PELTOLAINE on aivan oikeassa.
DairyGlobal julkaisusta viime syksyltä, vapaasti lainaten:
Trigon Dairy Farming yhtiön perustajan Joakim Heleniuksen mukaan Virossa on potentiaalia ottaa osuus Suomen ja Ruotsin markkinoista. "Virossa tuotetun maidon 1kg: n tuotantokustannukset ovat 0,10 - 0,15 euroa alhaisemmat kuin Suomessa. (Syyt: Keräilykustannukset alhaiset, koska alueellisesti keskittynyt tuotanto, Keskimääräinen karjakoko 136. Vuosituotos noussut yli 10000, yli 600 lehmän karjassa. Maan hinta 2500-3500€/ha, työvoiman hinta 1/3 , Suomessa palkkamediaani on 2900 €, Virossa 900 €. Yhtiömuotoisten eläintilojen voitot voi palauttaa investointeihin ilman veroseuraamuksia. )
Helenius kysyy: Miksi Suomen pitäisi säilyttää nykyinen maidontuotanto, jonka tuottavat pienet, vähemmän tehokkaat maatilat, jos voisitte ostaa halvempaa maitoa Virosta? Jos teoriassa Viro voi ottaa 10% Suomen ja Ruotsin markkinoista, se tarkoittaa ylimääräistä 1 600 tonnia tuotetta päivässä yli nykyisten 2 000 tonnin. Tämä on mahdollista", Helenius uskoo. Viro tarvitsee jalostuslaitoksia tähän tarkoitukseen. Esimerkiksi E-Piim -osuuskunta on saanut jalostuslaitokseen valtionavustusta 15 miljoonaa euroa. Tehtaan kapasiteetti on 1 000 tonnia päivässä, käyntiin vuosina 2020-2021. Coop E-Piimillä on jo kaksi käsittelylaitosta ja ne ovat erikoistuneet maitotuotteiden (juusto, maito ja herapaja, voin) vientiin.
Peltotuet Virossa ovat 115€ per ha. Tämä lisääntyy 163 euroon per ha vuonna 2020.
Näkyypä tuokin 500 ha tilalla 25000 euron käteistulojen lisänä.
-SS-