Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Tilateurastamon rakentaminen ratkaisuksi lihan tuotannon heikkoon kannatavuuteen  (Luettu 38409 kertaa)

hes_su

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 16
Jep keskustelu on ollut rakentavaa ja muutenkin hyvin mielenkiintoista. Nuorena miehenä riskinotto on helppoa ja realisoituneesta riskistä voi toipua, mutta kuten vastaranta sanoit, kaikkea ei tarvitse oppia kantapään kautta.

Kivikylä on ollut kyllä sellainen menestystarina, että ei voi kuin ihailla, siinä on yksi ehdoton esikuva. Toinen esikuva on Saarioinen, suhdanteet saa mennä miten menee, mutta Saarioinen tekee tasasta tulosta.

Osaisiko joku kertoa, kuinka paljon ensimmäisen kahden vuoden markkinointi maksaisi? Lisäksi kysyisin vielä, mistä mahdollisia lihanleikkaajia voisi kumppaniksi rekrytoida?

JoHaRa

  • Vieras
Kivikylä on kyllä tyylikäs paikka.. Aina on pitkä jono asiakkaita ja ostosmäärät ovat suuria..

Ilmeisesti sijainti ratkaisee tuon menestyksen. Huittisissa käytetään mahdollisimman paljon kotiseudun tuotteita ja palveluita.

Jätkä

  • Vieras
Jep keskustelu on ollut rakentavaa ja muutenkin hyvin mielenkiintoista. Nuorena miehenä riskinotto on helppoa ja realisoituneesta riskistä voi toipua, mutta kuten vastaranta sanoit, kaikkea ei tarvitse oppia kantapään kautta.

Kivikylä on ollut kyllä sellainen menestystarina, että ei voi kuin ihailla, siinä on yksi ehdoton esikuva. Toinen esikuva on Saarioinen, suhdanteet saa mennä miten menee, mutta Saarioinen tekee tasasta tulosta.

Osaisiko joku kertoa, kuinka paljon ensimmäisen kahden vuoden markkinointi maksaisi? Lisäksi kysyisin vielä, mistä mahdollisia lihanleikkaajia voisi kumppaniksi rekrytoida?

Riippuu siitä mitenkä alat myymään niitä lihoja niin sen mukaan pitää miettiä markkinointi strategia.
Ja rahojaan ei kannata tuhlata jokaiseen nettiosoitteen myyjälle jotka haluavat ”tarkastaa” tietojesi paikansapitävyyden ja eikä myöskään jokaiseen mainoslehtiseen joka joutuu roskiin suoraan postilaatikosta.  ”Ilmaista” markkinointia kun on yhteydessä paikallis medioitten toimittajiin ja yrittää saada positiivisia uutisia läpi, mutta lehtijutut kannattaa pyytää tarkastettavaksi (että kaikki olisi oikein) ennen julkaisua.  Se maksaa vain aikaa, kahvia ja pullaa. 
Myynti henkilöitten asusteet kannattaa olla yhteneväiset (ja aina siistit ja puhtaat) että heti kun näkee vilahtavankin sen tyylisen päähineen tai essun kulman niin mieleen tulee yhtiösi nimi ja tuotteet.
Messut ovat mielestäni aivan per...tä .  Paikat kalliita, hotelli huoneetkin ovat läheltä myöskin kalliita, pitkät päivät kaikilla joten ylityöpalkatkin painaa päälle. Vaatii käytännössä vähintään kolme ihmistä ettei ole tyhjäpanttina miehittämätön koju kun toinen on syömässä ja toinen helpottamassa sitä hirveetä kusihätäänsä tai parantamassa darraa. Mutta kai nekin kannattaa suosiosta päätellen.
Lihanleikkaajaa rekrytoidessa  kumppaniksi  kannattaa muistaa se että vaikka se korvanleikkaaja olisi just saanut potkut Atrialta niin hän ei halua menettää 500 päivän työttömyyskorvausta ja muita sosiaalisia etuja alkamalla yrittäjäksi.

Pasi

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2373
Eikö laadusta muka olla valmiita maksamaan?  Mikä tekee suomalaisista niin nihkeitä pienten tuottajien tuotteita kohtaan, esim. Saksassa on todella paljon enemmän pienteurastamoita ja pienmeijereitä väkilukuun suhteutettuna kuin suomessa.

Aika pieni osa on halukkaita maksamaan laadusta säännöllisesti. Ja suurimmalle osalle heistä se todennäköisesti tarkoittaa luomua, vaikka lopputuote (esim. makkara) olisi huonomman makuinen ja hankalampi leikata, hajoaisi kuumennettaessa jne. Yhtenä syynä Saksan pienjalostamoiden määrään on väestötiheys. Suomi on harvaan asuttu maa. Pientoimijan mahdollisuudet myydä tuotteensa ovat aivan toiset, jos ne edellä mainitut 150 km säteen sisällä asuvat ihmiset asuvat 50 km säteen sisällä tai vielä lähempänä. Syynä voi olla myös ruokakulttuuri: täällä haluataan havalla, nopeasti jääkaapista lautaselle ja helposti. Lihan suoramyynti vaatii ostajalta kokkaustaitoja. Weijon mainitsemat mutinat ja löydöt pakastimen pohjilta ovat liian tuttuja monessa suomalaisissa huushollissa.

Kyllä pikkutuottajia Suomeen lisää mahtuu, mutta alku on hankalampi kun mahdolliset asiakkaat ovat kauenpana.

hes_su

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 16
Tuo ruokakultuurin erillaisuus voi olla totta ja siihen tarvittaisiin muutos. Se tosin on jo niin iso urakka, ettei siihen kukaan yksin pysty. Väestöstä voisin sanoa, että 150km säteellä asuu 500 000 ihmistä, 250km säteellä asuu 2 000 000 ihmistä. Jos on esimerkiksi kolme myyntiautoa, mistä lihaa myydään suoraan niin ei se ainakaan ihmisten määrään kaadu. Kauppojen parkkipaikoilla porukkaa käy päivän aikana todella paljon, kaupalta voisi jopa saada markkinointi apua. Eihän tilateurastamot kauppojen kanssa kilpaile vaan saattavat jopa tukea heitä.

Ihmettelen kyllä hieman tuota kommettia, ettei suomalainen ole valmis maksamaan laadusta, onko oikeasti niin? Jos esimerkiksi selvästi paremman makuinen makkara maksaa 20% enemmän, eikö suomalainen osta sitä? Ruoka on ylipäänsäkkin niin halpaa ja sen osuus tuloista on niin pieni, ettei lisäpanostus tuntuisi missään.

Luomu voi olla sellainen, mistä maksetaan, mutta sen tuottaminen on niin kallista, että lisähinnan pitäisi olla vähintään 100%. Eikö bulkin, jos tavallista tuotantoa sellaiseksi voi sanoa ja luomun väliin mahdu laadukkait tuotteita? Onhan Kivikyläkin 10 vuoden aikana kasvanut yhden miehen firmasta 200 työntekijän elintarvikeyhtiöksi. Kivikylän salaisuus oli nimenomaan hieman kalliimmissa laadukkaissa tuotteissa.

Wejjo

  • Luomumaitoklubi
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2232
Tuo ruokakultuurin erillaisuus voi olla totta ja siihen tarvittaisiin muutos. Se tosin on jo niin iso urakka, ettei siihen kukaan yksin pysty. Väestöstä voisin sanoa, että 150km säteellä asuu 500 000 ihmistä, 250km säteellä asuu 2 000 000 ihmistä. Jos on esimerkiksi kolme myyntiautoa, mistä lihaa myydään suoraan niin ei se ainakaan ihmisten määrään kaadu. Kauppojen parkkipaikoilla porukkaa käy päivän aikana todella paljon, kaupalta voisi jopa saada markkinointi apua. Eihän tilateurastamot kauppojen kanssa kilpaile vaan saattavat jopa tukea heitä.

Ihmettelen kyllä hieman tuota kommettia, ettei suomalainen ole valmis maksamaan laadusta, onko oikeasti niin? Jos esimerkiksi selvästi paremman makuinen makkara maksaa 20% enemmän, eikö suomalainen osta sitä? Ruoka on ylipäänsäkkin niin halpaa ja sen osuus tuloista on niin pieni, ettei lisäpanostus tuntuisi missään.

Luomu voi olla sellainen, mistä maksetaan, mutta sen tuottaminen on niin kallista, että lisähinnan pitäisi olla vähintään 100%. Eikö bulkin, jos tavallista tuotantoa sellaiseksi voi sanoa ja luomun väliin mahdu laadukkait tuotteita? Onhan Kivikyläkin 10 vuoden aikana kasvanut yhden miehen firmasta 200 työntekijän elintarvikeyhtiöksi. Kivikylän salaisuus oli nimenomaan hieman kalliimmissa laadukkaissa tuotteissa.


Kyllä markkinoilta tilaa löytyy kunhan osuu vain oikeaan aikaan ja paikkaan, kysynnän ja tarjonnan kohtaaminenhan se juttu on.

Älä ota näitä juttuja lannistavana, vaan haasteena. Tässä ketjussa on todella hyviä kysymyksiä joihin sun on löydettävä vastaus. Ja kannustaisin katselemaan lisää "opponoijia" ihan kasvotustenkin, nykyisiä ja erityisesti entisiä saman alan yrittäjiä, jotka pystyvät katsomaan asioita sun näköpiirin ulkopuolelta. Olen hieman havaitsevinani "sokeutta" ongelmille, mikä on ihan tavallista ja ymmärrettävää siinä vaiheessa kun idea kehittyy - mutta se pitäisi tunnistaa ja olla avoin kriittisillekin näkemyksille.

Itse asiaan, selvitä nyt tarkemmin tuota parkkipaikkamyyntiä, ne kun ei ole sillä tavalla julkisia paikkoja että niihin noin vaan mentäisiin myymään...

Samoin kannattaa myyntiautotoimintaa harjoittavilta kysellä, mitä on todellisuudessa ne asiakasmäärät mitä pystyy yhdellä autolla päivässä palvelemaan, ettei tule mittakaavavirhettä tuossa myyntimääräarvioinnissa

landehande

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5390
  • verkuilla tulevaisuuteen
Weijolla on asiaa.
Mutta tälläistä valmista imua mielestäni kannattaisi käyttää hyväksi:
http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2011/08/1372393/luomutuotteista-kova-pula-kaupoissa
Asiakas tietää heti mistä on kyse ilman tarinoiden viritystä.  Sellainen tuntuma on, että kulut on peitettävissä ja hehtaarien kautta tulee virikeapua epäilyksien peittämisen ajaksi.   Myös sellainen tuntuma kentältä on, että ensi vuonna on moni saanut taas laskutoimitukset tehtyä ja yaran pompottelu saa loppua.

Viimeksi muokattu: 12.08.11 - klo:09:05 kirjoittanut landehande

JoHaRa

  • Vieras
Weijolla on asiaa.
Mutta tälläistä valmista imua mielestäni kannattaisi käyttää hyväksi:
http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2011/08/1372393/luomutuotteista-kova-pula-kaupoissa
Asiakas tietää heti mistä on kyse ilman tarinoiden viritystä.  Sellainen tuntuma on, että kulut on peitettävissä ja hehtaarien kautta tulee virikeapua epäilyksien peittämisen ajaksi.   Myös sellainen tuntuma kentältä on, että ensi vuonna on moni saanut taas laskutoimitukset tehtyä ja yaran pompottelu saa loppua.


Luomu olisi kyllä se homman juju. Sillä sanalla tuntuu olevan vetoa... Sikamäärä pienenisi 3000 tuhannesta -> vähemmän myymistä kovemmalla hinnalla. Luomuohra on kyllä aika vaikea kasvi mutta valkuaisen saisi halvalla härkäpavusta.

hes_su

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 16
Weijo, en minä tässä lannistu ja olet aivan oikeassa, että sokeutta on. Sitä ku innostuu jostakin on monille ongelmille sokea tai ne kieltää. Tässä ketjussa on tullut paljon hyvää, mistä on varmasti hyötyä.

Selvitettäviä asioita on paljon ja suhteet kauppoihin ja muihin sidosryhmiin pitää olla kunnossa ennen kuin tehdään mitään. Jokatapauksessa teurastamoa en ala rakentamaan kuin vasta vuoden päästä, on nykyiset hommat sillai kesken, ettei irrottautuminen ole mahdollista. Eli ajatusta ja siihen liittyviä asioita on aikaa kypsytellä. Liian kauan ei kuitenkaan saa miettiä, muuten kaikki jää tekemättä...

Pasi

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2373
Aikaisemmin on ehdotettu, että keskittyy poimimaan rusinat pullasta. Ne rusinat ovat juuri niitä, jotka suostumat maksamaan laadukkaaksi kokemastaan tuotteesta enemmän kuin lähimarketin kylmäaltaan tuotteesta. Heidän löytämisensä on melkeinpä hankalinta. Mielestäni siihen pitää löytää parempi tapa kuin markettien pihoja kiertävät myyntiautot. Vaikka ruokaan menee tällä hetkellä keskimäärin hyvin vähän tuloista, sitä osuutta suurin osa ei halua kasvattaa.

Siat kasvavat vehnällä ihan yhtä hyvin kuin ohralla ja ilman ongelmia. Edellyttäen, että vehnä jauhetaan tarpeeksi karkeaksi. Käytännössä se tarkoittaa valssimyllyllä jauhamista, ei vasaramyllyllä. Luomuvehnän kasvattaminen on paljon helpompaa kuin ohran.

shavia

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 250
Kauppalehdessä mainittiin lähiruuan yhteydessä yritys nimeltä Seulo Palvelut Oy (http://www.seulo.fi)

Tuontyyppinen saattaa hyvinkin olla tulevaisuuden ratkaisu suoramyyntiin. Eli seudullinen logistiikkayritys, joka nykytekniikka hyödyntäen tietää mitä tavaraa on milloinkin tarjolla, ja toimittaa sitä esim. kotiin tai työpaikalle. Logiistiikkayrityksen vaan pitää olla riittävän iso ja monipuolinen, että tietokannasta löytyy lähes kaikkea mahdollista, mutta kuitenkin niin, että se löytyy helposti. Väitän, että toimiva ratkaisu on mahdollinen.

JD6630

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5502
Mitäs näille kuuluu nykyään?

BACKSPACE

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 28355
  • für immer
Mitäs näille kuuluu nykyään?
Puuhamiehet nostivat palkkionsa, paikoista tapeltiin aikansa, sittemmin ollaan oltu ihan hiljaa.
On olemassa 10 ihmistyyppiä. Ne jotka ymmärtävät binääriluvut ja ne jotka eivät ymmärrä.

EX-FERMERI

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 351
Olen miettinyt oman tilateurastamon rakentamista keinona parantaa lihan tuotannon huonoa kannattavuutta. Olisiko jollain tietoa, mitä pienen noin 3 000 lihasikaa läpi vetävän teurastamon ja leikkaamon rakentaminen maksaa? Kuinka paljon työvoimaa tuon kokoinen laitos tarvitsisi ja, mitä asioita pitäisi ennen kaikkea ottaa huomioon? Onko olemassa jotain nettisivua tai vastaavaa, mistä asiaan voisi paremmin tutustua?

Mitä mieltä ylipäänsä olette ajatuksesta? Tällä hetkellähän monilla tilateurastamoilla menee aika hyvin...

Valmiita tilateurastamoita on tyhjillään. Samoin konkurssiin menneitä teurastamoyhtiöiden tiloja/fuusioitumisten seurauksena tyhjilleen jääneitä. Osuuskunta taikka OY muutaman muun kaltaisesi pistoksen saaneen kanssa voisi olla hyvä ratkaisu. Jos keskityt luomuun ja jatkojalostukseen esim. valmispalvina taikka makkaroina (voi ostaa jatkojalostuksen), niin markkinointi vaikkapa  esim. joulunseudun liikelahjoina ei ole ongelma.
Tämä näin yleisesti ken vastaavasta haaveilee.

Viimeksi muokattu: 24.10.16 - klo:16:51 kirjoittanut EX-FERMERI

Ei voi palata ellei lähde. Jokainen päivä poissa Helsingistä on lottovoitto.

kantola

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 27223
  • Ut sementem feeceris, ita metes.
Emo-Heikin pitkä projekti alkaa olla pian totta: http://yle.fi/uutiset/3-9244604
Yllä oleva materiaali on laadittu vain informatiivisessa tarkoituksessa, eikä siinä mainittuja seikkoja ole tarkoitettu ohjeeksi tai neuvoksi.