Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Peruna  (Luettu 15898 kertaa)

kuivankesän orava

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 63
Vs: Peruna
Ajattelitko tehdä sopimuksen ruokaperunasta? Näihin isoihin kuorimoihin ei ainakaan kannata sekaantua niitten toiminta lähentelee laillista ryöstämistä. Vuoden maksuajalla ja hatusta vedetyillä hävikki prosenteilla.

kuivankesän orava

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 63
Vs: Peruna
Joopati joo. Onko teidän mielestänne perunansiemenen hinta laatu suhde kohdallaan... Ihtellä viljelyssä muutamia hehtaareita siemenperunaa. Mukava olisi kuulla kommentteja ostosta viljelyyn... Kaikki itsellä sopimusviljelyä. Talon kuitenkin jätän mainitsematta, joten vapaasti vaan kaikki kommentti otetaan vastaan.

Spk ja kantaperunan siemenet 15-25% liian kalliita.Myllymäen siemenet on maltillisemmin hinnoiteltu. Pohjois-pohjanmaan siemenis on ollu liikaa tauteja esim viime kevään asterixit oli niin y-viiruksen pilaamia että ei niitä olisi saanu siemenenä myydä. melodys on tyvimätää aivan perkeleellisesti vaikka oli serti siemen tyvimätää löyty pellosta noin 20%. Kaikista näistä mukavista kokemuksista johtuen päälajikkeena on tulevana kesänä Gala.


Edellämainitut talot kyllä pitävät siemenessä hintaa mahdollisimman ylhäällä. Kun serti siemenen hinta pitäisi olla mahdollisimman kilpailukykyinen, että sertisiementä käytettäisiin mahdollisimman paljon tai oma siemen lisättäisiin kerta lisäyksellä.

Jos huhut pitävät paikkansa, niin melodyn, musican, van goghin, nicolan ja afran pinta-alat ovat tippumassa ja gala, marabel, belana ja challenger ovat selvässä kasvussa. No se kaikki selviää elokuuhun mennessä kun saadaan alustavia pinta-ala tietoja.
Varhaisperunan osalta veikkaan selvää pinta-alan kasvua, koska viimevuonna hinta oli niin terve. Nyt varhaisperuna tiloilla istutetaan kaikki mahdolliset lohkot missä timo kasvaa ja yritetään saada mahdollisimman paljon tavaraa markkinoille.
Jos tuleva satokausi on sadon osalta keskiarvoja mukaileva, niin viimevuoden pinta-alat riittäisivät vallan hyvin.
samaa mieltä osin... :) siemenen sopimushinnassahan meille viljelijöille ei tuo hinta näy. Talot nappaa siitä osansa. Siemenperunan viljelyssä mielestäni on osa ongelmaa tämä meidän liian pieni hiekkalaatikko jossa jokainen haluaa tehdä mahdollisimman komean kakun. Luulisin että kotimaista siemenperunaa ei voi enää paljon halvemmalla myydä ulos. Eviran tarkastusmaksut ovat älyttömät. Tuonti siementä Saksassa ja Hollannissa käyneenä, monia pottutiloja kolunneena, en omille pelloille kyllä ota. Ulkoinen laatu on kyllä hyvää mutta mutta... Siellä korkeitten luokkien kriteerit aivan erit kuin Suomessa. Kannattaa tutustua esimerkiksi hollannin säädöstöön. Mielestäni perunan kasvukauden aikainen kävely pitäisi ehdottomasti kieltää. Kyllähän me saamme a luokkaan lohkon kuin lohkon, mutta mikäpä se sitten on seuraavan viljelijän kohtalo. Piilevä tyvimätäbakteeri ryöpsähtää tai tarkastutetaan siemen B luokkaan jolla vältetään talvitesti niin virusta on ryökäleesti seuraavana kesänä. Todellakin talojen verinen kilpailu on aiheuttanut meille Suomeen kusisen tilanteen siemenmarkkinoilla. Tässä kilpailussa kyllä pakkaa näköjään se ostajan palveleminen ja asiakkaan etu unohtumaan. Sitten vielä siementä ulkomailta välittävät firmat. Mitäpä luulette jos Suomessa siemen tuottaja on ankaran vastuun alla ainoana Euroopassa, lisääkö se meidän mahdollisuuksia. Ulkolaisen siemenen myyjän vastuu loppuu tarkalleen siihen kun säkki on toimitettu tilalle. Sen jälkeen on turha raapustella rekkulappuja kasvukauden aikana. Eivät korvaa mitään. Kysykää kauppaa tehdessänne vakuutta tai painomustetta kyseiseen asiaan. Auttaa hirveästi jos olette kauppaa tehdessänne sitouttaneet myyjän korvaamaan tappioita jos kasvukauden aikana ilmenee siemenestä merkittäviä satotappion aiheuttajia. Ps. Melodin linjat alkavat pikkuhiljaa paranemaan kun päästään niistä ulkomaisista linjoista eroon. Toivottavasti asterixin virusongelmat vähenevät ja kyseistä lajiketta myyvä talo alkaa tekemään talvitestejä eikä tarkastuta siementä kesällä B luokkaan. Hohhoijjaa lähtisivät saunaan ku ei oo lumiurakoitakaan 8)
Ei taida kotimaisessakaan siemenessä reklamaatio auttaa. Hyvin osaavat selitellä ja vierittää vastuun ostajalle. Tyvimädän lähde ollut jo valmiina pellossa ja muuta selittelyä. Millä vitulla tyvimätä voi olla pelossa jos siinä ei ole ollut viiteen vuoteen perunaa?

Kapula

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 50
Vs: Peruna

[/quote] samaa mieltä osin... :) siemenen sopimushinnassahan meille viljelijöille ei tuo hinta näy. Talot nappaa siitä osansa. Siemenperunan viljelyssä mielestäni on osa ongelmaa tämä meidän liian pieni hiekkalaatikko jossa jokainen haluaa tehdä mahdollisimman komean kakun. Luulisin että kotimaista siemenperunaa ei voi enää paljon halvemmalla myydä ulos. Eviran tarkastusmaksut ovat älyttömät. Tuonti siementä Saksassa ja Hollannissa käyneenä, monia pottutiloja kolunneena, en omille pelloille kyllä ota. Ulkoinen laatu on kyllä hyvää mutta mutta... Siellä korkeitten luokkien kriteerit aivan erit kuin Suomessa. Kannattaa tutustua esimerkiksi hollannin säädöstöön. Mielestäni perunan kasvukauden aikainen kävely pitäisi ehdottomasti kieltää. Kyllähän me saamme a luokkaan lohkon kuin lohkon, mutta mikäpä se sitten on seuraavan viljelijän kohtalo. Piilevä tyvimätäbakteeri ryöpsähtää tai tarkastutetaan siemen B luokkaan jolla vältetään talvitesti niin virusta on ryökäleesti seuraavana kesänä. Todellakin talojen verinen kilpailu on aiheuttanut meille Suomeen kusisen tilanteen siemenmarkkinoilla. Tässä kilpailussa kyllä pakkaa näköjään se ostajan palveleminen ja asiakkaan etu unohtumaan. Sitten vielä siementä ulkomailta välittävät firmat. Mitäpä luulette jos Suomessa siemen tuottaja on ankaran vastuun alla ainoana Euroopassa, lisääkö se meidän mahdollisuuksia. Ulkolaisen siemenen myyjän vastuu loppuu tarkalleen siihen kun säkki on toimitettu tilalle. Sen jälkeen on turha raapustella rekkulappuja kasvukauden aikana. Eivät korvaa mitään. Kysykää kauppaa tehdessänne vakuutta tai painomustetta kyseiseen asiaan. Auttaa hirveästi jos olette kauppaa tehdessänne sitouttaneet myyjän korvaamaan tappioita jos kasvukauden aikana ilmenee siemenestä merkittäviä satotappion aiheuttajia. Ps. Melodin linjat alkavat pikkuhiljaa paranemaan kun päästään niistä ulkomaisista linjoista eroon. Toivottavasti asterixin virusongelmat vähenevät ja kyseistä lajiketta myyvä talo alkaa tekemään talvitestejä eikä tarkastuta siementä kesällä B luokkaan. Hohhoijjaa lähtisivät saunaan ku ei oo lumiurakoitakaan 8)
[/quote]
Ei taida kotimaisessakaan siemenessä reklamaatio auttaa. Hyvin osaavat selitellä ja vierittää vastuun ostajalle. Tyvimädän lähde ollut jo valmiina pellossa ja muuta selittelyä. Millä vitulla tyvimätä voi olla pelossa jos siinä ei ole ollut viiteen vuoteen perunaa?
[/quote] Ei kyllä mun mielestä millään vitulla ainakaan... ;D Tyvimätäbakteeri kyllä säilyy maassa, joka muutenkin on täynnä kaikennäköisiä mädättäjäbakteereja.

 Mutta kyllähän jos tyvimätäisien osuus on merkittävä viljelyksellä on sitä kyllä aika hankala myyjän perustella muuten kuin siemenlevinnäisenä. Tässä tilanteessa kannattaa pyytää siemenen tarkastuspöytäkirjat näkösälle. Sieltä katsomaan onko edellisenä kesänä tarkastuksessa ollut paljon poistoja.

Myös ostaessasi s.pottua olisi suurissa määrissä hyvä vilkaista tarkastuspöytäkirjoihin. Jos siemen tarkastettu B luokkaan pitäisi jokaisella ostajalla kellot kilkattaa... tällä vältetään esim. Viruksen talvitestit. Ja lisäksi s.potun ulkoisella laadulla on suuri vaikutus esim. Tyvimätä saastuntaan. Istutuksen aiheuttama ruhjoutuminen päästää bakteerin solukkoon ja keltainen pelto on valmis...