan kun lähdetään ruokintakokeita tekemään ja vertailemaaan.

Onhan tuokin osatotuus, eli eläinvalinta vaikuttaa lopputulemaan. Hyvä esimerkki eläinvalinnan vaikutuksista on leikkuuvasteen rotukohtaiset mittaukset, kahdessa 2012 nautatutkimuksessa.

                                                          Ab     Li      Hf        Ch    Si
InnoNauta, leikkuuvaste kg/cm²      13,2  12,1   10,0   11,9    Ei mitattu
InnoNauta, aistinvarainen mureus    5,5    5,6      6,1     5,2    Ei mitattu

Rotukarja, leikkuuvaste                    8,3    12,6   14,2   13,2   17,4
Rotukarja, aistinvarainen mureus     5,7     5,6       5,1     4,8   4,2

Leikkuuvasteessa pienempi luku on parempi ja aistinvaraisessa isompi parempi.

Marmoroituminen arvioitiin japanilaisella asteikolla:
O = ei marmoroitumista
1 = hyvin vähän marmoroitunut  2 = vähän marmoroitunut 3 = marmoroitunut
4 = paljon marmoroitunut 5 = erittäin paljon marmoroitunut

Rotukarja tulokset:

Hf    1,2
Ab   1,4
Si     0,8
Ch   0,6
Li     0,8

Siis kaikki alle 2 (vähän marmoroitunut)

Kun tavoitteena on ollut isot ruhopainot myös Hf ja Ab roduilla, onko pesuveden mukana mennyt jotakin joka olisi pitänyt säilyttää?



Otsikko: Vs: Rotukarjaseminaari
Kirjoitti: Regent - 10.01.13 - klo:13:46
Näissä ruokintakokeissa on tärkeä ja huomionarvoinen asia se, kuten eräs tutkija tunnustikin, kokeissa ryhmät on valittu randomisti.  Jalostukselliset tasoerot rotujen välillä ovat täysin vailla huomiota.

Vähintään vieroituspainot täytyisi olla lähellä toisiaan kun lähdetään ruokintakokeita tekemään ja vertailemaaan.

Onhan tuokin osatotuus, eli eläinvalinta vaikuttaa lopputulemaan. Hyvä esimerkki eläinvalinnan vaikutuksista on leikkuuvasteen rotukohtaiset mittaukset, kahdessa 2012 nautatutkimuksessa.

                                                          Ab     Li      Hf        Ch    Si
InnoNauta, leikkuuvaste kg/cm²      13,2  12,1   10,0   11,9    Ei mitattu
InnoNauta, aistinvarainen mureus    5,5    5,6      6,1     5,2    Ei mitattu

Rotukarja, leikkuuvaste                    8,3    12,6   14,2   13,2   17,4
Rotukarja, aistinvarainen mureus     5,7     5,6       5,1     4,8   4,2

Leikkuuvasteessa pienempi luku on parempi ja aistinvaraisessa isompi parempi.

Marmoroituminen arvioitiin japanilaisella asteikolla:
O = ei marmoroitumista
1 = hyvin vähän marmoroitunut  2 = vähän marmoroitunut 3 = marmoroitunut
4 = paljon marmoroitunut 5 = erittäin paljon marmoroitunut

Rotukarja tulokset:

Hf    1,2
Ab   1,4
Si     0,8
Ch   0,6
Li     0,8

Siis kaikki alle 2 (vähän marmoroitunut)

Kun tavoitteena on ollut isot ruhopainot myös Hf ja Ab roduilla, onko pesuveden mukana mennyt jotakin joka olisi pitänyt säilyttää?

Lihansyöntilaatu heikkenee jatkuvasti pohjoismaissa. Tuontiliha on jo paljon laadukkaampaa  ;D
Otsikko: Vs: Rotukarjaseminaari
Kirjoitti: emo-heikki - 10.01.13 - klo:21:52
Näissä ruokintakokeissa on tärkeä ja huomionarvoinen asia se, kuten eräs tutkija tunnustikin, kokeissa ryhmät on valittu randomisti.  Jalostukselliset tasoerot rotujen välillä ovat täysin vailla huomiota.

Vähintään vieroituspainot täytyisi olla lähellä toisiaan kun lähdetään ruokintakokeita tekemään ja vertailemaaan.

Onhan tuokin osatotuus, eli eläinvalinta vaikuttaa lopputulemaan. Hyvä esimerkki eläinvalinnan vaikutuksista on leikkuuvasteen rotukohtaiset mittaukset, kahdessa 2012 nautatutkimuksessa.

                                                          Ab     Li      Hf        Ch    Si
InnoNauta, leikkuuvaste kg/cm²      13,2  12,1   10,0   11,9    Ei mitattu
InnoNauta, aistinvarainen mureus    5,5    5,6      6,1     5,2    Ei mitattu

Rotukarja, leikkuuvaste                    8,3    12,6   14,2   13,2   17,4
Rotukarja, aistinvarainen mureus     5,7     5,6       5,1     4,8   4,2

Leikkuuvasteessa pienempi luku on parempi ja aistinvaraisessa isompi parempi.

Marmoroituminen arvioitiin japanilaisella asteikolla:
O = ei marmoroitumista
1 = hyvin vähän marmoroitunut  2 = vähän marmoroitunut 3 = marmoroitunut
4 = paljon marmoroitunut 5 = erittäin paljon marmoroitunut

Rotukarja tulokset:

Hf    1,2
Ab   1,4
Si     0,8
Ch   0,6
Li     0,8

Siis kaikki alle 2 (vähän marmoroitunut)

Kun tavoitteena on ollut isot ruhopainot myös Hf ja Ab roduilla, onko pesuveden mukana mennyt jotakin joka olisi pitänyt säilyttää?

Eikös toi marmaroituminen saa vauhtia vasta, kun eläin on yli kaksi vuotias, useimmat rodut on sellaisia että sonnit teurastetaan 16-18 kuukauden iässä, joten eiköhän sekin ole yksi syy siihen että sitä ei esiinny ton enempää.
Otsikko: Vs: Rotukarjaseminaari
Kirjoitti: PuuhaPete - 10.01.13 - klo:22:58

Eikös toi marmaroituminen saa vauhtia vasta, kun eläin on yli kaksi vuotias, useimmat rodut on sellaisia että sonnit teurastetaan 16-18 kuukauden iässä, joten eiköhän sekin ole yksi syy siihen että sitä ei esiinny ton enempää.

Kerrankin kommentti joka sai aikaiseksi kuukelointia. Tuo esittämäsi oletus lienee vanhakantainen, se tuli varsin monissa uusissa tutkimuksissa esille. Marmoroituminen alkaa jo varsin nuorella iällä ja siihen voidaan vaikuttaa erilaisilla valinnoilla. Tässä hyvä linkki jossa kanadalaiset kertovat mitä voidaan tehdä

http://www.nutrecocanada.com/docs/shur-gain---beef/managing-and-feeding-for-marbling-and-carcass-quality-in-beef-cattle.pdf

Jutussa tuli esille muutama seikka joka saattaa olla syynä Rotukarja-tutkimuksen tuloksiin:
* vierotusikä ja ruokinta vierotuksen jälkeen vaikuttavat marmoroitumiseen
* eläimen sairastelu laskee dramaattisesti marmoroitumista (koeryhmien eläimillä ripulia joka romahdutti päiväkasvut kokeen akuvaiheessa)
* kovapäinen luonne (rodun sisällä verrattuna) laskee marmoroitumista, hereford-ryhmän muita korkeamman pH:n yksi syy oli kovapäiset yksilöt osana hereford-ryhmää (LTKn tutkija oli jotakin tälläistä kommenttia antanut käsitellessään pH:ta)
* ruokinta maissilla on marmoroitumiselle parempi kuin ruokinta viljalla (korsirehuvaltainen ruokinta voipi olla marmoroitumiselle myrkkyä sanoi toinen tutkimus, marmoroituuko niittyliha)
Otsikko: Vs: Rotukarjaseminaari
Kirjoitti: emo-heikki - 11.01.13 - klo:18:59

Eikös toi marmaroituminen saa vauhtia vasta, kun eläin on yli kaksi vuotias, useimmat rodut on sellaisia että sonnit teurastetaan 16-18 kuukauden iässä, joten eiköhän sekin ole yksi syy siihen että sitä ei esiinny ton enempää.

Kerrankin kommentti joka sai aikaiseksi kuukelointia. Tuo esittämäsi oletus lienee vanhakantainen, se tuli varsin monissa uusissa tutkimuksissa esille. Marmoroituminen alkaa jo varsin nuorella iällä ja siihen voidaan vaikuttaa erilaisilla valinnoilla. Tässä hyvä linkki jossa kanadalaiset kertovat mitä voidaan tehdä

http://www.nutrecocanada.com/docs/shur-gain---beef/managing-and-feeding-for-marbling-and-carcass-quality-in-beef-cattle.pdf

Jutussa tuli esille muutama seikka joka saattaa olla syynä Rotukarja-tutkimuksen tuloksiin:
* vierotusikä ja ruokinta vierotuksen jälkeen vaikuttavat marmoroitumiseen
* eläimen sairastelu laskee dramaattisesti marmoroitumista (koeryhmien eläimillä ripulia joka romahdutti päiväkasvut kokeen akuvaiheessa)
* kovapäinen luonne (rodun sisällä verrattuna) laskee marmoroitumista, hereford-ryhmän muita korkeamman pH:n yksi syy oli kovapäiset yksilöt osana hereford-ryhmää (LTKn tutkija oli jotakin tälläistä kommenttia antanut käsitellessään pH:ta)
* ruokinta maissilla on marmoroitumiselle parempi kuin ruokinta viljalla (korsirehuvaltainen ruokinta voipi olla marmoroitumiselle myrkkyä sanoi toinen tutkimus, marmoroituuko niittyliha)

En osaa sanoa tosta niittylihasta, mutta rasvoittuu ne laitumella olevatkin, kun vaan vanhemmaksi elää  8)
Herliini totesi jossaki seminaarissa, että sonnilla pitää olla kunnon pussi kaulan alla, ennenkuin se marmaroituu kunnolla  ::)
Sillä on niitä Herefordeja.
Otsikko: Vs: Rotukarjaseminaari
Kirjoitti: Guarter - 11.01.13 - klo:20:44

Eikös toi marmaroituminen saa vauhtia vasta, kun eläin on yli kaksi vuotias, useimmat rodut on sellaisia että sonnit teurastetaan 16-18 kuukauden iässä, joten eiköhän sekin ole yksi syy siihen että sitä ei esiinny ton enempää.

Kerrankin kommentti joka sai aikaiseksi kuukelointia. Tuo esittämäsi oletus lienee vanhakantainen, se tuli varsin monissa uusissa tutkimuksissa esille. Marmoroituminen alkaa jo varsin nuorella iällä ja siihen voidaan vaikuttaa erilaisilla valinnoilla. Tässä hyvä linkki jossa kanadalaiset kertovat mitä voidaan tehdä

http://www.nutrecocanada.com/docs/shur-gain---beef/managing-and-feeding-for-marbling-and-carcass-quality-in-beef-cattle.pdf

Jutussa tuli esille muutama seikka joka saattaa olla syynä Rotukarja-tutkimuksen tuloksiin:
* vierotusikä ja ruokinta vierotuksen jälkeen vaikuttavat marmoroitumiseen
* eläimen sairastelu laskee dramaattisesti marmoroitumista (koeryhmien eläimillä ripulia joka romahdutti päiväkasvut kokeen akuvaiheessa)
* kovapäinen luonne (rodun sisällä verrattuna) laskee marmoroitumista, hereford-ryhmän muita korkeamman pH:n yksi syy oli kovapäiset yksilöt osana hereford-ryhmää (LTKn tutkija oli jotakin tälläistä kommenttia antanut käsitellessään pH:ta)
* ruokinta maissilla on marmoroitumiselle parempi kuin ruokinta viljalla (korsirehuvaltainen ruokinta voipi olla marmoroitumiselle myrkkyä sanoi toinen tutkimus, marmoroituuko niittyliha)

En viitsinyt linkkiä aukaista. Miten vieroitusikä vaikuttaa marmoroitumiseen? Luonnekysymyskin aika mielenkiintoinen. Mitenkähän residuaalisen syönnin ja marmoroitumisen välinen yhteys, vois kuvitella, että veltot ja raukeet eläimet marmoroituu paremmin  ;D, sekään ei kyllä ole jalostuksellisesti järkevä tavoite, rajansa kaikella. Entä kun just tämä sisäinen rasva on ihmisellä sitä haitallista, miten lie eläimillä  ::) eipä sillä taida haitat keretä vaivaamaan? Voihan se olla, että korsirehuruokinta on marmoroitumiselle myrkkyä  ::) Hui kauheeta, onko marmoroitunut liha eettistä, nyt en puhu mitään menee jo liian vaikeaksi ja mutkaiseksi...

Marmoroituminen on jo hifistelyä, kunhan kuluttajat oppisivat ensin erottamaan pihvieläimen lihan holstikasta.

 
Otsikko: Vs: Rotukarjaseminaari
Kirjoitti: jeep - 21.01.13 - klo:21:25
http://yle.fi/uutiset/lypsylehma_muuttuu_haraksi_ravintolalautasellasi/6438193
Otsikko: Vs: Rotukarjaseminaari
Kirjoitti: emo-heikki - 21.01.13 - klo:21:30
http://yle.fi/uutiset/lypsylehma_muuttuu_haraksi_ravintolalautasellasi/6438193

Härkä on kuohittu sonni, semmosia ei Suomessa ole, kuin jollakin ihan vaan koemielessä jossakin joku kappale :o
Otsikko: Vs: Rotukarjaseminaari
Kirjoitti: jeep - 21.01.13 - klo:21:52
http://www.youtube.com/watch?v=GFPnl9DUePk
Ei suomalaisia, härkiä ::) ;D
Otsikko: Vs: Rotukarjaseminaari
Kirjoitti: limusiini - 23.01.13 - klo:07:27
Härällä ei palleja.

Teurastuksessa lähtee sonnilta, lehmällä ei ollutkaan.

-> ravintolassa tarjoillaan härkää.
Otsikko: Vs: Rotukarjaseminaari
Kirjoitti: Sonnipoika - 07.02.13 - klo:14:34
Hankkeen sivut avattu

http://rotukarjahanke.fi/