Minusta tuntuu, että monet ei ihan tarkalleen tiedä mitä homogenisointi maidolle tekee, ja mitä se vaikuttaa sitä juovan elimistössä.Siinähän pilkotaan maidon rasvapallot jolloin mahan bakteerit pääsee pilkkomaan niitä.Luomumaitoa ei homogenisoida jolloin rasvapallot menee mahasta läpi rikkoutumatta ja vasta ohutsuolessa alkaa hajoaminen. Ilmiö on sama kuin ns. enterotabletilla elikkä jos vatsa ei kestä jotain lääkeainetta niin tehdään pinnoite pilleriin, jolloin se alkaa sulaa vasta ohutsuolessa ja vältetään vatsan väänteet. Tämä ei ole ihan omasta päästä tullutta tekstiä vaan on ihan tutkittu juttu.Tuo homogenisointi vaan tuntuu olevan tärkeä jotta tölkkiä ei tarvitse ravistaa, kuten luomumaito.
Tässä käsityksessä minäkin olen ollut. nimittäin se homogenisointiprosessi on kait aikalailla rajua käsittelyä maidolle. Ja onhan tilamaitoakin "pastöroitu" kotioloissa valmistamalla keitettyjä/paistettuja maitoruokia, mutta ei ole meillä aiheuttanut mitään oireita. Vasta lähes vuosi tölkkimaitoon siirtymisen jälkeen vaivat ilmaantuivat. Luomumaito, joka pastoroidaan, mutta jolle ei tehdä homogenisointia pelittää tavallista maitoa paremmin.
Luomumaidolla ja tavanomasella on vielä yks ero, mikä oikeastaan liittyy tuohon homogenisointiin: tavanomaseen lisätään D-vitamiinia, minkä vuoksi se on homogenisoitava, että rasvaliukosta vitamiinia olisi tasasesti koko purkissa. Ja D-vitamiinista sen verran, että vaikka se ihmiselle tarpeellista onkin, niin ainakin meidän esikoisen koliikki alkoi välittömästi Dee-tippojen myötä. Seuraavan kanssa oltiin jo viisaampia ja aloitettiin varovammin ja toisella aineella.