Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 4

Viestit - Toisen Lompakko

Työmäärä lypsylehmää kohti vähenee tosi paljon kun siirrytään perinteisestä 10-20 lehmän parsinavetasta 150-200 lehmän robottinavettaan.Suomessa tosin maitotehtaatkin jäljessä tehokkaimmista tuotantomaista.Esim. Tanskassa parhaat yksiköt hoitavat 250 lehmää samalla työmäärällä kuin Suomessa menee sadan lehmän hoitoon. Suurimmalla osalla maitotehtaista yli puolet töistä teetetään palkollisilla, joten vertailu yrittäjäperheen työaikojen suhteen on turhaa. Tarpeeksi hyvätuottoinen yritys kykenee ulkoistamaan työt ns. halpatyövoimalle , jolloin yrittäjän mahdollisuus säädellä omaa työaikaansa on selvästi parempi kun vanhanaikaisessa perheviljelmä muotoisessa pientuotannossa. Onkin hämmästyttävää että Suomessa maidontuotannon tuet  maksetaan samansuurisina yksikkökoosta riippumatta. vaikka suurtuotannon tukia voisi pienentää huomattavasti. Tällä hetkellä maitotehtaat kuittaavat miljoonatukensa ikään kuin vastikkeetta. Veronmaksajien varoilla tehty tuotannon tehostuminen sataa pelkästään tehotuottajan laarin , vaikka osa saadusta hyödystä kuuluisi rahoittajan eli veronmaksajan eduksi alentuneen tuen muodossa. Nyt kun tukien euromäärät vähenevät , niin olisi syytä kohdistaa tuet sellaisiin kohteisiin , joilla on luonnonolosuhteet huomioiden   mahdollisuus toimia kustannustehokkaasti. Esim Lappiin poronhoitotukea ja lypsylehmätukia sellaisille alueille , jotka pystyvät tuottamaan laadukasta maitoa mahdollisimman tehokkaasti.
Vapaa sana / Vs: Eikö mikään riitä
: 28.01.15 - klo:15:03
Vahvinta uskoa maidontuotantoon löytyi vielä 21.1.2015 Ranualta. Paikallista tuottajaa Juha  Kortesalmea ei maidon kiristyvä tilanne vielä tuolloin pelottanut. Mutta jo viikon päästä edellisestä maidonhinnan alennus tuli järkytyksenä. Ilmeisesti poronhoitoalueenkin tuottajien silmät ovat viimein auenneet. Valion ja Mtk:n winkapitamaiset uhot Suomesta maidontuotannon onnelana eivät näemmä enää vakuuta edes tundraalueen huipputuottajia. Ja se huippu tarkoittaa tässä maidolle maksettavan tuen määrää, joka on jopa 30 senttiä  litra poronhoitoalueella. Hiukan on mennyt tukitasot överiksi  kun naapurimaassa maksetaan vähemmän maidosta, mitä meillä on tuki.Jos maitomarkkina vielä tiukkenee , niin ilmeisesti tundramaidon tuotanto säilyy yhä tuottoisana järjettömien tukien avulla, vaikka se etelämpänä menisi jo miinukselle. Seuraava projekti on sitten Marttilalla ja Valiolla löytää ostajia yöttämän yön maidolle jostain ulkoavaruudesta , sillä niin laadukasta ja kallista maitoa , mitä tundra heinillä tuotetaan ei kukaan järjellinen olento maan päällä halua ostaa. Mutta mitään uutta ei ole siinä .että veronmaksajia huudetaan jälleen apuun kun maitosektorin suuruuden hulluus on törmännyt täydellä vauhdilla seinään. Jotain vastuuta pitäisi myös Valion ottaa tilanteen helpottamiseksi. Mutta kun reaalimaailma on niin hankala. niin on helpompi pistää kaikki vaikeudet muiden syyksi ja sen nojalla yrittää laittaa veronmaksajat omien virheiden maksajiksi.Ikäänkuin sinetiksi voisi vielä tulla EU-komission päätös lopettaa pohjoisen litratuet ,koska ylisuuret tuet ovat kannustaneet tuottajat ylittämään viitemäärän. jonka puitteissa olisi pitänyt pysyä.Ja sekin päätös tulee sitten varmaankin puun takaa , kun siihen ei nyt mitenkään reagoida.
On poikeuksellinen maitomaa Suomi, nimittäin erittäin hyvät kompensaatiot pohjoisista oloista. Pitää vaan lopultakin ymmärtää , että Suomessa on turhan paljon tehotonta tuotantoa. Investointeihin suunnatut miljoonat varmaankin mahdollistavat tehokkaimmille tuottajille  pitemmässä juoksussa kannattavan tuotannon. Ns jäähdyttelijät ja paikalleen jämähtäneet  maidontuottajat  jatkavat tuotantoaan niin pitkään kun kriisituki tai korkeahko lisähinta sen mahdollistavat. Kun tilanne oikeasti kiristyy maidonhinnan heiketessä,  niin luulisi jo umpiluupäisemmänkin  tajuavan , että näpertelyn aika on jo ohi myös maidontuotannossa. Kannattavan tuotannon edellyttämän maidonhinnan voinee jokainen tuottaja laskea itsetykönään . Olen aivan varma, että hintahaarukka tuotantokustannuksissa on todella suuri. Ja on päivänselvää , että maidontuotannon on sopeuduttava alempaan tuottajahintaan , vaikka se sattuukin kipeästi maamme kannattavimpaan tuotantosektoriin.
Valion hankalaan tilanteeseen on turha hakea syyllisiä tuottajaporukasta. Suuret linjat on vetänyt tj Laaksonen ja edellinen hallitus. Liiaksi Venäjän varaan tuudittautuminen kostautuu nyt , kun siellä on markkina sulkeutunut. Tämä muuttunut tilanne on suuri haaste uudelle johdolle, samalla tyylillä kun tähän asti ei voi jatkaa. Mistä Venäjän loistavasti sujuneen kaupan tilalle uusi rahasampo. Saattaa olla edessä pidempi heikko jakso , kunnes Kiinan markkina taas vetää tai jostain muualta tj Hurme apulaisineen löytää uutta kysyntää sinänsä erinomaisille tuotteille. Toistaiseksi Euroopan laajuisen ylituotannon suurimmat häviäjät löytyvät Suomen lähialueilta. Virossa , Latviassa ja Liettuassa maidon tuottajahinta vaihtelee 25 sentin molemmin puolin, eikä Ruotsin 28 sentin tuottajahinnassakaan ole kehumista. Siihen nähden meillä on edelleen hyvä maidontuottajahinta. Liian suuret tuottajahinnan vaihtelut pyrkivät aina tasoittumaaan vapaassa toiminta ympäristössä . siten että kilpailukykyisin tuotanto valtaa alaa suhteellisesti heikommin toimivalta tuotannolta. Jos Suomen sisämarkkinoilla kilpailu ei pysty alentamaan hintaa siedettävän lähelle lähialueen hintaa. niin ulkoa tuleva hintapaine joka tapauksessa sen tekee. Mikä on tämä "hajurako", eli paljonko Suomen tuottajahinta voi olla korkeampi kuin naapurimaissa, sen määrittää vapaa markkinatalous. Eli , jos hintaero kasvaa liian suureksi. niin vääjäämättä maitoa alkaa virrata Suomen suuntaan. Sillä kuseeko Suomalainen maidontuottaja omiin housuihinsa tai toisen tuottajan kengille on vähän vaikutusta maitomarkkinaan Euroopassa.  Tämmöinen pikkuharmi olisi helppo poistaa elykeskuksen määräyksellä. jotta maidontuottajan on käytettävä vaippahousuja liikkuessaan navettareviirinsä ulkopuolella.
Eihän siinä mitään karjaa ole pakko pitää, jos nurmeksi pellot laittaa. Kanattavuus paranee viljanviljelyyn verrattuna, kun näillä viljan hinnoilla ja korkeilla kustannuksilla ei saa mitään tuottoo koneille eikä rakennuksille.Ja nekin rapistuu jollei niihin laske kulumisesta johtuvaa uusimiskustannusta.Nurmelle vaan siinä pienet kulut ja ei oo korjuuvelvoitetta jos ei kelleen kelpaa rehuksi.Apilaa vaan sekaan niin ei tarvi rosvofirman apupaskaakaan ostaa, on se niin helvetin kallista.
Viljanviljelykin elättää hyvin kunhan vaan muistaa oikeissa töissä käydä eikä pelkästään harrastella viljantuotantoa. Tietysti ois varmemmaks vakuudeksi hyvä omistaa muutama sata hehtaaria päätehakkuu kypsää metsää, josta kriisitukea ottaa kun yhteisistä verovaroista sitä riittää vain maidontuotantoon.Mutta maidontuotannon kannattavuuskerroinhan on paras ja ainoa , joka antaa pääomalle ja työlle tuottoa.Kannattamatonta liiketoimintaa on turha tukea , joutaa viljatilat mennä konkkaan niin saapi sitten nekin maat joku maitobaruuni tuottavaan käyttöön.
Jos nurmiala kasvaa pysyvien nurmien avulla, niin sehän on vaan Suomessa vallitsevan politiikan mukaista. Nurmiviljely ja karjatalous sopii parhaiten Suomen ilmastoon . Bonuksena vielä ympäristökin kiittää, kun tulee vähemmän ravinnevuotoa pelloilta. Koko Suomi pysyvästi nurmelle ja maailma pelastuu.
Jos vaikka föönitukka Mauri ,Väyrys Paavo ja Isometsän Jari saatais mainoskuvaan , jonka taustalla poroja. Tätä Lapinmaitoa voisi sitten myydä poronmaitona, jolla positiivista vaikutusta terveyteen niin maan perkeleesti. Varmaan ainakin Japaniin ja Kiinaan vois Orpokin sitten lähtee ton muun jengin kanssa myymään huipputuotetta, jonka rinnalla hemohessikin kalpenee.
Onkos tuo investointituki maitotehtaaseen Lapissa 75 prosenttii.Jos on,  niin pikainen laskelma tupakkiaskin kanteen on aika karu veron maksajalle. Miljoonan navettaan 750 000 euroo aluksi ja sitten vuosittain 600 000 x 30 senttii eli 180 000 euroo . Kymmessä vuodessa tukea tuohonkin navettabisnekseen 2,5 miljoonaa. Sen päälle kuljetustuet maidolle , rehulle ja lannan siirtelyyn. Lisäksi hyvinvointitukea lehmien jaloitteluun ja vasikoiden hengissä pitämiseen.Myös luonnonhaittakorvaus ja sen kotieläinkorotus sisältää lapinlisää.Perustuet ja viheryttämistuet korotettuna. Neuvontapalvelut tuettuja ,rehunäytteet ilmaisia lomituspalvelut tuettuja . On senverta kallista maitoo tuo Lapsissa tuotettu.että siitä pitäisi saada kuluttajilta ainakin tuplahinta. Yöttömän yön brändimaito hinta 1,5 euroo:  ostaiskohan tuota kukaan , jollei niin veronmaksaja saa vastakin   varautua raottamaan lompakkoaan poronhoitoalueen tundramaidon hyväksi. Järkihän siitä touhusta on kaukana , niinkuin monessa muussakin ylikompensoidussa yritystoiminnassa Suomessa.
Pyytää saa vaikka kaksi miljoonaa, mutta eri asia mitä kannattaa maksaa . Kuitenkin melkoiset rakennustuet mukana navetan hinnassa, jotka uudisrakennukseen saa joka jamppa . Muutoinkin markkinatilanne maitopuolella tosi epävarma, tuskin kukaan tietää vielä milloin pohjat on maidonhinnassa nähty. Rohkea rokan syö eli siitä vaan paalua pöytään , kellä on  intoa ja taitoa  navettabaruuniks ryhtyä, tosin rahoituksen saaminenkin noin isoon projektiin voi olla kiven alla.Lisäksi kiintiöiden poisto tuo rajusti maitoa EU: alueelle niistä maista joissa tuotanto tehokasta ja kulut oleellisesti Suomea pienemmät. Epäilen ,että alle miljuunan lähtee, jos pikaisesti pitää maitotehdas rahaksi muuttaa.
Vapaa sana / Vs: Timo Jaakkola
: 19.01.15 - klo:20:17
Aina kun Lapissa tavara liikkuu. niin ne kulut otetaan veronmaksajien lompakosta. Esim.maidon kuljetustuki, rehunkuljetustuki,vasikoiden kuljetustuki lannanseparointi ja levitystuki,lannan multaustuki ja tuki siitä,että lantaa ei johdeta Inarinjärveen on huikea. Ja sitten kun  Marttilan herrasväki reissaa etelään niin sillekin kuljetustukee joko Mtk:n tai sitten Simon kunnan lompakosta. Joka tapauksessa AINA toisen lompakosta.
Olisko 15.18eur/100 kg  semmoinen hinta ,jolle jotain kriisitukee vois oikeesti maksaa.Tämmöinen hinta löytyy tilastosta EU prices of cow`s raw milk in euro/100 kg Romanian kohdalta tammikuulta 2015. Jos Suomeen vertaa niin Romanian maidontuottajat  on laitettu todella tiukkaan tilanteeseen.Pitäisköhän laittaa kolehti kiertään ,jotta maidontuottajat Romaniassa sais ees vähän helpotusta vaikeaan tilanteeseensa. Ja tästä Suomen litrapohjasesta lisätuesta vois sentti pari joutaa sinne missä tarve on todella suuri. Kuitenkin kyseessä MAIDONtuottajat, ikään kuin samaa viiteryhmää kun Suomenkin maitobaruunit.
Haasteellista aikaa tulossa Marttilalle.Tarpeeksi kun kilpailu pudottaa maitopurkin hintaa eri kaupparyhmien hyllyssä, niin se voi johtaa maidon tuottajahinnan romahdukseen. Jos oma kate elintarvikkeissa putoaa äkisti esim. K-ryhmässä, niin se pakottaa hakemaan halvempaa raaka-ainetta kuin Valio-Suomesta on saatavilla. Saattaa maitovirta alkaa Ruotsista tai Virosta Suomen suuntaan. Sillä ei sinänsä ole suurta merkitystä tuleeko maito purkitettuna vai säiliöauton kyydissä, niin vaikutus on sama :kuluttaja saa maitotuotteensa edullisemmin. Ei siinä Marttila paljon viljanviljelijän  asioita kerkeä murehtia, jos OMAA tuotantosektoria uhkaa todellinen kriisi tämän tämänhetkisen" feikki" -kriisin sijaan. Saattaa maidontuotantoonkin iskeä taloustieteilijöiden kehittämä luova tuho. Sen tuloksena tuotanto tervehtyy ja heikoimmat joutuvat väistymään. Jos sitten ajat paranevat , niin tehokkaimmat toimijat pystyvät tällöin toimimaan hyvinkin kannattavasti.Jollei Marttila ja kumppanit kiireesti pysty kehittämään skenaariota siitä , miten maidontuotantoa sopeutetaan hallitusti kysyntää vastaavaksi niin edessä on luovan tuhon tie. Sen jälki voi lyhyellä tähtäimellä olla aika karua katsottavaa ,mutta pitemmässä juoksussa se ohjaa maidontuotannon sinne , missä sillä on parhaat edellytykset toimia. Saattaapi Lappi tyhjentyä maidontuotannosta sen järjettömän suuren veronmaksajien tukitarpeen takia. Kun valtion kassa on tyhjä, niin jo sen takia pitää pystyä tarkastelemaan tukien kohdentamista uusin silmin. Ei voi olla kenenkään edunmukaista haaskata tukia toimintaan.joka joillekin yksilöille on erittäinkin hyvää BISNESTÄ. mutta joka kansantalouden kannalta tuhlaa verovaroja täysin järjettömään tuotantoon.
Vapaa sana / Vs: Maidontuottajat Simosta
: 17.01.15 - klo:11:44
Tuontia ja vientiä on monenlaista. Harvempaan vientiin tarvitsee yli 50 prosenttia veronmaksajien tukea.Lapissa tuotettu maito tulee yhteiskunnalle todella kalliiksi.Jos Marttilat tuottaisivat vehnää tai vaikkapa mallasohraa niin heidän sivutoimiharrastuksensa tuotokset voitaisiin markkinoida ilman jättitukia.Tosin lisätuloa kasvinviljelystä ei karttuisi, mutta ainahan hienot harrastukset käyvät lompakon päälle, nimenomaan OMAN lompakon. Toisin on tilanne Marttiloiden (navetta)harrastuksen, sen maksaa veronmaksajat.
Vapaa sana / Vs: Maidontuottajat Simosta
: 17.01.15 - klo:10:07
Kyllähän tuolla Marttiloiden navettabisneksen tukirahalla voisi työllistää muussa toiminnassa moninkertaisen määrän verrattuna siihen. mitä navetassa häärää ja vielä näitä yleensä ulkomaalaisia karjanhoitajia. Mutta kun maidontuottaminen Lapissa on tehty niin saatanan tuottavaksi järjettömien tukiaisten avulla,niin onhan se hienoo kun kunnanjohtakin esimerkillään näyttää, kuinka kupataan veronmaksajien varoja. Ei noilla palkoilla ois pakko syödä toisten maidontuottajien leipää,jotka tarvii tarvii navettabisnestä elantonsa hankkimiseen. Veronmaksajana paheksun tuota yksilön oman edun asettamista yhteisen edun edelle. Voisi jopa sanoa, että ahneus ohittaa järjen siinä vaiheessa kun haalitaan veronmaksajien varoja bisneksellä , joka ilman jättitukia olisi täysin kannattamatonta.
Sivuja: [1] 2 3 4