Näinhän se pitääkin olla isännän ei kuulu osata niin hyvin välttämättä laskea että osaa laskea kannattaavimman rehustuksen ja talon takaisinmaksuaikataulut. Näihin tietoihin pitää pystyä käyttämään ammattilaisia. Isännä pitää pystyä hallitsemaan navetan rutiinit eli lukea sairaat eläimet ja seurata kiimoja ym.
Näissä on se ero eettä toisella tuoteetaan navetalla ja toisella vaan suunniteellaan tuottaavaa navettaa.
eli joutua pankin karjakoksi
Niin hän se menee mutta kuitenkin maatalous keskittyy paljon laskemiseen ja siihen liittyviin asioihin. Nämä on kuitenkin helposti ulkoistettavissa jos löytyy tarpeeksi luotettava taho laskemaan. Kuitenkin tilan talous tehdän vielläkin vain ja ainoastaan siinä tuottavassa työssä eli pääasiassa joko pellolla tai lehmähallissa. Tämä unohdetan aivan liian usei miettissä robotin tai raktorin pellin väriä. Samoiten aperesepti on helposti ulkopuolisen laskettavissa mutta lehmän kiiman havaitseminen, navetan lantakoneen toimimattomuden havaitseminen, jonkun lehmän asetonitaudin huomaaminen on vain ja ainoastraan omistajan vastuulla.
Ootko kuullu menestyvästä tilasta, jossa ei itse lasketa mitään? Mielestäni asia on ihan toisinpäin, rutiineja voi tehdä kuka vain navetassakin mutta isäntä on se, joka laskee mitä siellä navetassa/pellolla/tilalla kannattaa tehdä. Jos aika menee rutiinitöissä ja laskelmat jättää muille, hukka perii...
Laskelmia kannattaa ja pitääkin teettää muilla, mutta isännällä pitää olla tieto ja aavistus siitä mitkä ratkaisut ovat oikeita ja mihinpäin niitä pikkuviilauksia pitää viedä, ilman että joku ulkopuolinen sen sanoo? Ei uskonto kymppi ja matikka nelonen systeemillä nykyään pärjää. Niitä laskelmia pitää sitten osata soveltaa, ei välttämättä orjallisesti seurata sitä sillä hetkellä kannattavinta juttua vaan kokonaisuus hahmottaen. Mistä löydät sellaisen ulkopuolisen henkilön, joka handlaa kokonaisuuden, tietää mitä SINÄ tilallasi haluat tehdä. Kun neuvojapuoltahan piti nimenomaan karsia?
Tosiasia on että samoista lähtökohdista eri tilat kehittyy ja toimii ihan eritavalla, toinen keikkuu konkurssin partaalla ilman mitään muutoksia ja toinen tekee huipputulosta. Eroa sen yhden/kahden ihmisen verran, talon isännän... Ei tuosta konkurssikypsästäkään tule toisen veroista päätöksen teon ulkoistaen mutta varmasti keskimääräinen. Kuka yrittäjä haluaa olla keskimääräinen