Agronet
Keskusteluaiheet => Maidontuotanto ja lihanaudat => Aiheen aloitti: massikka_mies - 25.09.12 - klo:21:41
-
Pitäisi saada valkuaista lisää lypsävien ruokintaan ja härkäpapu vaikuttaisi kokeilemisen arvoiselta mutta pari asiaa mietityttää. Jotenkin se pitäisi ilmeisesti saada murskattua mutta meneekö valssimyllystä läpi viljasäädöillä? Olisi kätevä vaan kipata siiloon josta menisi valssimyllyn läpi ohra-kaura seoksen kanssa ja kiskoruokkija jakaisi lehmien eteeen..Kokemuksia kaivataan. Myös härkäpapu säilörehua on mietitty normaali säilörehun rinnalle mutta vaikuttaa turhaan työläältä ratkaisulta ilman apevaunua. Ja minkälaisilla määrilllä ruokitte.
-
Härkäpapu ei viljan seassa taida valssimyllyllä rikki mennä. Mutta jauhata erikseen kasa ;)
-
Härkäpapu ei viljan seassa taida valssimyllyllä rikki mennä. Mutta jauhata erikseen kasa ;)
No näin epäilinkin. Jotain pitänee kehitellä..
-
Täältä löytyy asiantiimoilta
https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/proagria_satakunta/ajankohtaista/Palkokasvip%C3%A4ivien%20luentomateriaalit
-
Härkäpapu-herne-vehnä 100-40-40kg/ha säilistä on jokunen paali ens talvelle. Jaan sen pienkuormaajalla, paalit on varaston lattialla ja siitä nappaan hiukan papua heinän sekaan. Hernettä syötin noin viime talvena, ei se mikään tasajako ole mutta kaikki ne kantturat pöydästä söi.
-
Härkäpapu ei viljan seassa taida valssimyllyllä rikki mennä. Mutta jauhata erikseen kasa ;)
Menee se rikki mutta viljasta osa jää ehjäksi. Tulee sitte kylvösiemen levitettyä seuraavana keväänä lietevaunulla :D
-
Härkäpapu-herne-vehnä 100-40-40kg/ha säilistä on jokunen paali ens talvelle. Jaan sen pienkuormaajalla, paalit on varaston lattialla ja siitä nappaan hiukan papua heinän sekaan. Hernettä syötin noin viime talvena, ei se mikään tasajako ole mutta kaikki ne kantturat pöydästä söi.
Emoille vai lypsäville?
-
Kyllä papua on lehmille Suomessa syötetty jo monta vuotta. Ongelma on siis siinä että papuja ei ole tarpeeksi saatavilla... Ja tällaisenakin vuotena varastot eivät kauheasti kasva. (Paitsi mulla tietysti...)
-
Lypsäville lähinnä ja osa kasvaville hiehoille ja sonneille. Emot, mä luulen, saa pärjätä ilman papuja tänävuonna.
-
paljonko jauhetulla härkäpavulla voi korvata rypsirouhetta lehmien ruokinnassa?
-
paljonko jauhetulla härkäpavulla voi korvata rypsirouhetta lehmien ruokinnassa?
Sanotaan nyt taas että vaikkapa puolet
-
Ensi vuonna olis vilja-alaa enemmän kuin aiempina vuosina eli voisi kokeilla jotain tavanomaisten lisäksi. Nyt ollu vijana kauraa ja ohraa sekä hernevehnää ja nurmea säilörehuna. Kannattaako härkäpapua täällä keski-suomen-savon rajamailla edes yrittää? Joskus kuullut että herne puimurilla korjattuna vähän hankalaa, onko mielipiteitä mitä kokeilis?
-
Ensi vuonna olis vilja-alaa enemmän kuin aiempina vuosina eli voisi kokeilla jotain tavanomaisten lisäksi. Nyt ollu vijana kauraa ja ohraa sekä hernevehnää ja nurmea säilörehuna. Kannattaako härkäpapua täällä keski-suomen-savon rajamailla edes yrittää? Joskus kuullut että herne puimurilla korjattuna vähän hankalaa, onko mielipiteitä mitä kokeilis?
Etelä-Savon puolelta tuli aikanaan sellainen näppituntuma, että hikevillä moreenimailla ei tahdo tuleentua millään, mutta vähämultaisilla hiesukoilla toimi oikein hyvin. Syyt lienevät vesitaloudessa, joku asioista enemmän ymmärtävä voinee selittää enemmän. Nykyiset puolilehdettömät hernelajikkeet eivät puimurille ole mikään ongelma, varsinkaan jos on hieman tukiviljaa seassa.
Petri
-
Ensi vuonna olis vilja-alaa enemmän kuin aiempina vuosina eli voisi kokeilla jotain tavanomaisten lisäksi. Nyt ollu vijana kauraa ja ohraa sekä hernevehnää ja nurmea säilörehuna. Kannattaako härkäpapua täällä keski-suomen-savon rajamailla edes yrittää? Joskus kuullut että herne puimurilla korjattuna vähän hankalaa, onko mielipiteitä mitä kokeilis?
Itse puinti on helppoa, tavara selkiää hyvin rikkaruohottomasta kasvustosta. Silppuri saattaa jumia.
Ongelma on siinä valmistumisessa. Jos mä sanon, että 2-vyöhykkeen etelärajalle 3. toukokuuta kylvetty papu valmistui viikko sitten ja makaa nyt likoamassa sateessa, niin vedä siitä johtopäätös viljelyvarmuuteen ;D Ja tuo iti muutamassa päivässä.
-
Ensi vuonna olis vilja-alaa enemmän kuin aiempina vuosina eli voisi kokeilla jotain tavanomaisten lisäksi. Nyt ollu vijana kauraa ja ohraa sekä hernevehnää ja nurmea säilörehuna. Kannattaako härkäpapua täällä keski-suomen-savon rajamailla edes yrittää? Joskus kuullut että herne puimurilla korjattuna vähän hankalaa, onko mielipiteitä mitä kokeilis?
Laita rypsiä ennemmin. Valmistuu aikaisemmin, pienemmät riskit, menekki taattu ja hintaa on. Muutenkin helppoa ja halpaa viljellä ja tukiakin tulee C1:llä noin 230 €/ha enemmän. Seuraava vuonna vehnää perään niin johan kuuluu ropina puimurin säiliöstä.Täällä ei nyt ihan koko vuoden puolitiivistelaskua rypsin myyntituloilla kuitata, mutta leijonan osa kuitenkin. ::)
-
Menin tossa yhtenä päivänä polkupyörällä yhen luomutissilän ohi. Ulos kuului seuraavanlaista ääntä: Muuuu, pthyi, mooooooo, pthyi, muuuuuu, köh köh pthyi....
Poikkesin navetan puolelle ja aatelin kattoo mikä olis syynä moiseen ääneen. Sitten huomaisin mitä ne lemmut söi, no luomusta valmistettua härkäpapu/ohra/kaura litisteseosta. Ne lehmä parat joutu syljeksimään välillä suustaan pois ohdakkeen siemeniä ja valvatin hahtuvia. :o :o
-
Ensi vuonna olis vilja-alaa enemmän kuin aiempina vuosina eli voisi kokeilla jotain tavanomaisten lisäksi. Nyt ollu vijana kauraa ja ohraa sekä hernevehnää ja nurmea säilörehuna. Kannattaako härkäpapua täällä keski-suomen-savon rajamailla edes yrittää? Joskus kuullut että herne puimurilla korjattuna vähän hankalaa, onko mielipiteitä mitä kokeilis?
Laita rypsiä ennemmin. Valmistuu aikaisemmin, pienemmät riskit, menekki taattu ja hintaa on. Muutenkin helppoa ja halpaa viljellä ja tukiakin tulee C1:llä noin 230 €/ha enemmän. Seuraava vuonna vehnää perään niin johan kuuluu ropina puimurin säiliöstä.Täällä ei nyt ihan koko vuoden puolitiivistelaskua rypsin myyntituloilla kuitata, mutta leijonan osa kuitenkin. ::)
Papua saat tuplamäärän rypsiin verrattuna ilman lannotusta. Tietty riskit on kovemmat mut... sehän täs just hauskinta onkin ;)
-
Menin tossa yhtenä päivänä polkupyörällä yhen luomutissilän ohi. Ulos kuului seuraavanlaista ääntä: Muuuu, pthyi, mooooooo, pthyi, muuuuuu, köh köh pthyi....
Poikkesin navetan puolelle ja aatelin kattoo mikä olis syynä moiseen ääneen. Sitten huomaisin mitä ne lemmut söi, no luomusta valmistettua härkäpapu/ohra/kaura litisteseosta. Ne lehmä parat joutu syljeksimään välillä suustaan pois ohdakkeen siemeniä ja valvatin hahtuvia. :o :o
Kerroppas lisää miten luomusta valmistetaan härkäpapu/ohra/kaura litisteseosta?
-
Menin tossa yhtenä päivänä polkupyörällä yhen luomutissilän ohi. Ulos kuului seuraavanlaista ääntä: Muuuu, pthyi, mooooooo, pthyi, muuuuuu, köh köh pthyi....
Poikkesin navetan puolelle ja aatelin kattoo mikä olis syynä moiseen ääneen. Sitten huomaisin mitä ne lemmut söi, no luomusta valmistettua härkäpapu/ohra/kaura litisteseosta. Ne lehmä parat joutu syljeksimään välillä suustaan pois ohdakkeen siemeniä ja valvatin hahtuvia. :o :o
Kerroppas lisää miten luomusta valmistetaan härkäpapu/ohra/kaura litisteseosta?
;D ;D ;D
-
Ensi vuonna olis vilja-alaa enemmän kuin aiempina vuosina eli voisi kokeilla jotain tavanomaisten lisäksi. Nyt ollu vijana kauraa ja ohraa sekä hernevehnää ja nurmea säilörehuna. Kannattaako härkäpapua täällä keski-suomen-savon rajamailla edes yrittää? Joskus kuullut että herne puimurilla korjattuna vähän hankalaa, onko mielipiteitä mitä kokeilis?
Laita rypsiä ennemmin. Valmistuu aikaisemmin, pienemmät riskit, menekki taattu ja hintaa on. Muutenkin helppoa ja halpaa viljellä ja tukiakin tulee C1:llä noin 230 €/ha enemmän. Seuraava vuonna vehnää perään niin johan kuuluu ropina puimurin säiliöstä.Täällä ei nyt ihan koko vuoden puolitiivistelaskua rypsin myyntituloilla kuitata, mutta leijonan osa kuitenkin. ::)
Papua saat tuplamäärän rypsiin verrattuna ilman lannotusta. Tietty riskit on kovemmat mut... sehän täs just hauskinta onkin ;)
Silti taloudellinen tulos ainakin em. leveysasteilla millä tahansa mittarilla ajateltuna rypsillä parempi. Rypsivalkuainen on lehmälle parasta, miksi edes yrittää tuottaa jotain sekundaa hirveällä riskillä? :P
-
Sanokaa nyt mulle minkätähden papuset tarttee puida?..jos lehmille syöttää.. Mä ainakaan kokonaisia herneitä löytäny paskan seasta viime talvena, kyllä ne vattassa suli.
Sato meneee paaliin varmemmin ja vähemmällä polttoöljyllä kuin kuivurin kautta.
-
Sanokaa nyt mulle minkätähden papuset tarttee puida?..jos lehmille syöttää.. Mä ainakaan kokonaisia herneitä löytäny paskan seasta viime talvena, kyllä ne vattassa suli.
Sato meneee paaliin varmemmin ja vähemmällä polttoöljyllä kuin kuivurin kautta.
Siksi että papujen energia-arvo on 1,13 ja valkuaisprosentti 30%.
Papusäiliksellä arvot ovat usein 0,85 ja 12% -> hyvin vähän käyttöä lypsylehmille.
Syötettiin mekin härkäpapurehua emolehmille, vihreä papu sulaa mahassa siinä missä ruohokin.
-
Sanokaa nyt mulle minkätähden papuset tarttee puida?..jos lehmille syöttää.. Mä ainakaan kokonaisia herneitä löytäny paskan seasta viime talvena, kyllä ne vattassa suli.
Sato meneee paaliin varmemmin ja vähemmällä polttoöljyllä kuin kuivurin kautta.
Siksi että papujen energia-arvo on 1,13 ja valkuaisprosentti 30%.
Papusäiliksellä arvot ovat usein 0,85 ja 12% -> hyvin vähän käyttöä lypsylehmille.
Syötettiin mekin härkäpapurehua emolehmille, vihreä papu sulaa mahassa siinä missä ruohokin.
Ei ne taida vielä pelkällä karkearehulla lypsää riittävästi. Eikös tuosta papusäiliksestä ole jo uutta tutkittua tietoa? Paremmatkin rehuarvot taitaa saada kun valitsee seoskumppanin, lajikkeen ja korjuuajankohdan oikein..
-
Jos haluaa tehdä valkuaisrehua säilörehuna, niin "parhaat" tulokset on tullut virnasäilörehusta, en ny muista ennä lukuja kun kokeiluista jo yli kymmenen vuotta, mut lehmät tykkäs ja tais ne jotain lypsääkin. Appeen osana varmaan toimisi.
-
Sanokaa nyt mulle minkätähden papuset tarttee puida?..jos lehmille syöttää.. Mä ainakaan kokonaisia herneitä löytäny paskan seasta viime talvena, kyllä ne vattassa suli.
Sato meneee paaliin varmemmin ja vähemmällä polttoöljyllä kuin kuivurin kautta.
Siksi että papujen energia-arvo on 1,13 ja valkuaisprosentti 30%.
Papusäiliksellä arvot ovat usein 0,85 ja 12% -> hyvin vähän käyttöä lypsylehmille.
Syötettiin mekin härkäpapurehua emolehmille, vihreä papu sulaa mahassa siinä missä ruohokin.
Kiitos, viisatuin hiukan!
Pavut paalissa on silti parempi kuin jos jää peltoon kaikki. Miten pavun kuivaaminen verrattuna vaikka kauran kuivaamiseen? Jos samanlaisissa kosteusoloissa pui kärryn papuja ja toisen kauraa niin onko koko homman löpönkulutus sama vai vaatiiko toinen enemmän..mä olen vain pari kärryä kauraa eläissäni kuivannu niin en tiedä.
-
Kiitos, viisatuin hiukan!
Pavut paalissa on silti parempi kuin jos jää peltoon kaikki. Miten pavun kuivaaminen verrattuna vaikka kauran kuivaamiseen? Jos samanlaisissa kosteusoloissa pui kärryn papuja ja toisen kauraa niin onko koko homman löpönkulutus sama vai vaatiiko toinen enemmän..mä olen vain pari kärryä kauraa eläissäni kuivannu niin en tiedä.
On siinä enemmän askarta. Ensin alhaisella lämmöllä, joku 50astetta, sitten muutaman päivän tauko ja loppukuivaus, sen voi ajaa kuumemmalla.'
Sitä en keksiny miten kosteuden voisi mitata (no tietty uuni ja puntari toimii aina...) mut semmoisen ohjeen löysin, että sit kun ensimmäinen kuivauksessa haljennu papu löytyy niin on valmis.
Ja kuulosuojaimet päähän kuivaajalla!
-
Kiitos, viisatuin hiukan!
Pavut paalissa on silti parempi kuin jos jää peltoon kaikki. Miten pavun kuivaaminen verrattuna vaikka kauran kuivaamiseen? Jos samanlaisissa kosteusoloissa pui kärryn papuja ja toisen kauraa niin onko koko homman löpönkulutus sama vai vaatiiko toinen enemmän..mä olen vain pari kärryä kauraa eläissäni kuivannu niin en tiedä.
On siinä enemmän askarta. Ensin alhaisella lämmöllä, joku 50astetta, sitten muutaman päivän tauko ja loppukuivaus, sen voi ajaa kuumemmalla.'
Sitä en keksiny miten kosteuden voisi mitata (no tietty uuni ja puntari toimii aina...) mut semmoisen ohjeen löysin, että sit kun ensimmäinen kuivauksessa haljennu papu löytyy niin on valmis.
Ja kuulosuojaimet päähän kuivaajalla!
Murskaavasta 78 Wilestä löytyy härkäpapu valmiiksi.
35 Wileen myös löytyy vihkosta asteikko härkäpavulle (peltopapu) ja jollain mittareilla on käyttäneet herneen asteikkoa.
Jos kokonaisista siemenistä mittaus epäilyttää voi jyvät murskata pintamittariin vaikka tehosekoittimella.
Toissa vuonna 35:lla noita kokeilin ja vähintään yön yli tasaantuneista sain kylläkin samoja lukemia kokonaisista sekä "bamiksilla" jauhetuista.
-
Jos olis asiallinen varastopaikka navetan kyljessä niin murskanläpi ja happoa perään..olisiko tuo sitte kuivatun tavaran verosta? Meillä loppulogistiikka on sitte kottarit ja lapio.. se vähän sylettää ajatuksena.
-
Kiitos, viisatuin hiukan!
Pavut paalissa on silti parempi kuin jos jää peltoon kaikki. Miten pavun kuivaaminen verrattuna vaikka kauran kuivaamiseen? Jos samanlaisissa kosteusoloissa pui kärryn papuja ja toisen kauraa niin onko koko homman löpönkulutus sama vai vaatiiko toinen enemmän..mä olen vain pari kärryä kauraa eläissäni kuivannu niin en tiedä.
On siinä enemmän askarta. Ensin alhaisella lämmöllä, joku 50astetta, sitten muutaman päivän tauko ja loppukuivaus, sen voi ajaa kuumemmalla.'
Sitä en keksiny miten kosteuden voisi mitata (no tietty uuni ja puntari toimii aina...) mut semmoisen ohjeen löysin, että sit kun ensimmäinen kuivauksessa haljennu papu löytyy niin on valmis.
Ja kuulosuojaimet päähän kuivaajalla!
Joo. Tuo on virallinen ohje, jos noin kuivaa niin saa itävää siementä. Mun mielestäni kuivauksessa ei ole ollut ongelmia, siis puintikosteus voi olla ihan hyvin 16-17, tuskin koskaan yli 20 (koska tuota ei vaan voi puida raakana).
Kuulosuojat TODELLAKIN päähän ;D Ja sitten muistaa sen, että siementavaraa ei saa käsitellä rajusti. Haljenut papu ei idä.
Jos joku tahtoo nähdä puintituoretta härkäpapua, niin sitä on tänään Vampulassa näytillä. Uskokaa tai älkää :)
-
Niin siis pointtina oli että vilja-ala riittää omaan käyttöön, herne-vehnää tehdään säilörehuksi valkuaisen toivossa, alaa jäisi n.10ha "yli" jossa vois kokeilla jotain uutta. Näyttää kyllä vähän että joko se on hernettä tai sitten vaan ohraa ja kauraa, eihän se haittaa jos niitä tulee vähän yli oman tarpeen 8)
-
Niin siis pointtina oli että vilja-ala riittää omaan käyttöön, herne-vehnää tehdään säilörehuksi valkuaisen toivossa, alaa jäisi n.10ha "yli" jossa vois kokeilla jotain uutta. Näyttää kyllä vähän että joko se on hernettä tai sitten vaan ohraa ja kauraa, eihän se haittaa jos niitä tulee vähän yli oman tarpeen 8)
Suosittelen edelleen rypsiä..
-
rypsikin vois olla kyllä kiva kokeilla. ensisijaisesti olis mukava jos olis sellainen kasvi jonka sadon voisi lehmille syöttää..
-
Menee vähän ohi topikin, mutta..puristaako moni itselleen rypsistä papanoita? sillähän sen rypsinkin saisi jalostettua omaan käyttöön. Öljyt kaupanpäälle. Pienien puristimien nopeus kyllä lähinnä naurattaa. Voisi lehmälle tulla nälkä odotellessa.
-
Menee vähän ohi topikin, mutta..puristaako moni itselleen rypsistä papanoita? sillähän sen rypsinkin saisi jalostettua omaan käyttöön. Öljyt kaupanpäälle. Pienien puristimien nopeus kyllä lähinnä naurattaa. Voisi lehmälle tulla nälkä odotellessa.
Rypsitonni 500€ jakaantuu 30% öljyksi (euron/litra) ja 70% puristeeksi 250-300€/tn ;D
Luomussa tietysti hyvä juttu.
-
rypsikin vois olla kyllä kiva kokeilla. ensisijaisesti olis mukava jos olis sellainen kasvi jonka sadon voisi lehmille syöttää..
Rypsiä voi syöttää jauhettuna lehmille öljyineen, 1-1.5kg/turpa/pv. Suomenlahden eteläpuolella tuota tehdään.
-
rypsikin vois olla kyllä kiva kokeilla. ensisijaisesti olis mukava jos olis sellainen kasvi jonka sadon voisi lehmille syöttää..
Rypsiä voi syöttää jauhettuna lehmille öljyineen, 1-1.5kg/turpa/pv. Suomenlahden eteläpuolella tuota tehdään.
Millä se jauhetaan?
-
Millä se jauhetaan?
Vasaramyllyllä, kai. Tai hierremyllyllä.
-
Puristimien hinnat alkaen 2000€. Mä sain innostuksen rypsin viljelyyn eräältä karjatilalta, joka puristaa omaa rypsiä oman karjan rehuksi. Oma kokoluokka vielä niin pieni, ettei omaan puristimeen sijoittaminen erikoisjärjestelyineen kannata. Tämäkin vähäinen viljelymäärä on toivottavasti tilapäistä, ei sillä että se olisi ikävää, vaan toivottavasti lehmiä olisi enemmän peltoihin nähden ;D. Olisi sinänsä cool, jos voisi käyttää peltonsa mahdollisimman tehokkaasti oman karjan rehun tuotantoon, mutta taloudellisesti järkevintä on mielestäni myydä rypsit teollisuudelle jalostettavaksi. Meneehän sekin pieni määrä Suomen valkuaisomavaraisuutta edes hieman kohottamaan.
-
Puristimien hinnat alkaen 2000€. Mä sain innostuksen rypsin viljelyyn eräältä karjatilalta, joka puristaa omaa rypsiä oman karjan rehuksi. Oma kokoluokka vielä niin pieni, ettei omaan puristimeen sijoittaminen erikoisjärjestelyineen kannata. Tämäkin vähäinen viljelymäärä on toivottavasti tilapäistä, ei sillä että se olisi ikävää, vaan toivottavasti lehmiä olisi enemmän peltoihin nähden ;D. Olisi sinänsä cool, jos voisi käyttää peltonsa mahdollisimman tehokkaasti oman karjan rehun tuotantoon, mutta taloudellisesti järkevintä on mielestäni myydä rypsit teollisuudelle jalostettavaksi. Meneehän sekin pieni määrä Suomen valkuaisomavaraisuutta edes hieman kohottamaan.
Yhtä paljon se kohottaa Suomen valkuaisomavaraisuutta kun puristat ite.
-
rypsikin vois olla kyllä kiva kokeilla. ensisijaisesti olis mukava jos olis sellainen kasvi jonka sadon voisi lehmille syöttää..
Rypsiä voi syöttää jauhettuna lehmille öljyineen, 1-1.5kg/turpa/pv. Suomenlahden eteläpuolella tuota tehdään.
... ja tuurilla saa "kivat" pötsihäiriöt ;D Ja on "edullista".
Luomussa tietysti taas ihan ok idea
-
Näinpä, mutta taloudellisuus huomioiden kannattaa myydä pois, ainakin pienillä volyymeilla. Öljyn myyminen hyvään hintaan maatilaluokan tuotantolaitoksesta ei ole mitenkään helppoa puuhaa. Rypsissä raha on öljyssä ja valkuaisrehu on jätettä. Bisnes tehdään öljyllä ja marginaalit ovat hyvin pienet, ei puristeen/rouheen myyminen rehufirmalle ole mikään kultakaivos. Tämän tajuaa tollompikin :P.
Mieluummin myös ostan takaisin sen uutetun ja vähärasvaisen version noin ruokinnallisesta näkökulmasta.
-
Näinpä, mutta taloudellisuus huomioiden kannattaa myydä pois, ainakin pienillä volyymeilla. Öljyn myyminen hyvään hintaan maatilaluokan tuotantolaitoksesta ei ole mitenkään helppoa puuhaa. Rypsissä raha on öljyssä ja valkuaisrehu on jätettä. Bisnes tehdään öljyllä ja marginaalit ovat hyvin pienet, ei puristeen/rouheen myyminen rehufirmalle ole mikään kultakaivos. Tämän tajuaa tollompikin :P.
Mieluummin myös ostan takaisin sen uutetun ja vähärasvaisen version noin ruokinnallisesta näkökulmasta.
Öljyä saa kyllä myytyä, 1000 kg riittää jo monille ostajille. Pitää olla puhdasta. Mä oon välittänyt huvikseni 20-25 tonnia öljyä lähivuosina. Mutta enää ei sitten huvita ;D
Ja se on kyllä totta että puristeen/rouheen myynnillä ei rikastu. Varmasti köyhtyy.
-
Entäs jos polttais öljyn vaikka kuivurin pannussa ja syöttäis puristeen omille lehmille. Säästyis rahdit rypsin myynnissä ja valkuaisrehun ostossa ni sit vois jo taloudellisesti kannattaa..?
-
Entäs jos polttais öljyn vaikka kuivurin pannussa ja syöttäis puristeen omille lehmille. Säästyis rahdit rypsin myynnissä ja valkuaisrehun ostossa ni sit vois jo taloudellisesti kannattaa..?
Noin sen öljyn saisi hyödynnettyä taloudellisesti parhaiten. Joharan mainitsema 900€/1000 kg = ~073 c/l. Meillä ei tosin ole omaa kuivuria :P.
Kylmäpuristuksen kauttahan saadaan rypsistä öljyä irtoamaan vain noin 30% painoyksikköinä, puristeeseen jää vielä noin 10% siemenen öljystä eli puristeessa on rasvaa noin 17%. Käytännössä tämä rajoittaa käyttömäärän noin 2 kuiva-ainekiloon turpaa kohden päivässä. Puristeen OIV on noin 150, eli ei mitenkään huippurehua. Toisaalta tuo sisältää paljon energiaa laskennallisesti. Tuon käytöllä tavallisesti maitokilot nousee mutta rasva% pienenee. Käytännössä valkuaisomavaraisuutta on siis hankala täyttää omalla kylmäpuristetulla rypsillä, satotaso ja viiden vuoden viljelykiertokin rajoittavat. Luomussahan tuo olisi varmasti erinomaista valkuaista ja silloinkin nimenomaan syysrypsinä. Oikeastaan syysöljykasvit sopisivat parhaiten nimenomaan nautatilan viljelykiertoon, mäkin harkinnut syyshybridirapsin kokeilemista..
-
Puristeen OIV on jotain 130-135. Ja usein siinä on öljyä jäljellä peräti 20%.
Eli tonnista rypsiä 200 kg öljyä ja 800 kg rasvaista puristetta. Näiden arvo on vähemmän kuin rypsitonnin arvo.
-
Puristeen OIV on jotain 130-135. Ja usein siinä on öljyä jäljellä peräti 20%.
Eli tonnista rypsiä 200 kg öljyä ja 800 kg rasvaista puristetta. Näiden arvo on vähemmän kuin rypsitonnin arvo.
Arvonlisää itänaapurin tapaan ;D ;D
Tällä se Olderin pappa perusteli rypsin syöttämistä jauhettuna. Painotti tosin, että karkearehujen on oltava hyvänlaatuisia.....etelänaapurissa on yksi luomutila, joka ruokkii näin vuodesta toiseen. Ostaa vain kivennäiset ja vitamiinit, seleenin. Tuotantotaso toisella kymmenellä ;)
-
On tuota Suomessakin, yksi tuttu robotila on vuosia syöttänyt puristetta appeessa vaikka olen aina kieltänyt ;D
Härkäpavusta. Mä voisin myydä nyt jonkulle n. 6 tonnia märkiä papuja. Kuivuri jumissa noiden vuoksi ja pahasti ;D 12 h korjausta tänään ja 500€ kustannuksia, huomenna jatketaan.
Kärryt pihaan aamulla vaan ja rahaa mukaan :P