Paras keino saada viljatilan kannattavuuskerroin ja tulos nollaan/tappiolliseksi on se, että tehdään sillä 50ha:lla 2000 tuntia töitä vuodessa uudella kalustolla
Muutenhan tää ketju onkin tätä tuttuu ässässän suurista jauhamista ja "taten" trollailua heppatilallaan
Suurista ??
Onhan täällä etelässä suuria tiloja, eikä niitä näy valittelemassa kohtaloansa.
Mutta onhan tuota tutkimusta tehty
https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/mtt/mtt/esittely/toimipaikat/ruukki/Tietopankki/Peltokasvituotanto/Rehuviljat/K%C3%A4ssi%20-%20rypsin%20kannattavuus%20ja%20riskit.pdfTämä on aika hyvä arvio öljykasville, missä on sekä sato- että hintatasoriskit otettu huomioon. Ohran kanssa kilpailee kahden tonnin rypsi siten, että rypsi tuottaa jopa 160(+valkuaistuki) enemmän. Toisinkin päin voi olla, jos koko sato menetetään.
40 vuoden aikana en juurikaan ole nähnyt puimatonta tai täysin tuhoutunutta viljapeltoa, jos samalla on hienot öljykasvit siinä viereisellä lohkolla runsasta mustaa kultaa tarjoamassa. Viljakatovuonna myöhäisen syystalven sumuisesta pimeydestä on niitä öljykasviaarteita kärrätty. Rypsipeltoja on "tyhjentynyt" jo kevätkesällä mullokselle silmien alla ehkä muutaman kerran, en tiedä syytä, mutta kai ne kirpat sitten on ? Ne on vuossadan sokerijuurikkaanviljelyllä karaistuja kirppoja varmaan.
Öljykasveilla on kovasti suurien voittojen mahdollisuus, menetystenkin mahdollisuus, mutta onhan jotakin erikoisia avomaan vihanneksia, joilla liikevaihtoa voi kasvattaa kovastikin, jos haluaa olla tiiviimmin "läsnä" kesän siellä tilalla. Sehän on se oletus kovasti kasvatettavalla supersatoisalla öljykasvillakin.
En ole nähnyt näennäisviljellyn vehnän/ohran koskaan häviävän kokonaan, jos on saanut aikaiseksi kylvää. Jatkuvat ruiskuttelut ja lisälannoitukset ja hivenet ja ja ja ovat nyt semmosta yliorganisointia vähän...Kaura on kerran hävinnyt pellolta melkein kokonaan meillä 60-luvun puolivälin tienoilla, "punatautiin" eli kirvojen levittämään tautiin. Siitäkin on hyvä ennuste olemassa, jolla voi nykyään varautua. Sitten syysvenhnällä virustauti kerran vei omat, oma syyhän se, ja sitähän saa vältettyä myöhäisellä kylvöllä.
Neljän tonnin ohraa pitänee verrata tonnin rypsiin. Kummassakin tapauksesa on jokin merkittävä asia viljelyssä kohdannut epäonnea. Miksei siis verrata 2.5 tonnin rypsisatoa 7 tonnin ohraan ? Samanlainen 1/20 vuoden rock'n roll -sattuma se kumpikin taitaa olla ?
Ja kumpi on helpompi pienen toimijan markkinoida, jos ei ole sopimusta ? Ohra sentään lähtee kahdeksallakympillä niin että sauhu pöllähtää auton perästä. Rypsi voi jäädä vaikka kuinka pitkäksi aikaa jemmaan, ja rahaakin pitäs varmaan saada tilalle päin, vaikka hinta olisi mitä, niin ei vaan kukaan hae? Pohjanmaalla varmaan onkin toimivat markkinat. Täällä päin ollaan pienerien osalta hiukan hintelämmän viljakaupan organisoinnin piirissä. Ei ole niikö "kuulolla" enää se viljakaupan mies. Ei ole huomaavinaankaan, luuri korvassa juttelee vaan jollekin ammattilaiselle, et tuliko sulla sitä tattaria se 30 rekkaa, tullaan hakeen heti.
-SS-