Agronet

Keskusteluaiheet => Yleistä maa- ja metsätaloudesta => Aiheen aloitti: pig24 - 04.04.24 - klo:07:50

Otsikko: Faktantarkistus: Elinajanodote kasvaa lihankulutuksen noustessa
Kirjoitti: pig24 - 04.04.24 - klo:07:50
Baijerin maatalousviikkolehti vertaili EU-24 maita elinajan ja henkeä kohti kulutetun lihamäärän suhteen. Alle miljoonan asukkaan eu-maita ei otettu mukaan (luxemburg, Malta, Kypros). Rinnakkain laitetuista luvuista ilmenee selkeästi, että kulutetun lihamäärän noustessa elinaika pitenee. Tulos on vastoin yksinkertaistettua terveysväittämää 'Vähemmän lihaa, enemmän terveyttä'. Jutun lopussa painotetaan, että elinajanodotteeseen vaikuttaa moni tekijä. Lähteet löytyvät artikkelista.

https://www.wochenblatt-dlv.de/dorf-familie/garten-gesundheit/faktencheck-ueberraschung-fleischverzehr-lebenserwartung-576316
Otsikko: Vs: Faktantarkistus: Elinajanodote kasvaa lihankulutuksen noustessa
Kirjoitti: Oksa - 04.04.24 - klo:08:22
jaaha.   se on nyt lopettava lihan syönti suomessa.   porukka meinaa elää liian kauan ja valtio joutuu jopa elättään monta vuotta.
Otsikko: Vs: Faktantarkistus: Elinajanodote kasvaa lihankulutuksen noustessa
Kirjoitti: metsajussi - 04.04.24 - klo:09:29
Baijerin maatalousviikkolehti vertaili EU-24 maita elinajan ja henkeä kohti kulutetun lihamäärän suhteen. Alle miljoonan asukkaan eu-maita ei otettu mukaan (luxemburg, Malta, Kypros). Rinnakkain laitetuista luvuista ilmenee selkeästi, että kulutetun lihamäärän noustessa elinaika pitenee. Tulos on vastoin yksinkertaistettua terveysväittämää 'Vähemmän lihaa, enemmän terveyttä'. Jutun lopussa painotetaan, että elinajanodotteeseen vaikuttaa moni tekijä. Lähteet löytyvät artikkelista.

https://www.wochenblatt-dlv.de/dorf-familie/garten-gesundheit/faktencheck-ueberraschung-fleischverzehr-lebenserwartung-576316

En lukenut jutua mutta tämä saattaa olla vähän samanlainen korrelaatio kuin se että jäätelön syönti lisää hukkumisen todennäköisyyttä...  älä siis syö jäätelöä  :-)

Otsikko: Vs: Faktantarkistus: Elinajanodote kasvaa lihankulutuksen noustessa
Kirjoitti: pig24 - 04.04.24 - klo:11:53
Etelän lomarysämaista: Miten turistien syömä liha on erotettu kantaväestön syömästä lihamäärästä ?
Otsikko: Vs: Faktantarkistus: Elinajanodote kasvaa lihankulutuksen noustessa
Kirjoitti: Oksa - 07.04.24 - klo:11:00
ei kait nyt turistit mitään lihaa siellä syö?    ihan kuin laivojen puhvetti;   pelkkää paistia lautasen täytellä..   
Otsikko: Vs: Faktantarkistus: Elinajanodote kasvaa lihankulutuksen noustessa
Kirjoitti: -SS- - 07.04.24 - klo:12:39
Lihankulutus riippuu myös kansantuotteesta ja etenkin kansantuotteen kasvusta, Yavuz et al. (2013). On jo pitkään tiedetty, että maittain verrattu kansantuote ja näiden lihankulutus keskenään verrattuna antaa nousevan trendin, samalla tavalla kuin nouseva kansantuote liittyy pitempään elinajanodotteeseen ! Kummallekin näistä voidaan näyttää suora yhteys, ilmankin tilastollista tarkastelua: lihankulutus liittyy kotitalouksien käytettävissä olevaan tuloon, saman maan sisälläkin lihankulutus seuraa taloudellisia lama- ja nousukausia. Myös elinajanodotetta on voitu parhaimmin ennustaa terveydenhoitojärjestelmän resursseilla, jotka voivat jopa kompensoida elintapojen ja myös ruuan laadun vaikutuksia.

Tällöin yhdistelmä lihankulutus vs. elinajanodote on näennäinen, ja pyrkii harhauttamaan kuluttajia käyttämään enemmän lihaa, toki tutkimus on lihantuottajien katsantokannasta lähtien saatettu julkisuuteen.

(http://www.viistonninen.com/muut/koe/GDP_meat.jpg)

(http://www.viistonninen.com/muut/koe/GDP_life.jpg)

On olemassa myös toiseen suuntaan vaikuttaneita "tieteellisiä" tutkimustuloksia, jotka tuomitsivat mm. maitorasvat vaarallisiksi, vaikka nykytiedon valossa maitorasvat tai kananmunat eivät näytä olevan yksin sydäntautien määräävä tekijä. Myös vegaaniparatiisissa eli Helsingissä vaikuttava Helsingin Sanomat on uskaltautunut referoimaan tutkimusta, joissa Ancel Keysin alkuperäisen rasvateorian ongelmia on käsitelty.

Pohjois-Karjala -projektin ongelma oli se, että tehtiin monenlaisia muutoksia samaan aikaan, tupakointi, suola, terveystarkastukset, verenpaineen mittaaminen ja korkean verenpaineen hoito, ja lopulta myös ikäluokkien vaihtuminen toisiin ja raskaan metsuriammatin vähenevä esiintyvyys ammattina, nämä kaikki vaikuttavat samaan suuntaan, jolloin eläinrasvan vihaaminen löytää perustelunsa, samoin tupakan vihaaminen, samoin suolan vihaaminen ja ja ja.

-SS-
Otsikko: Vs: Faktantarkistus: Elinajanodote kasvaa lihankulutuksen noustessa
Kirjoitti: Rakkine - 07.04.24 - klo:12:58
Lihankulutus riippuu myös kansantuotteesta ja etenkin kansantuotteen kasvusta, Yavuz et al. (2013). On jo pitkään tiedetty, että maittain verrattu kansantuote ja näiden lihankulutus keskenään verrattuna antaa nousevan trendin, samalla tavalla kuin nouseva kansantuote liittyy pitempään elinajanodotteeseen ! Kummallekin näistä voidaan näyttää suora yhteys, ilmankin tilastollista tarkastelua: lihankulutus liittyy kotitalouksien käytettävissä olevaan tuloon, saman maan sisälläkin lihankulutus seuraa taloudellisia lama- ja nousukausia. Myös elinajanodotetta on voitu parhaimmin ennustaa terveydenhoitojärjestelmän resursseilla, jotka voivat jopa kompensoida elintapojen ja myös ruuan laadun vaikutuksia.

Tällöin yhdistelmä lihankulutus vs. elinajanodote on näennäinen, ja pyrkii harhauttamaan kuluttajia käyttämään enemmän lihaa, toki tutkimus on lihantuottajien katsantokannasta lähtien saatettu julkisuuteen.

(http://www.viistonninen.com/muut/koe/GDP_meat.jpg)

(http://www.viistonninen.com/muut/koe/GDP_life.jpg)

On olemassa myös toiseen suuntaan vaikuttaneita "tieteellisiä" tutkimustuloksia, jotka tuomitsivat mm. maitorasvat vaarallisiksi, vaikka nykytiedon valossa maitorasvat tai kananmunat eivät näytä olevan yksin sydäntautien määräävä tekijä. Myös vegaaniparatiisissa eli Helsingissä vaikuttava Helsingin Sanomat on uskaltautunut referoimaan tutkimusta, joissa Ancel Keysin alkuperäisen rasvateorian ongelmia on käsitelty.

Pohjois-Karjala -projektin ongelma oli se, että tehtiin monenlaisia muutoksia samaan aikaan, tupakointi, suola, terveystarkastukset, verenpaineen mittaaminen ja korkean verenpaineen hoito, ja lopulta myös ikäluokkien vaihtuminen toisiin ja raskaan metsuriammatin vähenevä esiintyvyys ammattina, nämä kaikki vaikuttavat samaan suuntaan, jolloin eläinrasvan vihaaminen löytää perustelunsa, samoin tupakan vihaaminen, samoin suolan vihaaminen ja ja ja.

-SS-

Siinä on tietääkseni myös yksilöllisiä eroja, miten elimistö reagoi tyydyttyneisiin rasvoihin, joillakin alkaa suonet menemään tukkeeseen niistä, toisilla ei.