Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Vihiriä siirtymä.  (Luettu 2402 kertaa)

Eläkelläisviljelijä

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 3688
Vihiriä siirtymä.
Elokapina-keskustelussa sivuttiin aika laajalti maatalouden ilmastopäästöjä. Siksi ajattelin, että tämä perehtynyt kannanotto maatalousyrittäjien ahdingosta voisi avartaa ajatuksia ja ehkä suunnata keskustelua.
Kirje on avoin ja maksuton sähköpostiviesti, joten en usko että sen julkaiseminen rikkoo tekijänoikeuksia.

Rakas Long Playn ystävä,
Tällä viikolla Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliitto MTK varoitteli maatilojen talouskriisistä. Kuiva kesä on pilannut sadon, ja tuotantopanosten (siis esimerkiksi lannoitteiden, rehun ja polttoaineiden) hinnat ovat ennätyskorkealla.  Tiedotustilaisuudessa puheenjohtaja Juha Marttila vaati suoria tukia ja muitakin helpotuksia, Helsingin Sanomat kertoi. Jutussa Luken tutkija tosin huomauttaa, että tiloilla on erityisen vaikeaa siksi, että ne ovat tehneet investointeja velkarahalla ja ovat siis jo valmiiksi syvässä kuopassa.
Täsmälleen samat sanat olisi voinut kirjoittaa kolme vuotta sitten. Silloinkin maatiloja oli koetellut ennätyskuiva kesä ja mediassa kuultiin hätäviestejä maatilojen kriisistä.
Olin silloin juuri tehnyt pitkän Long Play -jutun ”Hyvin huono vuosi”. Se kertoi karjatilasta, jolta oli lumien sulaessa löytynyt lähes sata nääntynyttä ylämaannautaa. Jutulla oli itselleni pitkät jäljet: haastattelemieni ihmisten kommentit tilojen kasvupaineesta jäivät pyörimään mieleen, ja lopulta päädyin Tukholman yliopistoon tekemään kestävyystieteen gradua siitä, miten taloustilanne ja ympäristönmuutokset vaikuttavat suomalaisten viljelijöiden kykyyn reagoida muutospaineisiin.
Aineistoni koostuu 70 000 suomalaisen maatilan taloustiedoista vuosilta 2004–2018. Niistä selviää, että suomalaiset tilat toteuttavat vihreitä siirtymiä sitä todennäköisemmin, mitä vähemmän niillä on velkaa suhteessa maataloustuloihin. Nykytilanne ei siirtymää tue. Tilojen velkataakka kasvaa. Esimerkiksi siirtymät eläintuotannosta kasvintuotantoon vain harvenevat, vaikka samalla suomalaisten lihan- ja maidonkulutus vähenee ja tietoisuus tehoeläintuotannon ongelmista lisääntyy.
Suomessa on EU-jäsenyyttä edeltävistä vuosista asti puhuttu vaihtoehdottomuudesta: on uskottu, että kilpailuasetelma vaatii tuottamaan halpaa bulkkia mahdollisimman suurilla, koneistetuilla tiloilla. Tukipolitiikka on ohjannut viljelijöitä järjestelmällisesti kohti tehotuotantoa.
Tutkimus on kuitenkin jo jonkin aikaa antanut viitteitä siitä, että suurempi tilakoko ei olekaan suoja nykymaailman uhkia vastaan. Isot velat tuppaavat vaikeuttamaan korjausliikkeiden tekemistä. Jos tuottaja on pinnalla pysyäkseen juuri ostanut velaksi miljoonien eurojen lypsyrobotin, ei hän voi noin vain luopua maitokarjasta, jos maidon vienti yhtäkkiä romahtaa – kuten Suomessa kävi vuonna 2014.
Jos viljelijä ei ketterästi muuta toimintaansa, syy ei siis ole tyhmyydessä tai muutosvastarinnassa, vaan siinä, että järjestelmä on johdattanut hänet ansaan. Kannattavuutta haetaan sälyttämällä yksittäisille maanviljelijöille riskejä, joita he eivät kykene kantamaan.
MTK murehtii nyt äärisäiden ja lannoitelaskujen alla rusentuvien tilojen kohtaloa, mutta aina uudestaan jää mainitsematta se, että etujärjestö on itse kannattanut tilojen kasvua ja tuotannon tehostamista – eli velkataakan kasvattamista. Ja MTK:lla todella on valtaa: kun se on halunnut tietynsuuntaista maatalouspolitiikkaa, sitä se on totta vie saanut. ”Hyvin huono vuosi” -juttua tehdessäni haastattelin myös puheenjohtaja Juha Marttilaa. Hän sanoi, että Suomessa tuotettava ruokamäärä saataisiin tuotettua pienemmälläkin määrällä tiloja, kunhan tilat olisivat suurempia ja tehokkaampia – ja velkaisempia.
”Se on kovan luokan yritystoimintaa, johon kuuluvat isot riskit ja isot velat”, Marttila sanoi tuolloin.
Ajatus siitä, että suomalaisen maatilan pitäisi olla mahdollisimman suuri ja viimeisen päälle optimoitu raaka-ainetehdas ei ole uusi eikä yksinomaan EU:n aikaansaama. Jo hyvän aikaa ennen Suomen EU-jäsenyyttä mietittiin, miten kotimainen ruoantuotanto pärjäisi kilpailussa suotuisampien ilmasto-olojen maita vastaan. Paperilla kaikki näytti hyvältä: suuren skaalan edut, uudet torjunta-aineet ja lannoitteet sekä koneiden kehitys painaisivat suurtilan kulut alas, ja yksi tilallinen voisi operoida valtavilla maa-alueilla ilman lisätyövoiman tarvetta. Maatalouspolitiikka suunniteltiin tähtäämään kohti tuota unelmaa.
Laskelmia tehdessä oletettiin, että tuottajahinnat, tuotantopanosten hinnat ja tuotteiden kysyntä pysyisivät jatkossa enimmäkseen vakaina. Luonnon prosesseja ei sisällytetty laskelmiin – ei siis laskettu hintaa sille, että yksipuolisen viljelyn, ahkeran lannoittamisen ja torjunta-aineiden käytön myötä maaperä köyhtyisi ja pölyttäjät vähenisivät. Eikä varsinkaan ajateltu yleistyviä äärisäitä, joiden vaikutukset iskevät velkaantuneiden viljelijäperheiden talouteen sitä pahemmin, mitä yksipuolisempaa heidän tuotantonsa on.
Jonkin aikaa skaalan kasvattamisesta näytti olevan etua, mutta viimeisen vuosikymmenen aikana se on sulanut pois. Nyt eletään toistuvien shokkien aikaa: merkittävä osa Suomen maatiloista on koko ajan joko syvässä hädässä jonkin säihin tai markkinoihin liittyvän ikävän yllätyksen takia, tai sitten toipumassa edellisestä kriisistä. Viljelijöillä ei riitä paukkuja kurssin korjaamiseen, vaikka olisi selvää, että nykyinen suunta on väärä.
Tämä kuivuus ei jää viimeiseksi. Veikkaan, että myös ensi kerralla kuulemme MTK:n pyytävän tiloille hätäapua. Sitä en osaa arvata, kuinka monen kuivuuden päästä MTK ehdottaa, että ruoantuotannon ei ehkä pitäisi olla ”kovan luokan yritystoimintaa” riskeineen ja velkoineen.

Parhain terveisin,
Hanna Nikkanen
Ympäristötoimittaja
Long Play

Moottoripolkupyörä Man

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 4242
Vs: Vihiriä siirtymä.
Tukipolitiikalla on yritetty kasvattaa eläintuotantoon perustuvaa maataloutta investointitukien osalta. Ja ehkä jotain yhtä tuotantomuotoa erityisesti. Seurauksena ne ovat jollakin laskuopilla kriisissä. Niille vaaditaan kriisitukea. Edellisen raktorimarssin jälkiseurauksien kriisituki jaettiin suurien pahoitteluiden myötä tietylle alueelle ja tietylle tuotantosuunnalle.

Jossain päin Suomea kituutetaan menemään vanhoilla koneilla ja tuotantorakennuksilla. Toimeentuloa haetaan tilojen ulkopuolelta. Maltillisella velkataakalla iso osa näistä tiloista ei ole loputtomassa suossa. Investoinnit yritetään tehdä säästöillä ja muilla pääomilla. Joko rahaksi muuttamalla tai lainakiinnityksillä. Viherrys on aiheuttanut peltojen kasvukunnon paranemisen ja tehokas viljelykierto on saanut sadotkin kasvamaan.

Pahimmat MTK-aktiivit vaativat tukia tehotuotantoon, eikä hömppään. Sosialisoimisella ei näytä olevan mitään rajaa. Ehkä MTK:n pitäisi ottaa pää pois sieltä paskasta ja ajatella hommat uusiksi.
Ernst Vettori, haluatko ostaa vokaalin.

Rakkine

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2368
  • Moon oikees, soot vääräs.
Vs: Vihiriä siirtymä.
Vihreää siirtymää maataloudessa vaaditaan, mutta kukaan ei oikein osaa kertoa, millaista se maatalous olisi vihreän siirtymän jälkeen.
 
On totta että yksipuolinen viljanviljelymonokulttuuri aiheuttaa monia ongelmia, mutta mikä on vaihtoehto? Lisätä nurmiviljelyäkö, mutta mistä käyttäjät nurmelle, kun se eläintuotantokin on pahaa metaanipäästöineen kaikkineen.

Kyllä kasvitilat varmaan siirtävät mielellään osan pelloistaan heinälle, jos tukipolitiikka siihen kannustaisi, ja hömppäheinien tuet olisi korkeammat, mutta sitten taas syytetään näennäisviljelystä, nythän äskettäin Valion johtaja Annika Hurme vaati tukien poistamista näennäisviljelyltä, pitääkö siis viljanviljelijöiden luovuttaa ilmaiseksi nurmirehu maitotiloille?

Tämä homma on aika sekaisin, kukaan ei mieti kokonaisuutta, vaaditaan hiiliviljelyä, eli nurmipeltojen lisäämistä , ja sitten syytetään näennäisviljelystä, kun viljatila kasvattaa hömppäheinää ja niittää sen maahan, eikä luovuta sitä maitotilalliselle tai jopa kaikkia peltojaan ilmaiseksi maitotilalliselle

Mitähän nämä vihreän siirtymän vaatijat  oikein ajaa takaa, mikä on se ajatus tässä? Mikä on todellinen vaihtoehto yksipuoliselle viljanviljelylle, kun nurmelle ei ole oikein kunnon markkinoita, onhan tietysti palkokasvit, mutta ei niitäkään voi suuressa määrin viljellä, niissä on omat rajoitteensa.

Viimeksi muokattu: 12.10.21 - klo:09:58 kirjoittanut Rakkine

Cornholio

  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1451
  • I'm the Great Cornholio! I need TP for my bunghole
Vs: Vihiriä siirtymä.
Pitäisi järjestää kansanäänestys siitä, että tehotuotetaanko vaiko hömppäillään. Jos tulos on tehotuotannon puolella, niin sitten tehotuotetaan, mutta jos hömppäily saa suuremman kannatuksen, niin sitten sitä ja sitten on julkisuudessa turha maataloutta syyllistää siitä, ettei tehotuoteta.
Born to be Wild, paitsi kotona ja Agronetissä

Talepan

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 760
Vs: Vihiriä siirtymä.
Vihriä siirtymä tarkoittaa sitä että asvalttiviidakon asukkaat saa alkaa laskuttaa maalaisia siitä että kasvit yhteyttää. Tuotot ohjataan kansainvälisille pääomasijoittajille jotka kantavat sateenkaarilippua.

pig24

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 12156
Vs: Vihiriä siirtymä.
Hanna Nikkasen juttu on täynnä virheitä. Onkohan Hanna täysin ymmärtänyt, että mtk on ammattiliitto. Liittojen päätehtävä on edunvalvonta. Miljoonien lypsyrobotti - hoppista keikkaa ! Tietoisuus tehoeläintuotannon ongelmista lisääntyy ? Siis mikä tehoeläintuotanto ? Tuota sanaa käyttävät vain ihmiset, joilta puuttuu substanssitieto. Mitä muuten on äärisää ? Ihmiset hyppivät seinille, jos uskaltaa vihjailla, että on sitä ennenkin jokien pinta noussut.  ;D
Runsaslumisten talvien paluu on kuulema todiste ääri-ilmiöiden lisääntymisestä.

Viimeksi muokattu: 12.10.21 - klo:10:41 kirjoittanut pig24

-SS-

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 20004
  • Rauta ei valita eikä voima kuvia palvele - Ford
Vs: Vihiriä siirtymä.
Hanna Nikkasen juttu on täynnä virheitä. Onkohan Hanna täysin ymmärtänyt, että mtk on ammattiliitto. Liittojen päätehtävä on edunvalvonta. Miljoonien lypsyrobotti - hoppista keikkaa ! Tietoisuus tehoeläintuotannon ongelmista lisääntyy ? Siis mikä tehoeläintuotanto ? Tuota sanaa käyttävät vain ihmiset, joilta puuttuu substanssitieto. Mitä muuten on äärisää ? Ihmiset hyppivät seinille, jos uskaltaa vihjailla, että on sitä ennenkin jokien pinta noussut.  ;D
Runsaslumisten talvien paluu on kuulema todiste ääri-ilmiöiden lisääntymisestä.

Niin se sivutoimiviljelijä on se syyllinen näihin kriisitunnelmiin.
Kyllä muuten kelpaisi rakennemuutosta suorittaa, mutta sivutoimiviljelijät
pilasivat kaikkien kannattavuuden.

Nikkanen ei tunnu numeroistaan löytävän sellaista mielenkiintosta tietoa,
että suurimmat teolliset tukioperaattorit ovat useimmiten jo luomussa.

Tai jotain.

-SS-

Cornholio

  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1451
  • I'm the Great Cornholio! I need TP for my bunghole
Vs: Vihiriä siirtymä.
Ei kai kukaan sivutoimisia viljanviljelijöitä tuomitse. Pakkohan siinä on sivutoiminen olla, kun tulot siitä hommasta on niin matalat. Eihän päätoimisia viljanviljelijöitä ole muita kuin joku Niko Ahlqvist.
Born to be Wild, paitsi kotona ja Agronetissä

-SS-

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 20004
  • Rauta ei valita eikä voima kuvia palvele - Ford
Vs: Vihiriä siirtymä.
Ei kai kukaan sivutoimisia viljanviljelijöitä tuomitse. Pakkohan siinä on sivutoiminen olla, kun tulot siitä hommasta on niin matalat. Eihän päätoimisia viljanviljelijöitä ole muita kuin joku Niko Ahlqvist.

Olen edelleen sitä mieltä, että sivutoimiviljelijät sotkevat kaikki systeemit...

-SS-

Moottoripolkupyörä Man

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 4242
Vs: Vihiriä siirtymä.
Aalkvistikin on luomussa sen vuoksi, että tavanomaisen viljelyn tulot eivät riittäneet. Luomussa kun on hyvät tuet ja kaikki panostuksetkin ovat pieniä ja sato onneton, niin ei tarvitse kuivaillakaan liikaa. Jos nuokin pellot olisivat sivutoimisten viljelijöiden huostassa, niin suhteelliset sadot olisivat huomattavasti suuremmat.

Vähän kuin nämä taimikonhoidot. Kun on hirveä määrä metsää, niin hissipuupäänkin tarvitsee olla jatkuvassa kasvatuksessa hirveiden turhien taimikonhoitokulujen vuoksi. Jos nämäkin metsät olisi jaettu hehtaarin kokoisiin liikunta-/puuhapalstoihin ne olisivat paremmassa kunnossa.

Kolhoosi-ideologialla kun haetaan tehokkuutta, laatu väistämättä kärsii. Koska tehokkuus tarkoittaa pienempää työvoimaa. Kun toiminta perustuu osin vapaaehtoisuuteen ja harrastustoimintaan, asioista pidetään parempaa huolta.
Ernst Vettori, haluatko ostaa vokaalin.

sorkkis

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 26672
  • Voimat lisääntyy . Vapise demari
Vs: Vihiriä siirtymä.
Aalkvistikin on luomussa sen vuoksi, että tavanomaisen viljelyn tulot eivät riittäneet. Luomussa kun on hyvät tuet ja kaikki panostuksetkin ovat pieniä ja sato onneton, niin ei tarvitse kuivaillakaan liikaa. Jos nuokin pellot olisivat sivutoimisten viljelijöiden huostassa, niin suhteelliset sadot olisivat huomattavasti suuremmat.

Vähän kuin nämä taimikonhoidot. Kun on hirveä määrä metsää, niin hissipuupäänkin tarvitsee olla jatkuvassa kasvatuksessa hirveiden turhien taimikonhoitokulujen vuoksi. Jos nämäkin metsät olisi jaettu hehtaarin kokoisiin liikunta-/puuhapalstoihin ne olisivat paremmassa kunnossa.

Kolhoosi-ideologialla kun haetaan tehokkuutta, laatu väistämättä kärsii. Koska tehokkuus tarkoittaa pienempää työvoimaa. Kun toiminta perustuu osin vapaaehtoisuuteen ja harrastustoimintaan, asioista pidetään parempaa huolta.

Niko on ammattitaitoinen viljelijä . Ei huonoja satoja tuota luomussakaan . Vastuksia on mutta kuulemma pärjää ja uskaltaa ottaa asioihin kantaa .
Taistelukanava Agronet
Tiedustelu ykkönen
Totuus on Agronettiä ihmeellisempää

Oikeat vastaukset löytyy muualta , ei agronetistä .

Moottoripolkupyörä Man

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 4242
Vs: Vihiriä siirtymä.
Aalkvistikin on luomussa sen vuoksi, että tavanomaisen viljelyn tulot eivät riittäneet. Luomussa kun on hyvät tuet ja kaikki panostuksetkin ovat pieniä ja sato onneton, niin ei tarvitse kuivaillakaan liikaa. Jos nuokin pellot olisivat sivutoimisten viljelijöiden huostassa, niin suhteelliset sadot olisivat huomattavasti suuremmat.

Vähän kuin nämä taimikonhoidot. Kun on hirveä määrä metsää, niin hissipuupäänkin tarvitsee olla jatkuvassa kasvatuksessa hirveiden turhien taimikonhoitokulujen vuoksi. Jos nämäkin metsät olisi jaettu hehtaarin kokoisiin liikunta-/puuhapalstoihin ne olisivat paremmassa kunnossa.

Kolhoosi-ideologialla kun haetaan tehokkuutta, laatu väistämättä kärsii. Koska tehokkuus tarkoittaa pienempää työvoimaa. Kun toiminta perustuu osin vapaaehtoisuuteen ja harrastustoimintaan, asioista pidetään parempaa huolta.

Niko on ammattitaitoinen viljelijä . Ei huonoja satoja tuota luomussakaan . Vastuksia on mutta kuulemma pärjää ja uskaltaa ottaa asioihin kantaa .

Sinä kyllä osaat olla aivan pihalla kuin lumiukko. Ja vielä niin monessa asiassakin.
Ernst Vettori, haluatko ostaa vokaalin.

Rakkine

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2368
  • Moon oikees, soot vääräs.
Vs: Vihiriä siirtymä.
JOS Viljanviljelijä tuottaa tehokkaasti pyrkien suuriin satoihin, käyttäen runsaasti lannoitteita ja torjunta-aineita, niin saa pahiksen maineen, myrkytät maata ja ilmaa.

Viljanviljelijä laittaakin kaiken hömppäheinälle, joka sitoo hiiltä ja parantaa maata, nyt syytetäänkin tukiaisviljelijäksi ja näennäisviljelijäksi, ja pitäisi tuet ja maat luovuttaa maidontuottajille, jotka tuottaa sentään ruokaa.

TEET VILJANVILJELIJÄ PERKELE MITÄ VAAN NIIN AINA OLET PAHIS.

sorkkis

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 26672
  • Voimat lisääntyy . Vapise demari
Vs: Vihiriä siirtymä.
Aalkvistikin on luomussa sen vuoksi, että tavanomaisen viljelyn tulot eivät riittäneet. Luomussa kun on hyvät tuet ja kaikki panostuksetkin ovat pieniä ja sato onneton, niin ei tarvitse kuivaillakaan liikaa. Jos nuokin pellot olisivat sivutoimisten viljelijöiden huostassa, niin suhteelliset sadot olisivat huomattavasti suuremmat.

Vähän kuin nämä taimikonhoidot. Kun on hirveä määrä metsää, niin hissipuupäänkin tarvitsee olla jatkuvassa kasvatuksessa hirveiden turhien taimikonhoitokulujen vuoksi. Jos nämäkin metsät olisi jaettu hehtaarin kokoisiin liikunta-/puuhapalstoihin ne olisivat paremmassa kunnossa.

Kolhoosi-ideologialla kun haetaan tehokkuutta, laatu väistämättä kärsii. Koska tehokkuus tarkoittaa pienempää työvoimaa. Kun toiminta perustuu osin vapaaehtoisuuteen ja harrastustoimintaan, asioista pidetään parempaa huolta.

Niko on ammattitaitoinen viljelijä . Ei huonoja satoja tuota luomussakaan . Vastuksia on mutta kuulemma pärjää ja uskaltaa ottaa asioihin kantaa .

Sinä kyllä osaat olla aivan pihalla kuin lumiukko. Ja vielä niin monessa asiassakin.

Kiitos samoin .
Taistelukanava Agronet
Tiedustelu ykkönen
Totuus on Agronettiä ihmeellisempää

Oikeat vastaukset löytyy muualta , ei agronetistä .

Moottoripolkupyörä Man

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 4242
Vs: Vihiriä siirtymä.
Olen vain lumiukko, jolla ei ole kuuttakymmentäseitsemäätuhatta linkkiä takataskussa.
Ernst Vettori, haluatko ostaa vokaalin.