A,D ja E -vitamiinit tulevat nautaan vain suun kautta. Vesiliukoisia (B ja C) lehmä voi tehdä itse.
Hyvässä, hyvin säilyneessä säilörehussa on paljon E-vitamiinia. Voimme kuitenkin olettaa että pilaantuneessa ja ylivuotisessa sitä ei enää juurikaan ole. Samoin on A-vitamiinin kanssa.
Kaikessa joka on kuollut ja kuivunut auringonpaisteessa on paljon D-vitamiinia. Auringossa kuivunut esikuivattu säilörehu sekä kuivaheinä ovat hyviä lähteitä. Voimme kuitenkin olettaa että tämäkin häviää pilaantumisen ja varastoinnin aikana, samoin korjuuolosuhteet vaikuttavat.
Kokoviljassa (kuivatussa ja kokonaisena varastoidussa) E-vitamiinitaso nousee varastoinnin aikana. Tuoresäilötyssä E-vitamiinia on noin 10% kuivatun määrästä.
-> Jos perusrehut ovat kunnossa nauta saa ADE-vitamiinit näistä. Taso on riittävä
hyvissä olosuhteissa kasvaville naudoille. Lisävitamiineja kuitenkin käytetään paremman kasvun, tuotoksen ja terveyden varmistamiseksi erityisesti stressitilanteissa sekä paikkaamaan perusrehujen puutteita.
-> Pelkkä kivennäinen (vitaminoitu) yleensä kyllä riittää JOS kivennäinen on muutenkin sopiva naudan tuotantovaiheeseen.
(TODELLA asiallinen vastaus
)