Maatalous on elintarviksektoria ja teollisuutta tukevaa tuotantoa, sen merkitys taas kansantaloudessa on aika suuri, jo työpaikkojenkin määränä mitattuna
Itseasiassa vain jalostuksen voi osaksi laskea alkutuotannosta riippuvaiseksi, samoin alkutuotannon kuljetukset. Muuten tuo suhdeluku osoittaa vain sen, että tukeminen on estänyt tehokkaasti rakenteen tervehtymisen Tämä näkyy mm. kalustoinvestoinneissa suhteessa tuotantomääriin ja myös pellon hinnan jyrkkänä nousuna. Vertaapa joskus esim Ruotsin investointilukuja suhteessa tuotantoon......
Investoinneilla ja investointituilla on oma kohtalonyhteytensä, rakenteen tervehtyminen riippuu muistakin tekijöistä kuin tuista, kaikki vaikuttaa kaikkeen, mutta varmaan silläkin on oma merkityksensä, Ruotsi ei ole ihan sama asia kuin Suomi, Suomessa on puolustettu enempi "saavutettuja etuja"
Elintarviketeollisuudessa on noin 40.000 työpaikkaa. Jos tuonti lisääntyisi merkittävästi niin tuo on se mikä menetettäisiin. Jos siis ei kokonaan loppuisi mihin en usko, aina kannattavimmat jää jäljelle. Mutta työpaikkoja menisi jonkun verran panospuolelta, maatalouskaupasta ja kuljetuksesta sekä elintarviketeollisuudessa. Mutta kun toisinaan näkee että "elintarvikepuoli työllistää 300.000 ihmistä" niin siinä on maatilojen noin 50.000 henkilötyövuoden ja elintarviketeollisuuden 40.000 henkilötyövuoden lisäksi laskettuina jokainen trukkikuski ja rekkakuski ja kaupan kassa joiden työpaikat säilyisivät vaikka kaikki ruoka olisi tuontitavaraa.
Ja tuo ero Ruotsiin on selkeä, ei tarvitse kuin laskea traktorit / puimurit ja hehtaarit ja suhteuttaa. Ja kun Ruotsissa käy niin selkeästi esimerkiksi koneketjuissa on vähemmän rahaa kiinni kuin täällä. Moni täällä romuksi tai aisankannattajaksi luokiteltu kone voi olla siellä jopa ykköskoneena.
Ero Ruotsiin on selkein viljelyalueessa, siinä missä Suomi loppuu, vasta alkaa Ruotsin maatalaousvyöhyke, Ruotsi on aikalailla samalla tasolla kuin Tanska viljelyvvyöhykkeissä
Sitä ne tiedä, mitä elintarviketeollisuutta jää, jos maatalous Suomessa loppuu, itse en vaan usko siihen, että jos esim. naudanlihantuotanto siirtyisi sijansa etelämmäs, esim. Viroon, niin että sielä eläviä eläimi tuotaisiin Suomeen teurastetavaksi, tai edes kokonaisia ruhoja, miksi tuoda edes jalosteita, reseptit siirtyy netissä varsin helposti maasta toiseen, miksei tuotaisi valmiita makkaroita
Mitä järkee on tuoda raaka-ainetta tänne kalliiden jalostuskustannusten maahan, kun virolaiset tekee saman työn murto-osalla siitä hintaa kuin suomalaiset