Mitäs jos lopetettaisiin kaikki yli oman tarpeen tuottaminen, tilojen kesken vain elintarvikkeitten vaihdantaa ilman mitään välikäsiä..
oletuksena olis tietysti, että tuet jatkuu, vaikka tiloilta ei myytäisi ulos mitään?
Tämä kehitys on edennyt jo huolestuttavasti. Menneen 25 vuoden aikana maatalous- ja elintarviketuonnin arvo on viisinkertaistunut, vienti vain kaksinkertaistunut. Tase on yli 3 mrd€ negatiivinen, johtuu myös siitä että vienti on matalan jalostusasteen tuotteita esim viljaa tai maitojauhetta, jonka osuus on ollut kasvava. Eipä viitsisi kokeilla, kumpi loppuu ensin, ruoka marketeista vai meidän maajussien rahat?
Ongelma on myös siinä, että yleisölle tarjoillaan maataloustukia, varsinkin kansallisia verovaroilla rahoitettuja sellaisia, sillä perusteella, että
ne alentavat kotimaisen ruuan hintaa, vaikka yhä enemmän ne rahat kuluvat luonnonsuojeluun, hiiliviljelyyn, maisemanhoitoon, pieneliöiden hyvinvointiin, kaikkeen muuhun paitsi syötävän kaloriyksikön hinnanalennukseen, ja kaupan ruoka tuleekin enenevässä määrin ulkomailta, koska merkittävän suuri siivu paikallisesta peltoalasta kohta on mykoritsojen ravitsemukseen käytettynä.
Hinnanalennusperuste on kestämätön myös silläkin perusteella, mikä paljastuu todellisuudesta; tuotettua painoyksikköä kohden laskutettujen tukien perusteella katsottuna luomuruuan pitäisi olla kilohinnaltaan halvempaa kuin tehotuotetun, mutta ei ole. Eli tarvitaan vähemmän kalliita panoksia, vähemmän ostoenergiaa, vähemmän kasvinsuojelukemikaaleja, silti hinta on tuottajalta saakka korkeampi ?
-SS-