Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Tilateurastamon rakentaminen ratkaisuksi lihan tuotannon heikkoon kannatavuuteen  (Luettu 38417 kertaa)

Jätkä

  • Vieras


Keskustelua on ollut myyntipaikasta. Minun myyntipaikkani tulisi olemaan aika korvessa, mutta olen ajatellut hommat myyntiauton/ja joista voisin myydä suoraan lihaa kuluttajille. Kiertelisin toreilla, asuntoalueilla (vähän kuin jäätelöauto) ja etenkin kauppojen parkkipaikoilla. Lihaa voisi myydä myös kaupoissa itse omalla lihatiskillä, tämä on kuulemma varsin suosittua? Myymälän osuus liikevaihdosta olisi varsin pieni, mutta sen olemassaolo olisi kokonaisuuden kannalta tärkeä. Myymälän yhteyteen voisi rakentaa kaikkea härpäkettä, lamma- ja lehmälaitumen ja villisikatarhan. Miltä kuulostaa, fiksulta vai lapselliselta?

Kuulostaa siltä, että projektisi on ideointivaiheessa. Kaikki hullutkin jutut pitää miettiä läpi, kunhan lopulta ymmärtää karsia kaiken toimimattoman pois.

Asioiden suuruusluokkia kannattanee pohtia; esim. "autosta parkkipaikoilla" ja jätkän laskemana "vuodessa asiakkaat valitsevat sen 500 000-750 000 kertaa tuotemerkkinne tuotteen ostoskärryyn" eivät mun mielestä oikein osu samaan maaliin?




Mun miälestän kannattais myydä vaan tuhat sikaa auton perästä ja kolminkertaisella hinnalla ja joku oikeen huippu tarinaniskijä myyjäksi.  Se tekis arkipäiville neljä sikaa päivässä. Äkkiähän semmoset palottelee luppoaikana kotiin tultua ja sitten reippaana aamukuudeksi torille. Kilon paketeiksi muutettuna pitäis saada neljä sataa asiakasta per päivä. Kahteen riviin komennettuna vaan kakssataa per jono.  Viis minuuttia per asiakas, niin tekee 33,333 tuntia, kahdella tarinaniskijällä 16,666 tuntia per päivä. Juu kyllä neljä sikaa klaaraa päivässä jos asiakkaat ei jää kehumaan kuinka hyvää pikasika on.

Pitää vain saada asiakas ostamaan kilon sijasta kaksi, niin ei tuhraanu turhaan aikaa myyntiin.
Äkkiä se asiakas pari kiloa sikaa ostaa kun tarjolla on jauhelihaa, pihviä, suolakinkkua ja savupalvia.

"Liharuokien annoskoko
Suosituksia lihan kulutuksesta ruokailijaa kohti yhdellä aterialla:
Luista lihaa 125-200 g.
Luutonta lihaa pataruokiin 75-100 g.
Paistettavaksi 100-150 g.
Pihveihin 125-200 g.
Jauhelihaa 75-125 g.
Maksaa 75-100 g.
Kieltä 100 g."
Se ostaja pitäisi saada toistekkin ostamaan. Mutta ostaako se, jos se joutuu viikon pari syömään jo hapantalihaa ennen kuin liha loppuu. -Ei se menee sinne markettiin ja ostaa sen yhteen tai kahteen ateriaan riittävän annospaketin. Jos kuka ei usko niin ostakaapa yllätyksenä vaimollenne reilu pari kiloa sianlihaa ja mainitkaa että saitte sen tuplahintaan. Jos kehuja tulee, niin myönnän etten tiedä pajoakaan ihmisten ostokäyttäytymisestä. ;)

Wejjo

  • Luomumaitoklubi
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2232

Se ostaja pitäisi saada toistekkin ostamaan. Mutta ostaako se, jos se joutuu viikon pari syömään jo hapantalihaa ennen kuin liha loppuu. -Ei se menee sinne markettiin ja ostaa sen yhteen tai kahteen ateriaan riittävän annospaketin. Jos kuka ei usko niin ostakaapa yllätyksenä vaimollenne reilu pari kiloa sianlihaa ja mainitkaa että saitte sen tuplahintaan. Jos kehuja tulee, niin myönnän etten tiedä pajoakaan ihmisten ostokäyttäytymisestä. ;)

Juu, tuttua on... joskus naapurilta saanut kerralla isomman erän lihaa, riemulla kotio jotta ny meillä on pitkäksi aikaa lihaa ja monenlaista: tuloksena mulkoilua, jotta mitä näistä nyssitten pitäs, kääntelyä ja pussittelua ja lopuksi epämääräisinä erinä pakastimeen josta ne löytyy kahden vuoden kuluttua.....

Vastaranta

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 902


Ei ole helppo kuvio saada toimimaan.

Mutta jos aloittajan paras osaaminen todellakin on myynnin ja markkinoinnin saralla, ja hän saakin myytyä 3000 sikaa vuositasolla kovalla hinnalla suoraan kuluttajalle, niin puhutaan jo miljoonabisneksestä. Tätä suuruusluokkien ajatusleikkiä jatkaen: Onko siinä tilanteessa enää viisasta pukea sikalahaalaria päällensä lainkaan? Entä onko välttämätöntä itse omistaa ne seinät, joidenka sisällä sika henkensä luovuttaa?
uskoo olevansa niin ainutlaatuinen, että häntä voivat ymmärtää vain muut huomattavat henkilöt tai instituutiot

Adam Smith

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 10972
  • Gee!!
Mutta jos aloittajan paras osaaminen todellakin on myynnin ja markkinoinnin saralla, ja hän saakin myytyä 3000 sikaa vuositasolla kovalla hinnalla suoraan kuluttajalle, niin puhutaan jo miljoonabisneksestä. Tätä suuruusluokkien ajatusleikkiä jatkaen: Onko siinä tilanteessa enää viisasta pukea sikalahaalaria päällensä lainkaan? Entä onko välttämätöntä itse omistaa ne seinät, joidenka sisällä sika henkensä luovuttaa?
Tätä mietin ketjua läpi lukiessani: visiot on mietitty ja heikkouksia osoitettu. Aloittajan vahvuus taitaa olla just tuolla, ehkäpä oma lihantuotanto on aluksi selkänojana tarpeen, mutta siköli kun myynti vetää ja homma alkaa tuottaa, kannattaa jo alkuun olla sillä mielellä, että kasvatus ja teurastaminen saattaa olla ensimmäisenä muutosten listalla....
                   
*****ilu on jokamiehenoikeus ja syytteen saa vasta se joka lyö.

Wejjo

  • Luomumaitoklubi
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2232

Tätä mietin ketjua läpi lukiessani: visiot on mietitty ja heikkouksia osoitettu. Aloittajan vahvuus taitaa olla just tuolla, ehkäpä oma lihantuotanto on aluksi selkänojana tarpeen, mutta siköli kun myynti vetää ja homma alkaa tuottaa, kannattaa jo alkuun olla sillä mielellä, että kasvatus ja teurastaminen saattaa olla ensimmäisenä muutosten listalla....

Yksinkertaistettuna: kannattavuuden parantaminen = alkutuotannosta luopuminen   ;D

hes_su

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 16
Voi olla, että oma lihatuotanto ei ole kannattavaa. Toisaalta jos on kotoisin sikatilalta ja osaaminen sikojen hoidossa on korkealla tasolla, kannattaisiko sikojen pitoa kuitenkin jatkaa? Tottakai työntekijöitä pitää palkata, eihän siihen oma jaksaminen muuten millään riitä. Mutta jos vastuuna on lihan myynti ja markkinointi sekä sikalan johtaminen, onko se liikaa? Myyntiikin voi ottaa apuvoimia, kesällä kesätyöntekijöitä on ihan jonoksi asti tarjolla. Mutta nämä on näitä kokemattoman nuoren miehen ajatuksia joihin kommentteja alunperin lähdinkin hakemaan.

Yksi vaihtoehtohan on se, että aloittaa omalla tuotannolla ja jos myynti lähtee lentoon ostaa lisäraaka-aineen ulkopuolelta. Tuo 3 000 lihasikaa tuottaa lihaa noin 240 000 kg, tuon kokoinen laitos luokitellaan vielä pienteurastamoksi. 3 000 sian laitos tarvitsee 10 000 asiakasta, onko se paljon? 150km säteellä asuuu kuitenkin yli 500 000hlö. Aikaisemmin oli puhetta markkinoiden testaamisesta pienillä erillä, onko siinä mitään järkeä? Markkinatutkimus tehdään tottakai, sitähän jo yritystukien saaminenkin edellyttää. Eikä tuotantoa heti aloitettaisi täydellä teholla, mutta laitos rakennettaisiin 3 000 sian vuosikapasiteettiin sopivaksi.

Oma alkutuotanto on myös siinä mielessä hyvä, että silloin pystyy helposti säätelemään lihan tulemista teurastamoon. Kuka ulkopuolinen sikamies suostuu toimittamaan eri määrän sikoja viikossa? Selvää on myös, että pitäisi saada lihatalon kanssa sopimus, että siat joita itse en pysty teurastamaan menisi lihatalolle. Tälläisiä sopimuksia on tehty, eli mahdotonta sekään ei ole. Varsinkin alkuvaiheessa menekki voi olla epätasaista. Se vielä, että alunperinkin ajatus olisi, että teurastamo olisi oma yhtiönsä, ei suinkaan osa maatilaa. Eli käytännössä teurastamolla ei olisi omaa alkutuotantoa, siat vain tulisivat teurastamon omistajan omasta sikalasta.

Tapani

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 4372
Laakamäen Kotiliha, Varpaisjärveltä tekee tuota kiertävää myyntiä. Täälläkin  käy myyntiauto  parin viikon välein. Kauppa käy kuin siimaa. Kaikki menee kaupaksi, sorkista lähtien. Jonkun verran on myynnissä palvituotteita, palvikinkkua ja -kylkeä.

Adam Smith

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 10972
  • Gee!!
Oma alkutuotanto on myös siinä mielessä hyvä, että silloin pystyy helposti säätelemään lihan tulemista teurastamoon. Kuka ulkopuolinen sikamies suostuu toimittamaan eri määrän sikoja viikossa?
Tässä sulla piilee pieni ansakuoppa. Jos saat lihasta paremman katteen kuin suurilta teurastamoilta, pystyt maksamaan parempaa hintaa myös sille ulkopuoliselle sikamiehelle. Parempi hinta houkuttaa joustamaan, kunhan muistat joustaa takaisin silloin kun ulkopuolisella sikamiehellä on siihen tarve. Sitouttamista voi myös harrastaa bonussysteemillä tms., mutta älä valehtele itsellesi, jotta voisit jotenkin oman sikalan tuotannolla joustaa kilpailukykyisesti pidemmän aikaa. Oikeasti se on vain konserninsisäistä siirtoa, nollasummapeliä.
                   
*****ilu on jokamiehenoikeus ja syytteen saa vasta se joka lyö.

Wejjo

  • Luomumaitoklubi
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2232

... Tuo 3 000 lihasikaa tuottaa lihaa noin 240 000 kg, tuon kokoinen laitos luokitellaan vielä pienteurastamoksi. 3 000 sian laitos tarvitsee 10 000 asiakasta, onko se paljon? 150km säteellä asuuu kuitenkin yli 500 000hlö.


Onhan se paljon. Kun et sinä kuitenkaan saa sitä 10000 asiakasta ostamaan sianlihaansa pelkästään sinulta. Ymmärtääkseni hait kuitenkin lihalle parempaa hintaa, eli asiakkaan näkökulmasta kyseessä erikoistuote jota harva sitten kuitenkaan pääasiallisena lihana ostaa. Ja kuinka moni oikeasti tekee ruoka-asiointinsa 150 km säteellä? Jos kiertävää automyyntiä ajatellaan, niin se myy vain yhdessä paikassa kerrallaan, ja ruokaostoksia tehdään koko markkina-alueella joka päivä. Ja sinä päivänä kun et ole paikalla, liha ostetaan marketista.

Isojen lukujen kanssa tulee helposti sokeaksi, tässä ketjussakin esiin tuodut ajattelumallit on ihan hyviä keinoja tuoda asian mittakaava lähemmäs.

cosmic_cowboy

  • Vieras
Voi olla, että oma lihatuotanto ei ole kannattavaa. Toisaalta jos on kotoisin sikatilalta ja osaaminen sikojen hoidossa on korkealla tasolla, kannattaisiko sikojen pitoa kuitenkin jatkaa? Tottakai työntekijöitä pitää palkata, eihän siihen oma jaksaminen muuten millään riitä. Mutta jos vastuuna on lihan myynti ja markkinointi sekä sikalan johtaminen, onko se liikaa? Myyntiikin voi ottaa apuvoimia, kesällä kesätyöntekijöitä on ihan jonoksi asti tarjolla.

Heetkinen, eikös se ollut: "Olen miettinyt oman tilateurastamon rakentamista keinona parantaa lihan tuotannon huonoa kannattavuutta."

ELi sikalanjohdon ja kinkkukaupan lisäksi aiot: rakentaa, teurastaa, leikata, lihanjalostaa, pakata, varastoida, pestä ja desinfioida, tuotekehittää, kuljettaa, omavalvoa ja raportoida, toimia työnantajana, toimitusjohtajana, autonkuljettajana, talonmiehenä, tarinoida...ja ehtoohommina ajaa lietettä ja viljellä?

JoHaRa

  • Vieras
Kannattaa myös käydä ohimennen kysymässä "lähikaupasta" että paljonko sianlihaa siellä päivässä myydään.. Jos ne myyvät vaikka 200 kiloa, niin lähimarkkinoille voi olla vaikea myydä 750 kiloa "sekalaisia viipaleita"  :o

shavia

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 250
Mitä tulee tuohon myyntiin, niin, mites se myynti mielestänne pitäis hoitaa jos ei myyntiautolla? Kaupan hyllylle on turha mennä ennen kuin asiakas on oppinut arvostamaan tuotetta, on valmis maksamaan siitä enemmän ja osaa hakea sen hyllystä. Kauppojen parkkipaikoillahan käy iso määrä asiakkaita, jos siellä myynnin tekeminen ei ole fiksua niin, missä?

Olen pohdiskellut vähän samoja asioita lampaiden suhteen. Niissä tilanne on sikäli eri, että lammas on nykyään jo erikoistuote, eikä sitä kotimaisena läheskään joka kaupasta saa. Sika vaatinee aikamoiset tarinat, että ostaja mieltää sen tosiaan olevan eri tuote kuin kaupan hyllyllä myytävä ulkomaan sika. Mutta jos kotimaiselle tuotannolle käy siten kuin julkisuudessa nyt pelätään, saattaa se joskus vuosien päästä olla kotimainen sikakin erikoistuote.

Yksi myyntikanava, joka ei suurista odotuksista huolimatta ole vielä lähtenyt lainkaan vetämään, on tämä internetti. Siinä näkisin silti edelleen tulevaisuuden mahdollisuuden, että tilaa koko sika haluamallasi paloittelulla pakastettaviin paloihin pakattuna ja so*****na aikana kotiin tuotuna. Ja netistä näet, minkä korvanumeroinen sika on kyseessä, mistä se on kotoisin, mitä se on syönyt, ja montako kilometriä sitä on kotiisi kuskattu ja paljonko se on kokonaisuutena hiilijalanjälkiä päästellyt. Se saattaa olla jollekin ympäristötietoisille ison pakastimen omaaville kuluttajille mahdollisuus pelastaa maailma, mutta vaatii kyllä aika asennemuutosta kulutustottumuksiin, että toimisi suurilla massoilla.

Kaupassa käyminen joka päivä tai parinkaan päivän välein saattaa olla jo rankkaa hommaa joillekin lapsiperheille tai vanhuksille, jotka ei ihan kaupan naapurissa asu. Toisaalta jos ne netistä tilaa, ne ehkä haluaa samaan toimitukseen kaikki ruuat eikä pelkkää raakaa sikaa.

Mutta on hyvä pohtia asioita valmiiksi, ja nythän saattaa olla alalla sellainen rakennemuutos tulossa, että erilaisia mahdollisuuksia tulee tarjolle rohkeimmille.


landehande

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5390
  • verkuilla tulevaisuuteen
>>>Olen pohdiskellut vähän samoja asioita lampaiden suhteen. Niissä tilanne on sikäli eri, että lammas on nykyään jo erikoistuote, eikä sitä kotimaisena läheskään joka kaupasta saa. Sika vaatinee aikamoiset tarinat, että ostaja mieltää sen tosiaan olevan eri tuote kuin kaupan hyllyllä myytävä ulkomaan sika.

***Jeps, sikaa ei saa mitenkään jutuilla kovinkaan muuksi kuin bulkki on. Jos hintaa haluaa possulle, pitää se olla nyt luomua.  Näin voittoa syntyy jo pienemmilläkin tuotantomäärillä ihan kasvatustasollakin.  Luomu on tänään selkeä, valmis termi kaupassa, joka kuluttajalla on heti tiedossa. Muu on bulkkia.  Myynti määrättyinä päivinä määrätyissä paikoissa kymmenen kilon lajitelmapaketeissa pakastimen omistajille luomustatuksella  on helpoin ja kannattavin tapa lisätä omaa tiliään.  Ja teurastus sekä paloittelu ulkoistettuna.

Jätkä

  • Vieras
>>>Olen pohdiskellut vähän samoja asioita lampaiden suhteen. Niissä tilanne on sikäli eri, että lammas on nykyään jo erikoistuote, eikä sitä kotimaisena läheskään joka kaupasta saa. Sika vaatinee aikamoiset tarinat, että ostaja mieltää sen tosiaan olevan eri tuote kuin kaupan hyllyllä myytävä ulkomaan sika.

***Jeps, sikaa ei saa mitenkään jutuilla kovinkaan muuksi kuin bulkki on. Jos hintaa haluaa possulle, pitää se olla nyt luomua.  Näin voittoa syntyy jo pienemmilläkin tuotantomäärillä ihan kasvatustasollakin.  Luomu on tänään selkeä, valmis termi kaupassa, joka kuluttajalla on heti tiedossa. Muu on bulkkia.  Myynti määrättyinä päivinä määrätyissä paikoissa kymmenen kilon lajitelmapaketeissa pakastimen omistajille luomustatuksella  on helpoin ja kannattavin tapa lisätä omaa tiliään.  Ja teurastus sekä paloittelu ulkoistettuna.


Tuo teurastus taitaa olla pientuotannossa se kustannusten harmaa alue tai tarkemmin nämä eläinlääkärin palkkiot kun joka eläin pitää tarkastaa elävänä ja teurastettuna. Myöskin kannattaa miettiä sitä että se teurastamo on osakeyhtiö sillä, jos ja kun sattuukin oikein huono onni ja alat tekemään vaikka sitä palvikinkkua vakuumissa, oletkin valinnut myynti kanavaksesi vähittäiskaupan ja löytyykin listeriaa vakuumipaketista vaikka nuohoatkin hygicultilla kaikki paikat omavalvontasuunnitelman mukaa ja se on näyttänyt puhdasta. Niin silloin tuotantosi pysäytetään, maksat kaupalle takaisinvedon ja maineesi on menetetty. Kun luultavasti sinullakaan takana ei ole mitään lottovoitto tai suvun rahoja niin eipähän mene vasaran alle kuin se yhtiö. Rakennuksen ja vermeet sinä olet tietenkin vuokrannut sille omistamallesi osakeyhtiölle.

JoHaRa

  • Vieras
Sellainen firma menestyisi joka toimittaisi ison osan päivittäisistä elintarvikkeista suoraan kotiovelle... Vaikka kahdesti viikossa. Ideana olisi siis "valloittaa" joku hienostokaupunginosa äärimmäisellä laadulla ja persettänuolevalla asenteella. Hinta sitten sen mukaan... Tilaukset netissä, tavarat valmiiksi pakattuina laatikoihin jotka toimitettaisiin suoraan asuntojen ovelle.

Myyntiin vain niin hyviä ja tuoreita tuotteita ettei sellaisia kaupasta edes saisi. Mutta pelkkä liha ei riittäisi, vihanneksia, munia, ehkä jopa "kissanmaitoa". Hintalappu vaan sellaiseksi että porukkaan ei sattuisi yhtään köyhää valittajaa  ;) Ja samoin sinne tuottajapuolelle ei pitäisi ottaa yhtään junttipoikaa  ;)